уторак, 28. децембар 2010.

Tri TV gracije: Kelly Bundy, Kelly Taylor, Kelly Kapowski

Neki od nas retro-fanatika vrlo lako će primetiti jednu zanimljivu koincidenciju. Naime, krajem `80-ih i početkom `90-ih kao po pravilu, najistureniji ženski likovi u tada najpopularnijim serijama imali su nekoliko sličnosti: atraktivan fizički izgled, ne toliko zanosnu inteligenciju (barem u početku), "slutty" reputaciju i - IME. Ovo je priča o tri najpoznatije Keli u istoriji televizije.

autor: Isidora Đolović

1. Kelly Bundy
U nezaboravnom tumačenju Kristine Eplgejt (Christina Applegate, rođena 25. novembra 1971), Keli Bandi je jedan od najzanimljivijih TV likova ikada. Starija kći Ala i Pegi u jednom od najboljih humorističkih sitkoma,"Married....with Children", Keli je tipican primer  "white trash" američke plavuše, čija je glupost dovedena do nivoa kada se stalno pitate "može li gore?!?"...I odgovor je: može! Naravno, sve to ne bi bilo postignuto bez  ogromnog komičarskog talenta Eplgejtove. Serijal je kroz 11 sezona doslovno opleo po svakom segmentu trulog američkog drustva, čime je šokirao licemernu javnost i često bio na ivici zabranjivanja. Lik Keli kroz prve dve sezone nije bio toliko debilan, ali, kako je serija odmicala, njena praznoglavost se produbljivala. Prikazana je kao laka ženska, koja voli rock`n`roll i izlazi sa raznim propalicama; uvek se zaljubljuje toliko da je spremna i da se uda, ali, isto tako brzo menja predmete interesovanja; često ima fiks-ideje koje na pogrešan nacin sprovodi u delo; beleži više neuspelih pokušaja da bude glumica ili model; ne zna da čita i speluje; a omiljena razonoda joj je svađanje sa mladjim bratom, inteligentnim ali neiživljenim Budd-om. U tim prilikama su njene ironične opaske čak začuđujuće pametne. Ipak, uprkos površnosti i otuđenosti, njena vezanost za porodicu se uvek ispolji u ključnim trenucima. Radila je kao  konobarica, maskota "Verminator", vodila vremensku prognozu, imala sopstvenu TV emisiju, bila model i igračica u spotu glam-rock benda. Tokom svih 11 sezona, Keli (uz povremene odlaske od kuće i pokušaje da se osamostali) živi sa roditeljima i nema nikakve planove. Na svaku njenu izjavu, otac ima isti odgovor : "That`s right, pumpkin".

Atraktivna i zgodna, Kelly je ostala modna ikona čitave epohe. S obzirom na to da je Kristina odrasla na snimanju serije, koje je trajalo od njene 15. do 26. godine, iz sezone u sezonu prate se promene njenog stila, frizure, odeće (od hippie, preko glam/heavy do grunge fazona)...a sve u skladu sa prelazom iz ludih `80-ih u svedene i  stilski jednostavnije `90-te.
Kelly kao video-vixen benda "Gutter Cats"....
....i izumitelj "Bundy bounce"-a, za potrebe reklamiranja automobila "Allante"
Alice Cooper & Christina kao domaćini "MTV Video Awards"1989. godine...
...isti dogadjaj: Christina i pratilac Brad Pitt, koga je posle zamenila Sebastianom Bach-om
sa Johnnyjem Deppom...
...nekoliko godina kasnije, biće prisutna u njegovom klupu "The Viper Room" u noći kada se River  Phoenix predozirao
Christina Applegate danas
2. Kelly Taylor
Keli Tejlor, jedan od glavnih ženskih likova iz nekada veoma popularne serije "Beverly Hills 90210", igrala je Dženi Gart (Jennie Garth, rođena 3. aprila 1972). Ona je jedan od retkih likova iz originalne postave koji se zadržao tokom svih 10 sezona, pritom evoluirajući i razvijajući se u najneočekivanijim pravcima. Od površne, droljaste male bogatašice kakvom je prikazana na početku, Keli se tokom serijala usložnjava, možda čak i preterano - ali, to je već problem besmislenog rastezanja glavne priče u celini. Prikazana je kao razulareno dete razvedenih roditelja, čija majka je alkoholicar i bivši narkoman, a ona sama devojka koju niko ne shvata ozbiljno već posmatra jedino kao seksualni objekat. Vremenom se pokazuje njena unutrašnja priroda, koja je složena i ima korene u nekim dogadjajima iz prošlosti. Ipak, mada se ispostavilo da nije toliko plitkog i praznog karaktera, daleko od toga da je Keli "cvećka". Ona pokazuje da ima razumevanja i saosećanja za druge, ali, ujedno je i ljubomorna, nesigurna, često sebična i neodlučna. 

Zbog problema sa Shannen Doherty i naglog odlaska njenog lika (Brende) iz serije, Gartovoj se postepeno daje sve više prostora. Za to je napravljena osnova već u trećoj sezoni, kada su baš zbog spomenutih nesuglasica na snimanju scenaristi rešili da umešaju Keli izmedju Dilana i Brende i raskinu najharizmatičniji televizijski par ikada. To im je, pokazaće se, bio najgori mogući potez, jer se prirodan i spontan fluid koji je postojao u svakoj zajedničkoj sceni Doertijeve i Perija (Luke Perry) jednostavno NIJE osećao kod njega i Garthove. Nakon ove sezone, Keli postaje veoma neomiljena, zbog čega su do kraja serijala njegovi tvorci pokušali sve da to promene. Tako će Kelly u nastavku priče biti žrtva višestrukih silovanja, poremećaja u ishrani, požara i kojekakvih banalnosti koje samo pokazuju pad kvaliteta serije. Postaje centar trougla u kome se pred nju stavlja izbor izmedju Dilana i Brendona (e, ovde već govorimo o hemiji!), a prema obojici oseća naklonost. Naposletku, nekadašnja "fufica" izrasta u samostalnu, jaku osobu sa sposobnošću da ne zavisi ni od koga osim od sebe. To je bilo vrlo korisno za razvijanje i usmeravanje glumačkog talenta Gartove, ali, ne i za serijal. Njen lik se pojavio i u Spelingovom "Melrose place"-u, kao i u novijoj reinkarnaciji "Beverlija". Treba li spomenuti modni uticaj?
Jennie i kolega Jason Priestley, televizijski Kelly i Brandon
"BH" girls crew: Tori Spelling (Donna), Shannen Doherty (Brenda) i Jennie (Kelly)

Jennie Garth danas

3. Kelly Kapowski
Treća Keli nije plavuša, glumi je Tifani Tisen (Tiffani-Amber Thiessen, rođena 23. januara 1974) i glavni je ženski lik u tinejdžerskoj seriji "Saved by the bell". Priznajem da jako dugo nisam gledala ovu seriju, jer je poslednji put emitovana kada sam bila u osnovnoj školi ("Treći kanal", večernji termin, mi klinci nismo propuštali nijednu epizodu mada  skoro ništa nismo razumeli). Njen lik, mada je napopularnija cura u školi i navijačica, iskače iz stereotipa i pokazuje se prilično dragim, a nikako tupavim. Tokom četiri sezone uglavnom se pratila njena on/off veza sa glavnim junakom Zackom Morrisom, za koga će se na kraju serijala i udati. Interesantno je to da je  istu ulogu pokušala da dobije Dženi Gart, ali, odbijena je. Zahvaljujući liku Keli, koji je brzo postao jedan od najomiljenijih, Tisenova je stekla i kasnijim ulogama dodatno učvrstila titulu jedne od najpoželjnijih televizijskih glumica.

Posebno je zanimljiva činjenica da se, od sve tri televizijske Keli, jedino treća pojavila u sve tri serije! Naime, Tifani je gostovala u jednoj epizodi četvrte sezone "Married...with children", dok je u "Beverli Hils"-u imala značajnu ulogu tokom čak 4 sezone. Njen lik, Valerie Malone, ubačen je kao neka vrsta zamene nakon Brendinog odlaska, ujedno i negativac predviđen da preuzme na sebe "bitchy" ulogy koja je do tada pripadala Keli Tejlor.
kao Heather McCoy, ljubavna opsesija Budd-a Bundy-ja, u seriji "Married...with children"
sa bivšim deckom i "BH 90210" kolegom, Brianom Austenom Greenom (danas suprug Megan Fox)
kao Valerie u "Beverli Hills"-u
Tiffani-Amber Thiessen danas

1 коментар: