субота, 18. септембар 2010.

Ultimate Video Vixens

 autor: Isidora Đolović

*"Domaćica" :

Plavi orkestar - "Kad mi kažeš, paša"
"Čovijek u životu ima dvije ljubavi...jedna mu kuha a druga mu je sudbina...Slatko se ismejem svaki put kada gledam ovaj spot! Žgoljavog i smušenog pubertetliju Lošu (ne mislim ništa pogrdno, naprotiv!) ispred kamera su poljubile i ostavile Mirjana (tada još samo) Bobić, Suzana Mančić, Sonja Savić i Tanja Bošković. Spot je režirao Goran Gajić, suprug Mire Furlan.

Bijelo dugme - "Šta ima novo"
Najbolji spot urađen na prostorima bivše Juge. Kao mala sam obožavala ovaj video, a ako se ne varam jedini  ima uključenu žensku ulogu (ispravite me ako grešim). Izmaglica, škripa voza u pozadini, pokreti, dim...savršeno.


*Bonus:

5. Laetitia Casta
Rihanna – “Te amo”

Nije tipična “video vixen”, pošto je ta kategorija gotovo izumrla u današnjem sajber-svetu, gde fotošop i kompjuterska obrada prave savršena (hm…kako za koga) lica. Ali, izgleda izvanredno u novijem spotu ”Te amo”…za razlku od pomahnitale Rihanne.

 4. Cindy Crawford
Bon Jovi – “Please come home for Christmas”

George Michael – “Freedom `90
Jedna je od članica “Freedom” postave (najveći top-modeli ikada), ali, svakako  najuverljivija u Bon Jovi-evom kratkom (ali, slatkom) video klipu…toliko da postoje priče o stvarnoj muvačini izmedju njih dvoje, naravno, lažne. Šta bi dale da ste na njenom mestu?!?
Jon & Cindy
3. Demi Moore
Europe – “Cherokee”
Demetria – Demi Moore indijanskog je porekla (i to upravo Čiroki!), u prvom braku je bila sa rokerom čije prezime nosi, a samo zagrizeni fanovi švedskog `80s rock benda primetili su da je u njihovom spotu “Cherokee” odigrala rolu dostojnu svojih korena. Ona se u preriji suočava sa prošlošću, a reakcija gledalaca je uvek ista:”Pa, to je stvarno Demi!” 


2. Christina Applegate
Electric Angels – “Rattlesnake kisses”
Kelly Bundy u cvetu mladosti (imala je 19 godina), kao fatalna heroina spota za odličnu pesmu odličnog i (nažalost) skoro anonimnog benda. Ne zna se ko je atraktivniji – Kristina ili Shane (pevač).
sa bendom

1. Carla Gugino 
Bon Jovi – “Always”
Pre nego što se proslavila u seriji Spin city” (kod nas prevedena kao “Svi gradonačelnikovi ljudi”) i majka u trilogiji “Deca špijuni”, pojavila se u možda najboljem spotu ikada. Partner joj je, doduše, daleeeeeeeko zanimljiviji (naviru pokvarene misli!)…a ovde je, inače, debitovala i Keri Russel,  zvezda serije “Felicity”, u ulozi cimerke sa kojom je dečko-voajer prevario.

* Deset veličanstvenih:

10. Džeksonove cure

Ola Ray – “Thriller”

Tatiana Thumbtzen – “The way you make me feel”


Iman Bowie – “Remember the time"


Naomi Campbell – “In the closet”

Majkl je i u spotovima briljirao, savršeno ih uklapajući uz svoje savršene pesme, a imao je i istančan ukus što se devojaka koje će se u njima pojaviti tiče, tako da je zaista teško izdvojiti samo jednu, pošto su sve prelepe.

9. Shannen Doherty
Slaughter – “Real love”
Prema jednoj priči, frontmen Mark Sloter je video Šenon u seriji “Beverli Hils” (igrala Brendu Volš). Jako mu se svidela, pa je rešio da je angažuje kako bi obezbedio što veće interesovanje publike, a i MTV-ja, za spot svog benda (jer, u ovom je periodu – a radi se o 1992. godini – MTV jos uvek vrteo dobru rokačinu). Po drugoj verziji, ona mu je već bila devojka, pa ju je (logično) i angažovao. Šta god da je istina, jako lepo su je ovekovečili u ovom spotu.
Mark & Shannen

8. Therese "Bunty" Bailey
A-HA – “Take on me”
Legendarni video, čudesna mešavina animacije i snimka, koja svojom originalnošću još uvek pleni i prevazilazi mnoge moderne spotove. Engleska glumica koja je ovde ostvarila upečatljivu rolu, bila je (kao što to obicno biva) i privatno devojka pevacča norveškog trija, simpatičnog Mortena Harketa. Tako se našla u još jednom njihovom spotu, “The sun always shines on TV”.

7. Helena Christensen

 Chris Isaac – “Wicked game”
Spot je režirao vrhunski modni fotograf, pokojni Herb Ritts. Vrlo provokativan i upečatljiv, kao i neopisivo intenzivna i senzualna pesma. Helena je ovde jako mlada, što je u skladu sa “Plava laguna” konceptom videa.

6. Stephanie Seymour
Guns `n `Roses – “November rain”

Guns `n `Roses – “Don`t cry”

O ovoj dami je već bilo reči u ranijem postu. Od spotova zastaje dah, a pesme su još bolje.

5. Bobbie Brown
Great White – “Once bitten, twice shy”

Great White – “Lady red light”

Great White – “House of broken love”

Hurricane – “I`m on to you”

Warrant – “Cherry pie”

Nekadašnja Mis Teen američke države Luizijane, Bobi je bila vrlo zaposlena kao model. Najviše se pamti po kontroverznom spotu “Cherry pie”, koji je postao sinonim za Bobi (i obrnuto), kao i privatno važan, jer je na snimanju upoznala budućeg supruga, pevača benda. Okarakterisan je kao “seksistički”, “šovinistički”, “uvredljiv za žene”, bilo ga je zabranjeno emitovati pre ponoći, a uz šaljivi kontekst i zaraznu melodiju smelo je provučena vrlo direktna seksualna aluzija.
Bobbie sa članovima "Warrant"-a...
...i na venčanju sa pevačem, Jani-jem Lane-om
Najlepši spot koji je snimila svakako je video benda “Hurricane”, sa poentom “nije sve u lovi, ima nešto i u toj ljubavi!”, pošto se umesto za “Džoganija” opredelila za glamera.

4. Alicia Silverstone
Aerosmith – “Crazy”

Aerosmith – “Cryin` ” 

Aerosmith – “Amazing”
“Otkačena plavuša” kao da se jedno vreme pretplatila na učešće u spotovima “Aerosmitha” (u “Crazy” joj društvo pravi Tajlerova kći Liv, tada tinejdžerka), u koje se savršeno uklopila kao prototip idealne `90s devojke, uvrnute i ranjive u isti mah. Vrhunska je završna scena u “Cryin` “, kada bandžijem skače sa mosta.

 3. Tawny Kitaen
Ratt – “Back for more”

Whitesnake – “Is this love”

Whitesnake – “Here I go again”

Whitesnake – “Still of the night”

Whitesnake – “Fool for your lovin`”

Whitesnake – “The deeper, the love”
Bivša gospođa Koverdejl postala je simbol “zlatne ere“ spotova, učinila kultnim video snimke “Whitesnake”-a, a scene na haubi belog “jaguara” nezaboravnim.

2. Tania Coleridge
George Michael – “Father figure”
Jedno od najsugestivnije odigranih video-pojavljivanja ikada, u spotu vrlo visokih umetničkih kvaliteta. Tanja i Džordž su dramatično i napeto izrazili svu suštinu pesme o razornoj, opsesivnoj ljubavi koja u svesti zaljubljenog briše granice iluzije i realnosti. Ovo je u svakom smislu zapanjujuće dobro jedinstvo zvuka, slike i poente.

1. Christie Brinkley

Billie Joel – “Uptown girl”
Nemoguće je preskočiti “devojku iz predgrađa”, oličenje gracioznosti, elegancije i stila `80-ih (posebno u kontrastu sa prljavom automehaničarskom radnjom!). Kristi je otvorila put svim pomenutim video-mačkama. Kasnije se i udala za Bilija Džoela i rodila kcerku Alexu, ali, brak im nije bio dugovečan kao ovaj spot.

Нема коментара: