среда, 22. март 2017.

Pametniji NE popušta

komentariše: Isidora Đolović


Počelo je. Ako vam "mali Alek" (za neupućene, najnoviji spot u sklopu premijerove kampanje, odigrava se u biblioteci i izaziva opasan transfer blama) nije dovoljan dokaz koliko nešto OZBILJNO nije u redu; ukoliko slučaj olajavanja Nataše Jeremić nije bio kap u prepunoj čaši (nova uvreda koja se pokušava ublažiti nevoljnim, neiskrenim izvinjenjem, a nadovezuje se na Gašićev ne tako davni gaf); ukoliko se i dalje izgovaramo apolitičnošću, ukoliko ne shvatamo da pojedine poruke ni posle sedamnaest godina (nažalost!)  ni trunku ne gube na aktuelnosti....onda je sve uzalud.
Miodrag Pavlović nas je, još u školskim danima, iz lektire opominjao:"...naučite pjesan, to je izbavljenje!"

Molim vas sve da pažljivo poslušate Balaševićevu pesmu koju postavljam u linku na kraju teksta. I pokušate da u njoj prepoznate današnju situaciju, bićete iznenađeni koliko se toga poklapa. Podsetite se zanosa 5. oktobra i strašnih devedesetih, kada smo bili deca i nismo mogli uticati na promene, ali dovoljno svesni da ih pamtimo; podsetite se Đinđićevog ubistva i prekinutog uzleta, koji sad krajnje licemerno pokušavaju da nam obnove i prodaju kreatori noćnih mora u kojima nam je prošlo detinjstvo. Zapitajte se gde nam odlazi mladost i kakva nas budućnost čeka, ukoliko ponovo svojim povlačenjem, durenjem i pasivnošću propustimo priliku da budemo deo NEOPHODNE promene?

Zapitajte se želite li i dalje društvo ispunjeno pritajenom ogorčenošću, otrovima koji nagrizaju ispod straha, represije, svakojakih vidova vršenja pritiska; želite li da robujete tuđoj paranoji, uporno negiranoj - a očiglednoj vladavini besmisla, veštački podizane tenzije, zastrašivanja, omalovažavanja? Želite li da vas uslovljavaju učlanjenjem u stranku kako biste našli posao, da vam oduzimaju pošteno stečene i zaslužene zarade, penzije, doprinose, da vam obezvređuju radom i zalaganjem izvojevana priznanja? A sve to ubeđujući kako je sve u najboljem redu, nego mi "bezumni" ne shvatamo...

Ili želite, kao što pesnik reče....ŽIVETI SLOBODNO?


"Dokle, bre, da nas voza
zli čarobnjak iz Oza?

Dokle taj glupi džoker

ćuti, dobro je -  ma, nije!

I čitav plen da skupe,
pa, ne mogu da vas kupe,
da vam mladost kao
sitan kusur odbroje..."

To je samo jedan dan, jedan zaokružen broj, a opet, pitanje naše budućnosti.