среда, 04. јул 2018.

Ne verujem da si to ti!

piše: Isidora Đolović

   „Neprepoznatljivi“ glumci u muzičkim spotovima                       
Otkako je muzika počela da se sluša i – gleda, vizuelni način predstavljanja dobio je na značaju. Danas je uveliko opšteprihvaćeno kumstvo MTV-ja ekspanziji muzičkih spotova, baš kao što, na sličan način, Youtube odražava kraj jedne ere, dostupnošću snimaka prilično obesmišljavajući koncept albuma i video-materijala. Da li je zaista video ubio radio zvezdu, verovatno nikada neće biti do kraja odgonetnuto, ali sigurno je da su muzičke televizije (najpre MTV, pa VH1, Viva, Deluxe music...) stvorile mnoga velika imena. Postalo je važno na pravi način prezentovati muzički sadržaj, bilo to na čisto estetskom nivou ili slanjem jasno određene poruke ideološke prirode.

Zapisi sa turneja, mini-filmovi, ponekad čak prava remek-dela: spotovi su publici omogućili da poveže zvuk sa (s)likom, približivši izvođače širem auditorijumu, koji možda do tada nije imao prilike da ih vidi na koncertima. Vremenom postaju istinski izazov za stvaraoce. Nosili su priču, u manjoj ili većoj meri usklađenu sa numerom koju bi pratili, a postepeno su doprinos vizuelizaciji (budućih) hitova poželeli da pruže mnogi čuveni, profesionalni režiseri ili fotografi. Razvijanje muzičke priče koja postaje svojevrsno filmsko ostvarenje u malom, podrazumevalo je prisustvo dovoljno harizmatičnog i prepoznatljivog lica u kadru. Tako su, pored ili umesto samih izvođača, ispred kamere često boravili glumci, modeli, sportisti – uglavnom na obostranu korist domaćina i gosta.

U prvim danima blogovanja, kroz nekoliko neveštih objava, pokušala sam da izdvojim VIDEO SPOTOVE  koje smatram najlepšim (lista se u međuvremenu produžila), kao i one u kojima su se proslavile pojedine poznate žene, tzv. VIDEO VIXENS. Današnja lista nastala je pošto sam tek nedavno, „uhvativši“ na televiziji spot koji godinama dobro znam, prepoznala glavnog junaka. O kome i čemu se radi, otkrićete na kraju, a do tada sam se prisetila još nekoliko zanimljivih gostovanja poznatih (muških) lica sa velikog platna ili malog ekrana. Isprva sam nameravala da tekst naslovim „Da li ste ih primetili?“, ali, s obzirom da teško možemo ikoga od njih nazvati neprimetnim, odlučila sam se za prikladniju odrednicu i zapitala:“Da li (bi)ste ih prepoznali?“ Sledi nekoliko primera (s)lepih putnika u, ponekad zaista neočekivanim, vizuelno-zvukovnim kombinacijama i saradnjama.

*Bonus:

Tom Petty and the Heartbreakers – „Into the great wide open“ (1991) 

U ovom zanimljivom spotu (našao se na istoimenom Petijevom albumu, režirao ga je Džulijan Templ), pored mladog Džonija Depa (glavnog junaka anti-bajke koja je krenula naopako, a govori o rokenrol heroju po imenu Eddie Rebel) i tada nepoznatog Meta LeBlanka (poznatijeg kao Džoi Tribijani iz serije „Prijatelji“), primetićete još poznatih lica. Na primer, tu su Fej Danavej (koja je baš tih dana sa Džonijem snimala film „Arizona dream“, u režiji našeg Emira Kusturice!) i Terens Trent D'Arbi. Inače, Met se na početku karijere pojavio u još dva spota: „Miracle“ grupe Bon Jovi i „Walk Away“ kanadske zvezde Alanis Moriset.

Annie Lennox – “Walking on broken glass” (1992)
Suvišne su reči kojima bi se mogao dovoljno nahvaliti spot istinske dive Eni. Inspirisan je  filmovima “Amadeus” i “Opasne veze”, iz koga je čak „pozajmio“ Džona Malkoviča. Pored njega, tu je  Hju Lori, budući Dr Haus!
 
K2 – „Milo moje“ (1995)
Pretpostavljam da se u mojoj generaciji može pronaći još mnogo devojčica koje su se zahvaljujući ovom spotu (za obradu pesme Bisere Veletanlić) zaljubile u Sergeja Trifunovića. Kažu da se isto to desilo i mlađoj od sestara Kovač, Kristini. Nije teško poverovati, bili su prilično uverljivi.


Nevena Božović – „Bal“ (2014)
Naravno, odmah uz promovisanje spota, krenule su glasine o ljubavi između mlade pevačice i možda najpopularnijeg sprskog glumca mlađe generacije, Miloša Bikovića. Kao da je prisustvo u istom kadru obavezan znak da tu ima nečeg većeg. Oboje, koliko sam primetila, nerviraju jedan deo nacije svojom pristojnošću i odsustvom tabloidnog samopromovisanja. Upravo to je učinilo da se odlično uklope uz ovako lepu, letnju, osvežavajuću, pozitivnu pesmu. Više sličnih spotova, molim! Inače, Biković je tri godine ranije, sa koleginicom Tamarom Dragičević,  imao ulogu u još jednom divnom spotu - „Slučajno“ Kikija Lesendrića i Pilota. 

Lana Jurčević – “Začaran“ (2009)
Samo zbog najbolje drugarice, koja mnogo voli Ivana Hercega, poznatog hrvatskog glumca (uglavnom igra u njihovim televizijskim serijama) i koja mi je davno skrenula pažnju na spot pop-pevačice Lane, ali i zato što Ivan odgovara kriterijumu markantnosti glumaca koji su se našli na listi, eto ga, začaranog , u bonus-izboru. 

*** 

5. Keanu Reeves/ Paula Abdul – „Rush, rush“ (1991)
Očigledan omaž holivudskom klasiku „Buntovnik bez raloga“, ovekovečio je mladog Kijanua Rivsa (tada još na putu do znatnije popularnosti) u društvu pevačko-plesačke zvezde Pole Abdul. Sam je početak devedesetih, estetika pola veka starija, gluma i ne baš reprezentativna, ali sve je u celini toliko simpatično, romantično, jarkim bojama i nostalgijom obojeno, pa bi bilo šteta sitničariti. Zanimljivo, Pola je umesto tadašnjeg muža, glumca Emilija Esteveza, koji bi mnogima bio logičniji izbor (s obzirom na izgled i reputaciju), za ulogu u svom spotu odabrala nežnijeg, smušenijeg Rivsa.

4. Alexander Skarsgard/ Lady Gaga – „Paparazzi“ (2009)
Sve i da niste prepoznali prvi izdanak Stelanove glumačke loze, „nordijskog boga“ (fanovi mu tepaju SkarsGOD), naznaka s početka ne ostavlja nedoumice. Pesma je sa albuma prvenca Lejdi Gage, tada planetarne atrakcije i sadrži sve razloge zbog kojih je mnogi uzdižu, a ja i poštujem i ne gotivim. Cenim pevljivost, mozaičnost, uložen veliki trud; ne volim: plagiranu ekscentričnost u vidu eklektičnog, malo parodijskog-malo afirmišućeg „nabacivanja“ prepoznatljivih aluzija na pop-rock kulturu (od spota „Too funky“ Džordža Majkla, do pesme „Cherry pie“ grupe Warrant) - toliko o originalnosti. Vratimo se Aleksu. Ovde od partnerke dobija milo za drago, što ga nimalo ne sprečava da izgleda vrlo pokvareno-džentlmenski. Još jedna zanimljivost - režiser spota je takođe Šveđanin.

3. Travis Fimmel/ Jennifer Lopez – „I'm real“ (2001)
U ovom slučaju mi je trebalo da dva puta baš dobro pogledam! Za one koji ne pamte, evo malog vremeplovnog podatka: negde početkom novog milenijuma među vodećim modelima bio je izvesni plavokosi Australijanac Travis. Reklamirao je uglavnom donji veš marke „Calvin Klein“ i niste ga mogli zaobići u popularnim časopisima. Prošla su mnoga leta, dok ga sa zaprepašćenjem nisam prepoznala u glavnoj ulozi vikinškog vođe Ragnara Lotbroka. U međuvremenu, do zaslužene prilike da dokaže kako je postao ozbiljno dobar glumac (i još bolji frajer), Travis je imao mnogo angažmana koji ga, verovatno, danas i samog bace u nevericu. Jedan od takvih je kratko pojavljivanje u spotu Džej Lo iz njene hip-hop/R'n'B faze. Dobro obratite pažnju, kako ne biste bukvalno „proleteli“ pored njega!

2. River Phoenix/ Red Hot Chilli Peppers – „Breaking the girl“ (1992)
U pravom smislu se radi o skrivalici, poput onih „pronađite predmet na slici“. Prerano preminuli River (tekst OVDE) bio je jedan od najtalentovanijih glumaca svoje generacije, uz to produhovljen, inteligentan, izuzetno lep i, za ovu priču glavno, muzici naklonjen. Druženje sa momcima iz „Peppersa“ zabeleženo je njegovim spominjanjem u tekstu hita „Give it away“, dok tamnu stranu priče čini, nikad do kraja razjašnjena sumnja u Flijinu odgovornost za narkomaniju i smrt mladog glumca. Jedno od svedočanstava ovog prijateljstva predstavlja i video pred vama, u režiji slavnog modnog fotografa Stefana Sednauija.  Širom otvorite oči i pronađite Rivera (ne dozvolite da vas omete Entonijeva frizura inspirisana princezom Lejom iz „Star Wars“-a)! Zanimljivost: tu je i Patriša Velaskez, koja će se proslaviti ulogom Ank-Su-Namun u „Mumiji“.

1. Milo Ventimiglia/ Fergie – „Big girls don't cry“ (2007)
Stigli smo do neposrednog povoda sastavljanju ove muzičke liste. Šalu na stranu, još ne mogu da verujem koliko mi je trebalo da se zapitam: Ma, nije li ono...? Pretpostavljam da za to mogu zahvaliti vraćanju Majla u žižu aktuelnosti serijom „This is us“ (recenzija OVDE), gde ima više nego zapaženu glavnu ulogu. Verovatno vam je poznat i kao problematični Džes iz „Gilmorovih“ ili barem po rolama u seriji „Heroes“ i filmu „Roki Balboa“. U možda najozbiljnijem solo-hitu pevačice sastava Black eyed peas, ponovio je ulogu lošeg momka kakva mu, mora se priznati, tako savršeno pristaje. 

12 коментара:

 1. Oho, ovo je baš bila uživancija! Silno me je obradovao izbor pesama (pogotovo Eni Lenoks i Pola Abdul), teško je pogoditi zašto. Sećam se ja i ovih spotova, ali sam, moram priznati zaboravila ove poznate face u njima.
  Miloš i Nevena su jako simpatični. Da li su par ili nisu, ne ulazim u to. (Ali toliko lepote na gomili, da nije previše?)
  Uzgred, onaj link za K2 ne radi sa bloga, (pominju neka autorska prava - ha, ha!) ali te lepo baci na youtube). U svakom slučaju tekst ti je pravo letnje osveženje. (Ne bih nikako upotrebila reč limunada, da se ne shvati pogrešno, ali može napr. voćni kup) Pozdrav, do čitanja!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, hvala!:))))))
   Želela sam da otvorim "letnju sezonu" nečim lepim, a kako sam se sa tekstom o Tifi vratila muzičkim temama koje toliko volim, iz mnoštva zabeleženih ideja izvukoh ovu, za početak. Drago mi je što ti se dopalo!:)
   Znam za link (uvek ih odmah sve isprobam), odmah skapirah da je do autorskih prava, a kako nema kopije, rekoh sebi - važno je da radi, makar i na izvornoj stranici. Hvala i na oštrom oku!:))))
   Iskreno,inspirisale su me divne kolažne rubrike sa radija "202" (upravo sad slušam). Ništa ne ide bolje uz sladoled od muzike i lepih lica.:)

   Избриши
 2. Kad su u pitanju poznate ličnosti u spotovima ja se uvek prvo setim Oldmana i Kotijarove u Bouvijevom „The Next Day“ i Vilijama Levija u spotu J.LO. za pesmu „I'm Into You“ (to je poslednji dasa kog sam u sapunicama ispratila, pre no što su ih kod nas zamenile male neveste i turske serije). :D
  Hju Lori mi je urnebesan i bez reči dok se Malkovič se ne bi izgubio u masi ni da na sebe stavi 101 periku. :) Nisam znala da je Dep bio u nečijem spotu, hvala na informaciji. Aleks je tada bio popularan televizijski vampir. :) Što se tiče Lejdi Gage, delim mišljenje. Do sada je već kultna pojava Liv i Alisije u spotu Aerosmita, numera je, uz spot, instant nostalgija. Kada su domaći spotovi u pitanju prva numera koje se setih jeste „Ženi nam se Vukota“, spot sastavljen iz scena filma „Crna mačka, beli mačor“ tako da i tu ima mnogo poznatih lica.
  Majlo bi bio i moj neposredni povod za ovakvu listu, da budem iskrena. :)
  P.S. Miki Rurk i Dženifer Lav Hjuit u spotu za pesmu „Hero“, Ana Kurnjikova u spotu za numeru „Escape“ Iglesijasa džuniora, a u tatinom spotu za pesmu „Baila Morena“ je bila buduća Rosalinda tj. Talia.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Odmah u startu sam suzila listu na glumce/muškarce, u suprotnom bi bila bar tri puta duža!:) Hvala na podsećanju, mnogi primeri su mi i samoj bili na pameti, npr. Vilijam Levi kod Džej Lo - doduše, imala je ona često glumce u spotovima, kako zaboraviti Afleka iz perioda vereništva, u obostranu korist završenog, na svu sreću!:)
   Alisija se pojavila u tri spota "Aerosmitha", Liv u dva, ostavila sam baš link na početku ka tom tekstu. Nisam uzimala u obzir spotove koji sadrže scene iz filma, ne računam ih u samostalna "dela", pa zato.
   Ana i Enrike su se na snimanju tog spota i zaljubili, sećam se kada je bio aktuelan.:) A nisam imala pojma za Talijin debi, hvala za informaciju, ona mi je preslatka. Sećaš li se "Marimar", pre "Rosalinde"? Mislim da sam je tu prvi put i gledala. Eh, detinjstvo!:)

   Hvala na čitanju, Kaćo - i računaj da si dobila domaći zadatak za neku od tvojih narednih muzičkih lista, nedostaju!:)
   Majlo, šta drugo reći sem - DOBAR u svakom izdanju!:)

   Избриши
 3. Zanimljiva tema za post, stvarno :)

  Neke od ovih spotova nikada nisam ni gledala, neke sam viđala ali za glumce u tom trenutku nisam ni znala (kao npr Milo u "Girls Don't Cry)". I zašto, ali zašto ste bile zaljubljene u Trifunovića?? :D

  A kad već pomenu Gagu, ima jedna verzija te pesme koju stvarno iskreno volim (na YT je možeš naći kao Lady Gaga - Paparazzi (Live Acoustic)), pa ako nisi do sada, poslušaj. Mnogo bolja i interesantnija od originalne verzije, ako mene pitaš. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, imam ih još mnogo, mnogo, pa ako ovaj dobro prođe, nastaviću bar jednom mesečno sa muzičkim listama.:)

   Haha, pazi, mora se priznati da je mladi Sergej (faza "Ubistvo s predumišljajem" i "Stršljen") bio baš simpatičan, ne znam, nama "seljančicama" nekako urban frajer. Nije baš ni da mu je bila velika konkurencija,doduše - Bosiljčić? Bane? Neeeeeee....

   Hvala za ovo otkriće, odoh da potražim verziju. :) Moram priznati da sam Gagu počela da gledam drugim očima nakon što sam otkrila njene nastupe uživo i uz klavir. Do tada mi je bila običan plagijator-preterani ekscentrik, sa prvim albumom koji je bio gotivan za đuskanje i to je sve. Ali, zaista ima super glas i sviđa mi se ovo što radi u drugim žanrovima. Samo bih rekla da ne troši svoj potencijal na pravi način.

   Избриши
  2. Ah, rekla bih da je sasvim fino unovčila svoj potencijal :) A nastupi poput ovog jasno pokazuju šta sve može i ume :)

   Избриши
  3. Mislila sam da bi sa onim glasom i smislom za šoubiznis mogla da stvara mnogo kvalitetnije stvari - inače, unovčila je zasigurno i više nego dobro.:)
   Inače, hvala još jednom, odlična je ova verzija - i meni se znatno više sviđa nego original.:)

   Избриши
 4. Da li veruješ da sam neke od ovih spotova videla jedno 700 puta i nisam do sad "provalila" pojedine ljude. BGDC znam napamet a sad dok nisam pustila (dok mi ti nisi skrenula pažnju) nisam provalila da je čovek tu. TRAVIS I J.LO?To tek nisam mogla da sastavim nikako a i taj spot i pesmu znam. Aleksa u Gaginom spotu znam ja mislim da sam ja zapravo tako i čula za njega. Meni na ovakvu temu uvek padne napamet Liv Tajler u spotu svog tate Stiva "Crazy" tu je i Alicia Silverstone koju su bukvalno spotovi "Smita" proslavilai. Ili Helena Christensen u "Wicked Games". Pedro Paskal se pojavio u siinom Fire eets gassoline sa valjda Hejdi Klum to su neki laički primeri koje ja znam ovo što si mi ti pokazala je profi genijalno, nikad ne bih provalila!
  Odličan post.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Znači, namera je postignuta!:) Jer, baš istu reakciju sam imala na pojedine spotove i naprosto morala da to podelim.:)
   Baš rekoh Kaći, Alisiju i Liv sam spominjala na onoj drugoj listi (za koju je link na početku), sa ženskim gostovanjima, tu je i Helena. E, sećam se da sam taj spot sa Pedrom videla baš kod tebe na blogu!:)
   Mnogo hvala na čitanju, biće još ovakvih stvari, obećavam!:)

   Избриши
  2. Nije glumac, ali odmah mi pade na pamet Rafael Nadal u Šakirinom spotu!:)
   A od žena, Anđelina Džoli kod Rolling Stones-a ("Anybody seen my baby").

   Избриши
 5. Jaoj kada je izašao taj spot postala sam njengov vatreni fan, setih se Dijega Lune u spotu Kejti Peri The one that got away, njen najlepši spot

  ОдговориИзбриши