четвртак, 12. август 2010.

Repose en paix, Brice

Isidora Đolović

01.10.2009.
Bris Taton, koga su iz čista mira pretukli huligani, preminuo je prekjuče. Nije otišao na utakmicu zbog koje je u Srbiju i došao, jer je nekima, eto, palo na pamet da po ko zna koji put divljaju. Žao mi je. Sramota me je. Sramota me u ime  ništarija koje su ovo uradile i onih drugih, koji su ih podržali. Moj stav je već godinama isti - oštro se protivim svakom nasilju, a  takozvani navijači su stvarno preterali. Mada, ne bi imali toliko slobode da nemaju dobro zaleđe. Neću da ulazim u to ko ih gura, to je posao nekih drugih...

Konkretan primer imam i u svom rodnom gradu. Lokalna ekipa navijača, ozloglašenih momaka, raspojala se i umislila da svi treba da se uplaše od samog njihovog pogleda! A da ne pominjem to da misle kako silom sve što hoce - mogu da postignu. Nažalost, izgleda da mogu, a to je nedopustivo.
Lako je reći - "toga ima u celom svetu". Ali, ja živim u Srbiji i dok mi se ne pruži prilika da odem u svet, ovo je jedina stvarnost na koju, nadamo se uzalud, iole možemo da reagujemo. Ako već ne možemo i da je promenimo. Predaleko je sve otišlo. Volim svoju zemlju i tu ljubav želim da iskazujem tako što ću svakome da pokažem njene vrednosti i lepote. Neću da se zatvaram u svoju ljušturu, bijem strance koji kroče na njenu teritoriju, neću da tripujem da smo "nebeski narod" kad 90 % tog naroda psuje Boga iz dana u dan!
I, ne, nema to više nikakve veze sa fudbalom, omiljenim timom, navijanjem. Oni, huligani, TRAŽE povod za frku, nebitno koji povod (Karadžić, gej-parada, utakmica). Oni se svuda mešaju, svuda trpaju svoje noseve pod šalovima klupskih boja i "fantomkama", love neki (po njihovoj proceni) "mrki" pogled, da bi mogli da nadju izgovor i počnu. Pesnicama isteruju svoje ko zna kakve komplekse i frustracije, a posle traže nekakvu "pravdu za Uroša"?!? Dok, s druge strane, životom ne plati, ni kriv ni dužan, jedan mladi čovek. I usuđujemo se da govorimo o nekakvoj pravdi!
Pitanje za razumne : želite li da živite u ovakvoj Srbiji, zatrovanoj nacionalizmom, mržnjom, predrasudama?!?

Нема коментара: