недеља, 12. мај 2019.

„Game of Thrones“: 10 razloga zbog kojih su Deneris i Džon stvoreni jedno za drugo

piše: Isidora Đolović

Prezasićenost dugogodišnjim radom na, po mnogo čemu rekorderskom, jedinstvenom televizijskom projektu? Manji broj epizoda predviđenih za poslednje dve sezone (sa početnih deset „spalo“ se na sedam, pa konačno šest), samim tim nedovoljno vremena i prostora da se priča lepo razvije? Dezorijentisanost Beniofa i Vajsa (poznatijih kao D&D) otkako su, bez Martinovog književnog predloška, oslonjeni na sopstvenu (slabu) inventivnost? Odbojnost prema „klišeima“ i „patetičnim“ hepiend rešenjima? Slobodno dodajte još neki na listu najčešćih argumenata protiv ključnog odnosa u seriji „Igra prestola“, na koji se godinama čekalo, a koji je usled zbrzanog, traljavog scenarija dočekan na nož. Reč je o, dobro ste pretpostavili, modernim žargonom za pop-kulturu i njene parove rečeno, spoju Jonerys. Aktuelna sezona, koja ima mnogo loših i manje dobrih strana, donela je logični, mada prebrzo i nedovoljno pojašnjen rasplet većine priča, pa i one između dvoje glavnih junaka. Kao dugogodišnji čitalac, neminovno se pozivajući na postavku likova u knjigama i prilično jasno početno preuzimanje tog modela u adaptaciji, u nastavku ću pokušati da stanem u odbranu još jedne sjajno zamišljene, ali, lošom igranom obradom narušene Martinove ideje.

Najpre reč-dve povodom najčešćih zamerki kako je sve zbrzano (jeste), nema hemije između Kita Haringtona i Emilije Klark (zaista?), da su „mnogo bolji bili Igrit/Džon i Drogo/Deni“ (zašto?), uz vrhunac hipokrizije sa pozivanjem na incest (što ću objasniti kasnije). Susret i uspostavljanje sudbonosne veze između dve centralne figure sage, praktično nam je od prvih scena i poglavlja više nego jasno nagovešten. Nažalost, zbog već spomenutog manjka vremena i time uslovljenog „pretrčavanja“ preko događaja, izveden je bez prave prilike da u potpunosti budu ispoštovane sve faze ovog poznanstva. Za razliku od toliko oplakivanih (ne i sa moje strane!) Kala i Divljanke, ni Džon ni Deneris ovoga puta nisu dobili bar jednu celu sezonu fore da naviknu sebe i druge na novu ljubav. Naravno da se nije sve desilo u dve-tri nedelje (naime, gledaoci često zaborave kako razmak između epizoda u našem, realnom vremenu ne odgovara proticanju fiktivnog vremena radnje u seriji!), ali, takav utisak ostaje usled činjenice da sve dobijamo „na kašičicu“ i po završenom, zakulisnom sledu dešavanja – tek kao neki rezultat. 

Ovo i dalje ne znači da je spajanje Deneris i Džona neočekivan, nategnut, „limunadičasti“ sled stvari. Verujem da bi nam svima mnogo bolje i razumljivije delovalo da se presudnom delu priče posvetilo DOVOLJNO vremena. Poslednja sezona je uspela da obesmisli mnoge veoma bitne teme i oskrnavi manje-više dosledno izgrađene likove, pa zašto bi se Džon i Deneris izvukli? No, o katastrofalnom razračunavanju sa problemom Kralja Noći i njegove armije, još gorem forsiranju „ludila“ mlade Targarjenske kraljice i nizu loših poteza autora biće reči u pregledu sezone. Vratimo se, zato, na potencijal jedne od razorenih priča.
Serijal „Pesma Leda i Vatre“ Džordža R.R. Martina, čiji je prvi tom „Igra prestola“ pozajmio naslov televizijskoj adaptaciji (pa se sad mnogi „hvataju“ za to kao opravdanje što je čitava priča oko magije, Severa i Obećanih heroja brzopotezno urušena), svrstava se u žanr epske fantastike. Međutim, ono što mu je donelo nezapamćenu popularnost, najpre kod čitalaca, a zatim i gledalaca, jeste Martinovo jedinstveno poigravanje sa žanrom. Vešto se služeći zakonitostima epske fantastike, istovremeno ih „razbija“ tamo gde je to najsvrsishodnije, u univerzalnu priču o borbi dobra i zla uklapajući modernu psihologizaciju likova, skladno postavljajući viteški svet, dvorske intrige i političke manevre rame uz rame sa mitologijom, začudnim i natprirodnim. Na svakom nivou, počev od jezika i stila pisanja, priča je učinjena dovoljno pristupačnom, a slojevitom i dubokom. Martin na momente parodira, ali nikad ne negira epski žanr, već ga na karakterističan način osvežava i čini relevantnijim za savremeno doba. Zbog toga se opravdano može očekivati da epilog (pod uslovom da ga uopšte dočekamo!) bude originalan, ne   poništavajući jasne žanrovske obrasce i od samog početka zastupanu podelu na vatru i led kao konstitutivne principe predstavljenog nam sveta.

Pre više godina, u svom prvom tekstu na temu „Igre prestola“ pisala sam kako gledaocu i(li) čitaocu odmah postaje  jasno na koga je usmerena najveća pažnja. Da, svet Vesterosa (i Esosa) naprosto vrvi od različitih pojava sa većom ili manjom ulogom u priči, ali, samo dve osobe su naglašeno upadljivo izdvojene. Njihove sudbine je moguće pratiti kroz svojevrstan paralelizam prema kontrastu, sve do tačke u kojoj se one povezuju. Već naslovom sage prilično je očigledno gde Martin smera i koga ima u fokusu da, najpre upadljivo izmešteni na obode poznatog sveta, u krajnjem ishodu sjedine svoje sudbine i zaokruže pripovest, ujedno zatvarajući „obruč“ oko ostalih učesnika čije akcije ih, na ovaj ili onaj način, pripremaju za taj susret.
Slede razlozi, barem oni koje smatram najočiglednijim, zbog kojih su Džon Snežni (Jon Snow) i Deneris Targarjen (Daenerys Targaryen) predodređeni da se sretnu, ujedine, zavole i uspostave novi poredak.


1. Rođenje

Od samog početka, potencirani su njihova izdvojenost, izuzetnost i zla kob. Džon i Deneris su, pre svega, siročići. Pošto sada već svi znaju da Ned Stark ipak nije bio pravi otac našeg junaka, nema razloga da ne tumačimo u svetlu tog otkrića. Dakle, ni jedno ni drugo nikada nisu upoznali svoje roditelje. Džonovog oca je u dvoboju tokom bitke na Trozupcu ubio Robert Barateon, potonji kralj. Denerisinog oca ubio je gardista Džejmi Lanister, sve to pre njenog rođenja. Oboma su majke umrle donoseći ih na svet, kraljica Raela na Zmajkamenu, a Lijena Stark u Kuli radosti.

2. Poreklo

Deneris je najmlađi i, kako dugo veruje, jedini preživeli potomak drevne loze. Rođena je iz incesta i, što verovatno ne zna, silovanja: Raela i Eris bili su protiv volje venčani  brat i sestra. Kada je kralja već uveliko zahvatilo fatalno ludilo, ništa sem vatre nije moglo da ga uzbudi, pa bi, posle ekstatičnog posmatranja kako protivnici umiru u mukama, iživljavanje nastavljao u vladarskoj ložnici. Nakon jedne takve epizode, pošto je na stravičnu smrt osudio Džonovog dedu Rikarda i ujaka Brendona, pretukao je i napastvovao suprugu, koja je tom prilikom zatrudnela. Lišena roditeljske pažnje i ljubavi, Deni je prvi deo života provela pod zaštitom starijeg brata, koji je istovremeno maltretirao i naposletku prodao u brak.
Džon se, baš kao i Deneris, rodio u nekoj vrsti izbeglištva, a svakako tajnosti. Njegovo postojanje bi ugrozilo novouspostavljenu Robertovu vladavinu (baš kao što je za Viserisom i Deni slao plaćene ubice), ali u ovom slučaju udarac na sujetu Barateona bio bi još pogubniji: Lijena je, naime, bila Robertova verenica. Genetika (starkovski fizički izgled) i Nedova laž uspeli su da ga zaštite, ali po cenu daljeg života bez svesti o svom pravom identitetu. Odrastajući kao kopile severnjačkog lorda, uvek skrajnut i u nemilosti maćehe, Džon istinu saznaje neposredno nakon poznanstva sa Deneris. A ona glasi da se, zapravo, rodio iz velike, tvrdoglave težnje da se bude zajedno, protiv svega i svih – da je dete iz tajno sklopljenog braka princa Regara i ledi Lijene (ironije li, vlada uverenje da se radilo o otmici i silovanju). Kopile je, zapravo, kralj i ovde imamo savršen primer epskog junaka.
3. Identitet

Pa ipak, koliko god od početka bila svesna svog porekla, Deneris nema bogzna kakvu utehu od te činjenice. Princeza u izgnanstvu, uspavljivana pričama o veličanstvenim godinama i tragičnom sunovratu dinastije, postepeno i opravdano počinje da teži povratku, osveti, ali pre svega – domu. Porodica je ono za čime najviše čezne, baš kao i Džon koji se u „čoporu“ Starkovih nikada nije osećao zaista lagodno, niti kao kod kuće. Dakle, s jedne strane imamo snažnu samosvest Deni, a sa druge Džonovu nemogućnost da se pozicionira.

4. Inicijacija u život

Deneris je veoma mlada bila primorana da se uda za dotračkog kala, dok Džon iz nužde stupa u Noćnu stražu. Oboje ovim iskustvima gube mnogo, ali i sazrevaju, izrastaju u ličnosti spremne da ispune svoje uloge. O tome izuzetno jasno govori paralelizam mnogih scena i replika tokom  minulih sedam sezona. Iz prvobitnog ropskog položaja, uspevaju da se uzdignu do predvodnika čitavih naroda, cenjenih i čak obožavanih. Deneris će, od potlačene robinje, postati kalisi, osloboditeljka i myssa – kolektivna majčinska figura. Džon biva, iz nezavidne pozicije taoca, špijuna i optuženog „dezertera“, uzdignut do Lorda zapovednika, a potom i Kralja na Severu. Svoju moć ne zloupotrebljavaju, već koriste za opšte dobro, ne bežeći ni od podnošenja bolnih ali neophodnih žrtava, što je još jedan od pokazatelja dostignute zrelosti.

5. Ljubav

I njemu i njoj prve ljubavi bili su divljani, pripadnici drugih civilizacija i potpuno različitih svetova – Drogo i Igrit. Oboje su u te odnose ušli bez mogućnosti izbora, silom prilika i radi opstanka koji im je u tom trenutku bio ozbiljno ugrožen. Zahvaljujući brzom uviđanju jedinog mogućeg načina reagovanju, pošlo im je za rukom da situaciju preokrenu u svoju korist, tako da se odnosi, započeti pod jasnom prisilom, postepeno razvijaju do nežnosti i povezanosti. Ipak, ne može se negirati činjenica da je Deneris u prvom periodu svog braka bila žrtva seksualnog nasilja, kao i da je Igrit praktično „silovala“ Džona, što je u knjigama znatno bolje i jasnije prikazano nego u seriji. Zanimljivo je što Deneris dominacijom, a Džon potčinjavanjem uspeva da pridobije naklonost partnera. Takođe, oboje su svoje prve ljubavi takoreći žrtvovali i – spalili.
Čini se da je suvišno postaviti pitanje zašto su se Džon i Deneris zaljubili tako brzo po upoznavanju. Pre svega, u očima onog drugog, ne nalikuju nikome koga su do tada sreli. Njihova životna iskustva su do te mere drastična i neverovatna, da se jedino međusobno mogu zaista razumeti i ne samo vrednovati, već i osetiti težinu svega kroz šta se prolazilo. Ova ljubav je, za razliku od spomenute dve prve, za oboje stvar slobodne volje. Zavoleli su se zbog hrabrosti, plemenitosti, dobrog srca i (nipošto zanemarljive!) lepote onog drugog. Džon je više puta javno, a naročito značajno pred Sersei (time rizikujući eventualnu pomoć po koju su došli), proglasio Deneris „svojom kraljicom“ i demonstrirao joj apsolutnu vernost. Nikada pre toga nisu pred drugima bili do te mere ranjivi i poverljivi (pogledajte scenu kada Deneris prvi put ugleda  Džonove ožiljke), niti smo ih videli nasmejane i iole bezbrižne do onog, od mnogih kritikovanog, „izleta“ sa zmajevima.
6. Pobeda nad smrću

Deneris je vaskrsla iz plamena Drogove posmrtne lomače, dok je Džon posle atentata probuđen Melisandrinom magijom. Ovo im je donelo strahopoštovanje okoline i potvrdilo da je reč o nesvakidašnjim ličnostima.
7. Magijski pratioci

Jezovuk Duh (pa još albino!) i zmajevi Drogon, Regal i Viserion, simboli su njihove dve kuće. Postojanje ovih polumitskih bića prethodno se dugo dovodilo u pitanje, a njihova pojava nagoveštava velike, prekretničke događaje. Odlikuju se snažnom povezanošću sa vlasnicima, koja se u seriji, nažalost, postepeno izgubila. Takođe, oboje su ih na neki način dobili na poklon: Deneris su zmajeva jaja darovana prilikom venčanja, ali tek su moć krvne magije i neka vrsta “trampe” za život supruga i mrtvorođenog sina doveli do izleganja zmajeva. Džon zajedno sa braćom, na samom početku, pronalazi male vučiće čija je majka ubijena, a koji su očigledno poput izdvojenog dela ličnosti svakog od Nedove dece.

8. Predvodnici naroda

Deneris i Džon su, na različitim stranama sveta, hrabro vodili bitke za slobodu i dobrobit naroda. Srčani, ali plemeniti, poseduju tipične „Jin i Jang“ karaktere koji se savršeno dopunjuju. Džonovu mirnoću i nezainteresovanost za tron (razumljiva posledica inferiornosti usled dugogodišnjeg življenja u kopilanskom statusu) nadoknađuju Denerisini temperament, samouverenost i svojevrsna fiksiranost na ostvarenje naslednog prava.

9. Poslednji „zmajevi“

Da, Deneris jeste Džonova tetka, ali, mnogi gube iz vida nešto bitnije od toga: oni su poslednji Targarjeni. U ovoj lozi, incest je predstavljao praktično uobičajenu pojavu. Sem toga, njihovo srodstvo je u drugom kolenu, a čak se i evropsko plemstvo sve do kraja devetnaestog veka venčavalo sa bliskim rođacima. Deneris i Džon nisu odrastali skupa, tako da nemaju svest, niti doživljaj o tome da bi bilo „bolesno“ (za razliku od Džejmija i Sersei, sa kojima ih ponekad porede). Nisu samo Targarjeni stupali u brak unutar familije: roditelji Neda Starka bili su blizak rod, baš kao Tajvin i Džoana Lanister, a niko ne vidi ništa čudno u mogućnosti venčanja Sanse i Robina Erina, njenog brata od tetke. Treba li da podsećam na bizarnu naklonost koju najglasniji protivnici Džona i Deneris ispoljavaju prema njegovoj eventualnoj vezi sa – Sansom?!?
Da nije sapuničarskog obrta koji su Beniof i Vajs odabrali, Deneris bi umesto histeričnog, infantilnog držanja za tron „k'o pijan plota“ u prvi plan stavila svest o tome da više nije sama, niti poslednja od svog roda na svetu – a još je u pitanju čovek koga voli. Proročanstvo Miri Maz Dur naglašava da će joj se ljubav njenog života vratiti kada joj „utroba zaceli i rodi živo dete“. Tumačeći ga doslovno, Deneris veruje da su zmajevi jedino potomstvo koje će ikada imati, što Džon u sedmoj sezoni otvoreno dovodi u pitanje. On, pak, uvek pokazuje upadljivo izbegavanje suprotnog pola zbog bojazni da će „napraviti kopile, kao što je i sam“. Utoliko je čin kucanja na vrata Denerisine sobe značajniji i rečitiji.
10. Predodređeni za velika dela

I za jedno i za drugo se vezuje prilično neprozirno i tajanstveno proročanstvo o Obećanom princu (ili princezi?) i Ratniku svetlosti, s obzirom na to da oboje odgovaraju kriterijumima. Denerisina vizija iz Kuće Neumirućih prilično jasno nagoveštava buduće usmerenje: u knjizi, to je “plava ruža izbila iz ledenog zida”, a u seriji tron prekriven snegom (ili pepelom?). Vizuelno (svetlost i tama), ličnim razvojnim putevima i karakternim osobinama, oni se dopunjuju, a udruženom vladavinom bi mogli doneti sklad, vraćajući uzdrmani svet u ravnotežu. Uostalom, saga nosi naziv „Pesma Leda i Vatre“ – harmonija, a ne (toliko forsirani) sukob ili rat ova dva elementa.
Nakon toliko lutanja, gubitaka, stečenih zasluga, uspona i padova, Deneris i Džon zaslužuju (tipičnu, pa šta?) herojsku nagradu. Mir i utočište pronađeno u svojoj drugoj, ravnopravnoj  polovini, istovremeno vode do uporišta i odgovora na pitanje skriveno u osnovi svih podviga i napora: gde zapravo pripadam? Gde se uklapam? Naravno da u tom procesu mora doći do prilagođavanja, trzavica i (prevazilaženja) sukoba, ali način na koji se autori serije nose sa izazovom potpuno je promašen. Moći ćemo da govorimo o razočarenju decenije ukoliko se obistine glasine o sižeu završnice – i uopšte ne preterujem, jer, kada duže od petnaest godina pratite jedan serijal, očekivanja ne mogu da ne budu velika. Priča to, uostalom, potpuno zaslužuje.

28 коментара:

 1. Divan tekst, zaista divan! Odlično naglašena više nego očigledna paralela između dva lika. Ali za razliku od onih karakterstika na koje stalno nalećemo, koje se konstantno i iznova ponavljaju i naglašavaju ovde imamo nešto novo. Posebno mi se dopada prikaz dva karaktera, ne kao ista ili suprotna, već kao dva dela jedne celine koji se savršeno uklapaju.
  Ono što bih dodala jeste da su likovi totalno skrenuli sa puta u odnosu na knjigu...Razmem da adaptacija ne može biti u potpunosti verna ali menjanje karakartera i značaja likova donekle vređa. Džon i Denersis su u potpunosti uništeni u poslednjih par sezona, posebno ona...Često spominjem njen ludački pogled od prve sezone, ali to mi je nekako Targ osobina, nije luda na Viseris način-mislim da su oni magijska bića i svakako nisu kao normalni ljudi...To bi donekle bio ok da oni od nje ne prave psihopatu koji je u rangu karikature, bukvalno uništavaju lik koji je godinama građen a sa druge strane Sersei ispade genijalan taktičar...Odjednom su svi zaboravili da je ta ista Sersei digla u vazduh septu sa jako puno ne samo običnih ljudi nego i Lordova. Sersei je luda, time se ponosi i još dobije epsku muziku u finalu šeste sezone, a svaki malo burniji izliv emocija kod Deneris je naglašen psihotičnom muzikom-očigleno je šta rade. Sersei je u knjigama psihopata kojoj je stalo samo do moći i do onoga što joj u seriji Juron pruža (da ne budem prosta), u nekim momentima je takva i u seriji bila ali u poslednje vreme je gledamo kao najboljeg taktičara ikada u Vesterosu. Opet moram da se dotaknem knjige, iako možda nema smisla, ona Deni čije glave imamo priliku da čitamo nikada ne bi prihvatila Džonovo poreklo na taj način, bar ja tako mislim...Mogla bih ovako da razglabam satima, ali očigleno je da producentima sve ovo postalo otaljavanje posla, pa čak ni položaj gradova na karti ne mogu da zapamte...Pogledala sam film "Osvetnici - Kraj igre" i s obzirom da ga svi porede sa poslednjim epizodama "GoT"-a moram da kažem da su oni objasnili kako se to radi, kako se završava epska bitka-superherojski film ispade mnogo smisleniji nego ova epska drama. Ono što bih posebno naglasila jeste da mi se nikako ne sviđa razvoj priče, imam utisak da ćemo i završtiti kao što smo i počeli, bez zmajeva. Muka mi je i od same pomislim da Zmajkamen bude prazan ili da u njemu ne bude Targ princ/princeza...Muka mi je od toga što sve što je magijsko, mitsko i posebno (Starkovi i Targovi) bude totalno skrajnuto a glavnu reč vode spletkaroši i igrači...Moglo je ovo da bude velika priča, a sad je samo još jedna istorijska sapunica slična "Tjudor"-ovima.
  Još jednom, svaka čast na tekstu, uživala sam!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Brza si!:))))
   Pre svega, mnogo HVALA na divnom i sadržajnom odgovoru, znaš koliko volim ove naše analize, a drago mi je i što ti se tekst svideo. Bilo je tu još štošta da se piše, ali nisam htela da previše odužim, pa da potrošim materijal za neke kasnije.
   Sve u svemu, preostaju nam još dve epizode do kraja, pa ćemo naknadno još toga komentarisati i ocenjivati, za sada ću samo reći da se slažem i da si mi baš skrenula pažnju na pojedine stvari koje do sada nisam mnogo primećivala, kao npr. promene u muzici.
   Likovi su u poslednje dve sezone stvarno skrenuli na neki skroz levi kolosek, evo šta se meni lično uopšte ne dopada: svođenje Džona na "tunjavog", Deneris na histeričnu osobu, a Sersei ispade "mastermind" genijalni strateg, iako je realno najgluplja od svih. U knjigama uopšte nisam primetila ni naznake ove vrste zastranjivanja kod Deneris (ona se pre ponaša kao zatreskana klinka koja čitav peti deo mašta o Dariju), niti Džona (zapravo, Kit je dosta ublažio njegov lik, u knjigama je nekako opasniji). Posebno mi smeta što Džon čitavu osmu sezonu kao da je ostao bez mozga, samo sedi između žena i ostavlja utisak da nema sopstveno mišljenje, ni glas. O bitkama neću ni da počinjem, izgleda da su rešili da ga na svakom polju obezvrede, bukvalno ništa nije pokazao.
   Kod Deneris, opet, ispada da se uopšte ne računa sve ono dobro što je uradila, ni sve što je žrtvovala, a realno, kad nije pukla nakon Drogove smrti i onog izlaska iz vatre, nego se bukvalno kao feniks uzdigla iz pepela, nema apsolutno nikakve logike da sada doživi slom. Veoma glupi i neuverljivi "okidači" za konflikte. Varis i Tirion su je sami savetovali za sve loše poteze i promašaji, a sad im ne valja? Glupo. Sersei je jedina, slažem se, koja je zaista luda, uspela je da od sebe otera čak i Džejmija koji je jedini voleo i opravdavao, indirektno je kriva za smrt svoje dece, paranoična je, alkos, sve što je postigla duguje *onoj stvari* isad je, šta, fora da prevesla sve protivnike?
   I odlično si primetila, Deneris iz knjiga NIKADA ne bi reagovala onako na Džonovo poreklo, čak bi joj bilo drago što više nije sama, nije jedina. Sećaš li se kako razmatra da Džora i Dario (!) budu jahači zmajeva, pored nje, pa kako nema problem sa tim da se, da je moglo, udala za Viserisa - ona zaista i pored svih lomova u duši ostaje devojčica koja sanja dom i koja ima dobro srce. Martinovi likovi su kompleksni i nipošto crno-beli, zato ih toliko i volimo, ali postoje oni koje u pravom smislu možemo nazvati moralnim i suštinski dobrim ljudima - Deni i Džon su takvi.
   Eh, da, zaboravila sam da navedem i to: Džon je jedini, nakon brata, oslovljava sa "Deni".:)
   Bojim se da baš u tom smeru idu, da nema ni prestola, ni magije, ničega, ali videćemo.
   Hvala ti!:)))))

   Избриши
 2. Mnogo toga nedostaje poslednjoj sezoni (ili dve), ali mi najviše smeta nedostatak razvoja odnosa Džona i Deneris koji su kao Led i Vatra iznad bilo koje Igre prestola. Odustala sam od pisanja prikaza kada se ova sezona i pre no što je ljudski počela srozala u ambis, verovatno ću samo reći reč, dve nakon što se sve završi.

  Radujem se čitanju knjiga, gledanju tri serije i dva filma o istoriji Vesterosa i koji nam slede (Martin je tu bez D&D).. Prva serija će se emitovati sledeće godine.
  26. maja nas čeka dokumentarac "The Last Watch" u trajanju od dva sata.

  Uživala sam u tekstu, hvala. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala tebi.:)
   U svetlu najnovije epizode, ovaj tekst dođe malo kao ironija, a više tuga zbog uništenog potencijala.
   Pisaću još o novoj sezoni, ima mnogo toga da se kaže, razočarana sam i nekako se osećam izigranom, posle toliko godina. Verujem da nam je svima tako. Zarad spektakla, žrtvovani su logika i razvoj likova. Ovoliko me ni "Vikinzi", od kojih sam odustala na pola sezone, nisu razočatali. Odgledaću do kraja, ali više uopšte nemam ni uzbuđenje, ni radoznalost pred završnicom...

   Nisam znala za dokumentarce i serije, hvala na informaciji. :) Ne verujem, ipak, da ću ih gledati (mnogo rasplinjavanja), ali zato planiram vraćanje knjigama. Ne gubim nadu da će Martin završiti sve na pravi, pristojan način. Sada nam posebno to duguje. A i sebi.:)
   Hvala još jednom i velika preporuka za knjige.

   Избриши
 3. Najpre, pozdrav od čitateljke koja već duže vreme prati tvoje postove ali se do sad nije oglašavala. :) Svaka čast na temeljnim, informativnim i veoma zanimljivim tekstovima, uživam da ih čitam. :) Zahvaljujući njima otkrila sam mnoge interesantne knjige, serije i filmove - samo tako nastavi!
  Što se tiče teme, nakon ove pete epizode mogu da kažem da si u pravu, izgleda da nam se ipak smeši razočarenje decenije. Ja sam kao većina najpre otkrila seriju pa tek onda počela da čitam knjige, i vrlo brzo su mi prirasle za srce. Izgleda mi kao da su se potrudili da ovu sezonu što pre smandrljaju i da idu na efekat iznenađenja, kao da je to najbitnije, a ne dosledni razvoj likova i pridržavanje obrazaca žanra. Ima poneko dobro rešenje, nekih svetlih tačaka, ali je opšti utisak traljav. Fali kvalitetnih dijaloga takođe, toga smo ranije baš imali, jedino što su glumci na visokom nivou.
  Tako je, ostaju nam knjige da se utešimo. E sad, ne znam jesi li čula da je Martin odgovorio na ona šuškanja da je već napisao knjige i da čeka da se serija završi pa da ih objavi, rekavši da A Dream of Spring još nije ni počeo da piše. Tako da ima da se načekamo. :)
  Super je tekst, svaka čast još jednom!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Draga Jelena, pre svega, dobrodošla na blog i HVALA na divnim rečima podrške!:) Srećna sam što čujem da su preporuke od koristi, pa mogu samo da obećam da ću se truditi da i ubuduće održavam stranicu zanimljivom, jer stvarno nema bolje motivacije od povratnih utisaka. Hvala od srca!:))))

   Potpuno se slažem i, evo, da najavim, biće reči o čitavoj sezoni po njenom završetku. Planiram da odgledam sve još jednom, čisto da malo razbistrim utiske, ali sumnjam da će se išta značajnije promeniti.:( Kao i većina nas ovde, stvarno volim "Igru prestola". Najpre sam zavolela knjige, onda i seriju i posle toliko godina, prirodno je da smo se nekako navikli na likove, priču, postali su važan deo mnogih života. Otuda je ovako očigledno traljavo "skidanje s dnevnog reda" nečega što je trebalo da bude dostojna završnica, proizvelo samo efekat IZNEVERNIH OČEKIVANJA. No, o tome ćemo u nekim od narednih tekstova.;)
   Gluma je zaista jedino ostala na visokom nivou, kao i muzika, kostimi, vizuelno. Nažalost, nedovoljno. Žao mi je i što se opet ovde potvrđuje neki moj utisak da je svaki serijal (što književni, što filmski) otprilike najbolji u okviru tri-četiri nastavka, posle kao po pravilu kreće pad kvaliteta. Ovo me podseća na "Vikinge", koji su toliko uništeni da petu sezonu uopšte nisam gledala, s tim što je "Igra prestola" ipak prevazišla bilo koju dosadašnju TV seriju, postala fenomen svoje vrste.

   Čula sam i, iskreno, ne znam da li da mu verujemo. Volela bih da nas malo "navlači", iskreno. Pretpostavljam da nije napisao sve, pa sad krije, jer se radi o obimnom i iscrpljujućem poduhvatu, ali nešto mi govori da su bar "Vetrovi zime" spremni. U svakom slučaju, ima priliku da poveže sve konce i vrati sjaj ideji. Videćemo.
   Hvala ti mnogo, mnogo!:)))))

   Избриши
  2. Hvala na dobrodošlici! :)
   Nadam se da si u pravu za "Vetrove zime", moguće da su bar oni spremni.
   „Vikinge“ sam takođe prestala da pratim nakon četvrte sezone – šteta, od onako kvalitetne serije postadoše maltene sapunjara.

   Inače, fanovi uveliko pišu peticiju da HBO snimi ponovo 8.sezonu - to je, naravno, na više nego dugačkom štapu, ali ako bi se kojim slučajem desilo, bilo bi dobro da Martin učestvuje u pisanju scenarija.
   Jedva čekam pregled sezone! :)

   Избриши
  3. I ja se nadam, ipak je prošlo više od šest godina od "Plesa" i prosto mi je neverovatno da Martin, uz sve propratne obaveze, baš nimalo nije odvojio vremena za rad na svom ŽIVOTNOM DELU. Pa, da je pisao i maksimalno 50 stranica godišnje, morao bi završiti.:)
   Hajde da se uzdamo da je i neki ugovor/finansijski faktor umešao prste, pa da "tvrdi pazar". Bilo bi šteta da onako dobra zamisao propadne ili završi ni u čemu.
   Da, "Vikinzi" su bili fantastični tokom prve dve sezone, pa je i njima sa porastom finansijskih ulaganja opadao kvalitet. Možda, nekad, odgledam petu sezonu, kada me posebno "strefi" mazohizam.

   E, ne samo da sam videla tu peticiju, nego i potpisala!:) Nema ništa od rimejka, sigurno, ali barem neka vide koliko je razočarenje i šta su uradili od jedne velike, sjajne priče.

   Hvala, potrudiću se da i nadalje bude zanimljivo, jedva čekam diskusiju i razmenu utisaka!:)))))

   Избриши
 4. Jos nisam pocela da gledam poslednju sezonu, cekam sve epizode, i sad me nekako strah da gledam. Imam utisak da su pokvarili sve sto je dosad uradjeno/napisano/snimano... :( Tja... ne znam... pogledacu ali se i nadam pisanom zavrsetku serijala.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Eto, još sedam dana (priznajem da, posle odgledane pretposlednje epizode, nisam više ni tužna zbog kraja!), pa ćemo zajedno komentarisati, planiram i sama da odgledam opet sve. Neću te lagati, mislim da je objektivno razočarenje. Čini mi se da kritike nikad nisu bile lošije, ni ocene niže. Baš slaba sezona, iznenađujuće s obzirom na DVE godine koliko su imali vremena da na njoj rade, a opet očekivano jer je svemu ovome trebalo dve-tri sezone da se pošteno obradi. Ne znam...od onog "bittersweet" završetka koji već deceniju pominju, čini mi se da će ostati samo gorčina.
   Uzdamo se svi u Martina, pa sad, na njemu je završna reč. Ima priliku da spasi stvar.:)

   Избриши
 5. Pravdala sam Vajsa i Beniofa sve dok mi Kaa nije poslala deo ćlanka u kome je pisalo da je HBO rekao njima da mogu da uzmu koliko epizoda žele a oni su rešili da zbrzaju i sve strpaju u 6. Neko mi je napisao teoriju koja je verovatno i tačna a to je da će je Džon ubiti pa uzeti crno (što je skorz bezveze ako se tako desi) i da će Bran Stark biti vladar 7 kraljevstva. Tu teoriju sam pročitala pre par epizoda i aposlutno sve se desilo kako su napisali čak i blizanačka smrt.
  Čitam tvoje teze i napisala sam GOT post pre nedelju dana zakazala za sutra znači telepatija kako isto razmišljamo o nekim stvarima :)
  Paralela između njihovog rođena i odrastanja je uvek postojala, osim što su to začinili sa tim da gotovo identičnu priču ima i Tirion. Sve na žalost pada u vodu petom epizodom ove sezone kada oni komplento kreću Denerisin lik u pravu negativku. Moram da vidim kako će Martin da ih razvije u knjigama pa da dam zaključak. Fantastične si stavke iznela, uzgred rečeno. Još nešto da dodam. D & D su jasno išli na taj bittersweet kraj pokušavajući da izbegnu kliše kraj. Međutim to nije nužno dobro (zato je ova sezona u padu) već pri otkriću identiteta Džona odmah su ogradili taj zid gde ona prvo gleda titulu što je u njegovim očima pad i oslikali Džona kao spoosobnijeg vladara kako bi ga gledaoci odmah tako videli i poistovetili se sa likovima iz serije. Međutim kad pogledaš "majku" svih fantazija "Gospodara prstenova" kraj ke prilično "kliše" po današnjim standardima. Prsten je uništen, Arjvin odbacuje svoju besmrtnost i udaje se za Aragorna postaju kralj i kraljica. A taj kraj je baš kao takav idealan završetak. Nije krvav ni potkovan tugom. Dakle ponekad je srećan kraj dobar izbor i forsiranje suprotnog zapravo ne vodi nigde. Sjajan post!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To su procurili, navodno, detalji sinopsisa i s obzirom na to da se pokazalo kako je apsolutno sve za četvrtu i petu sezonu bilo tačno, pretpostavljam da će i finale biti baš kako je rečeno. Promašaj decenije. Loše pisanje, koje se ničim, ama baš ničim ne može opravdati. U želji da zbrzaju sve i izbegnu "kliše kraj", Beniof i Vajs su žrtvovali logiku, karaktere, simbole, sve što je razvijano tokom sedam sezona. Trebalo je samo malo više volje, jer, vremena su imali (dve godine!), pa da ovo postane najbolja serija - sada će ostati upamćena kao ZAMALO najbolja serija.
   O tome više u nekim narednim tekstovima.:)

   Uostalom, šta je to "kliše"? Da, pročitala si mi misli, baš htedoh napisati isto: "Gospodar prstenova", po logici D&D ima najveći kliše od svih klišea kao kraj, a opet je savršen baš takav. Ne može se nešto najaviti, razrađivati, a onda odjednom urušiti u pola epizode. Tako ne ide.:(

   Hvala, jedva čekam tvoje tekstove, kao i analiziranje finala!:))))

   Избриши
 6. Ja se slažem da bi to bio dobar kraj , al izgleda da nećemo dobiti dobar kraj dobićemo glup kraj epskih razmera. Baš je užasna ova poslednja sezona i uopšte mi nije jasno zašto je Deni poludela odjednom ko grom iz vedra neba? Inače baš si lepo izdvojila sve što ih spaja nisam ni primetila neke od sličnosti. :) Inace u knjizi Drogo nije silovao Deneris sećam se da sam baš bila iznenadjena time valjda misliš obrnuto da je Igrit skoro silovala Dzona? ( moram to da vidim lol ) Što se tiče Deneris i Džona ovih iz serije ni meni ne deluje da izmedju njih ima ikakve hemije osim kad su jahali zmajeve i bili srećni. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ali tačno neverovatno kako sa svakom epizodom "Glupko i Tupko" (Dumb & Dumber) opravdavaju nadimak...uopšte se ne radujem finalu, iako ću ga (naravno!) odgledati, ovo je stvarno, kako kažeš, ispalo glupost "epskih razmera".

   Bilo je kod Deneris tih "iskrica" (sećaš se kako smo baš nedavno komentarisale), ali ne ovako i sigurno ne odjednom. A i zvona, sećaš se kad Davos, beše li u drugoj sezoni, komentariše da zvona NE ZNAČE predaju...užas, ovi zaboraviše sve, pa i "sitnicu" da Džejmi nema šaku! O svemu tome u pregledu sezone.:)

   Hvala, drago mi je što ti se svideo tekst.:)
   E, sad, oko silovanja....istina je da u knjigama njihova prva bračna noć nije bila silovanje, tj. ne onako gruba kao u seriji. Ali, isto tako je posle, dok ona nije pokupila instrukcije od robinje, Drogo primoravao na seks i bio veoma grub. Deneris se mučila i trpela. Možda i loše pamtim, morala bih da obnovim gradivo.;) Što se Igrit tiče, da, u knjigama je posebno veoma napasna (plus starija par godina + već iskusna, za razliku od Džona) i prvi put ga je praktično primorala na seks. Pa još oterala Duha, e, to mi je ostalo u sećanju.:( Uglavnom, suština je da su oboje u te romanse ušli iz nužde: Džon da bi se što verodostojnije infiltrirao među Divljane, a Deneris jer su im bila potrebna sredstva za povratak kući. Bilo je to pitanje opstanka. A njih dvoje, već imaju slobodan izbor. I vole se, mada ih niko nije naterao na to.:)

   Zanimljivo mi je, zato sam to i istakla, što se veruje da je Lijena silovana od strane Regara, prema tome Džon je rođen iz silovanja, a zapravo je Deni tajj slučaj.

   Meni su njih dvoje i u seriji sasvim OK. Verujem im, "prodali" su mi da postoji emocija. E, sad, to što su (naročito on) nekako "drvenasti", mislim da je pre do samih glumaca, ali i opšte zbrzanosti radnje i nedostatka scena. Ali su mi generalno ubedljivi.:)

   Избриши
  2. Ma ni ja se ne radujem i ne išcekujem epizode više samo čekam da se sve završi da ne moram više da gledam i da se mučim, toliko su sve upropastili da nemam reči. Ja sam čula da je Martin hteo da ima više sezona, ali valjda su trebali da ga sačekaju , a njima se to nije dopalo, pa su sami nešo smuntljali u 6 epizoda, kao fanovi neće primetiti ništa ako ubacimo specijalne efekte. Nisam ništa skontala za Dzejmija, jer sam bila razocarana što se samo tako vratio Sersi i umro. Pa nije bilo uopšte tu silovanja mislim onog na litici ona je na sve pristala. To trpljenje sam skroz zaboravila , al ja sam mislila da je to zbog nekog neiskustva ne zato što je siluje Drogo. Ovaj Drogo iz serje je bio ipak više govno. Elem jedva čekam da vidim tu scenu sa Dzonom i Igrit , jer uopše nije bilo tako u seriji i sad mi malo žao Dzona. I sad najveći mogući kliše meni se sviđaju u seriji Igrit i Dzon baš su mi slatki zajedno i zato mi deluju bledunjavo Dzon i Deneris, jer nema te prave hemije međ njima. A to da je Dzon drvenast vala baš je drvenast ni na šta ne reaguje. I ono za Varisa mi je preglupo što su ga samo tako bezveze ubili. Ja se ne sećam to za zvona i niša mi nije jasno zašto je poludela, a svi mi uporno samo govore da je to genetika, a ja se sve vreme iščuđavam. A tek ono što su ubili zmaja onako lako, a ovaj drugi leti pravo na njih i ništa. Plus kasnije zapali ceo grad i niko ga ne pogodi. Kako ?

   Избриши
  3. Jeste, nudili su im i Martin i HBO da imaju još dve sezone, ili barem 10 epizoda u sezonama 7 i 8, odbili su. Pretpostavljam da im se žuri da pređu na najnoviji "Star Wars", a i da su se (prirodno) posle toliko godina prezasitili radom na jednom projektu, ali ne radi se to ovako.:( Bukvalno su sve "smandrljali", ali o tome u narednim tekstovima.
   Džejmija su u ovoj sezoni urnisali. Ali, eto, bar je bio sa još nekom ženom sem Sersei, vratio joj se i izrasla mu šaka, haha...
   Na litici nije, ali kasnijih noći jeste.
   Nikako ne volim Džona i Igrit, u knjigama još manje nego u seriji (videćeš već, ona je jako dosadna i napadna), ali su mi Kit i Rouz ovako privatno slatki i lep par, gotivim ih i drago mi je što su se venčali.:)

   Ispalo je da se njeno ludilo, nasledno, naprasno probudilo kada je čula zvona. Logike bez! Analiziraćemo zajedno sve gluposti iz ove sezone, haos šta napraviše od onakve serije...

   Избриши
  4. E vidiš nisam videla da ima obe ruke , al moguće u onoj poslednjoj sceni nešto uhvati Sersi za lice. Jesu unišili su Dzejmijev lik i moja očekivanja za njega . Hahahha da zvona su bila okidač. :') Da i meni su slatki Kit i Rouz zago mi se i svidjaju sad Dzon i Igrit u seriji , jer nisu baš moralk mnogo da glume. :) Zapravo su mi i Drogo i Deneris bili simpatični zajedno nekako su delovali kao da se jako vole. Nekako imam osećaj da se Kit i Eilija baš nešto ne gotive ovako privatno , pa te njihove zajedničke scene ni na šta ne liče. :')

   Избриши
  5. Da, vidi se posebno jasno onda kad je obuhvati oko struka, sprdaju se ljudi već danima i postavljaju tu sliku.:)

   Kit i Emilija su privatno, zapravo, u super odnosima, ona je dobra prijateljica sa Rouz, a pričalo se da su na početku snimanja serije bili u šemi (pre nego što se Kit upoznao sa Rouz), pa im je možda zato nelagodno da snimaju ljubavne scene.:) Meni su, ne znam, simpatični, mada stegnuti, verujem da bi bilo drugačije da su im bolje napisali scene i dali više vremena.

   Inače, čitala sam negde da su Lena Hidi i Džerom Flin kratko bili u vezi, pa se nije lepo završilo i zbog toga se Sersei i Bron nijednom ne nalaze zajedno u kadru, pošto glumci privatno ne komuniciraju i zahtevali su da nemaju zajedničkih scena.

   Drogo,tj. Džejson Momoa mi je ovako van uloge super frajer (sećam se da sam ga prvi put videla u nekoj surferskoj seriji), u "GoT" mi se ne dopada. Njegova žena je glumica Lisa Bone, koja je prethodno bila udata za Lenija Kravica, ekstra su par, neverovatno gotivni likovi.

   Избриши
  6. Ma znam to za Lenu i Flina. Jeste Malmoa je jako kul lik nema drustvene mreže ni on ni nejgova žena i ne daju deci da ih koriste kamo sreće da je meni neko habranio da ih koristim u životu. Inace ne mogu ni Droga da hejtujem ima onu romantičnu rečenicu sa zvezdama i mesecom nije mi on neki materijal za silovatelja.

   Избриши
  7. Meni Drogo samo ne "leži" pošto nisam neki fan divljaka, možda mi zato nisu nikad bili zanimljivi ni Igrit i Tormund, npr.
   Činjenica jeste da je taj odnos počeo vrlo nasilno, u seriji nema nikakve sumnje. To što se posle preokrenulo, tj. što je Deni uspela da pridobije za sebe i "ukroti" tog velikog, grubog Dotraka, samo je plus koji je zapravo i učinio da priču posmatramo drugim očima. Meni je u knjigama njihova veza mnogo lepša i sećam se, kada sam prvi put čitala, bilo mi je veoma tužno i dirljivo kako ona podnosi njegovu smrt.
   Šta da ti kažem za društvene mreže sem - samokontrola.;) Svi imamo izbor. Zamišljam to kao, recimo, ostavljanje cigareta. Ili ne probaš uopšte ili rešiš, pa se "skineš" sa toga. Moj brat je uspeo oboje, ja nisam ni počinjala (dobro, bila sam pušač čitavo jedno polugodište, sa 17 godina:), iskrena da budem).
   A super mi je što ne daju deci, jer sve to i nije za klince. :)

   Избриши
  8. Pravo da ti kažem nisam ni ja nešto mogo volela Droga ni divljake kad sam prvi pjt gledala , al posle mi ga je nekako bilo žao kad je umro i kad ga ona vidi u kući neumirujućih sa onom bebom, to je baš jako tužno bilo. Plus moja drugrarica isidora obožaval Molmou i samo o njemu priča. :'D

   Избриши
  9. Drugarica (i moja imenjakinja) onda nek' obavezno potraži "North Shore", ako nije već gledala. Nema mnogo epizoda i baš je za leto.:)

   Zanimljivo je da u knjizi nema te scene u Kući neumirućih, ali zato postoji čitav niz još zanimljivijih. To je verovatno najkomplikovanije i najbolje proročanstvo u serijalu. Zapravo, sad kad razmišljam, "Sudar kraljeva" (2. deo) je možda i najbolji. Ukratko, Deneris u Kući ne susreće Droga i dete, ali zato vidi niz čudnih scena, neke su prilično jasne, neke ne, ali poslednja je simbol koji je meni lično godinama unazad bio jedan od najjačih argumenata u prilog Džonovog porekla. Genijalno.:)

   Избриши
  10. E rekla sam joj da pogleda. :) Uradila sam kviz 74, al malo sam išla na sreću nisam baš znala neka pitanja. I meni se Sudar kraljeva baš jako sviđa više od prvog dela , al nisam sve pročitala prvo sam pročitala sve sa Arijom . :'D Šta kažeš na kraj serije meni baš žao Dzona što se vratio odakle je počeo samo što je ubio svoju ljubav i zna da je mogao boti kralj. To je tolko tužno da ja ne znam šta da kazem nisam baš očekivala ovakav tužan kraj. E što se tiče kuće neumirujućih valjda je videla svoju smrt tamo videla je presto sa pepelom , Droga i dete koji je zovu da ostane. Ne znam na §a misliš da je simbol Džonovog porekla ja se toga ne sećam.

   Избриши
  11. Uh, što se finala tiče, još sam pod utiscima. Osećam se nekako prazno, razočarano, bukvalno se sve vratilo na početak, obesmišljeno je toliko toga. Pisaću opširnije u junskim tekstovima pregleda sezone, ali sem nekoliko lepih scena, finale mi je baš loše, kao i čitava osma sezona.

   Mislim na Kuću Neumirućih iz knjige, ne serije.;) Tamo ne vidi svoju smrt, nego čitav niz scena, za koje se posle ispostavi da su Crvena svadba, Regar, njen otac, Stanis...a poslednja u nizu je "plava ruža iznikla iz ledenog zida" (A blue flower growing from a chink in a wall of ice, filling the air with sweetness. = plave ruže je Regar dao Lijeni na turniru; Džon je na Zidu, u Noćnoj straži). Dakle, govorim o knjigama, tamo nema ni Droga, ni trona u viziji, poglavlje je fenomenalno i konfuzno, videćeš kad budeš čitala, to je iz "Sudara".:)

   Избриши
  12. I ja sam baš razočarana sve se vratilo na početak kao da se ništa nije desilo.

   Избриши
  13. Baš tako. Sve na početak, samo druga dinastija.
   Krećem sa serijom tekstova od sledeće nedelje, biće recenzije i kod Sare, tako da ćemo "uzduž i popreko" diskutovati o ovoj katastrofi. Što više vremena prolazi, postaje mi tragikomično.

   Избриши
 7. Ja sam se smorila kad sam pročitala Martinovu objavu da nije završio knjige tj. da su ona nagađanja da čeka završetak serije ne bi li objavio knjige pogrešna :-( Poslednja sezona me je razočarala, pa sam planirala da se utešim knjigama, koje svakako smatram ''istinitijim'', ali načekaću se još.
  Ni meni nije jasna paralela sa Džejmijem i Sersei, pa nije isto brat i sestra (pa još blizanci) i bratanac i tetka. Očekivala sam da i u seriji ispoštuju proročanstvo o obećanom princu/princezi, ali ništa (ne baš sve kao u knjizi, sa Svetlonoscem i Nisom Nisom, ali da postoji ta osoba u vidu spasitelja).
  Jesi videla onaj mim na kom je Sersei i piše da će biti kraljica dok ne dođe mlađa i lepša, i onda Brenova slika :-D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Iskreno, ne znam više koliko možemo verovati Martinu. Iznervira me svaki put sa svojim objavama, jer je kontradiktoran: čas se slaže, čas ne, sa scenaristima, pa kao "kraj će biti isti. I neće. I da. I ne." :(
   U seriji su toliko pogazili svaku moguću doslednost, pa i proročanstva (npr. meni je jedan od većih promašaja ignorisanja proročanstva o "valonkaru" i način na koji su Džejmi i Sersei skončali), da sam se više puta, posebno gledajući finale, zapitala da li je to ista priča koju smo godinama pratili?
   Jao, jesam :))), toliko duhovitosti barem ima, u odgovor na nebulozu koju su nam servirali.
   P.S. Jadna Sersei, ni slonove na kraju nije dobila. :)

   Избриши