среда, 22. април 2015.

Das ist Nele!

komentariše: Isidora Đolović


izvor: srbin-info
Zoran je svojevremeno video Tita, a Čačak (i Isidora, razume se) videše Neleta - i obratno - na sinoćnjoj promociji njegove autobiografije. Pod naslovom sa snažnim simboličkim potencijalom (mada, po priznanju samog autora, ne i njegovog prvobitnog izbora) - "Fajront u Sarajevu", ova knjiga je objavljena prošle godine u izdanju "Lagune" i brzo pobrala simpatije ne samo nostalgičara, već svih koji vole da u današnjim smutnim vremenima čuju (pročitaju) poneku zgodnu, iskrenu i osećajnu reč. Bivši "Nadrealista" je prevalio pedesetu, preživeo infarkt, vidno se ugojio i prosedeo, ali, još uvek ga krasi šeretski osmeh i kada se takav, nasmejan, običan, srdačan, pojavio na bini gradskog Doma kulture, skoro pa prepunom Velikom salom se prolomio gromoglasni aplauz. Nele je ostavio najpozitivniji mogući utisak i pokazao kako se, čak i kada je veče unapred usmereno ka nekim isforsiranim temama bez mnogo veze sa najavljenim povodom, situacija može spasiti opuštenošću, neposrednošću i duhovitošću, plus britkom inteligencijom koja ga je uvek krasila.

Slabiji deo svakako su predstavljali voditelj (ili kako se to danas popularnije naziva, moderator) Boško Obradović i veći deo publike. Svesna da rizikujem kamenovanje ili linč od strane ne malog broja mojih cenjenih sugrađana zbog ove kritikICe (premda dobronamerne), ne mogu da je ne iznesem, jer smatram da "ne može da škodi, a čim ne škodi, znači da koristi" (kako je Lane Gutović davno parolisao). Najpre, na moje iskreno čuđenje, promociju je organizovala izdavačka kuća "Catena Mundi", potom, umesto najavljenog Vula Žurića (koji je bio sprečen da dođe) razgovor je vodio "Dverjanin" Boško Obradović, a publiku su činili u velikom broju baš oni koji su pre izvesnog vremena prisustvovali promociji "Catenine" kontoverzne enciklopedije i sve je od samog početka neprijatno mirisalo na neki od skupova pokreta "Dveri". Odmah da istaknem (ono što moji prijatelji, a verujem i malobrojni čitaoci, dobro znaju) - nisam pobornik vlasti, ali ni ekstremne opozicije. I jedni i drugi kokektiraju sa stvarima koje će najbolje zairitirati narodni živac, a toga su i te kako svesni. Nemam ništa protiv "Dveri", ali, isto tako nemam problem sa time da istaknem u čemu to po mom mišljenju greše i preteruju. Cenim Boška Obradovića kao starijeg kolegu i veoma obrazovanog, kulturnog, inteligentnog čoveka - ali, ne mogu da ne primetim kako političar u njemu (nažalost!) "jede" intelektualca. Ovo veče je to i pokazalo. 

Plašila sam se da će se pre ili kasnije sve pretvoriti u populistički kič, nalik gostovanjima npr. Bore Čorbe. Zahvaljujući Neletu, to se nije dogodilo, jer Sarajlija niti je podilazio rulji, niti podlegao Boškovim često neprijatno neukusnim pitanjima iz nacionalističke/političke sfere. Zaista ne znam šta je veći deo publike očekivao, ali, ja sam želela da čujem pre svega razgovor o memoarima. Boško je iznenađujuće nevešto i nategnuto komunicirao sa gostom, sve vreme nastojeći da "usmeri vodu na svoju vodenicu" pitanjima o, primera radi, aktuelnoj političkoj sceni, Srbima iz Sarajeva, prolivenoj kafi, a vrhunac je valjda nastupio kada je bukvalno primorao "prvog lažnog doktora nauka sa ovih prostora" da desetak minuta komentariše (i promoviše) pomenutu enciklopediju "alternativne istorije" Catena mundi! Bilo je sličnog i kod gledališta, koje je na kraju postavljalo uglavnom nemaštovita i neumesna pitanja, poput jednog ničim izazvanog sugrađanina zainteresovanog za Karajlićevu prognozu o tome kakve će biti haške presude Mladiću i Karadžiću! Došlo mi je da viknem kako "ovo nije politički miting, već književno veče" i da Nele, ipak, nije "stranački agitator, već umetnik". Ali, znao je on to i sam, pa racionalno, objektivno, inteligentno - a na svoj neponovljivi način pronicljivo i sa mnogo humora - govorio, spuštajući tenziju. Čovek je, zbilja, ćaskao - kao da smo svi izašli negde na piće.

Dotakavši se mnogih tema na način kome se nema šta prigovoriti, ostavio je sjajan utisak. Na Obradovićevo višestruko insistiranje da prokomentariše aktuelni slučaj prolivene kafe i prizemljenje predsedničkog aviona, rekao je, diplomatski-zezatorski: "Ja bih ga za tu kavu samo pitao: jel' Frankova?" Govorio je sa autoironijom, toplinom i objektivnošću: o Jugoslaviji, počecima rock-scene u Sarajevu, svojoj porodici, svojoj mladosti; sa tugom i razumevanjem kazivao o odlasku iz rodnog grada i njegovoj promeni (u svesti stanovnika pre svega), zabludama koje danas traju na svim stranama; o beznađu i greškama. Sa vedrinom se prisećao prvog dolaska u Čačak (u okviru debitantske turneje "Zabranjenog pušenja", davne 1984.), nastupu u "Borčevoj" hali, košarkaškim legendama Draganu Kićanoviću i Radmilu Mišoviću, pričao anegdote o fudbalu i, naravno, govorio lepo i motivišuće o svojoj knjizi. Nažalost, Boško (po obrazovanju profesor književnosti, od koga je, iskreno, Nele sinoć zvučao stručnije) nije uspevao, a verovatno ni želeo, da vodi razgovor u tom smeru, pa se o mnogim zanimljivim i (u kontekstu knjige, ali i ličnosti samog gosta) važnim stvarima nije razvila priča, nego je ostalo samo spomenuto (i, začudo, bez ikakve reakcije publike, čak ni znaka prepoznavanja o čemu je reč!) od strane Neleta: izbor pseudonima, New Primitives pokret kao odgovor na pank, "Nadrealisti", smrt prijatelja Pare (Dražena Ričla, o kome je na ovom blogu već bilo reči)...I pored toga, gotovo dva sata su brzo proletela i razišli smo se uz lepe utiske. 

Međutim...posmatrajući publiku, reakcije na voditelja i gotovo parole, navođenja na određeni korpus tema, u meni se javio jezivi utisak da sve skupa u današnjoj Srbiji, uključujući i aktuelnu vlast i opoziciju bilo koje vrste, potpiruje zadrte i ograničene stavove kod svojih bezglavih sledbenika. Borba protiv režima aktivira ekstreme drugog tipa, a birati "od dva zla manje" još uvek ne znači da je zlo uklonjeno! Sve što se događa neodoljivo podseća na jezive devedesete, samo što ovoga puta nema sankcija i inflacije, ali, nešto "sa mozgovima" opasno nije kako treba. A tu, bojim se, Nele i slični ne mogu mnogo da pomognu. Koliko god njihove reči bile i pametne i otrežnjujuće! Uvek će neko biti tu da ih "saseca" i provlači kroz filter koji njemu odgovara, a u ovom trenutku je u našem društvu na snazi polarizacija. Iako prosto vapimo za zlatnom sredinom, mi bismo i dalje sa dna koje smo nesumnjivo dotakli (i u čijem se blatu valjamo) da se odmah vinemo kao "nebeski narod", ignorantske i paranoidne svesti. Zbog toga, valjda, nikome od organizatora i glasnogovornika večeri nije palo na pamet da pita nekadašnjeg pripadnika sarajevske kreativne i umne mladeži - šta danas sprečava pojavu nekog novog "New Primitives" ili "TLN" pokreta, gde se izgubio duh mladosti i pobune protiv svetske datosti i gluposti, čime su mu to odsečena krila, pa ni peruška ne može da ponovo izraste?

Нема коментара: