понедељак, 22. новембар 2010.

Vremeplov: Jugoslovenski "The Bangles" - Upoznajte "Cacadou look"

autor: Isidora Đolović


             Dok su "The Bangles", predvodjene omalenom Susannom Hoffs, harale svetskim top-listama sredinom `80-ih, u bivšoj Jugoslaviji formiran je bend koji je bio neka vrsta pandana planetarno poznatim Amerikankama. Da, da, nekad smo i mi imali izvodjače koji su bili autentični, u skladu sa svetskim standardima, stilski raznovrsni i bez potrebe za kopiranjem.....teško je u to poverovati, ali, izgleda da nam je danas tako kako smo zaslužili. Uglavnom, "Cacadou look" nisu bile prvi "all female" tj. bend sastavljen isključivo od žena, ali, svakako su bile najuspešnija skupina tog tipa. Formiran 1983. godine u Opatiji, bend su činile sestre Jasmina (vokal) i Tatjana Simić (bubnjevi), Tamara (klavijature) i Sandra (gitara) Vrančić, kao i Suzana Kozić (bas). Zanimljiva priča kaže da su, dosadjujući se kada su im momci - članovi benda "FIT"- otišli u vojsku, cure uzele instrumente i naučile da sviraju. U početku iz hobija, a onda preko "Stereovizije" doguraše i do prvog albuma. Bile su originalne, talentovane, izložene predrasudama tipa "šta vi žene mozete?"- ali, istrajne.
            Prvi album izlazi 1987. za "Jugoton". Do tada su sestre Vrančić napustile bend, a zamenile su ih Djovana Kirinić na gitari i Alenka Mendiković na klavijaturama. Tako se ustalila konačna postava benda. Prvenac "Tko mari za čari" predstavio je njihovu vedru, optimističnu i energičnu muziku. Pesme su kratke, efektne, vrlo-vrlo-vrlo pevljive i energične, mesavina popa i rocka, uz jasan i  prijatan Jasminin vokal. Producent je bio Hus iz "Parnog valjka". Tematski, tekstovi  su obojeni feminističkim motivima ženske samostalnosti i svojevrsnim buntom. Album je stilski prilicno uravnotežen, sto znači da nema naročito puno slabih momenata, a zato je tu nekoliko zaista blistavih. Otvara ga verovatno najbolja pesma, "Sama", u kojoj je vrlo latentno progurana tema samozadovoljavanja (ženskog, jel`te). Sledi dosta slabija "Moj car", ali, utisak popravlja već naredna, "Snovi". Pesma "Ne dozvoli" će vas odmah neodoljivo podsetiti na "Idole", što će vam biti jasno kada saznate da je napisao lično Vlada Divljan. Osim ove saradnje, ostatak albuma je u celini delo članica benda. Nešto slabija je pesma "Boja", ali, slede veliki hitovi "Kao pjesma" i "Tako lako"(obrada Buddy Holly-jeve "It`s so easy"). Do kraja ploče nema usporavanja, što odlično demonstriraju numere "Gledam ga dok spava", "Ljubav i raj"(koja zvuči kao da je nastala `50-ih) i fenomenalna "Mutno jutro".
Tko mari za čari (1987)
1) Sama
2) Moj car
3) Snovi
4) Ne dozvoli
5)Boja
6) Kao pjesma
7) Tako lako
8) Gledam ga dok spava
9) Ljubav i raj
10) Mutno jutro

http://www.youtube.com/watch?v=xfhmHoQy_Tc

           Drugi album objavljuju, sa jednakim uspehom, 1989. godine pod zanimljivim nazivom- "Uspavanka za Zoroa". Vedrina i energija su se zadržale, ali, primetna je veća zrelost i sigurnost u izvodjenju, kako vokalnom tako i instrumentalnom. Kao najveći hitovi izdvajaju se "Baum bam bam", "Budi mi prijatelj" i "Krenite s nama"(obrada "Let`s stick together" Brajana Ferija). Ovaj album donosi i laganicu "Baš kao nekad", odlične "Daj mi sve", "Nikad nije znao" i "Samo prvi dan". Tekstovi im nikada nisu bili jača strana, ali, to u ovom slučaju nije ni toliko važno. Primetno slabiji deo ploče čini pesma "Žene", nije loša "Samo za tebe", ali, zato prosek višestruko popravlja moćna i potresna "Gdje nebo spava", verovatno najuspelija stvar u njihovoj karijeri.
 "Uspavanka za Zoroa" (1989) 
1)Daj mi sve
2) Krenite sa nama
3) Budi mi prijatelj
4) Baš kao nekada
5) Samo prvi dan
6) Žene
7) Baum bam bam
8) Nikad nije znao
9) Gdje nebo spava

            Sa jugoslovenske muzičke scene nestaju, kao i mnogi drugi, pred sam početak rata. Poslednju svirku su održale u Zagrebu 1991. godine.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...