среда, 29. април 2020.

Pesme o kiši

predlaže: Isidora Đolović

Otkako je izbila pandemija koronavirusa, pored zvaničnih objava, raznim sporednim kanalima cirkulišu saveti za borbu protiv nevidljive pretnje ogromnom delu čovečanstva. Između ostalog, pouzdano nam tvrde da tamjan „ubija bacile“, kunu se u alkohol, rtanjski čaj, pranje ruku toliko-zarez-tolikoprocentnim rastvorima...Bezmalo svaki element prirode uzet je u razmatranje od strane („)stručnjaka(“). Korona, kažu jedni, nema šanse protiv sunčeve svetlosti i visoke  temperature vazduha. Ako često i dugo perete ruke vrelom vodom, doskočićete joj pre nego što vas ščepa. Palite kandilo na ringli šporeta, iako pop ove godine ne dolazi da sveti vodicu - miris garantovano tamani pošast. Uplašeni, očajni, pa i lakoverni, uhvatićemo se za svaku slamku obećavanog spasa. Samo još fali da se dosetimo, recimo, prizivanja kiše (plašim se, ipak, da prošlogodišnje iskustvo sa poplavama ne dozvoljava ni pomisao, kamoli šalu na taj račun!). Jedna od najopevanijih meteoroloških dogodovština, kako mnogi stihovi kažu, spira tugu, loša sećanja i strah, a uz to je najviše muzička, budući da jedino kiša ima svoj specifičan - ritam.
I zato su pesme o njoj pravi izbor da: smire, osveže, uspavaju ili rasane, bace u setu (za prošlošću), udarom na čula usredsrede pažnju (na sadašnjost) i, sve u svemu, odvrate nas od preokupiranosti brigama. Iako me obično nerviraju sivi dani kada, zbog padavina, najradije ostajem zatvorena među četiri zida (još jedna nezgodna slika: tada je, barem, uvek i relativno brzo bilo izlaza!), volim zvuk kiše i miris koji mokra zemlja oslobađa. Sa nadom da ćemo uskoro svi moći da nesputano uživamo u čaroliji iznenadnih kasnoprolećnih i letnjih pljuskova, u međuvremenu vas podsećam na deset pesama sa kišnom tematikom. Kao što ćete i sami primetiti, ravnopravno su zastupljeni domaći i inostrani primeri (bilo ih je, naravno, još, ali ovo su moji favoriti).

10. Eurythmics - “Here comes the rain again”

Kao: Grmljavina pred kišu

Slušati jedan od najvećih hitova Eni Lenoks i Dejva Stjuarta je poput stajanja na terasi, gledajući u nebo prtisnuto olovnim oblacima iz kojih samo što se nije stuštila kiša. Kao iščekivanje nečega što slutimo u strujanju napetosti kroz vazduh, ali što će doneti razrešenje nelagode i učiniti da se osetimo lakše. O tome, na neki način, govori i pesma: osećanja materijalizovana kroz „elektricitet“ blizine vremenske nepogode, pritiskaju nas i opsedaju. Spasonosno priznanje - kroz dela, a ne samo reči - učiniće kraj neizvesnosti.

9.  Neverne bebe - “Kiša”

Kao: Preteća tutnjava u daljini

Ne znam koliko su mlađi slušaoci upućeni u promene koje su, tokom duge karijere, pretrpele  postave popularnog, žilavog sastava. I pre Jelene i Tijane, grupu je od ranih devedesetih do danas krasilo nekoliko (odličnih) vokala. Moja malenkost pripada eri Jane i Jelene, čija verzija “Kiše” mi je još bliža i draža od originalne (otpevane u duetu Gorice Ponjavić i Aleksandra Tasića; obe verzije postavljam u nastavku). Upravo u toj postavi sam ih, po drugi put u životu, slušala na Zaječarskoj gitarijadi. Te 2007. godine, koncerti su, iz razloga kojih se više ni ne sećam, preseljeni na Popovu plažu, a tradicionalni kamp na obližnju deponiju. Druge večeri, kada su nastupale “Neverne bebe”, vreme je počelo da se pogoršava, tako da su veći deo narednog dana i poslednje koncerte festivala kvarili stalni naleti kiše. Možete li zamisliti kako izgleda boraviti u kamenjaru, blatu i sa zamalo potopljenim stvarima? Čudno je ova pesma korespondirala sa mojom životnom situacijom u vremenu nakon toga. Kiša se bližila kao pretnja i jedva sam dočekala početak studiranja, da napustim grad u kome ostaju stranci, i niko ko mi znači.

8. Terence Trent D’Arby - “Rain”

Kao: Razigrane prolećne vode

Ovo je jedna od stvari uz koje mogu da izvedem onaj filmski performans na kiši, dočekanoj radosno i kao da ama baš ništa na svetu ne može da pokvari raspoloženje u kom se nalazim. Većina prolećnih pljuskova koji me zateknu na gradskom pločniku tako utiče na mene. Posebno sam volela iznenadne kišne kapi u Knez Mihailovoj, sa kojih nisam čak ni žurila da se sklonim. Sećam se kako prodavci kišobrana, planski ili slučajno, baš za takve situacije spremno vrebaju iz nekog od pasaža; slike uličnih umetnika prislonjene uz fasade starih zgrada, možda najlepših u prestonici, pokazivale su gotovo identične prizore na svojim platnima i, taman dok se, jedna po jedna, pale prve svetiljke, Beogradom se razliva neka čudna, samo njemu svojstvena, svetlost.

7. Zdravko Čolić - “Oktobar je, počinje sezona kiša”

Kao: Sivi dan u kome lije kao iz kabla

Ovu pesmu sam najpre pročitala, na unutrašnjem omotu stare mamine ploče. Reči su me osvojile pre nego što sam je uopšte čula. Zapravo, bila sam razočarana kada su se tako zanimljivi stihovi napokon spojili sa melodijom: biće da sam očekivala nešto više, bolje, drugačije? A u suštini je, ta pesma, zaista dobra, od onih manje poznatih iz Čoline diskografije. Baš kao slika sa albuma na kome se nalazi, „Malo pojačaj radio“ (ako me pamćenje ne vara, njegov najrokerskiji), crno-beli portret u jednostavnom, pomalo ispranom fazonu sivkastih tonova, numera me asocira na kišni dan, posmatran iz sobe u potkrovlju babine kuće, dok iznad varoških krovova što se, mokri, u sumrak presijavaju, misli za pogledom sežu negde neodređeno daleko.

6. Guns ‘ n’ Roses - “November rain”

Kao:  Teška jesenja depresiva

Moglo bi se reći da fanovi „Gansa“ spadaju u dve podgrupe: onih što vene seku na „November rain“ i osetljive duše kojima je „Don't cry“ slaba tačka. Bez sekunde razmišljanja, moja malenkost se priklanja drugom taboru - i to kao stalni član. Jeste da su ove dve pesme, zahvaljujući video-priči u malom, suštinski povezane u trilogiju (čini je još „Estranged“), pa ipak se nekako razlikuju prirode numera i njihovih ljubitelja. Kompozicija pred vama je monumentalna. Njena ekranizacija do danas ostaje zagonetni predmet brojnih polemika, pre svega usmerenih na famozni presek koji odvaja zvaničnu od duže verzije spota: pljusak prekida svadbenu zabavu, gosti se sklanjaju gde ko stigne i, već u sledećem kadru, nevesta je mrtva. Nasuprot bizarno dobroj (dakle, i morbidna i sjajna) vizuelizaciji, same reči izražavaju neočekivano strpljenje, nadu, neku vrstu optimizma. A kiša, za sve to vreme, pada i pada, kako to u novembru obično biva.

5. Divlje jagode - “Kap po kap (Kiše jesenje)”

Kao:  Stihijska, buntovna provala oblaka

Ovde sam se, priznajem, poslužila trikom i prokrijumčarila na listu pesmu koja u naslovu  (makar ove verzije) NE sadrži traženu reč, ali, zato je kiša poštenski prisutna svuda: od strofa do refrena. U originalu se, zapravo, zove odgovarajuće - „Duge kiše jesenje“. Tifin original (za koji je tekst, inače, napisao Zlatko Arslanagić, osnivač „Crvene jabuke“), iako besprekorno otpevan, uništen je odlukom da se kompozicija zasniva na zvuku harmonike. Zato su „Divlje jagode“ u svoju obradu unele svu moguću srčanost, živahnost, rokenrol duh i time napravile, te 2003., neverovatan povratak na scenu. Album je otpevao fenomenalni Pero Galić i, uz „Mariju“, ova pesma se odmah izdvojila kao hit koji se uselio među obavezni repertoar na svirkama. Uvek me podseti na srednjoškolske godine i mnoge, ne samo jesenje, kiše iznad gradskog trga (pre nesrećne rekonstrukcije) sa žutim gelenderom, brane na Moravi, kruga pred TF-om, svih mesta druženja, nerviranja, sanjarenja i velikih planova. Uz to je savršena osvetnička!

4. Belinda Carlisle - “Summer rain”

Kao:  Lagana i topla letnja kišica

Belinda Karlajl poseduje jedan od najneobičnijih glasova, pa su joj sve pesme nekako prozračne, kao da bi, bez obzira na priču koju prenose stihovi, da poleti sa nama. Čak i kada su u pitanju nesrećna iskustva i neprijatna sećanja, jasan je prizvuk praštanja, sete, oslobađajućeg povratka prošlosti sa (bezbedne) razdaljine. Kako mi prolaze godine, imam isti način doživljavanja: sve ružno sam potisnula, žive su jedino uspomene koje vrede čuvanja.

3. Idoli - “Dok dobuje kiša”

Kao:  Ritmično romorenje

E, ovo je klasika (isto važi za pesmu koja dolazi odmah nakon nje), minimalistički komplikovani zvuk „Idola“ sa odlično naglašenom atmosferom. Zvučni efekti su majstorski raspoređeni, tako da zbilja osećamo kao smo negde iza stakla, niz koje se slivaju kišne kapi, stvarajući muziku i pružajući opevanim priznanjima snagu uverljivosti.



2. Crvena jabuka - “Bježi kišo s prozora”

Kao:  Anti-dodole protiv nesnosnih padavina!

Pretpostavljam da smo svi prvi put čuli ovu pesmu još kao deca i da nas je u početku iskreno čudilo kako se to muški glas žali što je SAMA kod kuće, sedi i nervira se....Veoma dobra i poletna pop-rock stvar sa, do danas neprevaziđenog, debitantskog albuma „Crvene jabuke“, specifična je upravo po činjenici da je u celini ispevana iz ženske perspektive (dvostruke, uključimo li drugog učesnika u razgovoru, kišu!). Nije mi poznato da u domaćoj muzici postoji još neki sličan primer, barem ne ovako sjajno izveden. Kroz dijalošku formu izražava se čitav tok unutrašnje borbe osećanja: počevši od dosade, za koju brzo otkrivamo da je motivisana ljubomorom, preko sumnjičavosti, pa sve do racionalizovanja (ili je to možda uljuljkivanje lažnom nadom?) i pomirenja sa sobom. Teranje kiše zapravo je obračun sa crnim mislima i nesigurnošću. Sve to je učinjeno na zabavan način i zauvek će podsećati na divne mladiće, Aljošu i Dražena (Ziju), članove originalne postave koji su nastradali '86. godine, u samom zamahu obećavajuće karijere.

1. The Cult - “Rain”

Kao:  Pagansko božanstvo iskazuje naklonost ljudima!

Ijan Estberi je u mladosti negovao imidž modernog „šamana“ (poprilično i ponosno inspirisan Džimom Morisonom), tako da nema boljeg izbora za uspešno muzičko dozivanje blagotvorne, pročišćujuće kiše. Ova pesma, pored toga što dolazi iz radionice odličnog benda koji neizmerno volim, od prvog do poslednjeg takta nosi izuzetan naboj, naprosto „strujeći“ bićem slušaoca. Time kao da nas, ujedno, podseća da kiša nije samo dosadna pojava od koje se strepi i koja sve zaustavlja, već još jedan vid manifestovanja čudesa prirode, vrednih da se poštuju i slave.