O autoru

Kao što potpis kaže, zovem se Isidora Đolović. Godina imam – dovoljno, iako mi je žao što, da se poslužim rečima Selimovića, nemam deset više pa bi me starost čuvala od pobuna, ili deset manje pa bi mi bilo svejedno. Rođena sam u Čačku, ali prilično hrabro smatram sebe, po duhu, samootkrivenom Beograđankom. 

U zavičaju sam završila Gimnaziju (društveno-jezički smer), a u prestonici osnovne i master studije iz komparatistike – odnosno, srpske književnosti sa opštom (svetskom) književnošću, na Filološkom fakultetu. Uz različite peripetije i prepreke, upravo privodim kraju doktorske studije na istoj katedri. Moja oblast izučavanja i interesovanja obuhvata tradiciju poetika XIX veka, uključujući sve književno-umetničke pravce koji su se javljali od Francuske revolucije do završetka belle époque (odnosno, izbijanja Velikog rata): romantizam, realizam, naturalizam, simbolizam, dekadenciju i modernu. 

Izrazito sam introvertna osoba koja svejedno voli da mnogo priča, radoznali „štreber“, frankofil, komunista koji veruje u Boga, vegetarijanac, večiti buntovnik sa argumentima, detinjasti maštar, nostalgičar za prošlošću, osoba od principa (i obožavateljka Principa), strastveni ljubitelj knjiga i žestokog zvuka sa starih gramofonskih ploča. Beznadežno staromodna, sve prvo beležim olovkom, na papiru, pa tek onda prekucavam (veoma mrska, ali nužna radnja); pamtim datume rođenja i brojeve (fiksnih!) telefona; ne upražnjavam bindžovanje i pravljenje selfija; čitam po jednu knjigu, a svaku pesmu ili album preslušam od početka da kraja. Nikada neću zaista odrasti, što verovatno nije tako loše. Svesna da sam promašila epohu, ne pokušavam da se po svaku cenu uklopim u svet oko sebe. Živim za svoja interesovanja.

Pišem stalno, mnogo, iz srca, plaćena i pokrenuta isključivo sopstvenim entuzijazmom. Pišem jer volim, osećam potrebu, a pomalo i znam da izrazim neke svoje misli, utiske, stavove. Pišem i objavljujem prikaze i recenzije (književne, filmske, muzičke), eseje, naučne radove, kolumne, reportaže. Do sada sam objavljivala u časopisima Politikin Zabavnik, Revija Istorija i Čačanske novine; u periodici Zbornik Matice srpske za književnost, Filolog, Anali Filološkog fakulteta i Zbornik Matice srpske za slavistiku; na portalima I-Serbia, Bulevar umetnosti, Moji mali svetovi, Ozon press i KULT. Sarađivala sam sa izdavačkim kućama Odiseja, Paideia, ProPolis books, Štrik i Klett. Jednom prilikom sam čak i nagrađena za esej u okviru književne manifestacije „Disovo proleće”.

Ovo je stranica posvećena delima, pojavama i ličnostima koje smatram posebno vrednim spominjanja i slavljenja, ali i skretanju pažnje na ne tako lepe i dobre stvari kojih je naša svakodnevnica prepuna, a koje nepravedno zasenjuju već spomenute. Svaki tekst na blogu je autorski, pa vas molim da u slučaju korišćenja odlomaka ili celokupnog članka navedete moje ime. Što se fotografija (ne računajući one iz lične arhive) i snimaka tiče, ne posedujem nikakva prava na njih, niti ih koristim u komercijalne svrhe. Tu su radi ilustracije i upotpunjavanja teksta.

Molim izdavače, urednike, novinare, profesore, umetnike, kolege i sve ljude dobre volje koji veruju da bih im bila koristan i vredan saradnik ili promoter, da me kontaktiraju na  isi.djolovic@yahoo.com

Navedeno važi isključivo za SARADNJU. Postoje opravdani razlozi zbog kojih ne koristim društvene mreže, pa bih najlepše zamolila sve posetioce bloga da poštuju granice pristojnosti i privatnosti autora. Na bilo koji način uvredljivi ili neumesni komentari biće izbrisani – tu nema ljutnje. 

Hvala svima na pažnji i vremenu izdvojenom za čitanje!