недеља, 20. фебруар 2011.

Zamazivanje očiju

Isidora Đolović


"Dođu tako ponekad vremena kad pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."
(Ivo Andrić)

Za ovaj Andrićev citat svi znamo, ali, koliko ga zaista razumemo? U kojoj meri smo svesni njegove aktuelnosti u današnjem vremenu, kada je više nego ikad očigledno da neko tretira čitavu naciju kao glupu, mentalno sasvim utučenu gomilu kojoj se može servirati bilo šta, jer je suviše umorna i obeshrabrena da reaguje? Suštinski, nije se promenilo mnogo toga u odnosu na zlosrećne `90-te. Jedino su vidici sada malo širi, ali, nisu svi u prilici, ni voljni da to iskoriste. Na njihovoj pasivnosti mediji grade osećaj važnosti kojim pojedinci leče svoje komplekse i nadograđuju poljuljani ego. Čak i ako ne gledate televiziju i ne čitate novine, bar u prolazu morate primetiti bombastično sklepane naslove, u prevozu čuti mozgoispirajuće zvuke i osetiti (ako ste još sposobni za to, ako vam vampir ove ruralne "modernosti" nije isisao svu životnu energiju) jezu i gnušanje. I zapitajte se šta se krije iza svega toga, kakvu nam zavrzlamu sada pripremaju oni na vlasti, krijući iza nebitnih vesti o još manje bitnim ljudima neku nadolazeću grozotu. Jer, ne samo Srbija, već i svet danas ostavlja utisak predapokaliptičnog stanja u kome se sve komeša i priprema za konačni debakl. Pitanje je samo: da li smo toga svesni?

         Skriven iza lažnih imena 


Na početku moram napomenuti da ovim tekstom ne želim nikoga da uvredim (nijednu nacionalnu manjinu, etničku grupu ili pripadnike druge religije). Želim da ukažem na jednu činjenicu, lako proverivu, a u skladu sa ovom temom o obmanjivanju naroda. Alarmantno je da pojedine spodobe iz perioda inflacije, koje su se tada razmilele estradom i nastavile da ordiniraju na istoj i posle dizelaškog perioda (kome ću posvetiti jedan tekst), danas predstavljaju nekakav "džet-set", mada bi se (da imaju bar malo mozga) sami sebe zastideli. Tako danas zahvaljujući rijaliti-šou programima, imamo kolektivno obmanjivanje ravno onom skupštinarskom, a od strane članova dinastije Đogaj koji neprestano izniču niotkuda i čini se da ih je nebrojeno mnogo. Hamit, Gazmen i Bajruš, odnosno samozvani Đorđe, Dragan i Andrija - pazite sad - Đogani (!!!), koji tvrde da su "plesači italijanskog porekla", danas imaju status estradne porodice Korleone. Naravno, pod gvozdenom rukom padronea Džoleta. To što ove kreature ne znaju ni da govore srpski bez iritantnog akcenta sumnjivog porekla, ne sprečava ih da se već blizu dve decenije pojavljuju sa svojim bolesnim umotvorinama. Oni su pravi primer kako ljudi mogu izgraditi sopstvenu istoriju i poturiti je društvu koje će bez pogovora i trunke sumnje u nju poverovati. I to društvu koje, s druge strane, toliko bučno i burno insistira na srpstvu, jeziku i našoj tradiciji. Niko ili ne sme, ili zaista nije u stanju da primeti pukotine u priči dŽuskajuČeg Čaleta Džoleta. Zato i imamo čudovišne produkte zvane: Đogani Fantastiko, Funky J, B3, Trik F/X, a čini se da im kraja nema jer svaki član ovog klana voli da dŽuska, dok unajmljena studijska pevačica snima ono na šta će njihove trenutne životne saputnice kasnije otvarati usta. Čini se da je najiskreniji bio prvi spot "Idemo na Mars", u kome su se "nasi Italijani" predstavili u najadekvatnijem izdanju- đipajući u kontejneru.
Pseudonimi, naravno, nisu ništa novo, oduvek ih ima i oduvek se koriste. Nema tu ništa loše. Ali, problem nastaje kad se ti pseudonimi poturaju iz straha i stida, u želji da se negira ono što jesmo, iz ko zna kojih razloga. Tako, osim Đoganijevima, narod danas kliče raznim Zuhrama, Razijama, Behljuljima, Fahretama...i potvrđuje onu staru izreku o ovcama i striganju. Kad je bal- nek je bal!

Pištalice i njihovi gosti...tortura bez milosti 

Kada vidim, a pogotovo čujem Leu Kiš ili Sanju Marinković, dobijem momentalni napad nervoze. Ove dve, bez sumnje najiritantnije pojave na našoj televiziji ikada, vrše napad na sva čula, pa nije ni čudo što su njihovi gosti, kao i gledaoci, ili potpuno otupeli ili sasvim odlepili, čim su u stanju da sudeluju u prizorima mentalne egzekucije našeg drustva, posredovanim kroz pomenute emisije. Tu imate voditeljke koje se neprekidno histerično smeju, postavljaju pitanja i na njih same odgovaraju, nakon čega se ponovo smeju, verovatno svojoj mudrosti. Imate kontuzovane goste koji su se zacrveneli od klope i pića, pompezne najave i ljigavo međusobno laskanje. Imate nekakvu Marijanu Mateus koja u magičnoj TV kutiji postaje merodavna sagovornica u razgovorima o modi i životu, Jelenu Karleušu kao oličenje umnosti koju je samo sopstveni bunt sprečio da bude doktor nauka, Eru i Drljaču koji caklećim očima merkaju mlade igračice dok ove u pozadini vrckaju bez ritma, u grču i sa lažnim osmesima, za neki bedan honorar. Sve zajedno ostavlja mučan i težak utisak- jeftina prodaja ponosa i stida. Ovom samodegradiranju po razmerama moze prići još jedino zlo od Saše Popovića i njegove grandiozne imperije. Pomislimo još i na to da Marinkovićeva vodi nekakvu divlju školu novinarstva. Ko tu koga pravi ludim, oni narod ili narod njih, nije više glavno pitanje. Nije više ni smešno.
Sevdah, mala...
                   
A koga briga?!? (afera "Baklavac")

Ničim izazvana, poslednjih nekoliko nedelja na naslovnim stranama se (uz neke političke i ekonomske vesti) revnosno prati sapunica "pevačice" Nataše Bekvalac i bivšeg vaterpoliste Danila Ikodinovića. Razvode li se, ko je koga prevario, postala su pitanja od državne važnosti. Prvo se nekadašnji sportski as slupao i jedva izvukao živu glavu, onda je njegova ženica shvatila da joj pevanje baš i ne ide, pa počela da se na svaki način trudi da ostane prisutna u medijima uprkos svom očiglednom netalentu, pa je angažovala prijateljice iz petparačkih časopisa da predstavljaju svaki detalj iz njenog života u idiličnom hvalospevu. Kada je videla da ni to ne uspeva da joj podigne rejting, počela je da uz pomoć istih, koji su novinari koliko i ona pevačica, pravi od sebe mučenicu i jaku ženu koju su sve moguće nevolje sustigle, zanemarujući pritom da je sugrađani i ne samo oni znaju u mnogo drugačijem svetlu. Lupetala je gluposti kod Amidžica, još jedne spodobe koja bi htela da bude i voditelj, i pevač, i glumac, i frajer, i duhovit, a ništa od toga, na svoju žalost, ipak nije. Onda je uzjahala mehaničkog bika, ali, njeni pokušaji da izgleda zavodljivo padaju u vodu usled izraza lica koji uvek ostavlja utisak nekakvog grča i mučenja. Pa onda glupost sa Sergejom u Hitorami, kada smo se još jednom uverili da MTV definitivno više nije ono što je bio, a gospodŽa pokazala svu prazninu svoje glave. Uverivši se da ni to ne prolazi, a treba nekako prodati novi album, poseže se za najnižom i najbednijom mogućom varijantom: tobožnji razvod, uz advokata koji prenosi svaki detalj o toku parnice novinarima. Ova patetična persona je na medijskoj sceni samo jedna u nizu onih koje potpuno nezasluženo nose nekakve titule lepotica-zvezdica, ali, očigledno im je veoma stalo da obitavaju na njoj i svojim natezanjem koje zovu pevanjem, silikonski-paorskim izgledom i apsolutnim nedostatkom sluha, manira i mozga daju doprinos estradi-seljanijadi. 
ovo bi trebalo da je "izazovan" nastup...grčevi?
"kozlić, kozlić...."
Ako se silikoni na sve strane, istrošeno telo i rošavo lice, izuzetno gadne crte i osmeh koji više podseća na grč računaju u lepotu i harizmu, onda recimo da je lepotica. Ako se patetične jadikovke i bedni potezi kojima sebe reklamira, jeftine i kič fotografije, prenemaganje u mikrofon, računaju u talenat, harizmu i inteligenciju, priznaćemo joj i to. Međutim, složićete se, to je moguće u ovom našem Diznilendu od države gde osobe poput nje predstavljaju neku elitu i džet-set. Stavovi publike formirani su upravo na osnovu paradoksalnih pričica koje plasira o sebi iz nedelje u nedelju, a u nedostatku normalnog načina da privuče pažnju. I to je začarani krug.
Razlog blamaže? Zbog da bude u centru pažnje!
Nata i Dača će se možda stvarno i razvesti, to nije ni bitno. Samo nek se narod makar i prisilno  interesuje, nek' se pojavljuju na naslovnim stranama, a uvek su tu i sponzori da proguraju vec istrošene i izanđale starlete. Nema zime.

Нема коментара:

Постави коментар