среда, 01. мај 2013.

Stradija lopovima veruje

Isidora Đolović

Incipit Comedia!
    
Prvo su nas istraumirali, isparanoisali (što i nije bilo teško, tome smo skloni) i naposletku iziritirali vestima o "aferi decenije, opasnosti godine"- prisustvu afla (ili ce ipak biti alfa?)-toksina u mleku. Ima-nema? Piti ili ne piti? 
  
Debatovalo se na sva zvona. Postala sam netolerantna na samu pojavu krave (čak i ljubicaste sa omota "Milke"), ja koja zaista volim zivotinje. Kao njihove lude srodnice sa Ostrva pre nekoliko godina, docekaše da se nadju u središtu dubokoumnih, ekonomsko-sociološko-psihološko-istorijskih rasprava na nacionalnom servisu. Zalud vapaji poljoprivrednika, koji su ionako izmučeni nikad gorim uslovima otkupa i proizvode isključivo zahvaljujući svojoj sizifovskoj volji. Trgovinski lanci takođe podivljali- mani zdravlje, kad je zarada dovedena u pitanje! I onda na scenu, naravno, stupiše naši rukovodioci, kao strip-junaci. Videvši da je vrag odneo šalu, počeli su da u svom patetično skrušenom stilu smiruju uspaničenu raju. Šta na kraju ispade od svega, nije mi jasno- mada, nisam se preterano ni trudila da razumem. 
Pravda za krave!


Jedna uzbuna se stišala onako kako je i izbila, niotkuda. Da bi počela nova. Na sve načine se nastojalo da se stanovnici uvuku u "briselsku dramu" i zanemare svoje (ionako besmislene, sa tačke gledišta Velike Braće iz Vlade) svakodnevne obaveze. I tako bez kraja i konca. Napade panike smenjuju novi nastupi histerije. Kome nije jasno da se to vuku niti nad življem zapletenim u rasulo Stradije, potpuno je ušao u ulogu marionete. Odrvenio, otupeo i prepustio se neveštim lutkarima.
 
 Ali, to nije sve!
   
Videvši kakav su efekat proizveli, u želji da se brže-bolje izvade, napravili su seriju reklama, kako bi građanima vratili poverenje u mleko, smirili ih i demantovali ono što su sami nedeljama plasirali u javnost! Tako sada u tim reklamama (koje će uskoro preplaviti novinske stranice, EPP prostor, bilborde) sa čašom punom belog napitka, blistavim kezom i optimističnim rečima, žiteljima Stradije obraćaju se poznate ličnosti, hrabro poručujući kako uprkos  svemu, da ne kažem Z`Inat, "oni piju mleko"! Tu je između ostalih prastarleta Suzi Mančić, ali, najveću pažnju izazvao je angažman "srpske majke", koja promoviše- "srpsko mleko"! Procenivši ko ima najveći autoritet među masama i koga će najpre poslušati, odabrali su zaslužnu građanku  Cecu i farsa je upotpunjena. Istovremeno se vodi hajka na Emira Kusturicu. Narode nepromenjljivi, neopametljivi!
Pred našim ocima svakodnevno se odigrava besramna predstava. Gluma je dozlaboga loša i naivna, ali, publika ipak ne napusta salu. Pogledajte samo bilo koje obraćanje političara javnosti- nalik na mnogo lošu monodramu. Nije to tragično. Nego postojanje onih koji im još veruju. Stradijski narode, mazohistički!
  
A lepo se pitao pokojni Dino Dvornik- zašto praviš slona, pardon, kravu...od mene- pardon nas?!

Нема коментара:

Постави коментар