недеља, 31. март 2019.

Odbrojavanje: Ka osmoj sezoni „Game of Trones“ (2)

komentariše: Isidora Đolović

Epizoda 3: The Queen’s justice
Moram reći da mi se za sada dopada pravac kojim se kreću, dosadašnji tok radnje je u redu, gluma uglavnom solidna, muzika ovoga puta naročito izvrsna. Najviše su mi se svideli susreti: 

1. Deneris i Džona / Tiriona i Davosa. Uživala sam u njihovim razgovorima, dok na videlo izlaze vrline i mane, pojedinačni i opšti interesi, Denerisina zadrtost (koja će, jasno je, uskoro da popusti) i Džonova skromnost, nepokolebljivost. Sve sličnosti i razlike su tu, uključujući  zaprepašćenje pred prvim viđenjem zmajeva, podsećanje na greške očeva, Tirionovo inteligentno  posredovanje.
2. Sanse i Brena. Dve kratke, a tako upečatljive i dirljive scene. Brenova upadljiva smirenost, mudrost i to kako je mlađi brat sada dalek, nedokučiv za sestru. Podsećanje na njenu strašnu prvu bračnu noć sa Remzijem vrlo je efektno.
3. Džejmija i Olene – u najkraćem, odlična završnica.
4. Sema, Džore i učitelja u Citadeli.

Najslabije su ponovo bile Elarija i Tijena. Juron jedini iskupljuje taj deo zapleta, urnebesan je, dok Sersei (tj. Lena) fantastično glumi. Najmanje mi se svideo eksplicirani, nagli povratak priči blizanaca, jer je bio prenaglašen. Jasno je da kao svrhu ima dočaravanje kobne i destruktivne zavisnosti, ali nekako mi je baš izvan priče i, nakon svega, posebno škodi Džejmijevom liku. Sersei je, jasno, opijena osvetom za svoju decu, međutim, ne vidim opravdanje daljem srozavanju Džejmija.

Razgovor između Melisandre i Varisa je interesantan, sa svim podrazumevajućim nagoveštajima i zagonetnošću. Ulazak Jurona u grad sa zarobljenicama je takođe zanimljiva scena. Tirionova naracija koja prati fijasko Neokaljanih u Livačkoj steni i zaokret, predviđanje manevra na Visoki Sad, izuzetno su dobro obrađeni. Posebno me fascinirala Serseina zamisao osvete i dijapazon emocija koje se smenjuju u svega nekoliko minuta - od tuge za Mirselom do sećanja na Oberinovu nepromišljenost. Definitivno ne smemo potceniti ni nju, ni meštra Kiburna.

Najlepše: Džonov stav u maniru "Nisam birao, ni hteo da budem kralj, ja bih najradije otišao"...Hm, poput Regara koji je više voleo da pobegne među ruševine i melanholično svira, ali je "morao da postane vitez"?

Na stranu to što ne pominje da je UBIJEN u Noćnoj straži, dok Deneris stalno trubi na sva zvona kako je "neizgorela": njih dvoje imaju mnogo sličnosti, ali se razlikuju u pristupu. Deneris uglavnom histeriše i trubi o svom pravu, mada ga niko ne osporava. Tirion je opet (skoro!) onaj stari i posebno me nasmejalo kada ga je Deneris pitala prodaje li joj on to sopstvene fore kao "izreke mudraca"?

Jedan osvrt na kinematografiju: prelepi kadrovi, priroda, vojska, sve je tako čisto i jasno. Npr. scena u Bogošumi ispod drveta-srca je odlična. Sneg, Sansina kosa kao kontrast - detalji su dovoljni da učine epizodu praznikom za oči. 
Juron je za sada najbolje pojačanje sezone, a nije mnogo obećavao. Nadam da će Gvozdenrođeni ubiti Teona, jer ne vidim više svrhe za njegov lik. S druge strane, Sem mi je konačno postao zanimljiv.

Epizoda 4: The Spoils of War

Do sada najbolja epizoda u sezoni i nadam se da će nastaviti upravo ovakvim tempom. Dinamično je, bez razvlačenja, u svakom pogledu pametno iskorišćeno vreme na ekranu. Odmah ću izdvojiti ono što mi se NIJE svidelo, jer je u manjini: ćaskanje Misandei sa Deneris o tome kako je “svašta bilo između nje i Sivog Crva" - srećom, kratka scena (hvala, Davose i Džone!); I  dalje "mutan", Bren koji je bezveze postupio prema Miri. Takođe, kako to da mu nije palo na pamet da je, s obzirom na viziju iz Tower of Joy, išta pita o sećanjima Haulanda Rida? Nema šanse da Miri i Džodženu otac BAŠ NIŠTA nije pričao.
Najviše mi se svidelo:

1. Arjin povratak kući i ponovno okupljanje dece Stark, sa sve divnom dušom Brijen, koja onako ponosno i srećno nadgleda. Arja je ponovo šampion epizode. Sansina nelagoda i tiho "durenje" u prisustvu Maloprstića mogli bi sve da pokvare, ali, pre deluje da će mu Arja pomrsiti konce. 
2. Džon i Deneris. Kao što sam i mislila, kompromis je na vidiku. Posebno mi se svidela scena u pećini, kada joj on pokazuje crteže Dece šume i podnosi neoborivi argument u prilog zajedničke borbe. Sem toga, njih dvoje imaju izvesnu iskricu koja uopšte nije, kao što mnogi unapred negoduju, “neprirodna, patetična i bljutava”, naprotiv! Pogledi su jaki i lepo se uklapaju, mada Kit očito glumi bolje od  Emilije.
3. Bron i njegove fore ("Rikon?Dikon?")! U tandemu sa Džejmijem, odličan...
4. Džonova reakcija na Teona (gnjidu).
5. Ovo je možda smešno, ali imam novi par favorita: Davos i Misandei! Jeste da on može da joj bude otac, možda čak i deda, ali preslatke su mi reakcije i divna komunikacija, kada od nje čak biva zanimljiv lik. Sjajno funkcionišu.
6. Scena bitke. Koliko god Deneris glupavo i nepromišljeno pojurila i rizikovala život svog zmaja, sve je izgledalo izuzetno moćno: reakcije Džejmija i Dikona na zmaja, Dotrake (onako, otprilike, zamišljam najezdu Huna na Stari Rim ili Turaka kod nas - apsolutni šok za starosedeoce) i prvi pravi "cliffhanger" nakon dugo vremena.
7. Tirion je video brata, makar i izdaleka. Ne zaboravimo da je Džejmi u prošloj epizodi postao siguran kako Tirion nije kriv za Džofrijevu smrt.
8. Lanisteri uvek plaćaju dugove, a Sersei, još jednom dokazano, uopšte nije glupa kraljica.
Sjajno je što dosadašnje epizode obiluju aluzijama na prvu sezonu i predstavljaju svojevrsnu korespondenciju sa početkom, pre razdvajanja Starkovih. Na primer, Arjina graciozna borba podseća na Siriove lekcije. Uplašila sam se za Drogona, iako sam sigurna da će preživeti, jer je to konkretno Denerisin zmaj – naglašavam, samo njen. Ali, zaista je preterano ležerna po pitanju svoje "dece" i krajnje je vreme da ozbiljno shvati kako zmajevi nisu igračke na dugme/komandu i Vesterošani neće naprosto pasti na zadnjicu od straha kada ih vide, nego su pripremili samoodbranu.

Moram priznati da su scene ljudi koji gore i Džejmijevog unezverenog, a Tirionovog tužnog pogleda, bile veoma potresne i teške. Videlo se i koliko brat voli brata - naravno da Tirionu nije i ne može biti svejedno, kamoli drago! To nije izdaja novih saveznika, već prirodna reakcija... Za kraj, slažem se sa Arjom i Sansom da je Nedova statua prava katastrofa. Više podseća na domara iz "Harija Potera"!


*Bonus: Moje (stare) teorije sa foruma „World of Westeros“, 2. deo

18. jun 2013.
Lijenina smrt
Među fanovima romana dugo se nagađalo o mogućem uzroku. Uglavnom su kružile tri pretpostavke. Samoubistvo - teško. Porođaj - sasvim izvesno (bed of blood), ali, najsigurnije su to bile njegove posledice (jer nije mogla baš "natempirati" na Nedov dolazak), groznica, bolest, u svakom slučaju neke komplikacije. Ubistvo - nema teorije. Da ju je Regar mučio do smrti, kao što Robert veruje, zar bi se tako dugo oteglo? Nije on dan pre otišao na Trozubac, niti pravo tamo. 

Zašto ne samoubistvo?

1. Da se Lijena ijednog trenutka plašila Roberta, ne bi pobegla od njega. Naglašavam pobegla, a ne oteta. "Vučja krv", koja ju je rano odvela u grob, govori da je uvek svesno srljala u rizik. Sve što možemo saznati o njenom karakteru ukazuje da je bila svojeglava i svakako ne neko ko bi dozvolio da na bilo koji način bude izmanipulisan. Što će reći da otpada teorija o instrumentalizovanju Starkove kao inkubatora za treću zmajevu glavu i ostvarenje proročanstva. Bilo je tu sigurno nešto mnogo više i komplikovanije, za šta je neophodno saznati reakcije svih strana (a ne samo patološki ljubomornog i ostrašćenog Roberta) i detalje situacije.

Pitanje je kako je i kada ona saznala za smrt oca, brata, na kraju i Regara. Ned spominje Robertu da je "želela da je vrati u Zimovrel, da počiva uz Brendona i oca". Ako je to tačno, bila je već svesna njihovih pogibija. Regarova ju je verovatno dotukla i dovela u bezizlazan položaj. Ali, svejedno, ako je dobila dete (Džona), zašto bi izvršila samoubistvo i namerno opteretila Neda?

2. Ubistvo takođe ne dolazi u obzir. Regar je ostavio tri najbolja mača Kraljeve garde da je čuvaju: Artur Dejn, Ozvel Vent i Džerold Hajtauer, stari zapovednik. Ovo uopšte nije sitnica. Tri, naspram samo jednog zadržanog u Kraljevoj Luci (i to "zelenog" Lanistera), najiskusnija i najpouzdanija. Nedovi retrospektivni snovi su više nego simbolični:
-Tražio sam vas na Trozupcu. - Nismo bili tamo.

-Kada je pala Kraljeva Luka, ser Džejmi vam je pogubio kralja zlatnim mačem, a ja sam se pitao gde ste. - Bili smo daleko.

Na opasku o pokoravanjju Tajrela i Redvina, Artur kaže: Mi klanjanju nismo vični, a obavešteni da je Deri utekao na Zmajkamen sa kraljicom i maloletnim Viserisom: On je častan i dobar, ali nije iz Kraljeve garde. Iz nekog razloga, Regar je ostavio tri najdisciplinovanija, nepokolebljivo odana viteza, da do smrti brane nešto što mu je očigledno veoma važno. Kidnapovanu lordovsku kći, taoca, ljubavnicu? I to od sopstvenog brata, koji je ne bi povredio (ali, koji dolazi u ime Roberta)? Oni brane, ne ubijaju. Ni jedna ni druga strana nije imala razloga da povredi Lijenu.
3. Kada Deneris spasava  žene i devojke od dotračkih silovanja prilikom osvajanja i razaranja hrama (tada je pomogla i megi), Džora joj govori da je "prava sestra svog brata, Regara". Naravno, kontekst je širi, ali, nije zanemarljiv ni ovaj momenat, jer dovodi u pitanje sliku Regara  kao silovatelja. Nešto kasnije, Deni razmišlja kako bi, ako mora, dala život za Drogov spas: Bila je krv zmajeva, i neće se plašiti. Njen brat je umro zbog žene koju je voleo. Potpuno jasno, neposredni povod za Robertovu bunu, kakvi god uzroci stajali iza nje (samovolja poludelog kralja i previranja u Vesterosu), a naročito dvoboj, bila je - Lijena Stark.

*

21 коментар:

 1. Meni su sjajne ta treća i četvrta sezonaaa , predobre su. Naročito scena kad Džejmi naleće na zmaja. 😀 Inače svaka čast što si prozrela Robertove laži. Jako mi je romantična ta scena Lijene i Rejgara. 😀

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Meni se Regar nije svideo, tj. izbor glumca, jer sam ga kroz knjige zamišljala kao prelepog, nestvarnog, božanstvenog - a ovaj ispade k'o Viseris sa lošijom perikom.:) Inače, scena sama po sebi jeste romantična i lepa, ali doći ćemo još do nje.:)
   Reakcije na zmaja, ubedljivo najbolje!:))))
   P.S. A kako li će Deni da reaguje na jezovuka?
   Ja sam, priznajem, još od knjiga u "Džoneris" timu, samo što sam bila apsolutno nesvesna načina na koji bi ih Martin mogao spojiti, iako se nekako od početka očekuje da se to desi.

   Избриши
 2. Hm ne sezona epizoda. Ma znam da je to na kraju , pa nemam pojma meni je baš simpatično što liče, a i lep mi je taj glumac što glumi Viserisa samo što igra negativca , pa je malo zato iritantan.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Inače taj glumac što igra Viserisa je neki potomak Čarlsa Dikensa. :)

   Избриши
  2. U principu, ne liče uopšte sem te grozne perike.:) I meni je Hari Lojd lep, posebno van kostima, u "privatnom" izdanju. Jeste, Dikensov je čukununuk po majci.:)

   Избриши
  3. Hahaha baš sam primetila da se svi zale na tu periku. :'D

   Избриши
  4. Ima fenomenalan gif koji sam pronašla, čuvam za rekapitulaciju finala, baš na tu temu!:))))
   A ima još jedna fora:
   https://pm1.narvii.com/6569/4e54e75abdebec0b9ff5a38cd7d75a15cce32345_hq.jpg

   I "GoT" je generalno podbacio u prikazivanju fizičkog izgleda muških likova, jer su Loras i Regar u knjigama bukvalno PRELEPI, a u seriji...daleko od toga. Takođe, iako su Lena i Nikolaj fantastično ušli u likove, Lanisteri u seriji ne da nisu plavi/"zlatni", nego iz sezone u sezonu sve više vuku na smeđe. Sersei bi trebalo da je kao Šarliz Teron, taj tip lepote. Jaru/Ašu su poružneli i napravili lezbejkom, a u knjigama je ona strejt ženska, pirat-riba. Remzi je, verovala ili ne, ULEPŠAN :) - našli su mu čak i devojku! Isto tako i Igrit, u knjizi blago zrikava.

   Избриши
  5. Ahahha smešan je gif :), al meni i dalje ne smeta perika valjda , jer ja nisam imala nikakva očekivanja. :) Što se tiče Lene i Nikolaja bar su bili plavi u prvoj sezoni,a i ovo smeđe im ok stoji. Što se tiče Remzija teško mi je da poverujem u to ja i ovako ne mogu da ga gledam. E za Jaru si mi rekla da je više kul , al ja nikako da nastavim serijal i da dođem dotle.

   Избриши
  6. Šta da ti kažem, samo čitaj.:) Iznenadiće te izmene. Mislim da knjige "bacaju" potpuno novu svetlost (ili senku?) na likove. Recimo, Stanisa.
   Smeđe bi bilo OK da se na Lanistere ne referiše non-stop kao na "zlatne".
   A Remzi je u knjigama užasan u svakom smislu, Ivan Reon je bar simpa i "uljudili" su ga od četvrte sezone, nije ružan, pa se nekako i da podneti. S druge strane, psihologiju sadiste/sociopate je podigao na viši nivo nego u knjizi, u tom smislu je jedno od poboljšanja serije.
   Jara, u knjizi Aša, uopšte ne može da se uporedi. A tek Peščane zmije!

   Избриши
  7. Da da super ga je odglumio , al je se užasavam kad ga vidim i užasno mi je ružan taj glumac zbog uloge koju igra. I ne znam kakvu magičnu transformaciju, ulogu treba da dobije i odigra da bi prestao da bude Remzi Bolton u očima publike. Za peščane zmije sam se baš razocarala što su ih tako lako ubili nekako sam više očekivala od njih, jer sam našla podatke o Martelima i njihovoj kući , snazi, znanju itd što mi je podiglo očekivanja. Kad ono ništa. Ubili ih sve za 10 minuta, a Egon nije uspeo da ih pokori.

   Избриши
  8. Odgledaj serije "Vicious" i "Misfits", potpuno različite uloge (i žanrovi), sigurno ćeš ga zagotiviti (mislim, ja jesam već u ulozi Remzija, jer je strašan talenat). U svakom slučaju, fenomenalan glumac.:)

   U knjizi, one uopšte nisu ni toliko bitne koliko Arijana Martel, Doranova ćerka (i naslednica Dorne), ali su mnogo opasnije i ima ih više (ukupno osam, s tim što su samo četiri, devočice, Elarijine ćerke, starije nisu). Elarija ima mnogo manju ulogu u knjigama, serija je njen lik popravila. OK da ne spojlujem više, ali nadam se da sam ti zagolicala maštu.:)

   Избриши
  9. Zapravo, pošto se Ivan prvo proslavio u "Misfits" kao Sajmon, bilo je komentara na kasting za Remzija kako je "suviše sladak" i ne mogu da ga zamisle u toj ulozi, pa sad vidi.:)

   Избриши
  10. Ahaahha zezaš me da je bio suviše sladak za ulogu Remzija , ok moram gledati.Ma nije to neki spojler uostalom internet je pjn spojlera verovatno sam ih već sve videla, a kažu i da je procurela negde prva epizoda nove sezone.

   Избриши
  11. Da, likovi koje igra u te dve serije (naročito u "Vicious") su takve mice, da je prosto neverovatno povezati kako se radi o istom glumcu.:)
   Sigurno je "slučajno" procurela, kao one prve četiri epizode pre par godina, mislim da je bila peta sezona. U svakom slučaju, ja uoči početka bežim od spojlera, tizera, "pouzdanih" dojava i sličnog, nekako ne želim da otkrijem ništa unapred. Sve mislim, kad sam odolela spojlerima za šesti i sedmi deo "Harija Potera", gde neću ovome!;)

   Избриши
 3. Davos je meni najveći car. Slažem se da je ova sezona vizuelno najbolja, kad se samo setim one prve, tako mi je sve izgledalo siromašno i jadno (u poređenju s mojim utiscima iz knjiga), vidi se da su posle dobili veći budžet.
  Samo još da Regara nisu prikazali kao Viserisa :-D Zamišljala sam nekog mnogo muževnijeg. Inače mi je izbor glumca za Viserisa bio dobar, lepo ga je dočarao, ali Regar je nešto drugo. Kupih juče ''Vatru i krv'', pa se ovih dana družim s Targovima :-)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Davos je super.:) Mudar, odmeren, dobronameran, a opet nije "svetac", čovek ima krijumčarsku prošlost i platio je skupu cenu, ali nikoga nije izneverio, ni Stanisa, ni kasnije Džona. Posebno me "kupio" odnosom prema Širin. Jedan od dražih likova.:)
   Da, to je recimo primetno i kod "Vikinga", prva sezona uvek bude "oskudna", da bi posle uz povećanje budžeta bivalo raskošnije, ali, nažalost, istovremeno kao da slabi kvalitet.
   Super je Viserisov lik iznet, baš su pogodili i fizički i karakterno, za Regara jeste da je bilo manje prostora i scena, ali, svi smo valjda očekivali polubožanstvo. Definitivno omašaj, šteta.
   Jeeeeeeeeeeeeeej, baš mi je drago!:) Ja čekam rođendanski popust za svoj primerak, javi utiske.:)

   Избриши
 4. Opet čitam i shvatam koliko sam stvarii iskreno pozaboravljala, ali odlično pamtim ovus scenu sa Olenom, jedno od najboljih "napuštanja " uloge koju smo dobili što bi se reklo "like a boss"
  Juron fantastičan dodatak kastingu kada sam ga prvi put videla (da budem fer sa uverenjem ovu ulogu može da igra samo Mads i niko više tako da je moja greška) mislila sam da su žešće omašili. Pilou ima fantastičnu harizmu i dopada mi se kako vodi lik. Susret Deneris i Džona sjajan samo što nas je žena udavila sa "band the knee" (toga se idalje sećam jasno) susret Džona i Teona mi je bio jako zanimljiv dva lika koja smo bukvalno videli u prvoj-drugoj epizodi kako imaju interakciju.
  Sersina osveta nad zmijama-genijalna. Obrt koji ni ja sama nisam očekivala. Ah da htedoh da napomenem (kucam komentar spontano dok čitam tekst pa ovako malo šaram gore-dole izvinjavam se). Juronova kostimografija-fantastična lagano bih maznula pola stvari koje nosi.
  Fantastična teorija o Lijeni Stark. Ja sam davno još dok nisam pročitala sve knjige sabrala dva i dva jedino što mi je bilo logično jeste ovo. Ono što nisam predvidela je brak-iskreno sam mislila da mu je Elia bila jedina žena i Džonovo pravo ime (koje je idalje totalno glupo i nema smisla jer je čovek imao sina -u vreme njegove pogibije još uvek živog-sa identičnim imenom kako bi ih poznao da su oboje ostali živi 1 i 2!?). To da romansa između Lijene i Roberta nikada nije bila prava je potvrđeno još u na početku (ne pamtim da li je serija koristila to ali knjiga definitivno jeste) kada priča Ned sa Robertom i kaže kako se njih dvojica ne sećaju Lijene na isti način. Sad ja imam teoriju da Bendžin Stark zna celu priču on ostaje negde misterija cele serije i to očekujem da se razreši. Udavila sam. Odličan post!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nisi udavila uopšte, pošteno sam se uželela ovog našeg teoretisanja!:)))
   Da, baš se približilo. Još manje od deset dana!
   Iste su nam impresije. Ovo "bend the knee" postade iritirajuće koliko i "you know nothing, Jon Snow". Šta će, jadan, voli žene koje dominiraju.:)

   Meni je brak između Regara i Lijene bio jedna od mogućih opcija, znajući za običaj Targarjena da (makar u početku dinastije) praktikuju bigamiju, međutim, iznenadilo me poništenje braka sa Elijom! Iskreno, u knjigama toga nema ni u naznakama, pa me još više zanima na koji će način Martin da razreši čitavu priču oko otmice i njihove ljubavi. Ovo sa imenom Egon je očigledno propust autora serije, pošto nema šanse da bi dva deteta nazvali isto, naročito jer je stariji sin u tom trenutku živ i niko nema pojma da će biti maskra u Kraljevoj Luci. Takođe, u knjigama se pojavljuje (lažni) prestolonaslednik, tj. Grif, pa to dodatno umanjuje logiku. Lično, mislim da će Martin ostaviti junaku ime Džom, jer ono nosi tako mnogo simbolike:
   1. Džon Erin, koji je praktično podigao Neda i Roberta
   2. Džon Konington, Regarov najbolji prijatelj (koga u seriji, gle, takođe nema!)
   3. Džon Stark, jedan od prvih kraljeva na Severu
   Ali, Džonovim poreklom ćemo se baviti prekosutra, u tekstu broj 3.:)

   Što se tiče Lijene i Roberta, jasno je da ona njega nije volela, niti bila posebno srećna zbog te veridbe. Otvoreno je govorila Nedu da je Robert loš "materijal" za supruga, pošto se odlično zna za njegovu kopilad i brojne veze naokolo. Robert ju je idealizovao jer nije mogao da je ima, baš kao i Sersei Regara, to je onaj fazon "šta bi bilo da je bilo"...

   I ja verujem da Bendžen zna mnogo toga, pa mi je žao što u seriji nije ostavljena takva mogućnost.

   Hvala, odoh sad da čitam tvoj!:)

   Избриши
  2. Inače, sad si me sa ovim "Egonom 1 i 2" podsetila na onaj vic, kad Mujo dobije blizance, pa ga pitaju kako će da ih nazove. On odgovori:"Ovog Mujica, a onog Mujica. Pa kad zovnem:"Mujice, pivu!", da mi dođu dve!":)

   Избриши
 5. Još samo 8 dana, 14. april ne računam ili što sam rekla svima oko mene (nema me, to je dan za trans kao i ceo ponedeljak naravno). Prvo ću jedno 5 puta da odslušam uvodnu špicu, uvek me hipnotiše kao da je prvi put čujem.

  Kada je na snagu stupila pauza, 2 godine su izgledale kao večnost, prosto ne mogu da poverujem da nam je kraj pred nosom, tako reći.
  Regar je i za mene bio razočarenje, očekuje čovek previše kad sluša skoro 10 godina o čoveku koji je nestvaran i savršen (da ne pominjem kako ga tek zamišljate vi koji ste pročitali knjige i pre početka serije).
  Davos je i meni bio sjajan u ovoj sezoni, naročito taj dolazak na Zmajkamen i ono famozno - this is John Snow. The King in the North. Dopale su mi se i njegove scene sa Misandei jer se u njima donekle vidi kolike su razlike na domaćem, Vesterosovom, terenu i bilo kom drugom. Ako me sećanje dobro služi objašnjavao joj je i šta je kopile, jer tog u njenih krajevima nema.

  O Egonu I i Egonu II nemam reči, nisam ljubitelj tog imena za Džona, ali ajd... Verovatno je Martin na taj način hteo da stavi tačku na sagu, s jednim Egonom je počelo, a sa drugim se završava. Mada, znajući Martina pitanje je da li će kraj stvarno biti kraj. Knjigu poput ove što je sada izašla o dinastiji Targerijen može da napiše o svakoj kući.. Za početak. :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Bliži se, bliži!:)
   Srećom, proletelo je brzo, kao na krilima zmaja, da ne kažem - Maloprstićevim teleportom.:)
   Sad samo da smirimo strasti i snizimo očekivanja, koliko god je to uopšte moguće, pa će biti dobro.

   Negde načuh da će uvodna špica za osmu sezonu biti "potpuno drugačija" od dosadašnjih.

   Zapravo, Egon 1 i Egon 2 bi u ovom slučaju bili Egon VI (to je Elijin i Regarov sin) i Egon VII (Džon). Mislim da Martin sigurno nije imao baš to ime u planu, ne bi se toliko pogubio, nego su scenaristi ispustili iz vida mnoge činjenice, pa tako Sersei u seriji umesto "troje dece sa zlatnim krunama i pokrovima" i pre i posle njih opet zatrudni (jedna luda teorija čak kaže da je Gendri njen i Robertov sin!). Ili cela priča oko Talise Stark, koja je u knjigama Džejn Vesterling, živa, zdrava i nimalo trudna. Dakle, čist propust Dena i Dejva, koji će sad raspetljavati ko zna kako.

   Nisam sigurna da li bi baš svaka kuća imala toliko zanimljivog materijala za posebnu knjigu, ali znam da Martin odavno obećava da će krenuti "od Kulina bana" sa novim pričama o Vesterosu, umesto da završi ovo što je počeo, pa onda nek šara kol'ko mu volja.:)

   Избриши