среда, 4. јул 2018.

Ne verujem da si to ti!

piše: Isidora Đolović

   „Neprepoznatljivi“ glumci u muzičkim spotovima                       
Otkako je muzika počela da se sluša i – gleda, vizuelni način predstavljanja dobio je na značaju. Danas je uveliko opšteprihvaćeno kumstvo MTV-ja ekspanziji muzičkih spotova, baš kao što, na sličan način, Youtube odražava kraj jedne ere, dostupnošću snimaka prilično obesmišljavajući koncept albuma i video-materijala. Da li je zaista video ubio radio zvezdu, verovatno nikada neće biti do kraja odgonetnuto, ali sigurno je da su muzičke televizije (najpre MTV, pa VH1, Viva, Deluxe music...) stvorile mnoga velika imena. Postalo je važno na pravi način prezentovati muzički sadržaj, bilo to na čisto estetskom nivou ili slanjem jasno određene poruke ideološke prirode.

Zapisi sa turneja, mini-filmovi, ponekad čak prava remek-dela: spotovi su publici omogućili da poveže zvuk sa (s)likom, približivši izvođače širem auditorijumu, koji možda do tada nije imao prilike da ih vidi na koncertima. Vremenom postaju istinski izazov za stvaraoce. Nosili su priču, u manjoj ili većoj meri usklađenu sa numerom koju bi pratili, a postepeno su doprinos vizuelizaciji (budućih) hitova poželeli da pruže mnogi čuveni, profesionalni režiseri ili fotografi. Razvijanje muzičke priče koja postaje svojevrsno filmsko ostvarenje u malom, podrazumevalo je prisustvo dovoljno harizmatičnog i prepoznatljivog lica u kadru. Tako su, pored ili umesto samih izvođača, ispred kamere često boravili glumci, modeli, sportisti – uglavnom na obostranu korist domaćina i gosta.

U prvim danima blogovanja, kroz nekoliko neveštih objava, pokušala sam da izdvojim VIDEO SPOTOVE  koje smatram najlepšim (lista se u međuvremenu produžila), kao i one u kojima su se proslavile pojedine poznate žene, tzv. VIDEO VIXENS. Današnja lista nastala je pošto sam tek nedavno, „uhvativši“ na televiziji spot koji godinama dobro znam, prepoznala glavnog junaka. O kome i čemu se radi, otkrićete na kraju, a do tada sam se prisetila još nekoliko zanimljivih gostovanja poznatih (muških) lica sa velikog platna ili malog ekrana. Isprva sam nameravala da tekst naslovim „Da li ste ih primetili?“, ali, s obzirom da teško možemo ikoga od njih nazvati neprimetnim, odlučila sam se za prikladniju odrednicu i zapitala:“Da li (bi)ste ih prepoznali?“ Sledi nekoliko primera (s)lepih putnika u, ponekad zaista neočekivanim, vizuelno-zvukovnim kombinacijama i saradnjama.

*Bonus:

Tom Petty and the Heartbreakers – „Into the great wide open“ (1991) 

U ovom zanimljivom spotu (našao se na istoimenom Petijevom albumu, režirao ga je Džulijan Templ), pored mladog Džonija Depa (glavnog junaka anti-bajke koja je krenula naopako, a govori o rokenrol heroju po imenu Eddie Rebel) i tada nepoznatog Meta LeBlanka (poznatijeg kao Džoi Tribijani iz serije „Prijatelji“), primetićete još poznatih lica. Na primer, tu su Fej Danavej (koja je baš tih dana sa Džonijem snimala film „Arizona dream“, u režiji našeg Emira Kusturice!) i Terens Trent D'Arbi. Inače, Met se na početku karijere pojavio u još dva spota: „Miracle“ grupe Bon Jovi i „Walk Away“ kanadske zvezde Alanis Moriset.

Annie Lennox – “Walking on broken glass” (1992)
Suvišne su reči kojima bi se mogao dovoljno nahvaliti spot istinske dive Eni. Inspirisan je  filmovima “Amadeus” i “Opasne veze”, iz koga je čak „pozajmio“ Džona Malkoviča. Pored njega, tu je  Hju Lori, budući Dr Haus!
 
K2 – „Milo moje“ (1995)

Pretpostavljam da se u mojoj generaciji može pronaći još mnogo devojčica koje su se zahvaljujući ovom spotu (za obradu pesme Bisere Veletanlić) zaljubile u Sergeja Trifunovića. Kažu da se isto to desilo i mlađoj od sestara Kovač, Kristini. Nije teško poverovati, bili su prilično uverljivi.


Nevena Božović – „Bal“ (2014)
Naravno, odmah uz promovisanje spota, krenule su glasine o ljubavi između mlade pevačice i možda najpopularnijeg sprskog glumca mlađe generacije, Miloša Bikovića. Kao da je prisustvo u istom kadru obavezan znak da tu ima nečeg većeg. Oboje, koliko sam primetila, nerviraju jedan deo nacije svojom pristojnošću i odsustvom tabloidnog samopromovisanja. Upravo to je učinilo da se odlično uklope uz ovako lepu, letnju, osvežavajuću, pozitivnu pesmu. Više sličnih spotova, molim! Inače, Biković je tri godine ranije, sa koleginicom Tamarom Dragičević,  imao ulogu u još jednom divnom spotu - „Slučajno“ Kikija Lesendrića i Pilota. 

Lana Jurčević – “Začaran“ (2009)
Samo zbog najbolje drugarice, koja mnogo voli Ivana Hercega, poznatog hrvatskog glumca (uglavnom igra u njihovim televizijskim serijama) i koja mi je davno skrenula pažnju na spot pop-pevačice Lane, ali i zato što Ivan odgovara kriterijumu markantnosti glumaca koji su se našli na listi, eto ga, začaranog , u bonus-izboru. 

*** 

5. Keanu Reeves/ Paula Abdul – „Rush, rush“ (1991)

Očigledan omaž holivudskom klasiku „Buntovnik bez raloga“, ovekovečio je mladog Kijanua Rivsa (tada još na putu do znatnije popularnosti) u društvu pevačko-plesačke zvezde Pole Abdul. Sam je početak devedesetih, estetika pola veka starija, gluma i ne baš reprezentativna, ali sve je u celini toliko simpatično, romantično, jarkim bojama i nostalgijom obojeno, pa bi bilo šteta sitničariti. Zanimljivo, Pola je umesto tadašnjeg muža, glumca Emilija Esteveza, koji bi mnogima bio logičniji izbor (s obzirom na izgled i reputaciju), za ulogu u svom spotu odabrala nežnijeg, smušenijeg Rivsa.

4. Alexander Skarsgard/ Lady Gaga – „Paparazzi“ (2009)
Sve i da niste prepoznali prvi izdanak Stelanove glumačke loze, „nordijskog boga“ (fanovi mu tepaju SkarsGOD), naznaka s početka ne ostavlja nedoumice. Pesma je sa albuma prvenca Lejdi Gage, tada planetarne atrakcije i sadrži sve razloge zbog kojih je mnogi uzdižu, a ja i poštujem i ne gotivim. Cenim pevljivost, mozaičnost, uložen veliki trud; ne volim: plagiranu ekscentričnost u vidu eklektičnog, malo parodijskog-malo afirmišućeg „nabacivanja“ prepoznatljivih aluzija na pop-rock kulturu (od spota „Too funky“ Džordža Majkla, do pesme „Cherry pie“ grupe Warrant) - toliko o originalnosti. Vratimo se Aleksu. Ovde od partnerke dobija milo za drago, što ga nimalo ne sprečava da izgleda vrlo pokvareno-džentlmenski. Još jedna zanimljivost - režiser spota je takođe Šveđanin.

3. Travis Fimmel/ Jennifer Lopez – „I'm real“ (2001)
U ovom slučaju mi je trebalo da dva puta baš dobro pogledam! Za one koji ne pamte, evo malog vremeplovnog podatka: negde početkom novog milenijuma među vodećim modelima bio je izvesni plavokosi Australijanac Travis. Reklamirao je uglavnom donji veš marke „Calvin Klein“ i niste ga mogli zaobići u popularnim časopisima. Prošla su mnoga leta, dok ga sa zaprepašćenjem nisam prepoznala u glavnoj ulozi vikinškog vođe Ragnara Lotbroka. U međuvremenu, do zaslužene prilike da dokaže kako je postao ozbiljno dobar glumac (i još bolji frajer), Travis je imao mnogo angažmana koji ga, verovatno, danas i samog bace u nevericu. Jedan od takvih je kratko pojavljivanje u spotu Džej Lo iz njene hip-hop/R'n'B faze. Dobro obratite pažnju, kako ne biste bukvalno „proleteli“ pored njega!

2. River Phoenix/ Red Hot Chilli Peppers – „Breaking the girl“ (1992)
U pravom smislu se radi o skrivalici, poput onih „pronađite predmet na slici“. Prerano preminuli River (tekst OVDE) bio je jedan od najtalentovanijih glumaca svoje generacije, uz to produhovljen, inteligentan, izuzetno lep i, za ovu priču glavno, muzici naklonjen. Druženje sa momcima iz „Peppersa“ zabeleženo je njegovim spominjanjem u tekstu hita „Give it away“, dok tamnu stranu priče čini, nikad do kraja razjašnjena sumnja u Flijinu odgovornost za narkomaniju i smrt mladog glumca. Jedno od svedočanstava ovog prijateljstva predstavlja i video pred vama, u režiji slavnog modnog fotografa Stefana Sednauija.  Širom otvorite oči i pronađite Rivera (ne dozvolite da vas omete Entonijeva frizura inspirisana princezom Lejom iz „Star Wars“-a)! Zanimljivost: tu je i Patriša Velaskez, koja će se proslaviti ulogom Ank-Su-Namun u „Mumiji“.

1. Milo Ventimiglia/ Fergie – „Big girls don't cry“ (2007)
Stigli smo do neposrednog povoda sastavljanju ove muzičke liste. Šalu na stranu, još ne mogu da verujem koliko mi je trebalo da se zapitam: Ma, nije li ono...? Pretpostavljam da za to mogu zahvaliti vraćanju Majla u žižu aktuelnosti serijom „This is us“ (recenzija OVDE), gde ima više nego zapaženu glavnu ulogu. Verovatno vam je poznat i kao problematični Džes iz „Gilmorovih“ ili barem po rolama u seriji „Heroes“ i filmu „Roki Balboa“. U možda najozbiljnijem solo-hitu pevačice sastava Black eyed peas, ponovio je ulogu lošeg momka kakva mu, mora se priznati, tako savršeno pristaje.