субота, 09. фебруар 2019.

Subota sa knjigom: Zimski knjiški upitnik

piše: Isidora Đolović
Dok pripremam ovaj tekst, februar još nije počeo, tako da mogu samo nagađati kakav prizor nas očekuje u trenutku čitanja i letimičnog skretanja pogleda na svet vani. Sada on otkriva pravu pravcatu snežnu idilu kao sa razglednice i dok nas upozoravaju meteoalarmima jarkih boja, sa druge strane stakla oko jednostavno upija zaslepljujuću čaroliju. Ako ste i sami negde, bezbedno zaklonjeni od propratnih zimskih „radosti“, smirenost kakva prirodno obuzme duh u takvim trenucima odličan je preduslov da dograbite knjigu. Znam da se nezanemarljiv broj strastvenih čitalaca kune u tzv. sezonsko štivo iliti dela čija atmosfera kao da je namenski kreirana da je doživljavamo kroz sasvim određeno doba godine. I sama se često rado pridružim tom klubu, mada za „izgovor“ slične vrste uglavnom ne treba previše mašte. Teško je negirati da baš ovaj deo sezone prosto „vuče“ da se otisnemo u rajeve od papira. S tim u skladu, a opet sa zakašnjenjem u odnosu na Sandru (koja ga je otkrila i prilagodila), Ivanu, Saru i Jovanu, stigao je na red ovaj prikladni, tematski upitnik. U originalu Winter Book Tag, beskrajno je simpatičan sa stavkama u znaku zimske ikonografije. Jedini problem predstavljalo mi je to što su mnoga pitanja (samim tim i potencijalni odgovori) na ovaj ili onaj način već pokretana u okviru prethodnih upitnika. Pokušala sam da se, ipak, što manje ponavljam gde to nije bilo baš neizbežno.

1. Vejavica: Izaberi knjigu u bojama zime (bela, siva, svetlo plava…)

Odavno smo ustanovili kako je danas bar lako prilagoditi naslovnicu knjige svakoj mogućoj temi i učiniti ih atraktivnim, čak iako vizuelno predstavljanje ne odgovara mnogo stvarnom sadržaju. Postoje praznične, prolećne, orijentalne, retro, pa i zimske korice. Ponekad se sve to srećno uklopi sa prirodom samog dela, ne predstavljajući tek uspelu reklamnu varku. Za ovo doba godine, odmah mi na pamet padaju korice prvog ovdašnjeg izdanja „Igre prestola“. Jeste da su nove, kakve krase obnovljeni tiraž koji je propratio globalnu pomamu za serijom, prilično dobre i nekako svedeno glamurozne, ali zauvek će mi najdraži ostati moj prvi komplet. Nadam se da se sećate Laguninih početaka, kada su na kvalitetnom belom papiru štampali dobru epsku fantastiku i istorijsku fikciju. U slučaju ove knjige, bilo je interesantno nagađati koga prikazuje koji crtež. Prvi deo, sada više nema dileme, krase Džon (prednja korica) i Duh (na poleđini), dok vrane i utvrđenja u pozadini ne ostavljaju dilemu da se zaista radi o teritoriji Noćne straže.

2. Pucketanje vatre: Uz koju knjigu bi se najradije sklupčala ispred kamina?

Prvo u nizu pitanja kakva smo, ako ne baš identična, već imali u vrlo sličnoj varijanti. Kada dani i večeri zahladne, sve me privlači (britanskim) klasicima, misterijama ili bajkama/fantastici. Idealan bi bio spoj svega nabrojanog pomalo. Ukoliko tragate za nečim što će vam zadržati pažnju dovoljno dugo da, sklupčani uz peć ili radijator (sumnjam da mnogi, posebno gradski srećnici, imaju kamin na raspolaganju!) ne zadremate, moja preporuka je „Stanarka napuštenog zamka“. Roman En Bronte, o kome sam pisala OVDE, sadrži sve elemente neophodne za uzbudljivu, zagonetnu i dobro skrojenu priču. Ukoliko ste naklonjeniji kraćim proznim formama i pojačanoj mističnosti, nezaobilazna je “Pikova dama“ A.S. Puškina.

3. Ledena oluja: U kojoj knjizi koju voliš su junaci prošli kroz brutalne situacije?

Šta god da napišem, neću biti mnogo originalna. Ako ste ljubitelj istorijskih, ratnih priča, odgovor bi glasio „Tihi Don“ Mihaila Šolohova. Za klasike koji se više bave dramatičnim životima običnih ljudi, Tomas Hardi i Arčibald Kronin znaju da budu izrazito surovi prema svojim junacima. Ništa bez Martina, pa tako serijal „Pesma Leda i Vatre“ zbilja provlači likove kroz sito i rešeto.

4. Vruć kakao: Za koju knjigu pretpostavljaš da će uskoro biti veoma popularna?

Iskreno, nemam pojma – s obzirom da ne pratim moderne i „ekstrapopularne“ knjige, još manje mogu da predvidim koji će relativno anonimni autor postati sledeća književna zvezda. Nasuprot tome, većinu „otkrijem“ tek kada su uveliko omiljeni, a ukoliko  slava stigne naknadno, obično se i to da naslutiti čim dođe do ekranizacije. Volela bih da Mičelovi „Nevidljivi sati“ i „Slejdova vila“ ponove uspeh „Atlasa oblaka“, ako ne i mnogo više. Osnova za seriju koja bi donela ozbiljno osveženje ima na pretek.

5. Pepermint moka: Koje jelo i piće biraš za zimski čitalački maraton? 

Ranije sam se, u više navrata, izjašnjavala po ovom pitanju. Ništa se u međuvremenu nije promenilo, bilo kakvo „gošćenje“ u blizini knjiga za mene ostaje pod: ne, nikako! Uz rizik da ih umastim/zaprljam/pokvasim, stoji to što hrana i(li) piće obično sprečavaju da se potpuno usredsredim na čitanje. Nisam dobra u simultanim radnjama.

6. Pahuljica: Izaberi knjigu koja je drugačija od svih drugih koje si čitala. 

Mozgala sam i mozgala koju da imenujem umesto prve i jedine prave za mene, u ovoj kategoriji. Pokušavala sam da, preslišavanjem, od svih pročitanih knjiga do sada izdvojim još neku, a da se može nazvati u pravom smislu originalnom i drugačijom, bez (sve prisutnije) pretencioznosti usled težnje da se bude „jedinstven“. Ne vredi. A možda nije ni loše biti dosadna sa pohvalama „Majstora i Margarite“, jer joj stvarno do sada nisam našla ravne, ni slične – a pročitala sam priličan broj. Izdvojila bih eventualno Sabatov izvanredni roman „O junacima i grobovima“. Mada odgovara hispanoameričkoj književnosti sa značajnim udelom tzv. magijskog realizma, istovremeno nije nalik ničemu drugom iz te literarne familije.

7. Sneško: Izaberi knjigu u kojoj može da uživa cela porodica. 

Nedavno me mnogo obradovalo Kaćino iskreno oduševljenje Nušićevom „Autobiografijom“. Ovo delo se u vidokrugu većine prvi put pojavi tokom osnovne škole, ali, jasno je da dobrom humoru nema vremenskih ograničenja. Kad god mu se okrenuli, rezultat će biti isti. Za neko od takvih, univerzalno zabavnih čitanja, preporučila bih „Hajduke“, još jedan dobro poznati, ali možda pomalo zanemareni roman našeg najvećeg komediografa.
8. Božić: Izaberi knjigu koja te “ugrejala” iznutra.

Svaka knjiga mi greje srce, stručnjaci kažu da je efekat čitanja umirujuć i blagotvoran, ali najviše me ozare dela sa istaknutom porukom tolerancije, ljubavi i nade. Kada odišu plemenitošću, pa vas ganu do suza, a ipak ne rastuže, jer iskreni smeh uvek pobeđuje – znate da je u pitanju ono pravo. U godišnjem pregledu pročitanog, spomenula sam roman „Čudo“, iz koga bi svi mogli da naučimo toliko stvari i upijemo bar nešto lekovite energije kojom odiše.

9. Deda Mraz: Izaberi knjigu koju bi volela da dobiješ na poklon.

Prilagodiću odgovor zimskoj prirodi upitnika i sa spiska želja izdvojiti „Beskrajnu priču“ u Solarisovom izdanju (negde oko 2005), kao stvorenom za uživanje u snežnoj idili. Tiraž su odavno rasprodali, a sa „Kupindom“ nemam sreće – pojavi se kada nisam pri novcu, dok je u suprotnom slučaju uzalud vrebam. Ali, uporna sam.

10. Sankanje: Izaberi knjigu koju si volela kao dete.

Mislite li da sada čitam mnogo, niste me poznavali dok sam bila mala. Svom omiljenom štivu iz detinjstva posvetila sam čak TRI TEKSTA (neku vrstu feljtona), pa mi se činilo da nema naslova koji tom prilikom nisam obuhvatila. Onda se setih kako ipak postoji jedna – „Patuljak Kukuruzović“ Desanke Maksimović. Pozajmljena je iz biblioteke i mada se više ne sećam same priče, odlično pamtim kako sam je ponavljala bratu i tetki po odlasku na selo, dok smo sedeli pred kukuruzištem i posmatrali visoke klipove. Za ostale knjige, posetite ostavljeni link, jedna je baš prava zimska.
11. Promrzlina: Izaberi knjigu koja te je razočarala.

Mogla bih iznova o “Rebeki” ili “Plodovima gneva”, ali, čemu to? Osnovni preduslov da nas nešto razočara jeste postojanje početnih, (uglavnom) velikih očekivanja. A ona nastaju usled okolne (pozitivne) bure koja se podigne povodom konkretnog dela. Sa spomenutim klasicima je lako – znamo da problem dolazi od nepodudaranja sa našim senzibilitetom, ali im vrednost svejedno uvidimo odmah. Šta učiniti kod savremenih “remek-dela” i“najvećih senzacija”? Aktuelna NIN-ova nagrada dobro dođe kao povod za spominjanje pisca od čijih sam romana (“Tiho teče Misisipi” i “Pa kao”), s obzirom na hvalospeve, očekivala mnogo. Ne znam jesam li previše površna, ograničena, nesposobna da uvidim kvalitete pisanja Vladimira Tabaševića, ili je ipak reč o slučaju precenjenog (iako talentovanog) autora koji, u nedostatku boljeg, biva proglašen modernim fenomenom?

12. Irvas: Izaberi knjigu za koju si emotivno vezana.

„Nečista krv“ Bore Stankovića je roman koji, od svih sa moje liste deset omiljenih, ima najveći neposredni značaj. Doživljavam ga, bolje reći – osećam, posebno lično i zato mi je svako novo čitanje Sofkinih poglavlja iz prve polovine knjige, neobično blisko, bolno, čudno...Mislim da nije preterano reći kako ne postoji delo čijeg glavnog junaka bolje i potpunije razumem. Još od osnovnih studija, posebno se interesujem za psihologiju, analizu i karakterizaciju književnih likova, uvek pokušavajući da ih u što većoj meri „upoznam“, shvatim, opravdam gde i koliko je to moguće. Sofka efendi-Mitina ima naročito mesto u mom srcu, pored činjenice da je najznačajniji ženski lik u srpskoj književnoj tradiciji.

31 коментар:

 1. Eh, ja se taman ponadala da je u pitanju neki novi upitnik koji ću moći da maznem, kad ono međutim :)
  Zanimljivi odgovori, uživala sam čitajući! Samo bih se osvrnula na ,,Beskrajnu priču": ja imam izdanje ,,Ružno pače" (nekadašnja Mono&Manana), tako da ti preporučujem da baciš pogled i na njega. I ono je odavno rasprodato, ali možda budeš imala više sreće.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Još prošle godine kada si ga objavila, rekla sam da ću ti "maznuti" zimski upitnik, ali pošto sam već bila prebukirana sa temama, "utefterih" ga za sledeću sezonu. Koja je, eto, stigla!:)

   Imam već "Beskrajnu priču" u onom izdanju za zmajem na zeleno-crvenim koricama (mislim da je isto "Solaris", ali drugačii logo i predznak "Cult" - moguće neko starije), ali pošto sam malo "fanatik" kada su u pitanju knjige koje volim, pa još u zanimljivim izdanjima, nije mi strano da nabavljam duplikate. Ovo "Solarisovo" mi je prelepo zbog korica i ilustracija, baš njega bih želela. Sećam se i tog koje ti imaš, beše išlo u kompletu sa ostalim Endeovim delima?

   Избриши
  2. Jeste, ali ja imam samo ,,Beskrajnu priču", iskrena da budem ništa drugo njegovo za decu nisam ni čitala. Nadam se da će neko nekada objaviti njegove priče za odrasle, to bih zaista volela da imam, fenomenalne su!

   Избриши
  3. Slažem se, nisam imala prilike da ih nađem, ali u predgovoru "Beskrajne priče" nalazi se prilično detaljna analiza njegovog stvaralaštva i ono što je nagovešteno deluje mi baš kvalitetno.

   Избриши
 2. Drago mi je da si i ti odradila upitnik. :) Ja sam ga odradila prošlog februara, a taman sam pomislila da je nešto novo, kad ono pitanja mi poznata. :D
  Definitivno ove godine više pažnje posvetiti Nušiću, a i Ende nikako da mi dođe na red. Preuzela sam upitnik sa tvog bloga, 10 prvih sastanaka sa knjigom, red bi bio da ga napišem, započela sam i nikako da završim.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Znaš da ja uvek "kaskam" za svima vama. Malo šta novo po pitanju upitnika nađem, a pošto se u objavljivanju držim nekog unapred osmišljenog rasporeda, ne uspeva mi da ih stalno na vreme uklopim i budem aktuelna.:) Ali, jedva čekam tvoje odgovore za ove najavljene!:)

   P.S. Opušteno sa ispravljanjem, shvatila sam šta želiš da kažeš.;) Osećam se kao neki, daleko bilo, "Grammar Nazi"!

   Избриши
  2. Ma kakvi Grammar Nazi, ni ne pomišljaj. Ispravila sam grešku radi sopstvenog spokojnog sna. 😁 Izluđuje me ponekad što mi misli i kucanje po tastaturi, često, nisu iste brzine. 😂

   Избриши
  3. Ista stvar, savetujem druge da se opuste, a sama redovno ispravljam sebe...:)))

   Избриши
 3. Za mene je vrhunac hedonizma čitanje uz tursku kafu ( naslov "Srećni ljudi čitaju i piju kafu" sam ja izmislila😃), ali kako sam pomalo trapava često na knjigama imam braonkaste mrlje☹️.
  Zima je najbolji period za čitanje. Bar meni. Tad mi najviše prijaju krimići i misterije. Agata Kristi i Den Braun
  Ne mogu da verujem da te je razočarala "Rebeka"!?To je jedan od mojih omiljenih romana. Ako si pisala o njemu, molim te, ostavi link. Pop rilično su mi se dopale obe filmske adaptacije, posebno on starija sa Čarlsom Densom i Emilijom Foks!
  "Stanarka napuštenog zamka" i " Nečista krv" su uvek odličan izbor.
  Upitnik mi je baš prijao u ovo subotnje popodne. Pozz🌹

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pošto ne pijem kafu, nemam problema ni sa takvim iskušenjem!:) A za čitanje mi, ni sama ne znam zašto, najviše pogoduje leto - verovatno jer mi je ostala navika da ga povezujem sa raspustima,spremanjem za ispitne rokove i tako neke stvari.

   Evo linka za utiske o "Rebeki":

   http://alittlerunaway.blogspot.com/2016/05/subota-sa-knjigom-rebeka-zena-koje-nema.html

   Mislim da sam jednostavno previše očekivala, s obzirom na nepodeljeno oduševljenje ljudi iz okruženja. Knjiga je dobra, ali nije me oborila s nogu kao što sam mislila da hoće.

   Drago mi je što ti se upitnik svideo!:)

   Избриши
 4. Ne znam da li su " Hajduci" još uvek deo obavezne lektire!? Ja im se povremeno vraćam, kao i "Autobiografiji". Volim Nušića i jedva čekam njegove "Odabrane pripovetke" koje na sprema Laguna. Baš me zanima o čemu se tu radi.
  Pozz🌹

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Iskreno se nadam da jesu! U moje vreme bili su, čini mi se da je šesti razred u pitanju, a kako smo ubrzo zatim obrađivali i "Orlovi rano lete", uklapalo se u taj tematski krug.

   Избриши
 5. Super je tag možda ga i ja uradim na blogu oduvek sam želela da uradim neki upitnik , jer deluju zabavno i nekako me podsećaju na detinjstvo i ono kad odgovarš na pitanju u spomenaru. I baš mi se svidjaju odgovori naročito za Nečistu krv. :) Ja se ne sećam tog doba Lagune , ali se sećam tih korica Igre prestola i kako nisam htela da čitam knjige, jer mi se nisu dopale korice. (Da znam da sam užasna). Nisam čitala stanarku napuštenog zamka, pročitala sam prvih par strana , ali sam je ostavila za neki drugi put , jer me jako nervira da čigam iz onog glomaznog izdanja Vulkana , imam osećaj ko da čitam iz neke cigle. Nisam čitala ni Tihi Don, ali sećam se da nam je neko prepričavao šta se dešava u knjizi koja je delovala baš nekako krvavo i brutalalno, možda bi mi se i svidela , ali me plaši to što jd toliko dugačka. Jel stvarno moguće da si pre čitala još više od ovoga? Ja stvarno ne znam kako ti i ovoliko uspevaš i ja ti se stvarno iskreno divim. Aj mi pozajmi tvoje supermoći na par dana da pročitam sve šo ne stižem. :) Inače mislim da bi se ljudi u mom okruženju šlogirali da vide koliko ti čitaš , jer oni misle i za mene da sam fanatik. Iskreno nisu mi jasni ti ljudi koji jedu dok čitaju nemam pojma kako to im to uspeva. Meni je kul da pijem čaj il kafu , mada sam najefikasbija akod čitam i pijem vodu , a to nije ni tako strasno proliti , jer se samo osusi i ne ostavlja fleke. I ja volim Nušića i njegov humor on je baš bio kralj. Srećna ti potraga za beskrajnom pričom , mada meni je malo strašan taj zmaj. I slažem se za Majstora i Margaritu stvarno jeste posebna knjiga. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pre svega, hvala na divnom komentaru i razmeni utisaka!:) Hajde da ti odgorim redom n- što se upitnika tiče, nas nekoliko je "navukla" Sara pre par godina, tako da ako ti zafali ideja, slobodno preuzmi neki, imam ih mnogo raznovrsnih. Samo klikni na oznaku "upitnik" u dnu teksta, tu su svi do sada objavljivani, na brojne teme. Evo, da pomognem, kopiraću link:

   https://alittlerunaway.blogspot.com/search/label/upitnik

   Hehe, a meni su baš te korice prvih izdanja Martinovih knjiga, ako ne lepše, bar nekako draže. Sentimentalna vezanost, valjda.:)

   "Cigla" je odličan opis za "Vulkanova" sabrana dela!:) Srećom, objavili su "Stanarku" i u pojedinačnom izdanju.

   Moj razredni je stalno govorio da je "Tihi Don" glomazna i beskrajno dosadna, nepotrebna knjiga. Kada sam diplomirala, pa imala nešto slobodnog vremena, krenula sam sa nadoknadom propuštenog po pitanju klasika. Iako se tome uopšte nisam nadala, sva četiri toma Šolohova sam pročitala "u dahu" i mnogo mi se svidelo! Naravno, poznajem mnoge koji ne vole "Tihi Don", suviše im je brutalan i surov. To je u redu, poenta je da se tek ličnim uvidom možemo uveriti i formirati mišljenje.

   Da, da, na fakultetu smo imali na hiljade strana obavezne lektire i stručne literature, tako da sam se poprilično "istrenirala". Sve je stvar vežbe, navike i, naravno, ljubavi. Ne bih nazvala supermoćima koliko posvećenošću, verovatno. Književnost me čini srećnom kao ništa na svetu - znam da sam sad patetična, i neka sam, iskreno je!:)

   Mnogo se obradujem kad čujem da još neko voli "Majstora i Margaritu"!:))))*

   Избриши
 6. Jako volim kad radiš tagove! Drago mi je da je i ovaj došao na red. A drago mi je i da je vreme konačno lepo muka mi je od zime.

  Ove korice Igre Prestola su prelepe. Ja imam novu ediciju sa zlatnim koricama ali iskreno ove su mi lepše nekako imaju starinski duh, simboli novih su fini ali nije to to.

  Stanarka napuštenog zamka je nekako idealan odgovor za knjigu pored kamina. Tako se nekako i čita nisma razmišljala o tome dok nisam pročitala tvoj odgovor ali evo sad mi je konstano u glavi!

  Ja dok gledam filmove i čitam ne umem da ne jedem. Dobro da ne jedem mogu ali da ne pijem ništa -to mi je smrt. Ja uzimam one knjige sa tvrdim povezom i stavim čaj/sok/vodu -iznenađujuće su dobri poslućavnici, i moram obavezno nešto da pijem. Ja sam ti kao kamila, ako ne pijem osećam se kao da sma živela u pustinji 10 godina.
  Majtor i Margarita je načudnija a opet jedna od najboljih knjiga koje sam ja čitala iskreno mislim da ne posotji nijedna slična njoj.
  Vidiš ja sam verovatno jedina osoba koja ima duboke traume od čitanja Nečiste krvi. Znam kvalitet romana i svesn a sam svega ali verujem da je jedini koji me je više istreumirao (a taj nisam ni završila) bila "Sluškinjina priča". Čitajući Nečistu Krv posebno od kada se ona uda je za mene bila tragedija i to velika.
  Odličan tag i jako mi se sviđaju odgovori!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, Saro!:)
   Da, mogu ti reći da i mene raduje ovo "rano proleće", imam utisak da januaru nije bilo kraja.
   Ja pomalo imam strah od držanja pića uz knjigu ili, daleko bilo, laptop, pošto se mogu zaboraviti i oboriti šolju/čašu , pa napraviti haos.
   Nisi jedina, ne brini! Nečista krv" i jeste duboko uznemirujuća, mračna i traumatična knjiga. Meni se upravo ta njena dubina, teskoba i tragika dopadaju. Možda se jednoga dana usudim da napišem koju reč o njoj. Za sada je samo mnogo volim i divim se Borinoj genijalnosti.:)

   Избриши
 7. Sad sam završila čitanje i komentar starog posta o "Stanarki napuštenog zamka". Toliko mi je prijao da ću po treći put krenuti sa čitanjem.Ali ovaj put kupujem Vulkanovo izdanje, čisto za promenu. Ako imaš još neki tekst o sestrama Bronte ili Džejn Odtin, molim te, ostavi link. Pozz🌹

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nažalost, nemam - zbog "profesionalne prezasićenosti" i činjenice da mi je blog hobi, odmor od bavljenja književnošću na fakultetu (XIX vek je moj izbor tamo), ne pišem često o klasicima. Ali, gledaću da to promenim ubuduće!:))))

   Избриши
 8. Za početak (da opet ne smetnem sa uma kao par puta do sada) jako mi je drago što vidim da se klub tvojih poštovalaca, da ne kažem obožavalaca, širi! Naročito mi je inspirativna Helena. Prepoznajem njenu emociju, oduševljenje... Bilo je to samo pitanje trenutka kada će se novi pojaviti... Sjajno! ☀️
  E, a sad upitnik!
  Čitala sam skoro sve upitnike koje si na početku pobrojala. Interesantno mi je da vas sve već toliko "poznajem" da mogu da osetim iz kog područja dolazi odgovor, ako već ne znam tačan.
  Ono što mi je iznenađenje je Tabašević. Ne znam čoveka da mu se "Pa kao" svideo, ali Misisipi je već druga priča. Ja nisam još ništa čitala. Biće dana... 🍎
  Još samo da dodam da si me inspirisala da potražim na policama moju "Beskrajnu priču". Prosvetino izdanje iz 1991. godine. Posveta kaže da sam je dobila za rođendan 1993. godine od Boćka.
  Odoh ja sad malo za mojim uspomenama. 😍
  Mače, ajd ljubim te ja 💕! Kad budeš došla na blog, "umrećeš" u slatkim mukama od ovoliko komentara koji čekaju tvoj odgovor! Haha, divno, predivno.... ❤️

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Helena me iznova oduševljava, obradujem se svakom komentaru, presrećna sam što nam se pridružila!:)))
   Tabašević je enigma! "Misisipi" još i nekako, definitivno mogu da prepoznam emociju i ideju koja ga je pokretala, međutim, stil mi nije odgovarao. "Pa kao" sam jedva završila. Sad, ne znam da li da ti preporučim da ne gubiš vreme, ili da ipak pročitaš (oba romana su kratka), pa da čujem tvoje utiske, možda mi se otvore novi uvidi?
   Super za "Beskrajnu priču"!:)))))))))))))
   Da znaš da si u pravu - već pola sata odgovaram. Hvala svima, divni "moji" ljudi!:*******

   Избриши
 9. Ja sam radila neki sličan upitnik pre možda 2 godine i sećam se da sam za prvo pitanje odabrala ''Lav, veštica i ormar'' :-))
  A gde nađe Džoija i Grlišu 💕 i Patuljka Kukuruzovića!
  Mene nešto ne privlači da čitam Tabaševića. Na osnovu 2-3 odlomka koje sam našla na netu, kao i nekih njegovih izjava (deluje sujetno, a tu je i ona javna''podrška'' Ivani Dimić kad je dobila nagradu za Arzamas, vrlo neprikladan gest), nisam stekla povoljno mišljenje, a zaista ima isuviše pisaca da bih čitala i one koji me ne privlače.
  Rebeku još nisam čitala (uh), pretpostavljam da čekam da mi se nekako sama namesti, haha. A svakako ću sniziti očekivanja što se tiče ''Plodova gneva'', pa se možda neću razočarati (dosad sam čitala Istočno od raja i O miševima i ljudima).

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To mi je jedna od omiljenih epizoda "Prijatelja", pa ga se odmah setih!:)
   Potpuno podržavam stav o Tabaševiću, a i očekivanjima (unapred) od knjiga uopšte. Samo naš lični doživljaj se, na kraju krajeva, zaista računa.:)

   Избриши
  2. Inače, meni se ni "Arzamas" nije svideo...

   Избриши
  3. Uh, dobro je, pomislih da sam opet "crna ovca"!:)

   Избриши
  4. Ha-ha, crnja od mene ne možeš biti! :)))
   Moj krug voljenja književnosti je mnogo uži od tvog i ne verujem da ima išta što odstupa od tog pravila.
   Kad smo kod Ninovaca napr. ona Grozdana Olujić me toliko nervirala da sam, dok sam čitala u jednom trenutku pomislila da ako još jednom bude ponovila ovo isto što žvaće već pola knjige da ću da šiznem. Već sledećeg trena sam zavitlala knjigu u drugi kraj sobe; ostala je tamo dok mi neko od dece nije podigao i rekao da ju je našao, zamisli, na podu iza fotelje.
   Priznajem, pravila sam se blesava otkud ona tamo. Bili su još mali, gde da deci dajem takav primer... haha :)
   PS. nemaš pojima što volim da se vraćam na tvoje tekstove i čitam komentare onih što su svratili posle mene! 💕

   Избриши
  5. E, ismejah se sad zbog Grozdanine knjige :)))) - iskreno, ne sećam se dobro ni o čemu se radilo, sem nekih utvara prošlosti koje non-stop kruže oko glavnog lika u nekakvoj hotelskoj sobi. Toliko o tome koliko mi je bila zanimljiva...
   Ruku na srce, od "novijih" NINovaca (dakle, posle 2000. godine), mislim da me samo "Veliki rat" oduševio. OK su mi "Luzitanija" i "Kuća sećanja i zaborava". Ostalo, uglavnom debelo razočarenje i smor...

   A ja obožavam kad se tako raspričamo "u rikverc"!:))))

   Избриши
 10. Drago mi je da je i kod tebe ovaj upitnik došao na red! Patuljak Kukuruzović, Majstor i Margarita, Hajduci, Nečista krv... <3 Divni odgovori. Ima tu i dela koja nisam čitala (''Beskrajna priča'' je, na primer, jedno od onih dela o kojima sam toliko slušala a koja i dalje nisu došla na red), ali sam uprkos tome uživala i zapisala štošta za neka buduća čitanja. Za Tabaševića se slažem, makar u pogledu ''Misisipija'', pošto ''Pa kao'', a ni ''Zabludu Svetog Sebastijana'' nisam još čitala. Ima tu nesumnjive književne lepote, ako mogu tako da kažem, ali sam se udavila u njegovom stilu.

  Posebno hvala što si podelila link ka postovima o najdražim knjigama iz detinjstva. Iako sam nekoliko godina mlađa, one fotografije, tvoji utisci i prisećanja na romane, časopise, enciklopedije, slikovnice, su me podsetili na neke moje čitalačke početke i u školsku biblioteku (moju prvu biblioteku) u kojoj sam se mahom snabdevala knjigama i provodila dosta vremena od najmlađih razreda listajući one koje se nisu smele iznositi. Naizgled beznačajne, a opet tako drage i upečatljive uspomene. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti na ovako divnom komentaru!:) Raduje me što je i kod tebe odabir knjiga probudio neka lepa sećanja i asocijacije. Uvek uživam u ovim našim "filološkim razmenama mišljenja"!:)
   Da, uspomene iz detinjstva nas često, ni sami nismo svesni koliko, kasnije odlućujuće odrede i usmere.

   Избриши