понедељак, 17. децембар 2012.

Smak sveta za pet dana...a vi kako `te?

     autor: Isidora Đolović

    Napolju rekordni mrazevi- snega, leda i magle koliko hoćeš. Za to vreme, nadležni ministar učestvuje u krkenzi-maratonu na ružičastoj televiziji, sa svojom primadonom. Ko mari za zaledjene nesrećnike u Vojvodini, sve dok njih greju ljuta rakijica, umilni zvuci narodnog melosa...i naravno ljubav. Dodajmo tome apokaliptične najave plus veoma neumesno odbrojavanje do Sudnjega dana na "Prvoj"  i potvrda sveopšteg cirkusa je tu.
    Sarajlije se baš ovih dana bore protiv turbo-šunda zabranom da kafanske pevaljke gostuju i nastupaju na sceni Doma mladih. Ovdašnje patriote su se žestoko uvredile, shvativši to kao napad na srpski nacionalni identitet, mada ne znam otkad ga to reprezentuju Milena Ćeranić, Nemanja Stevanović, Aca Lukas i braća Matići. Mislim da bi ovu inicijativu trebalo ne samo pozdraviti, već pod hitno proširiti i primeniti na Srbiju. Ne razumem ko može da negativno reaguje. Pa, zar bi bio red da npr. u Domu omladine ili SKC-u (daleko bilo, na Kolarcu!) nastupaju Cece, Jece, Baklavice i slični? Sarajevski dom mladih je u bivšoj Jugi bio pozornica za niz muzičkih legendi, a njihova scena je bila veoma jaka i kvalitetna (Indexi, Dugme, Jadranka Stojaković, Vajta, Pro Arte, Ambasadori, kasnije Vatreni poljubac, Zabranjeno pušenje i New primitives generalno, Bolero, Crvena jabuka...), zašto bi sada skrnavili uspomene koje to mesto simbolizuje i pride promovisali narodnjačku pošast? Svi u regionu treba da se BORIMO ZA KULTURU, duhovnost i napredak, a ne da političari i pevaljke besramno paradiraju i kroje nam sudbine, udarajući po džepu i mozgu obeshrabrenu naciju. Dosta je bilo!

    S druge strane, o pravom ataku na naše kulturno blago i identitet osim "Politike" gotovo da niko nije čestito izvestio, verovatno jer nije u skladu sa principom izvrtanja informacija. Na naučnom skupu, hrvatski istoričari jezika utvrdili su da Miroslavljevo jevandjelje, najlepši i najstariji spomenik srpske kulture i pismenosti- nije srpski! Citiram, ovi "eminentni stručnjaci" izveli su zaključak da se radi o "djelu pisanom hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije”. Tu nije kraj- kao odgovor na ovaj članak, zagrebački "Jutarnji list" piše o našoj zabludi: ne svojataju oni "neku tamo srpsku ćirilicu", nego je reč o "bosančici" kojom su se služili još franjevci u Dalmaciji. Važi. Posle pokušaja preotimanja Tesle, Andrića, Desnice, dubrovačke knjizevnosti, do privatizovanja ovdašnjih firmi i preuzimanja nekih od najprepoznatljivijih domaćih brendova, a setimo se i prepravljanja Ujevićevog stiha na ijekavicu i potpunog unišavanja metrike...dokle ide paranoja, upakovana sa kompleksima i željom da se nakalemi istorija? Sledeće otkriće će verovatno biti da Srbi kao narod uopšte ne postoje, nego smo Hrvati pravoslavne vere i lošeg odgoja...ne? Bez ikakve namere da širim mržnju, smatram da MORAMO pod hitno reagovati i bojkotovati ovakve bezobrazne pokušaje da se satre i ovo malo što nam je ostalo, a što ne znamo ceniti i čuvati. 
...a jel ono beše mi na Belom dvoru odlikujemo Cecu?!? Jel mi branimo i masovno gledamo "Sulejmana", seriju protiv koje se i sami Turci bune i koje se odriču?!? Toliko o časti i ponosu. Dokle god se patriotizam poistovećuje sa nacionalizmom, ekstremnoscu i agresivnošću, ništa od nas.   

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...