недеља, 21. новембар 2010.

Ultimate Videos

autor: Isidora Đolović

Možemo se složiti, a i ne moramo. Ovo je moj lični (teškom mukom sveden na ovaj broj!) izbor spotova koji su:
1) ostavili najjači utisak na mene;
2) oni koje najviše volim;
3) iz ko zna kog razloga kultni za neke godine;
4) zadovoljili estetske i umetničke kriterijume.

Preovlađuju stariji video snimci, iz vremena kada je bilo daleko manje sredstava i tehnologije nego danas, ali daleko više ideja i originalnosti. Imaju neku svoju priču, nose čar i duh svog vremena, nisu samo gomila nabacanih, epileptičnih "flasheva". Ako imate još neki predlog, slobodno ga podelite sa mnom.

20) Aerosmith -"Angel"

Alegorična slika nedodirljive, zamišljene ženske osobe koju Tajler pokušava da "uhvati" kroz scene smeštene u različit ambijent. Video ima tipičan šmek `80-ih, ali ono što ga posebno pojačava jeste sama pesma, koja je definitivno najlepša laganica koju su ikada snimili, a konkurencija je u njihovom slučaju prilično žestoka! Postoji, ipak, jedan detalj koji pada u oči - iako kroz celu pesmu pati i priziva utvaru izgubljene drage, na kraju ga vidimo u totalno realistično-prizemnom kadru, kako odlazi sa (verovatno) groupie-ribom.


19) Seal - "Crazy"

Ova pesma je jedno od obeležja ranih `90-ih i ne verujem da postoji osoba koja je nije čula. Odličan video, prilično futuristički i psihotičan, ali, sasvim u skladu sa rečima. Uvodni i završni kadrovi su najupečatljiviji. Ostavljaju prostor za različita tumačenja.


18) Belinda Carlisle - "Circle in the sand"

Na prvi pogled, možda ovaj spot nije ništa posebno i verovatno se pitate zašto se, onda,  našao na listi?!? Ali, iako ovde nema "uvoda, razrade i zaključka", niti spektakularnih i egzotičnih scena, atmosfera kojom odiše je potpuno retro i nostalgična, pojačana zvučnim efektima i smenjivanjem pozadinskih slika koje dočaravaju atmosferu. Prosto se osetim kao da sam i sama tamo! Naravno, upečatljivi glas i pojava Karlajlove dodatno utiču na vrlo efektno urezivanje snimka u pamćenje.
"Cold wind, tide move in
Shiver in the salty air
Day breaks, my heart aches
I will wait for you right here ."

17) Skid Row - "18 & life"
Dovoljno je da se Sebastijan samo pojavi u kadru, ne mora ništa da radi! Ipak, ono što čini ovaj spot tako moćnim, osim pesme, naravno, jeste tragična tematika. Ovo je bilo vreme kada je svet možda bio još, barem za nijansu, naivniji nego danas i vešto istaknuta poenta i poruka zaista su imale svoju jačinu i važnost. Ovde se radi o igri sa katastrofalnim obrtom i nepromišljeno uništenim mladostima. Nažalost, vrlo aktuelno.

16) TLC - "Waterfalls"
Još jedna jako istaknuta socijalna tematika, u prvom delu spota tiče se problema sa drogom, a u drugom HIV-a. U ovom periodu su te teme otvoreno počele da se problematizuju, a članice benda su medju prvima počele da svojim radom i pojavljivanjem u javnosti ukazuju na ove opasnosti.
"Don't go chasing waterfalls,
Please stick to the rivers and the lakes that
You're used to.
I know that you're gonna have it your way
Or nothing at all,
But I think you're moving too fast."

15) Cyndi Lauper - "True colors"
Ako smatrate da je Lady Gaga originalna, pogledajte bilo koji spot Sindi Loper i sami ćete sebe demantovati. Pre 24 godine, kada je ova pesma nastala, današnje klonirane MTV  starlete su se igrale u pesku, a neke možda nisu ni bile rođene. Toliko o jedinstvenosti. Nije loše pogledati ove "retro, demode, bajate" snimke, iznenadili biste se koliko je sve odavno "provaljeno".
U ovom slučaju, spot je krajnje nebulozan i pesma je to što ga "izvlači". Imala je Loperova svakako boljih video-momenata, ali, ovaj je postao neka vrsta markera čitave decenije, a i nije toliko izvikan i prežvakan kao "Girls just wanna have fun". Avangardno, otkaceno, kao što se i ocekivalo od nje. Neki će možda primetiti da se isti muškarac pojavljuje i u spotu "Time after time". U pitanju je njen tadašnji dečko i menadžer, David Wolff, sa kojim je bila 10 godina (1981-1991).
prvi album se zvao "She`s so unusual"...što je, realno, i bila!
14) Alice in chains - "Would?"
Sa remek-dela "Dirt" iz 1992, ovaj video je savršen primer vrhunskih vizuelnih i vokalno-instrumentalnih dometa alternativne muzike. Pesma je deo soundtrack-a za film "Singles", čiji je režiser Cameron Crowe sa Joshem Taftom "odgovoran" i za ovaj spot. Na fenomenalan način, nizom crno-belih kadrova, donosi slike zamrznute u vremenu i svedoči o životu i stilu ranih `90-ih koje je obeležila apsolutna dominacija grungea. Na dodeli MTV video nagrada, naredne godine, bend je dobio priznanje u kategoriji najboljeg spota iz filma.

13) Martika - "Toy soldiers"

Kada se pojavila 1989. godine, Martika je proglašena za sledeću Madonu, međutim, iako je mnogo obećavala, njena karijera se nije razvila do svojih vrhunaca, iako je do 1992. snimila dva odlična albuma i imala nekoliko odlično prihvaćenih singlova. Danas je nesuđena latino-diva uglavnom upamćena kao "one hit wonder", po numeri čiji  je deo, deceniju ipo kasnije,  Eminem semplovao u svoju istoimenu (ali, idejno potpuno drugačiju) pesmu. Martika (rođena kao Marta Marero) karijeru započinje kao deo popularnog dečjeg programa "Kids Incorporated", gde je otkrivena i Fergie iz "Black Eyed Peas"-a. Izdvojivši se od kolega, kao tinejdžerka kreće u solo-karijeru, pomalo glumeći, više pevajući, muvajući se sa rock-muzičarima i postavši štićenica Prince-a. Njen prvi i najveći hit, "Toy soldiers", govori o problemu zavisnosti i devojci koja je preko svog momka uvučena u agoniju droge. Dečje horske deonice sugerišu, s jedne strane, njenu izgubljenu bezazlenost i naivnost, a s druge strane dozivanje poroka, najpre shvaćenog kao igru. Dominiraju osećanje očaja i beznadežnosti, svest o problemu i nemoći da se iz njega izadje. Kraj, ipak, donosi neku vrstu optimizma, jer preživljena tragedija predstavlja otrežnjenje i pokreće na konačno bekstvo iz pakla narkotika.  Martika je ujedno pokrenula i pojavu novog trenda, pošto su u narednih par godina mnoge devojke izgledale slično (paž frizura, velike mindjuše...pogledati spot "Policy of truth" Depeche Mode-a i ovde četvrtoplasirani). Vrlo dobro osmišljeno i predstavljeno.

12) Paula Abdul - "Rush, rush"
Očigledna aluzija na film "Buntovnik bez razloga". Ne znam kakav su to poseban način snimanja, kakvu tehniku, koristili pre 15-20 godina, ali, fasciniraju me prepoznatljiv stil, osvetljenje, prelamanje svetlosti i senki, efekti magle tipični za celokupnu epohu. Ovaj video režirao je slavni George Lukas, u glavnoj muškoj ulozi pojavljuje se tada mladi (od pevačice očigledno mlađi!) Keanu Reeves, a uvodni deo dramatizuje čitavu priču i još više podvlači sličnost sa malopre spomenutim klasikom kinematografije  `50-ih.

11) Guns `n Roses - "November rain"
Veličanstveni video čini nezvaničnu trilogiju sa spotovima "Don`t cry" i "Estranged". Radnja sva tri segmenta je zasnovana na kratkoj priči "Without you", autora Dela Jamesa. Predstavlja jedan od najskupljih spotova u istoriji muzike, kombinuje snimke nastupa benda u teatru, sa Ekslovim reminiscencijama (prvenstveno na venčanje) i Slashovim čuvenim solom ispred pustinjske crkve. Legendarno je sve, počev od vencanice koju nosi Stefani Sejmur. Na televiziji se najčešće pušta skraćena verzija, bez druge polovine spota koja obuhvata nevestinu zagonetnu smrt. Kroz niz detalja, sugerisan je smisao i ključ razumevanja radnje. O uticaju spota je izlišno govoriti - čak je i Boban "u oblake, u šimšire" Rajović iskopirao poznate scene!

10) Laura Branigan - "Self-control" 


I ko kaže da popularna muzika nema dublje značenje? Simbolično, junakinja "silazi" u dubine podsvesti i prepušta se drugoj strani svog života. Noć predstavlja područje buđenja potisnutih sadržaja, razobručene čulnosti i pomućenosti razuma, otuda naglašena erotičnost i ošamućenost na kraju. U mističnoj atmosferi podzemlja gradskog noćnog života, kroz figuru "fantoma" i ekstatične bahanalije čiji je žena svedok, otkriva se druga strana njene ličnosti. Izlazak u noć je "izlet" u danju potiskivano i negirano, privlačno i zastrašujuće. Video je kada se pojavio, 1984. godine, izazvao kontroverze i bio zabranjen dok se ne izvrše pojedine izmene. Tek tada je MTV pristao da ga emituje, i to jedino u kasnom terminu. Uprkos svemu, pesma je postala veliki hit, spot takodje, a režirao ga je Oskarovac William Friedkin, što je Branigenovu učinilo prvom pevačicom koja je počela da sarađuje sa filmskim rediteljima, što će kasnije postati gotovo redovna praksa.


9) A-HA - "Take on me"
Kada se pojavio, bio je nešto nevidjeno i vrlo inovativno, a i dan-danas ovaj video je izrazito originalan i ništa slično nije snimljeno. Ko bi rekao, potiče iz 1985. Režiser je profesionalac, Steve Barron, zaslužan za još jedan klasik -"Billie Jean". Korišćena je tehnika zvana "rotoscoping", putem koje se kombinuju crtež i "živa" slika, tako da animacija dobije realističnost i pokretljivost. Jedan od najprepoznatljivijih spotova. Cura koja se pojavljuje u ulozi partnerke Mortena Harketa je njegova tadašnja devojka, glumica Bunty Bailey. Vrlo simpatično i uzbudljivo. Ako volite stripove, sigurno ćete voleti i ovaj video!

8) Whitesnake - "Is this love"
Ovaj spot ima sve što jedna 80s rock balada treba da ima kada se ekranizuje: ekspresivnost, senzualnost, zgodnu manekenku (Tawny Kitaen - tada Coverdale), kadrove zavodljivo umotane u dim i izmaglicu, a sve to fino uklopljeno u jednu celinu. Posebno je očigledna hemija koja postoji izmedju Coverdalea i Kitaenove (vidite poslednju scenu). Savršenstvo.

7) Duran Duran  - "Save a prayer"
Sve je u retro-spotovima obavijeno nekom izmaglicom i senkom, što dodatno pojačava, sa današnje distance, nostalgični efekat. "Duran Duran" spadaju u malu grupu izvođača izmedju čijih se spotova gotovo nemoguće odluciti za samo jedan. Oni su, u skladu sa novim pokretom koji se početkom decenije razvio na Ostrvu kao suprotan punk estetici, uneli visoku stilizovanost u svoje video-snimke. Dovoljno je pomenuti "Rio", kontroverzni "Girls on film", "Wild boys" (nakon Džeksonovog "Thriller"-a najskuplji video svoje dekade), interesantni "Planet Earth"...Odlučila sam se, ipak, za "Save a prayer". Režirao ga je Russell Mulcahy, a snimljen je  1982. na egzotičnim obalama Sri Lanke. Prikazuje članove benda u predivnom ambijentu plaže, drevnih hramova, džungle, ali i Sajmona u melanholičnoj atmosferi zatvorene sobe. Snimanje se odvijalo tokom građanskog rata, pa je bilo dosta napeto, a gitarista Endi Tejlor je jednom prilikom govorio i o tome kako je jedan od članova (možda baš on, ne sećam se dobro) tom prilikom oboleo od malarije, ali, hrabro su priveli posao kraju i rezultat je više nego dobar. Sve za umetnost!
"Feel the breeze deep on the inside,
Look you down into the well
If you can, you'll see the world in all his fire.
Take a chance 
Like all dreamers can't find another way
You don't have to dream it all, just live a day."

6) George Michael - "Father figure"
Ovaj spot se može protumaciti dvojako: da li je on njen bivši ili samo opsednuti fan? Evocira li stvarne uspomene na proživljene trenutke ljubavi, ili sebe projektuje u lik ljubavnika iz realnosti? Jesu li u pitanju neostvarene želje ili neraščišćeni racčuni? Video i tekst pesme ostavljaju u nedoumici, jer daju povoda za oba stanovišta ("That's all I wanted, But sometimes love can be mistaken for a crime"- uhodi li je?!?). Tek, ljubav je vrlo naglašena i dramatična, on joj nudi sve, a metafora očinske figure ukazuje na posesivni karakter naklonosti. U isto vreme dirljivo, strastveno, tužno, ponekad i preteći zvuči nabrajanje: "I will be your preacher, teacher, Anything you have in mind, I will be your father figure, I have had enough of crime, I will be the one who loves you, till the end of time". Savršena vokalna i muzička podloga, savršen fluid između njih dvoje.

5) Michael Jackson - "Dirty Diana"
Kada sam shvatila da je NEMOGUĆE izabrati najbolji spot Majkla Džeksona, jer su svi dobri i prvi na svoj način, jednostavno sam izabrala svoju omiljenu pesmu. Nije da ni spot ne valja. Ovo je period u kome je Džekson još uvek izgledao fenomenalno, tako da je sama njegova pojava dovoljna. Pesma, naravno, govori o groupie-ribama. Neki veruju da je posvećena Dajani Ros, ali, naravno da to nema veze sa životom. Polemisalo se i čije su noge, tj. ko je cura u ulozi besramne Dajane, čak se na nekim sajtovima tvrdi da je u pitanju Tatiana Thumbtzen, a na drugim Sheryl Crow. Naravno, ništa od svega toga nije tačno.  Manekenka u spotu zvala se Lisa Dean i preminula je prošle godine, u 50 leta.
Dajani se sve vreme snimaju jedino noge, tj. deo od struka na dole, što upucuje na čulno, animalno, požudu koja njome upravlja i niske pobude koje gaji. Ceo snimak je urađen u polumraku, što dodatno ističe efekat skrivanja i bežanja. Treba imati u vidu da Džekson nijedan detalj nije uneo slučajno i da je vrlo promišljeno zamišljao svaki segment u svojim spotovima. Zavrsšetak je veoma upečatljiv i ostavlja radnju otvorenom.

4) Terence Trent D`Arby - "Sign your name"
Pojavivši se sa  izvrsnom debitantskom pločom ("Introducing the hardline" iz 1987.), Terens je odmah proglašen za "the next best thing" i viđen kao mlađa mešavina Džeksona i Prinsa. Nažalost, ovaj vrlo darovit muzičar kasnijim radovima nije ponovio uspeh albuma prvenca (izuzev pesme "Delicate", dueta sa Des`ree). Već deceniju ipo povučeno živi i radi u Italiji, ali, ono što je snimio na startu karijere ostalo je za sva vremena. "Sign your name" je očaravajuca, sugestivna pesma. Video je malo nejasan i čudan, ali, po svoj prilici predstavlja epilog priče započete u spotu "Wishing Well" i razvijene u "Dance little sister", koje zajedno čine neku vrstu trilogije. Siže je, slučajno ili ne, gotovo identičan kao u videu Eltona Johna "Sacrifice". Atmosfera - sasvim u skladu sa pesmom. Lepo i nenapadno.

3) Madonna - "Vogue"

Ista situacija kao i sa MJ-om. Dati prednost jednom spotu značilo bi ogresšiti se o ostale. A Madona ih ima više nego što može stati u okvire proste top-liste.  Ipak, "Vogue" je klasika u svakom smislu. Batalite odvratni plagijatorski pokušaj zvani "Alejandro". Groteskno i ružno više nije zanimljivo! Umesto iskrivljene i  nadasve gadne kopije, odgledajte original. Shvatićete da Madona JESTE najveća ženska pop umetnica, sviđalo se to nekome ili ne. To ni Lejdi Gaga,  ni Ceca, a pogotovo Karleuša ni u snovima neće dostići. Ovaj crno-beli visoko stilizovani, umetnički spot pokazuje da i najgluplja koreografija može postati nešto graciozno i kultno, ako je izvede kraljica popa. Režirao ga je David Fincher (poznat po ostvarenjima "Fight club" i "Panic room"), proslavio je čuveni Madonin špicasti grudnjak i pobrao sve nagrade u kategoriji najboljeg muzičkog videa 1990. godine. Pesma je iz Madoninog filma "Dick Tracy". Na kontroverznoj turneji "Blond ambition", prilikom izvođenja ove pesme nosila je  kostim iz 18.veka koji je Misel Fajfer proslavila u filmu "Opasne veze", a koncept je i bio inspirisan raskalašnim francuskim dvorom.
Zaista, "Beauty`s where you find it"! Lep omaž holivudskom "zlatnom dobu" i dobra lekcija iz estetike.
"All you need is your own imagination,
So use it, that's what it's for.
Go inside, for your finest inspiration,
Your dreams will open the door."

2) INXS - "Never tear us apart"
Verovatno jedna od najviše obrađivanih balada ikada, ali, nijedna verzija nije ni prići originalu. Njenu dirljivu osećajnost, dramatične pauze u instrumentalnom delu i solo na saksofonu upotpunjuje predivan spot. Sniman u Pragu, prikazuje maglovit, hladan jesenji dan i divne pejzaže "zlatnog grada", dok pratimo kretanje članova benda kroz njegove drevne ulice. Očigledno im se ovde toliko dopalo da su još 2 spota snimili na različitim gradskim lokacijama. Ipak, ova pesma se izdvaja. Posebno je, sa današnje distance - kada on više nije među živima - simptomatična scena u kojoj Hačins, leđima okrenut kameri, prolazi velikim praškim grobljem. Njegova harizma je zaista bila nešto neponovljivo. Počivaj u miru, legendo.
"I told you
That we could fly,
'Cause we all have wings-
But some of us don't know why..."

1) Bon Jovi - "Always"

Mnogi ovaj spot smatraju za "najgori kičeraj" i "skraćenu latinoameričku sapunicu". Nije me briga. Ja ga prosto obožavam, kao i pesmu. Ovo je trebalo da bude soundtrack za film "Romeo is bleeding", ali, frontmen Bon Jovi-ja nije bio oduševljen kada je pročitao scenario i odbio je ponudu. Ipak, na nagovor prijatelja, objavio je pesmu odvojeno (kao singl), a za video angažovao mlade glumce, od kojih su Carla Gugino i "preljubnica" Kerry Russel (tada je imala 17 godina) napravile uspešne karijere. Ne krijem da se mnogoooooooooo ložim na plavog lika (igrao je, između ostalog i u "Barb Wire", a danas je poružneo i prilično propao). Preporučujem spot i pesmu od sveg srca. Bez predrasuda, molim.

6 коментара:

 1. Ja pa trebaš da radiš i sad ponekad ovakve postove, divni su :)
  Od Aerosmita ja najviše voli Cyin geenralno moja omiljena pesma i spot Aerosmita a mnogo volim Stivena :)
  Ta pesma TLC je divna i spot je prele ja najviše volim onu Upretty pesmu i taj spot :)
  Volim taj spot od Cyndi a omiljena pesma mi je inače kao paket ceo Time after time :)
  Paula je žena koja nije vrstan pevač ali volim kad krene da đuska ja najviše volim Cold Hearted uz to sam stalno skakala :)
  November rain i Don't cry su moji omiljeni spotovi ikada Stefani Simour je boginja a u Aksela sam zaljubljena :)
  Dirty Diana je moja omiljena Majklova pesma, inače a omiljeni spot mi je Bad (to je valjda Skorsezi radio sjajn spot)
  O Vouge smo pričale legendaran spot, i tribute legendarnim imenima, ona ima sjajne spotove ja volim i neke novijg datuma poput Hang up
  Always je divan spot, najlepši Džonov period :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, drago mi je da ti se dopao post i izbor.:)))
   Zahvaljujući VH1, otkrila sam mnogo dobre muzike, a spotove posebno cenim i volim kao svojevrsne male filmove. Mislim da i te kako mogu biti umetnički, samo na ovoj listi ih je mnogo režirano od strane profesionalaca, npr. pomenula si "Bad" i Martina. :)
   I ja obožavam "Cryin", "Crazy", "Love in an elevator"....imaju "Aerosmith" odličnih spotova, nažalost, ovde sam morala da biram samo jedan.:) Stiven je faca ipo!
   Paula je odlična plesačica i koreograf, radila je tada mnogo i sa Dženet Džekson.
   Isto! Evo, ako te interesuju liste, radila sam pre i ovu, Stefani i Axl su dosta dobro rangirani.:))))

   http://alittlerunaway.blogspot.rs/2010/08/ultimate-rocknroll-couples.html

   Slažem se, iz tog Džonovog perioda posebno volim i "Keep the faith".

   Mnogo hvala!:))))

   Избриши
 2. Sećam se da je na VH1 jednom bila lista "Najgore pesme njihovih karijera" i za M.J.-a je bila izabrana "Dirty Diana" . :)
  I meni je najdraža pesma iz njegovog opusa. Pošto sam više fan Hard Rocka nego popa, ta pesma mi više leži od ostalih koje je izvodio.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Isto!:) Uz "Beat it", pa i pre nje, možda najbolja. Stvarno me iznenađuje da su je uvrstili u najgore, haha, kriterijumi su čudna stvar, odnosno, njihovo šarenilo.
   P.S. Sad me dobro podseti, baš sam volela te VH1 liste i emisije, dok sam studirala cimerka i ja smo uglavnom samo taj kanal (i "FOX life", zbog sitkoma) gledale. Šteta što više nije isti.

   Избриши
  2. U osnovnoj sam voleo nemačke Viva 1 i 2 kanale. Tu sam prvi put upoznao mnoge sjajne bendove za koje u selu teško da bih čuo. Recimo kad sam bio tako, 7,8 razred tada je bio city records aktuelan i svi su slušali dr. igija, beat street, lunu... a ja sam se zbog Vive furao na Metallicu, Verve, Oasis. Dotle su me roditelji već navukli na Hendrixa, Zeppeline, Purple, Beatlese, Stinga... tako da su mi Vive dodatno proširile vidike
   Nedavno sam saznao da su se ugasili.
   VH1 je nekako uvek bio trezor pop muzike. Nisam ih gledao tj. slušao odavno ali su uvek držali neki standard za razliku od MTV-a koji je sada sve samo ne muzička TV.
   Dok sam studirao, imao sam 4 kanala na tv-u i srećom je jedan od njih bio IPS gde su puštali domaću, nekomercijalnu muziku. Zapanjio sam se koliko sjajnih bendova i pesama imamo a da je malo ko čuo za njih. Na žalost i te televizije više nema ali kao i za Vive, ostala su lepa sećanja i sjajne stvari.

   Избриши
  3. To je najvažnije.:)
   Ja sam izgleda nešto mlađa, pošto je "u moje vreme", tamo negde 2003/4. "VIVA" bila kanal orijentisan ka pop i R'n'B muzici, uz ponešto komercijalnog tvrđeg zvuka, tipa HIM, Evanescence, Nightwish, Rasmus i "pozeri" kao Avril Lavinj, Tokio Hotel i šta je sve već bilo aktuelno. Ali, da, u poređenju sa "City records" i "Grand/Zam" pomamom kod nas, bilo je pravo pribežište. "MTV" nikad nisam gledala nešto mnogo, jer se, nažalost, dok sam stasala već pretvorio u ovo sada i ponekad mi je neverovatno da je nekad bio prava muzička televizija i to sa dobrom muzikom, pa još pioniri svega toga. "VH1" koji pamtim imao je razne blokove poput "VH1 rocks" ili "80s extreme", tako da je to, pored radija "202" (i neuništivog "Hita" sa Vladom Džetom i Olgom Keočijom) bila moja "muzička škola", uz ploče/kasete matoraca, diskove starijeg brata od tetke (tada u fazi Peppers-a, pa Maiden-a), kao i nekoliko muzičkih časopisa.
   Eh, lepa vremena, iskreno mi nedostaje sve to kada smo morali da se više potrudimo za sve, jer mi sad, kada je većina sadržaja "na klik" dostupna, nekako često i nije ni do čega, nemam strpljenja.:(

   Избриши