среда, 20. фебруар 2013.

Svetozar umesto Sulejmana

Isidora Đolović
       
TV pozitiva: RTS je od ponedeljka počeo sa prikazivanjem televizijske serije "Svetozar Marković". O životu i delatnosti jednog od najznačajnijih srpskih vizionara, političara, književnih kritičara XIX veka, pokretača socijalističkih ideja na ovim prostorima, govori sedam epizoda, u trajanju nešto više od sat vremena. U serijalu iz 1980. godine igraju bardovi srpskog glumišta- Lazar Ristovski u naslovnoj ulozi, Petar Božović, Petar Kralj, Predrag Ejdus, Bogdan Diklić, Svetozar Cvetković, Milan Štrljić, Zoran Radmilović, Seka Sablić, Svetlana Bojković...predočavajući jednu od najuzbudljivijih epoha u našoj istoriji i upoznajući sa pomalo zaboravljenim ličnostima koje su gradile slobodnu i evropsku Srbiju, boreći se svojom duhovnom delatnošću da se u Evropi zaista i nađemo. Koliko daleko od današnje situacije, vek ipo kasnije, kada imamo više studenata i "diplomiranih ko zna čega" nego ikad, a sve manje progresivnih ideja i podrške pravom napretku.
Božović i Ristovski kao braća Marković
 Svetozar Marković (1846-1877) preminuo je od posledica tuberkuloze "zarađene" u zatvoru, gde je završio boreći se protiv nepravde i represije vlasti. Danas, više nema ni snage ni volje da se ikako bori, pa je mnogima lakše da prodaju ponos i principe zarad opstanka, a kamoli položaja. Zbog toga ova igrano-dokumentarna priča nije samo zanimljiva razonoda i istorijsko podsećanje za znatiželjnike, već i prilika da se malo pokušamo osvestiti sagledavajući čemu nas to prošlost može naučiti.Istovremeno, RTS2 od ponedeljka emituje sjajnu rusku seriju "Idiot" (2003). Po istoimenom romanu Dostojevskog, u deset epizoda, veoma kvalitetno i inteligentno opuštanje. Šteta je samo što su termini emitovanja pomerljivi, ali, da se navići. Ko voli kostimirane priče iz nekih romantičnijih epoha, pa još po legendarnom delu proverenog majstora pisane reči, sa malo razrađenijim i složenijim replikama koje zahtevaju da se aktivira mozak- pravi biser.
A vikendom- "Na putu za Montevideo", nastavak filma i divna, zanimljiva, topla priča o nekoj drugačijoj Srbiji. Nešto najbolje što se u poslednjih 20 godina pojavilo na velikom i malom ekranu kod nas, deluje svetski i prenosi u lepše vreme. Dok pratimo putešestvije naših reprezentativaca na prvo svetsko prvenstvo, paralelno se razvijaju još neke uzbudljive priče u najavi, poput ove sa Rosom i tajanstvenim ruskim ilegalcem. 


TV negativa: Aca Lukas u reklami mobilne telefonije peva studentu u čitaonici-biblioteci (nadamo se, ne "Svetozar Marković"!). Da li se može dublje potonuti i dokle smo u stanju da srozavamo kulturu i obrazovanje?
Hvala Bogu da istovremeno postoje i prave vrednosti, koje doduše nisu u prvom planu, ali tu i tamo bljesnu, pa ih treba prigrliti i što više forsirati. Pa da umesto gomile besmislenih turskih i indijskih serija, ili jeftinog kursadžijskog humora, umesto što uspavljujemo i gušimo svest- budimo i oplemenjujemo istu. Krajnje je vreme. I zbog toga, uprkos svim zamerkama koje mnogi nacionalnom  javnom servisu upućuju gotovo svakodnevno, mora se priznati da za sada jedini neguju, čuvaju i promovišu tradiciju, kulturu i sve one lepe stvari na koje smo u Srbiji već odavno zaboravili. Što zaslužuje poštovanje.

2 коментара:

 1. Volim domace serije i filmove,ali ovo nisam odledala...moracu da potrazim.A da,i nas DOMACI Bikovic je mnogo bolji od AMERICKOG Pita,ako cemo o ukusu,dok je gluma za cistu 5!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. "Svetozar Marković" je baš stara serija, ima sigurno na Youtube-u. Šteta što RTS iglavnom emituje rano ujutru, a u udarnim terminima već dosadne reprize...
   "Montevideo" je sjajan, i serija i oba filma. Slažem se za Bikovića.:)

   Избриши