среда, 15. мај 2013.

Kultne lepe fotografije: Liz Taylor & James Dean na setu filma "Giant"


autor: Isidora Đolović


  Spektakularni klasik "zlatnog doba Holivuda", film "Div" (Giant), snimljen je davne 1956. godine. Osim što je poznat kao poslednje ostvarenje večitog "buntovnika bez razloga" (koje mu je donelo posthumnu nominaciju za Oskara), ovaj teksaški ep u režiji Džordža Stivensa okupio je u svom središtu trio legendarnih glumaca. Elizabet Tejlor, Džejms Din i Rok Hadson maestralno su preneli na veliko platno dramatičnu sagu o tri generacije stočara, traganju za naftom, porodičnim problemima, napetim odnosima prouzrokovanim neostvarenim ljubavnim čežnjama, kontroverzama rasizma, tretiranja žena, klasnih podela i društvenih obrta prve decenije dvadesetog veka na ruralnom jugozapadu Sjedinjenih Država. Danas je sa razlogom svrstan u jedan od najblistavijih bisera kinematografije.
 
James Dean je nastradao pre objavljivanja filma, 30.septembra 1955.godine
Elizabeth Taylor, legendarna lepotica ljubičastih očiju, preminula je 2011.
kao Leslie Benedict i Jett Rink, supruga vlasnika ranča i najamni radnik koji je potajno voli i idealizuje
 
  Nezaboravna hemija i harizma Dina i Tejlorove (mada bi, u svetlu stalnih govorkanja o seksualnom opredeljenju tragično poginulog Džimija, neki rekli da je Rock Hudson budio više interesovanja - istina je da je između dva glumca bilo mnogo rivalstva i tenzije), na platnu i van njega, doprinela je lepoti i umetničkoj vrednosti filma. Bili su dobri prijatelji, poveravali se jedno drugome, a Liz je prema Džimiju pokazivala razumevanje i zaštitnički odnos, što se vidi i u njenim rečima o kolegi: 
"He was very afraid of being hurt. He was afraid of opening up in case it was turned around and used against him."; “He had suffered so much in his life – a horrendous childhood, you just wanted to put your arms around his wounds, and kiss all the harm away.”   
   Slike govore više od hiljadu reči. Dve nezaboravne holivudske ikone, ali i "obični" ljudi. Talenat, lepota, tragika i ranjivost, na jednom mestu:


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...