субота, 20. април 2013.

Ultimate "Smells like 80s Glam" Songs

   autor: Isidora Đolović

    Konačno se pojavilo sunce! Budim se u cik zore, dišem punim plućima i jedva čekam da konačno vratim cokule u kutiju do sledeće zime, a uskočim u "starke"! Kao i Beograd (zato i jesu tako dobar spoj!), proleće daje životnu energiju, sve ti je lakše, sve možeš.
   A šta bolje ide uz ove nagoveštene vedre dane, nego podjednako razbudjujuća, poletna i energična muzika?!? Za mene, kao "hard-rock wild child", sinonim za dobar provod jeste rokačina osamdesetih, poznata kao "glem". Svašta se tu svrstava, a veliki broj "žestokih metalaca" uglavnom sa podsmehom gleda na ove izvođače i njihovu muziku. Borila sam bitku sa takvima do pre par godina, a sad me baš briga. Ipak, osvrnuću se kratko na neke od najčešćih stereotipnih stavova u vezi sa tim.Pre svega, glam nije muzika, to je odrednica za imidž koji je bio aktuelan i `70.-ih, ali, po `80-im je nekako najprepoznatljiviji. Tu nema dileme. Šta im se najčešće zamera:

1. Izgled
Istina, imidž je bio nakaradan u nekim slučajevima, u drugim suviše isfeminiziran. Pa šta? Punkeri nemaju nakaradan izgled? Blackeri? Masni thrasheri? Ma, da, svi su oni cvećke, a najpre se na glamere pljuje.....Isto tako 1000000 puta čuh komentare za Bon Jovi-ja, Sebastian-a Bach-a, Axl-a(sve je to taj imidž), Bret Michaels-a....da su "gejevi".To vidim kao kompleks i potrebu da se popljuju ljudi kojima bi se u to doba, realno, svaka dala pre nego Hetfildu kome fali još samo sekirče i karirano košuljče, pa da bude original američki drvoseča (pričam o IZGLEDU, ne o muzici i njenom kvalitetu!). 
 

2. Komercijalnost
Svi su oni radili i svi rade za pare.To im je profesija, od toga žive.Mrzim to potenciranje da su se neki bendovi "prodali", a drugi su "tr00". Svi oni od toga zaradjuju, a ako neko dobije vise medijske paznje (komercijalizacija, jel`te), to ne znači uvek da je opao kvalitet njegove muzike.
 

3. Hedonizam
Iskreno, više volim da slušam njihove pesmice o provodu, zezanju i ribama nego Kurtovu žalopojku samoubilackim glasom kako mu je život bedak. Moj ukus, naravno, ali iskreno, što sam starija sve mi više ponovo prija hard rock/heavy/glam, upravo iz razloga koje je jedan član yumetal-a opisao kao: "...jedna od nafinijih formi Rock muzike. Čisti i lepi vokali, virtuoznost je na prvom mestu, a takodje imamo i one koji su baš grandiozno moćni sa sve simfonijskim elementima....slavi život, raduje se njemu i peva o fantastičnim i lepim temama." 

A svrha umetnosti je, zakljuciše još u antici, da spoji "Dulce et Utile", znači, ne samo da pouči nego i da ZABAVI.


Ima i u glamu budalaština, da se razumemo, kao i u svakom drugom muzickom pokretu. To je normalno. Ali, ima i divnih stvari, a one su brojnije. Samo treba slušati, naravno, ako za to imate volje i želje.
Sad svaka masna i zadrigla kretenčina koja zna da ubode jedva 3 akorda daje sebi pravo da pljune po Malmtseen-u i Vai-ju kako "onanišu po gitari".Važi, majstore. Pokloni se i počni bar približno tako.  Najlakše je osuti paljbu po nečemu što poznajemo vrlo malo ili nimalo.

  Umesto toga, pošto već nemamo vremeplov, zamislite (ili još bolje, doživite, ako ste u prilici- ovakvih mesta ima, mada se malo-malo poneki lokal zatvori) jedno glam veče u beogradskom klubu "Vrtoglavica", "KST"-u ili nekadašnjim "La Lune Rouge" i "Living Room"-u, mnoštvo zanimljivih likova natapiranih kosa i potpuno 80s imidža, koji oživljavaju duh jednog uzbudljivog vremena i pokazuju da još ima nas poklonika ovog sjajnog zvuka. 

 20) Motley Crue- Kickstart My Heart
 19) Cinderella- Shake Me 18) L.A.Guns- One More Reason 17) Skid Row- Youth Gone Wild
 16) Aerosmith- Love in an Elevator15) Dokken - Breaking The Chains 


14)  Yngwie Malmsteen - You don't remember, I'll never forget

 13) W.A.S.P. - I wanna be somebody

  
12) Def Leppard - Lets get rocked


 11) Saxon- Ride like the wind 10) Slaughter- The Wild Life


9) Europe- Rock the night


8) Vixen- Rev it up


7) Firehouse- Overnight sensation


6) Bon Jovi- Livin on a Prayer


5) China- In the middle of the night


4)  Alice Cooper- Poison


3) Scoropions- Big City Nights

  
2) Vinnie Vincent Invasion-  Boyz are gonna rock


1) Whitesnake- Still of the Night 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...