субота, 18. септембар 2010.

Septembarske funk-rock svećice

autor: Isidora Đolović

          20. IX 1966. godine, u mestu Praia da Vitória, na ostrvima Terceira arhipelaga Azori, u Portugalu rodio se moj omiljeni gitarista. Srećan mu rodjendan!
       Nuno Duarte Gil Mendes Bettencourt rodjen je u mnogočlanoj (najmladje, deseto dete) i umetnički talentovanoj porodici, koja je kada je bio dečak emigrirala iz rodne Portugalije u Boston, gde je odrastao. Do 12. godine se interesovao  jedino za sport, a onda je otkrio gitaru i “ostalo je istorija”. Samouki dečak izrastao je u jednog od tehnički najboljih i najinovativnijih gitarista sveta (1991. se nasao na kompilaciji “Guitars that rule the world”, rame uz rame sa Malmstinom, Kocenom, Vaiem i ostalim velikanima, a časopis “Young guitar” ga je više puta proglašavao za najboljeg), a verovatno i najlepšeg (važi za mladje dane, premda se i dalje dobro drži!)- sa svojim egzotičnim latino-izgledom, savršeno pravilnom fizionomijom lica, plus odličnom fizičkom gradjom. I, pre nego što počnem da balavim…Karijera!

       Kao tinejdžer upoznaje Gerija Šeronea (Gary Cherone), budućeg pevača njihovog benda “Extreme”. Ugrabili su poslednji voz slave hard/glam-rocka i krajem `80-ih se bend seli u Los Angeles, gde su doživeli planetarnu popularnost. Legendarna balada “More than words” nagradjena je Gremijem (u spotu se lepo vidi da je Nuno mnogo pre gothičara i emosa furao crni lak za nokte), a albumi “Pornograffitti”(1990.) i “Three sides to every story”(1992.) brojnim prestižnim muzičkim nagradama. Nuno, pored virtuoznog sviranja gitare, ima i odličan glas, komponuje i piše tekstove, svira bubnjeve i klavijature. U danima najveće slave bio je sex-simbol, pozirao za “Vogue” (editorijal “Gypsy soul”) i “In style” (sa Vanesom Paradi), radio sa Dženet Džekson (odsvirao je solo u njenoj pesmi”Black Cat”), družio se sa Sebastianom Bahom (još jedan “r`n`r hottie”), izlazio sa pevačicom Martikom, pa glumicom Kristinom Eplgejt. Odbio je ponude bendova "Guns`n Roses" i "Queensryche" da postane njihov gitarista. Posle raspada svog benda, uplovio je u vode (doduše, već na albumu Extreme-a “Waiting for the punchline”) tada aktuelnog grungea, oženio se dve godine starijom australijskom rock pevacicom Suzi DeMarki (imaju kćerku Bibi Orleans i sina Lorenca), snimio par solo albuma i predvodio bendove “Mourning windows”, "Population 1", "DramaGods"i “Satelite party”. ”Washburn” je pokrenuo seriju njegovih gitara “N4”. Povratak korenima usledio je 2005, kada se “Extreme” ponovo okupio. Sviraju i dalje, a Nuno je od prošle godine gitarista u Rihanninom pratećem bendu.
poziranje sa Vanesom: Džonija još uvek nije bilo ni na vidiku
delovi modnog editorijala "Gypsy soul"...
...objavljenog u časopisu " Vogue"
Nunova supruga Suzi  je nekadašnja australijska rock  zvezda, lider grupe "Baby Animals"
Bivša 1, Martika,  pratila ga je na turnejama...
...i  kažu da joj je "skinuo mrak"...
...bivša 2, "izlet" na glumice...

...i bend


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...