понедељак, 22. новембар 2010.

Vremeplov: Jugoslovenski "The Bangles" - Upoznajte "Cacadou look"

Isidora Đolović

Dok su "The Bangles", predvođene omalenom Susannom Hoffs, harale svetskim top-listama sredinom `80-ih, u bivšoj Jugoslaviji formiran je bend koji je bio neka vrsta pandana planetarno poznatim Amerikankama. Da, da, nekad smo i mi imali izvođače koji su bili autentični, u skladu sa svetskim standardima, stilski raznovrsni i bez potrebe za kopiranjem.....teško je u to poverovati, ali, izgleda da nam je danas tako kako smo zaslužili. Uglavnom, "Cacadou look" nisu bile prvi "all female" tj. bend sastavljen isključivo od žena, ali, svakako su bile najuspešnija skupina tog tipa. Formiran 1983. godine u Opatiji, bend su činile sestre Jasmina (vokal) i Tatjana Simić (bubnjevi), Tamara (klavijature) i Sandra (gitara) Vrančić, kao i Suzana Kozić (bas). Zanimljiva priča kaže da su, dosađujući se kada su im momci - članovi benda "FIT"- otišli u vojsku, cure uzele instrumente i naučile da sviraju. U početku iz hobija, a onda preko "Stereovizije" doguraše i do prvog albuma. Bile su originalne, talentovane, izložene predrasudama tipa "šta vi žene mozete?"- ali, istrajne.

Prvi album izlazi 1987. za "Jugoton". Do tada su sestre Vrančić napustile bend, a zamenile su ih Đovana Kirinić na gitari i Alenka Mendiković na klavijaturama. Tako se ustalila konačna postava benda. Prvenac "Tko mari za čari" predstavio je njihovu vedru, optimističnu i energičnu muziku. Pesme su kratke, efektne, vrlo-vrlo-vrlo pevljive i energične, mešavina popa i rocka, uz jasan i  prijatan Jasminin vokal. Producent je bio Hus iz "Parnog valjka". Tematski, tekstovi  su obojeni feminističkim motivima ženske samostalnosti i svojevrsnim buntom. Album je stilski prilicno uravnotežen, sto znači da nema naročito mnogo slabih momenata, ali zato je tu nekoliko zaista blistavih. Otvara ga verovatno najbolja pesma, "Sama", u kojoj je vrlo latentno progurana tema samozadovoljavanja (ženskog, jel`te). Sledi dosta slabija "Moj car", ali, utisak popravlja već naredna, "Snovi". Pesma "Ne dozvoli" će vas odmah neodoljivo podsetiti na "Idole", što će vam biti jasno kada saznate da je napisao lično Vlada Divljan. Osim ove saradnje, ostatak albuma je u celini delo članica benda. Nešto slabija je pesma "Boja", ali, slede veliki hitovi "Kao pjesma" i "Tako lako"(obrada Buddy Holly-jeve "It`s so easy"). Do kraja ploče nema usporavanja, što odlično demonstriraju numere "Gledam ga dok spava", "Ljubav i raj"(koja zvuči kao da je nastala `50-ih) i fenomenalna "Mutno jutro".
Tko mari za čari (1987)
1) Sama
2) Moj car
3) Snovi
4) Ne dozvoli
5)Boja
6) Kao pjesma
7) Tako lako
8) Gledam ga dok spava
9) Ljubav i raj
10) Mutno jutro

Drugi album objavljuju, sa jednakim uspehom, 1989. godine pod zanimljivim nazivom- "Uspavanka za Zoroa". Vedrina i energija su se zadržale, ali, primetna je veća zrelost i sigurnost u izvođenju, kako vokalnom tako i instrumentalnom. Kao najveći hitovi izdvajaju se "Baum bam bam", "Budi mi prijatelj" i "Krenite s nama"(obrada "Let`s stick together" Brajana Ferija). Ovaj album donosi i laganicu "Baš kao nekad", odlične "Daj mi sve", "Nikad nije znao" i "Samo prvi dan". Tekstovi im nikada nisu bili jača strana, ali, to u ovom slučaju nije ni toliko važno. Primetno slabiji deo ploče čini pesma "Žene", nije loša "Samo za tebe", ali, zato prosek višestruko popravlja moćna i potresna "Gdje nebo spava", verovatno najuspelija stvar u njihovoj karijeri.
 "Uspavanka za Zoroa" (1989) 
1)Daj mi sve
2) Krenite sa nama
3) Budi mi prijatelj
4) Baš kao nekada
5) Samo prvi dan
6) Žene
7) Baum bam bam
8) Nikad nije znao
9) Gdje nebo spava
10) Samo za tebe

Sa jugoslovenske muzičke scene nestaju, kao i mnogi drugi, pred sam početak rata. Poslednju svirku su održale u Zagrebu 1991. godine.

2 коментара:

 1. Prvi put cujem za ovu grupu, ali pesme su mi poznate na slusanje...
  Da li ti je poznata grupa Lutajuca srca (jos malo, lira, pruzi ruke..)?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. O, da, naravno!:)))) Spomenka i njen božanstveni, prelepi glas! Moja mama ih je veoma volela kao tinejdžerka i nasledila sam njenu svesku sa stihovima, singlice...,jedinstvena grupa sa ovih prostora. Nameravam da jednom pišem o njima u okviru rubrike "Priče o pesmama", pošto mi je žao kada vidim da ih moja generacija i mlađi gotovo uopšte ne znaju. "Još malo" je moja omiljena.:)

   Hvala na čitanju!:)

   Избриши