субота, 23. март 2019.

Subota sa knjigom: Književnost lepotom brani svet

Ovako glasi poruka sa otvaranja 56. po redu manifestacije "Disovo proleće", uz najavu raznovrsnih programa pripremljenih za naredna dva meseca

izveštava: Isidora Đolović 
izvor: ozonpressnet
Zajedno sa kalendarskim, u Čačak je 21. marta stiglo "Disovo proleće", tradicionalna kulturna manifestacija koja se ove godine održava pedeset šesti put. Otvaranjem u znaku izložbene postavke rezultata projekta "Umetnička knjiga Dis", ujedno je obeležen Svetski dan poezije.

Jedinstvo pesničkog i likovnog izraza

U skladu sa povodom, svi okupljeni u Galeriji nove zgrade Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" najpre su čuli poznate stihove "Među svojima", jedne od najpoznatijih pesama umetnika u čiju se čast ove svečanosti priređuju iz godine u godinu. Zatim je Julka Marinković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik i autor projekta "Umetnička knjiga Dis", predstavila istoimeni zajednički poduhvat Umetničke galerije "Nadežda Petrović" i Gradske Biblioteke.

"Projekat je fokusiran na vizuelnu i likovnu interpretaciju Disove poezije kroz umetničku knjigu kao sintetičnu formu u kojoj se književnost, grafika i grafički dizajn prožimaju i nadopunjuju. Inspirisani Disovim pesmama, pet umetnika iz Srbije i Crne Gore – Aleksandra Gordić, Milivoj Miško Pavlović, Irena Lagator Pejović, Aleksandra Rakonjac i Daniela Fulgosi uradili su po četiri grafike otisnute na papiru zajedno sa stihovima pesnika, koje su, povezane ili na drugi način organizovane u formi autorske umetničke knjige. Knjige su, uz poštovanje kreativnih sloboda u izboru stihova, grafičke tehnike i forme, urađene u veoma malom tiražu od svega šest potpisanih i numerisanih primeraka, što ih ubraja u red bibliofilskih izdanja", navela je Julka Marinković.
izvor: www.glaszapadnesrbije.rs
Sam projekat je nastao 2013. godine, povodom obeležavanja jubilarnog pedesetog "Disovog proleća" i u okviru dela programa Galerije koji se odnosi na "istraživanje medija grafike u kontekstu digitalnog okruženja i pomeranja granica kojima je ova umetnička disciplina istorijski definisana".


Iskra u tmurnim vremenima

Gost iz Beograda, prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i predavač na Filološkom fakultetu, istakao je lep povod i značaj okupljanja. Smeštanje biblioteke u nov, adekvatan i jedinstven prostor, smatra izvanrednim događajem, ne samo za Čačak, već i celu Srbiju:

"Ovo je događaj koji bi mogao kao neka usamljena žiška da osvetli dosta mračne dane, vremena, mesece, prilike, a znate na šta mislim, koje su kod nas, pa da nam tinjajući plamen kulture omogući da se na njemu ogrejemo. Ovaj trenutak pripada istoriji i lepo je večeras biti ovde, kao savremenik jednog takvog časa", rekao je Jerkov, čestitajući kolegama bibliotekarima.
izvor: www.cacak-dis.rs
Profesor je u daljem izlaganju istakao veličinu Disovog pesništva, nažalost, nedovoljno poznatu širim evropskim krugovima, mada je kao predstavnik moderne bio i te kako savremen, a ujedno sasvim originalan i osoben stvaralac. Zbog svega toga, imamo mnogo razloga da se ponosimo i negujemo svoju književnu tradiciju, pa Aleksandar Jerkov apeluje na sve uprave da "vode računa o kulturi Srbije, pa će nam u konačnom ishodu svima biti bolje i postojaće neki simbolički materijal koji razmenjujemo jedni sa drugima".

Poruka i misao-vodilja večeri, izuzetno uspešno sjedinjena u intermedijalnom prožimanju slike i stiha, evocirala je staru tvrdnju kneza Miškina iz čuvenog romana Fjodora Dostojevskog: da će lepota, sačuvana i večito obnavljana kroz književnost, ipak sačuvati svet od svih otrova današnjice. Mada su oni znatno razorniji od "crne žuči" koja je morila Disa i ostale pesnike inspirisane francuskim simbolizmom, a pretočenim u skadarlijsku boemiju, naša sposobnost da prepoznamo lepotu, snagu i plemenitost u umetnosti spasonosna je po, sa svih strana, ugroženi duh.

Poklon posetiocima

Učenici čačanske Gimnazije su potom recitovali odlomke poeme "Oblak u pantalonama" Vladimira Majakovskog i Puškinovog romana u stihovima "Evgenije Onjegin". Formalni deo večeri završen je malim iznenađenjem u vidu ulaznica za predstavu "Triptih o radnicima" Gradskog pozorišta, koja će sledećeg petka biti izvedena u Velikoj sali Biblioteke. Time je najavljen niz raznovrsnih programa za sve generacije, koji očekuju Čačane do 31. maja, kada će ovogodišnjem laureatu, Đorđu Sladoju, na završnoj svečanosti biti uručena Disova nagrada.
izvor: www.cacak-dis.rs
(ukoliko se malo bolje zagledate, negde u pozadini primetićete moju malenkost!)

Još jedna lepa vest za sve nas koji željno iščekujemo da biblioteka konačno počne (odnosno, nastavi) rad sa korisnicima: uskoro će i to biti ostvareno, zapravo, za koji dan, ali ne bih da otkrivam previše dok se tim povodom zvanično  ne oglase u medijima....

(redukovana verzija teksta na PORTALU)

29 коментара:

 1. Baš mi je drago da će otvoriti uskoro biblioteku malo mi je žao što nemaš šta da čitaš i stvarno ne razumem što ne pozajiš neku knjigu, pa vratićeš im za par dana nije kao da će neko propasti. :D Što se tiče Disa ja ga obožavam on mi je omiljeni pesnik i stalno citiram ono njegovo u mom srcu ponoć. :D Ima možda i drugih i boljih pesama od Disovih, al Disove pesme su mi uvek nekako posebnije od drugih jer me nekako pričaju sa mojom dušom. ( Što zvuči užasno patetično, al je tako) I baš mi je krivo što su izdali samo šest primeraka, pa to je tako užasno malo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ko kaže da nemam šta da čitam?;) Pa, ja imam kućnu biblioteku od 2100 knjiga.:) Nego mi je frka zbog stručne literature, krajnje je vreme da počnem sa istraživanjem, a naučno odeljenje nedostupno od januara....
   Više je stvar u tome da ovih par nedelja ne stižem da čitam. Trči tamo, trči 'vamo, više pišem nego što čitam (štampu i portale ne računam).

   A sad za biblioteku: ovo je nešto što smo svi, Čačani, godinama čekali. Naša biblioteka je decenijama delila prostor u Domu kulture i vremenom je postalo zaista tesno, knjige natrpane jedna na drugu, teško za funkcionisanje, posebno imjajući u vidu da je fond stvarno OGROMAN (više sam literature nalazila tu nego u beogradskoj biblioteci dok sam studirala, tako da su mi redovno pola kofera zauzimale knjige). Sada će nova zgrada biti velika, lepa, prostrana (ako se ne varam, najveća zgrada biblioteke u Srbiji) i uslovi će konačno biti pravi. :)

   Nimalo patetično, veruj mi!:) Dis je bio pesnik posebnog izraza i nekako te pesme, posebno u kontekstu njegovog života, nose izvesnu tajanstvenost, tragiku kakve nema kod drugih.

   Izdato je samo šest primeraka jer je reč o izložbenom, bibliofilskom izdanju.:) Nije isključeno da će u budućnosti raditi neki reprint, ali za sada, pošto je ovo umetnički projekat, mislim da je ograničen tiraž više nego realan.

   Избриши
  2. E, da, razlog što manje čitam su i "Senke", znači, tačno sam (pred nastavak "GoT"-a) "patosirana" serijom u najboljem mogućem smislu, tako da čim malo mine ova akademska frka, ima da vas smaram ovde recenzijama od ponovljenog gledanja koje je u planu....:))))

   Избриши
  3. Pa nemam pojma ja reko ti brzo čitaš, pa si ostala bez materjala.Plus meni se uvek nekako najviše čita neka knjiga koju nemam. :D Jao predivnoo najveća biblioteka u Srbiji, sigurno će biti jako lepa, baš me zanima kako će izgledati. :) Sigurno nećeš smarati , ja baš voli got i imam utisak da mi ta serija nikako ne može dojaditi. Inače da li si videla onu knjigu o Targerijanima novu što sad izlazi 1 aprila, jako kul deluje i ima neke ilistracije. :D

   Избриши
  4. Ostala sam bez vremena, sad mi se čini da sam se i odvikla, haha, ali nema frke, brzo se vraćam u igru.:)

   Ogromna (više od 3.000 kvadratnih metara) ! Postaviću slike kad završe. Na tom mestu se nekada nalazio Dom vojske (u kome je moj tata radio petnaestak godina i praktično sam poznavala svaki ćošak), nisu menjali osnovu, ali je još proširili i nadogradili. Sama biblioteka ima fond od 200 000 knjiga. Sve u svemu, ovo što sam do sada videla (ta galerija u prizemlju, sala za promocije, dečje odeljenje na dva nivoa i pozajmno bar tri puta veće) izgleda impresivno. U njoj će biti i novoformirano gradsko pozorište (tj. deliće zgradu).

   Od sutra kreće ona moja rubrika "GoT odbrojavanje" ovde na blogu.:) Videla sam najavu za "Vatru i krv", malo me razočaralo što je crno-bela, očekivala sam da bude kao "Svet Leda i Vatre", ali nabavljam svakako.:) Mnogo ti hvala na informaciji, nisam znala kada tačno izlazi, osim da je negde na proleće.:)

   Избриши
  5. Mislim da je već u pretprodaji knjiga, a valjda tad baš izlazi za stvarno. :D Super za tekstvoe i za bibioiteku. :)

   Избриши
  6. Proverih sad, u pretprodaji do 28. marta, ali ne znam hoće li to bitnije uticati na popust. Ovaj članski izlazi oko 200 dinara, što je sasvim pristojno. Hvala još jednom.:)

   Избриши
  7. Nemam pojma i ja se to pitam, jer je sada poprilično povoljna sa obzitom na to da ima i ilustracije, ali ja se sve nadam da neće biti jako skupa kada se pojavi u knjižari. :)

   Избриши
  8. Jao, ta pretprodaja... Ja se ponadala kad videh da nude pretprodaju, međutim, piše da je isporuka 30. marta i 1. aprila, a 1. aprila će se ionako već pojaviti u knjižarama, tako da mi je svejedno. Kakve sam sreće s kuririma, dočekala bih knjigu možda petog, a žuri mi se da pročitam dok se nisam porodila :-D Jaka mi pretpordaja, da dobijem knjigu najranije dva dana pre nego što se pojavi u knjižari...

   Избриши
  9. Baš tako.:) A nije ni da će se tiraž tako brzo razgrabiti. Sećate li se kada je izašao "Svet Leda i Vatre"? Ako se ne varam, u leto 2015. Bilo ga je u izlozima svih beogradskih knjižara i cena je za tako kvalitetno, iustrovano izdanje baš bila iznenađujuće povoljna.
   Nisam se zatrčala, nego sam za Noć knjige (koja je ubrzo nakon toga održana) kupila tu i "Vitez Sedam kraljevstava". :)

   Избриши
  10. Pa ni meni nema smisla ta pretrodaja ništa mi ne znači što ću uzeti knjigu dva dana ranije, kad sam čekala mesece da je prevedu. :'D Uh ja još nisam nabavila " Svet leda i vatre" , jer nisam pročitala ni ovo osnovno, a ne bi sebi da spojlujem baš sve.

   Избриши
  11. Nema spojlera u "Svetu Leda i Vatre", to je opšta istorija Vesterosa, sa svim dešavanjima koja prethode radnji knjiga/serije.:) Dinastije, preci, ratovi, bune....zapravo, objašnjava mnogo toga i od velike je koristi, a da ne pominjem prelepe ilustracije i odličan kvalitet izdanja. Uzmi je slobodno!:)

   P.S. Ja ću za kupovinu ove o Targerijenima definitivno sačekati rođendanski popust ili "Noć knjige".

   Избриши
 2. Nemaš pojma koliko me je obradovao ovaj prikaz! 🌸 Na ovako nešto sam ja mislila kada sam ti nekom prilikom rekla da kulturni događaj iz Čačka sigurno zaslužuje da bude opisan tvojom rukom! Ovo je ono što podiže kulturnu svest čitalaca, pisati o događajima koji postoje, za čije je izvođenje neko uložio mnogo toga!!! Ovakvi lepi događaji se pamte, što znači i prepričavaju, a samim tim nose energiju i mogućnost širenja i multipliciranja!
  Od loših događaja svi beže i žele da ih zaborave.
  Čitajući ovako nadahnut tekst kod mene si izazvala emociju zadovoljstva i ponosa, kao i želju da budem tamo. I to je ona prava stvar koju možeš da uradiš (i jesi!).
  (Ne zameri što ću ovo iskoristiti da uporedim sa nekim tekstom koji govori o nemanju biblioteke, kulture, nečitanju i sl. Samo obrati pažnju kakvu emociju i jedno i drugo izaziva u čitaocu!)
  Da predupredim nerazumevanje, ne mislim da ne treba ukazati na loše, treba, ali sa vizure rešenja. Ali primarno obraćanje treba da bude afirmativno.
  🌸 Opet, iz ugla ovih mojih (najboljih, naravno!) godina moram da kažem da kad nešto traje već 56 godina, onda to sigurno vredi! To nije bilo kojih 56 godina, unutra su i ratovi i podele i siromaštvo i tranzicija i plač i nemoć.
  Takvim vrednostima treba pružiti podršku na svaki način, jer oni su neuporedivo više nego pesničko veče. 🌷
  Nema smisla da Disa ni ne pomenem. Dešava mi se tako, ne znam čime izazvano, da samo njegove pesme čitam i želim, da samo s njim mogu drugovati. Jedan je od mojih tajnih ljubavi, haha 💘
  Dan je predivan, božaaaaa...aanstven, odoh sad po neke knjige koje sam naručila od mog omiljenog kupinda...
  Mače, a tebe grlim i ljubim iz sve snage... 💕  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Prvo, da znaš da uopšte nisam imala u planu ovaj tekst!:) Pripremila sam članke za blog do maja, unapred, ali ova reportažica je naprosto "uskočila" jer sam je sastavljala za jedan portal sa kojim odnedavno sarađujem (dodala sam link dole, prvo zaboravih), a kako tamo nije objavljen ceo, bilo mi grehota da ga ne sačuvam i ovde, a pod svojim imenom.

   I verovala sam da će te obradovati, s obzirom na sugestiju od pre, a drago mi je što jeste i HVALA mnogo na svim divnim rečima. Možda će nekima biti "smor" da čitaju o lokalnoj manifestaciji, ali kao što i sama kažeš, ovo je ponos našeg grada i nije samo Beograd (koliko god ga ja obožavala i patila za njim kao nenormalna) epicentar svih dešavanja.
   "Disovo proleće" traje već decenijama, mnogi veliki pesnici su do sada bili laureati (Crnjanski među prvima), mnogi budući pesnici započeli karijere upravo nagradom "Mladi Dis", mnogi studenti nagrađivani za eseje (između ostalih i ja, da ne bude baš da se hvalim)...da ne pričam o mnogo književnih večeri i zanimljivih programa koje su do sada pripredili. Nekako mnogo lepo i simbolično.:)
   Drago mi je i što sam (uprkos nešto suvoparnijem načinu pisanja, onom "reporterskom", na koji se posledjih sedam dana navikavam) uspela da prenesem atmosferu i probudim pozitivne "vibracije"!:*

   Znam da voliš Disa, pa eto još jednog razloga za radost.
   Manifestacija i ja, inače, imamo podužu privatnu istoriju, o kojoj ću možda neki drugi put. Pamtim kako me kao devojčicu tata vodio na svečanosti u Domu kulture, da slušam pesnike i prisustvujem tom slavljenju kulture. Tek sam godinama kasnije uvidela koliko mi je značilo za lični razvoj. A bilo je ismevanja od strane pojedinih vršnjaka iz razreda...

   Još nešto, sinoć odvedoh mamu prvi put na prptestnu šetnju. Nije stizala do sada od posla. Govornici fenomenalni, među njima i moj razredni. To je lepa, PRAVA slika kulturne, građanske Srbije, a ne forsirana "linč, silovanje, nasilje, puč u zgradi RTS"-a...i nekako mi se lepo nadovezalo na ovo otvaranje manifestacije od prethodne večeri. Vratilo mi nadu. A i mamu sad zezam, "nema ti povratka, postala si nazadnjak"!:)

   Uživaj u lepom danu i naručenim knjigama (Kupindo je i moj "porok" najlepše vrste!).:*

   Избриши
 3. Za mnoge stvari tek mnogo kasnije u životu shvatimo koliko su uticale na nas! I kad osvestimo to, kad budemo sposobni da osetimo zahvalnost za doživljeno i proživljeno, tek onda možemo reći da smo se digli jednu kvalitativnu stepenicu! 🌞
  Na isti način, za ono negativno, loše što nam se dešavalo (kao ono ismevanje drugova) kad budemo mogli da osetimo razumevanje za njih (ne odobravanje, već da shvatimo koja je nesreća njih vukla da se nekom podsmevaju) moći ćemo, takođe, da se popnemo novu stepenicu u razvoju ličnosti. (Ovo nije nikako ovoliko jednostavno kao što zvuču, ali je jedini put. ) ❤️
  Jako mi je drago što se krug nazadnjaka širi! 💞

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Živa istina. Taj sam krug nekako prošla, tako da mi je sada žao što sam kao klinka sve primala k srcu, a istina je da osobe koje, ma bila to i deca, ponižavaju i maltretiraju druge, zapravo u sebi nose strašnu prazninu, koje često nisu ni svesni, čak su zadovoljni u tome.

   Moji nikad nisu ni bili za "napredne", ali ih je uvek pomalo strah od preteranog istupanja, jer je pritisak veliki ovde, po pitanju zaposlenja naročito. Vidim da im nije baš svejedno što sam ja tako lajava i otvoreno iznosim stav. Ali, opet, kako i sami već dugo snose posledice svog IMANJA obraza, nemaju ništa da izgube. Ono glavno smo sačuvali, dostojanstvo.:)

   Избриши
 4. Divan prikaz o divnoj manifestaciji. Ja mislim da kod mene postoji odvojena gradska biblioteka (moja alternativa je uvek bila čitanje na internetu na engleskom umesto da odem ne znam zašto) ali je divno da je imate odvojeno i svaki grad treba da je ima. Manifestacija je sama po sebi divna spajanje nečeg tradcionalnog sa načeim modenrim.
  Sjajan tekst :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala!:)
   Naša biblioteka postoji otprilike od 1860, kada se zvala Čitaonica/Čitalište, ali u ovom obliku radi od završetka Drugog svetskog rata, dok Disovo ime nosi od 1998. Iskreno, ne bih mogla da zamislim život u gradu (bilo kojem!) bez biblioteke.:) Sećam se dana kada me tata odveo u dečje odeljenje i kada sam se učlanila, sećam se prve pozajmljene knjige, svih godina i godina lutanja među policama, različitih ogranaka gradske biblioteke u Beogradu, biblioteka različitih katedri na fakultetu...jednostavno, volim taj ambijent, kad se "izgubim" u moru knjiga, na mukama koju pozajmiti.:)

   Избриши
 5. Divna manifestacija, Dis mi je jedan od omiljenih pesnika.
  I u Beogradu je kriza (doduše, ne tolika kao u unutrašnjosti), mnoge biblioteke rade pola radnog vremena, tj. samo jednu smenu jer se nema para. Ima se za fontanu koja svira i ukrase koji stoje 6 meseci godišnje i još koješta...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, baš mi je drago što ga i ti voliš.:)

   Svaki put kada dođem u Beograd, zaplače mi se gledajući kako uništavaju grad. Raskopavaju, izmeštaju, sad čujem za neku planiranu žičaru na Kalemegdanu (?!), kao da nije dovoljno što su onim užasnim "Beogradom na vodi" već pokvarili pogled na Ušće...

   Ovde kod nas je takođe zavladao čudan trend u "arhitekturi", imamo (za sada) dve odvratne fontane nalik pojilima za stoku, po gradu postavljaju razne glomazne žardinjere, na trg su stavili ogromna slova poput onih na Slaviji, valjda da se neko ne zbuni oko toga gde se nalazi....strašno.
   Ovu zgradu su obećavali godinama, počeo je da puca pod u starim prostorijama, prašine na tone, mesta za knjige više nimalo, u naučnom bez grejanja...i povrh svega, u januaru su iznenada naredili početak selidbe, iako objekat još nije bio spreman, pa zato do sada još nisu počeli sa radom. Važno je da će u tim prostorijama Doma kulture biti centar IT sektora...simbolično.:(

   Избриши
 6. Sećam se kada sam, na početku osnovne, tražila da me učlane u biblioteku, članski broj mi je bio 414, ako se ne varam. Prva knjiga koju sam iz nje iznela beše neka crvenih korica, sa likom Pere detlića. Police visoke, prepune knjiga, pa kad digneš pogled imaš osećaj da gledaš kraičkom oka i u plafon. Biblioteka nije velika, ali naravno kao detetu izgledala mi je ogromna. :) Jedini stalni posetioci biblioteke bili su penzioneri koji su dolazili na uobičajeno prelistavanje štampe.

  Tragedija/lanac i katanac je zadesila mnoge biblioteke po selima, a ove gradske opstaju maltene pomoću magije. Samo nek' je nama kafića i menjačnica kao da smo država milijardera, a o knjizi se izgleda brinu samo oni koji je rado drže u rukama. Neki dan sam videla da su u Americi neke 2 manekenke uslikali sa primerkom Kingove i Kamijeve knjige, naslov je bio: knjiga je novi modni dodatak!

  Zaista se, kao Bouvi, zapitam ima li života na Marsu, jer život na Zemlji odavno ima diskutabilan smisao i sve degutantniji izgled..

  Hvala na divnom tekstu,
  srećno i veselo proleće ti želim! :*

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ništa lepše od otvorenog fonda!:) Na mukama si da izabereš od tolikog mnoštva knjiga, ali ujedno imaš i doživljaj slobode, širine, bezgraničnih mogućnosti. U Beogradu nikako nisam mogla da se naviknem na "naručivanje" u vidu pisanja signature na papirić, stavljanja u kutiju, pa čekanja da "lift" spusti tražene knjige iz depoa, ukoliko ih uopšte ima...

   Tuga me hvata svaki put kad vidim da se neka knjižara u Beogradu zatvori, a na njenom mestu osvane parfimerija, butik ili deo lanca brze hrane. Pa, nismo baš TOLIKO gladni, goli i prljavi, a o broju banaka i kladionica tek neću da počinjem, svaki treći lokal je te vrste.
   Malo smo, izgleda, "prešišali" Amere sa tim :), sećam se kad su Anu Nikolić uslikali dok na plaži čita Tolstoja (?), nedugo potom slika one manekenke Ivana Stanković ispod naslova "Andrić je ponovo IN" (??), a ne zaboravimo ni legendarnu Viki Miljković koja "kad čita, uključi mozak".:)

   Eh, nije Bouvi znao da su milijarderi već rezervisali letove i selidbe na Mars, tako da nama preostaje ili kakvo pusto ostrvo i još nezagađeni kutak planete, ili migracija u drugu galaksiju. Mada, svemir možda i nije beskrajan, ali ljudska glupost...kako reče Ajnštajn.

   Hvala tebi!:) Bogami, samo nek se ustoliči to proleće već jednom.:*

   Избриши
  2. Jaoo, Viki, baš sam se nedavno setila te njene izjave, da za knjigu Dena Brauna mora malo više da se uključi mozak :-DDD

   Избриши
  3. I da čita u samoći, ako se dobro sećam.:)
   Evo, "iskopah" tu legendarnu izjavu:

   http://2.bp.blogspot.com/-RTXjpzt0lyM/UU3jT4uBQkI/AAAAAAAABvw/xneEccPdZQ8/s1600/7528_1211862570645_1051197649_30650617_1760452_n.jpg

   Избриши
 7. Julka Marinkovic je zauzeta ovih dana. :D Ja sam je srela u Nisu u sredu, 20.marta, na otvaranju izlobe Prepoznavanje 4 na kojoj je izlozen i jedan rad moje kume. :)) Mnogo mi je drago da je cacanska biblioteka napokon otvorena. Znam koliko si to zeljno iscekivala. Divan tekst! Odise optimizmom - to je moj utisak. O:)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Prvo, čestitke za kumu!:)
   Hvala, drago mi je što ti se tekst dopada!:)* Evo, od četvrtka otvaraju za korisnike i jedva čekam da se "opskrbim" literaturom i okupiram čitaonicu naučnog odeljenja! Danas sam bila u Beogradu, pa nisam mogla da prisustvujem svečanom otvaranju zgrade, tako da jedva čekam da vidim šta sve sadrži.:)

   Julka je, inače, mama mog kolege (generacija i isti smer na fakultetu) Nikole, a njenog svekra (Nikolinog dedu) Radovana M. Marinkovića sam snimala za folklorni projekat na prvoj godini fakulteta, dok mi je na arheološkom lokalitetu Gradina pričao o legendama našeg kraja. Dugogodišnje poznanstvo veže njihovu porodicu sa mojim tatom i od onih su višegeneracijskih čačanskih intelektualaca.
   Izgleda da su se ovog proleća svi umetnici i radnici u kulturi aktivirali, za inat svemu. Otuda i optimizam!:)

   Избриши
  2. Pa to je divno!!! Ja Julku znam povrsno sa izlozbi Prepoznavanja u Krusevcu i Nisu, ali znam da je jako cenjena u nasoj struci. I sva je nezna i krhka, blage naravi, rekla bih, sva odise tim visegeneracijskim intelektualizmom. :))
   A verujem i da ces maksimalno uzivati u biblioteci!

   Избриши
  3. Crnogorka, inače.:) A potpuno se slažem, odlično si je opisala.
   Da, baš sinoć saznam da počinju rad sa korisnicima od sutra. Prvo da uzmem drugi tom "Nikolasa Niklbija", vučem knjigu od januara kada sam stala na pola i već zaboravila o čemu se radi!:) A onda redom.

   Избриши