недеља, 21. април 2019.

Upitnik “Game of Thrones”

odgovara: Isidora Đolović

Pretpostavljam da ni u svojim najoptimističnijim nagađanjima, poduhvativši se prenošenja jedinstvenog i zahtevnog književnog dela Džordža R.R.Martina, autori serije „Igra prestola“ nisu mogli da zamisle kakav će globalni fenomen stvoriti. Igrano ostvarenje HBO mreže obeležilo je, sada to slobodno možemo reći, čitavu deceniju, ali i mnogo više od toga. Pored svih uspona i padova, doba vernosti i definitivnog razilaženja sa svojom pisanom osnovom, negodovanja i hvalospeva, čitavog kulta koji se oko nje formirao, serija je ostala primer sa kojim se ništa ne može uporediti. Mnogima je iskorenila predrasude po pitanju žanra epske fantastike, jer „Pesma Leda i Vatre“, zaista, nije samo to, mada ujedno odlično reprezentuje pravac. Političke i dvorske intrige, mistično i legendarno, istorijske paralele sa stvarnošću, simboli i alegorije, upečatljivi protagonisti i njihovi suparnici, mnogo više od crno-belog sveta, učinili su da milioni gledalaca širom planete godinama „mozgaju“ nad podzapletima, mogućim ishodima, „kriziraju“ u pauzama između dve sezone, svesrdno navijaju za svoje favorite i razvijaju maštovite teorije. „Igra prestola“ je postavila niz standarda i u produkcijskom, glumačkom, vizuelnom, muzičkom pogledu. Kada se uskoro bude zatvorilo poslednje poglavlje, sigurno će biti nezadovoljnih, jer su nam očekivanja iz godine u godinu „podgrevana“ na različite načine. Ali, jedno je sigurno – ostaviće trag i uticaj, čije ćemo dimenzije moći proceniti tek u godinama koje dolaze.

Zato verujem da je vreme za osvrt na dosadašnje sezone i sve momente zbog kojih će nam naročito biti žao kada seriji dođe kraj. Upitnik sam preuzela od Sare i (više zbog sebe, jer mi je još teško da u potpunosti izbegnem upoređivanja) napominjem da se odnosi na adaptaciju, a ne knjige. O serijalu sam više puta pisala i sve tekstove možete pronaći klikom na oznaku Game of Thrones


1.Kako si čula za knjige/seriju?

U nekom od ranijih upitnika podelila sam svoje iskustvo, pa se neću ponavljati. Ukratko, knjige sam slučajno pronašla na polici biblioteke, još dok sam bila srednjoškolka (dakle, pre skoro petnaest godina) u epska fantastika, vitezovi i zmajevi čitalačkoj fazi. Zanimljivo je da sam krenula od trećeg dela, ali me naknadno “premotavanje” nije sprečilo da se bespovratno zaludim sagom. Za seriju sam čula nekoliko godina kasnije, putem najave u medijima. Poslovično sumnjičava, još više usled odbojnosti i nekog smešnog inata prema kolektivnoj histeriji, dugo sam je izbegavala. Međutim, jednom kada se “uključih”, nije bilo spasa. Tajna je, ipak, u skoro potpunom razgraničenju književnog i igranog materijala.

2.Omiljeni muški lik ?

Džon je moj apsolutni favorit od samog početka, dok je naklonost prema Stanisu došla nešto kasnije. Iako mi se ne dopada naročito pravac u kome ga je serija odvela i interpretativni luk, preterano uprošćavanje posebno, moram priznati da za njega imam razumevanja, o čemu sam, uostalom, ispisala čitavu apologiju u okviru jednog od prethodnih “Odbrojavanja”.

3. Omiljeni ženski lik?

Melisandra. Znam da je mnogi ne vole, ali meni je Crvena veštica najmoćniji i najinspirativniji ženski lik, koji nikada nisam doživljavala kao negativan (mada je u knjigama poprilično mračnija nego u seriji). Čak i kada ima pogrešne procene, nije zlonamerna, a njena misteriozna prošlost i motivacija dodatno je čine privlačnim karakterom. Inače, izvestan broj književnih likova koje volim, u seriji je izostavljen ili se veoma malo pojavljuju ("odsutni" poput Regara, Lijene, Artura Dejna ili Džerolda "Darkstara", Val), a ima ih koji su toliko izmenjeni da me nerviraju (Jara). Drugi su, opet, zanimljiviji u seriji (kompletna familija Lanister; Mardžeri; Boltonovi; Rob). 
4.Omiljeni lik iz kuće Stark?

Ned. Džona ne računam, jer on, kako i sam kaže, “nije Stark”.

5.Omiljeni lik iz kuće Lanister?

Mislim da malo ko ne voli Tiriona, počev od samog autora. Očaravaju me njegov intelekt, visprenost, brzina razmišljanja, duhovitost. Sersei je takođe veoma kompleksna, naročito u knjigama, još interesantnija dok postepeno "gubi kočnicu". 
6.Da možeš da budeš neki lik ko bi bila i zašto?

Aša (Jara) Grejdžoj, ali knjiška verzija, zato što je neverovatna: žena-pirat, samostalna, spretna, originalno zamišljena bez (serijskog) dodvoravanja modernim “društveno korektnim” očekivanjima.
7.Omiljena kuća?

“Mrtva trka” između Starka i Targerijena.
8.Omiljeni moto kuće?

Slogan  Barateona: "Ours is the fury".

9.Omiljena kuća osim Starka i Targerijena?

Tajrel, a u knjigama i Dejn.

10.Omiljeni momenat?

Uvek ću pamtiti završetak prve sezone, ali i obelodanjivanje Džonovog porekla. U prvom slučaju, odlično su uklopljena dva vodeća, paralelna toka radnje: potvrda Džonove pripadnosti Noćnoj straži, kada ga saborci okružuju i uglas ponavljaju reči zakletve; izleganje zmajeva, tačnije, jutro u kome Džora pronalazi Deneris na zgarištu i pada na kolena, kao i svi ostali. U drugom, paralelne scene Brenove vizije i Džonovog proglašenja za Kralja na Severu, divno simbolički naglašavaju dva stupanja u život: jedno bukvalno (rođenjem) i drugo kroz poziciju vođe.
11.Omiljena pesma?

Uvodna tema je jedna od najupečatljivijih uopšte i uvek je sa uživanjem odslušam od početka do kraja. Ramin Đavadi je napravio čudo.
12.Omiljena epizoda?

Posle dugog premišljanja i prisećanja, izdvojila bih “The laws of gods and men”, iz četvrte sezone. Sadrži neke od najupečatljivijih scena: pre svega suđenje Tirionu i njegov monolog  samoodbrane, te Ašin pokušaj da oslobodi brata i Remzijevo slamanje Teonove volje (nakon što prethodno, razgolićen do pojasa, rastera Gvozdenrođene u prilično nerealnoj, ali tako zabavnoj akciji). Estetski gledano, među najlepšim mi je sekvenca Sansine druge udaje, u ozloglašenoj epizodi „Unbowed, unbent, unbroken“.
13.Najmanje omiljeni muški lik?

Kal Drogo. Nije mi zanimljiv ni u knjigama. Glumac je privatno izuzetan frajer, ali mislim da je fama oko same uloge prenaglašena. Običan divljak i da nije Denerisine perspektive, ne bismo čak ni njihovu „ljubav“ doživljavali naročito dramatično.

14.Najmanje drag ženski lik?

Na prvom mestu nesnosna Igrit, pa onda Talisa, Šai, Peščane Zmije.

15.GOT simpatija?

U knjigama Regar, u seriji Džaken.
16.Stark ili Lanister ?

Pa, naravno, Stark.

17.Scena koja te je rasplakala?

Kada Davos pronalazi Širininu figuricu jelena na mestu lomače, shvativši šta se u njegovom odsustvu dogodilo.

18.Omiljeni citat?

“When the snows fall, and the white winds blow, the lone wolf dies, but the pack survives.” Obožavam ovu rečenicu. Takođe su mi drage zakletva Noćne straže,  Sansina konstatacija (još jedna pouka od Bejliša): There are no heroes...in life, monsters win” i Serseina definicija svega: When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground“
19.Omiljeni par (ljudi koje želiš da vidiš zajedno)?

Džon i Deneris, od samog početka. Bilo bi zanimljivo videti kako bi Mardžeri i Rob funkcionisali, takav bračni savez sigurno ne bi doveo do bilo kakvog krvavog pira. 
20.Omiljeno prijateljstvo?

Džejmi i Bron (mada je diskutabilno koliko su zaista PRIJATELJI, a koliko ipak gazda i potčinjeni, u nekom pretežno zezatorskom odnosu),  Džejmi i Brijena, Džon i Sem.
21.Najprecenjeniji lik?

Igrit. Pre nego što neko zaključi kako je reč o “ljubomori zbog Džona”, moram da odbacim takvu pretpostavku kao glupost. Divljanka mi se ne dopada zbog svoje prirode, previše je napadna, uzrečice su joj dosadne, nastup loš, tako da mi nije bilo nimalo žao kada je likvidirana, a scene u pećini sam se gadila još kao čitalac.

22.Najpotcenjeniji lik?

Mislim da je to Davos. Iz svega što znamo o njegovoj prošlosti, uvek je bio izuzetno vredan i  lojalan saveznik, poseduje mudrost „čoveka iz naroda“, snalažljiv je na čestit način, ne stidi se sopstvenog neznanja (konkretno, da čita)...
23.Najdosadniji lik?

Misandei, Gili, Sivi Crvali mislim da oni nerviraju većinu, tako da moram skrenuti pažnju na omiljenije, poput Arje i Deneris, koje poslednjih nekoliko delova/sezona ili tapkaju u mestu ili regresiraju. Postoje nagoveštaji da će se to promeniti, čemu se iskreno nadam!

24.Najnaivniji lik?

Sansa mi je oduvek bila najdosadniji i najomraženiji Stark, kao i jedan od likova uopšte. Međutim, ako su onaj obrt u petoj sezoni i odstupanje od knjiga ičemu koristili, to je razvijanje saosećanja prema Sansi. Kada se reprizno osvrnem na prethodeće sezone, posmatram je drugim očima, sa više razumevanja, naročito imajući u vidu šta (ko) je čeka na kraju tog puta. Prosto mi bude žao onog stidljivog oduševljenja pri pomisli na udaju za Lorasa. Zbog svega navedenog, mislim da je upravo ONA najnaivniji lik. Tačno je da su je, kao i Teona, lične zablude i greške dovele u strašnu poziciju. Ali, Sansa, nekako, gde god je stavili, bez mentora (Littlefinger) "ne zna gde udara". Da nije bilo Teona, Miranda bi je ustrelila i tu bi bio kraj. Pa čak i tada, najpametnije što su mogli da izvedu je - skok sa bedema? A posle kažu da Džon ne zna ništa


25.Lik kojeg si volela a sada mrziš?

Arja. U početku mi je bila simpatično, gnevno dete, buntovna kao i većina nas u tim godinama. Onda je postala opasno, gnevno dete i to je bilo zanimljivo. Međutim, sada je opasno DOSADNO dete i, verujte mi, više volim Sansu, što nisam verovala da je moguće. 


27.Lik koga bi vratila u život?
Stanis i ser Baristan Selmi za koje mi knjiga ostavlja nadu (barem u dostojanstveniji odlazak), s obzirom na to da su tamo i te kako živi. Tajvin – jer posle njega nedostaje pravi, kvalitetan i pametan antagonista.

28.Lik koji bi ubila?

Od zlikovaca, uglavnom su svi već likvidirani. Odgovor zato glasi: Gendri, Podrik, Sivi Crv i ostali smarači (užasna sam, znam).

29.Zmajevi ili Vukovi?
Jezovuci UVEK ispred zmajeva (kao npr. kuce ispred reptila). 

30.Omiljeno mesto?
Visovrt, odnosno Highgardens.

31.Najbolji ratnik?
Trebalo bi da je to (bio) ser Artur Dejn?

32.Omiljena smrt?

Lisa Erin. Mislim da je to inače jedna od najboljih scena!
33.Najtužnija smrt?

Hodor i Leto.

34.Najbolji igrač „Igre prestola“?
Činilo se da je to Maloprstić. Sada, možda Varis.


35.Koga želiš da vidiš na tronu?

Iz mojih dosadašnjih odgovora, trebalo bi da je jasno: Džona. Imao ili nemao savladara.
36.Čemu se najviše raduješ u narednoj sezoni?

Njenom završetku! Želim da konačno otkrijem razrešenje, mada mi je, razumljivo, žao što je sada definitivno kraj. 

37.Tvoje generalno mišljenje o seriji i knjigama?

Od onih sam "snobova" iz "volela sam to PRE nego što je postalo popularno" grupe i sećam se svoje agonije dok me okolina posmatrala kao ludaka koji priča o zmajevima, incestuoznim blizancima Lanister i čudesnom, zamršenom svetu nekog tamo Martina. Desetak godina sam sakupljala sve nastavke i sada mi je to jedno od najvećih blaga kućne biblioteke. Jednostavno rečeno, volim ih sa posebnom čitalačkom strašću, a dva poslednja dela čekam "k'o ozebao sunce". Zaljubljena sam u sva predanja, fragmente iz prošlosti (posebno me fascinira Robertova buna), mitologiju, proročanstva, sve finese koje u seriju iz opravdanih razloga nisu mogle ući.  Zato je  knjigama, što se mene tiče, zauvek osigurana prednost.
Serija me, kao što rekoh, pridobila tek posle dugog skepticizma. Krenula sam sa redovnim gledanjem tek početkom pete sezone. Do tada sam je svesno bojkotovala i durila se na globalnu euforiju. Ne sviđa mi se mnogo toga: recimo, to što su upropastili Peščane zmije i Dornu; napravili od Podrika, u knjizi deteta, nekakvog alfa-mužjaka; uništili Lorasa i predstavili ga kao "seka-persu", a sav njegov "otrov" ulili u lik Mardžeri (ovo je, doduše, odlično ispalo)…ali, isto tako sam naučila da ne sitničarim. Posmatrane odvojeno, obe su odlične i pored pada kvaliteta, tako da zaslužuju najiskrenije preporuke. Ipak, kada ih direktno uporedim, knjige su mnogo bolje.

24 коментара:

 1. Wow oću i ja da radim ovaj upitnik predobar je. Ne mogu da verujem da voliš crvenu vešticu od svih ljudi ona je tako zla. I ja jedva čekam završetak i kriziram za novom epizodom krenula sam sa čitam Vatru i krv i predobro je mislim da sam ja sad u fazi da mi se čita samo fantastika bulvalno gutam stranice predobra je knjiga.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Uradi, uradi, jedva čekam da čitam odgovore!:))))
   Da, super je upitnik, mada sam se nad mnogim pitanjima pošteno zamislila, trebalo se prisetiti svih sezona i garantovano sam nešto zaboravila.
   Pazi, što se tiče Mel, u knjigama (počev od "Sudara kraljeva", gde se prvi put pojavljuje) se može reći da je zla, ali za ovu iz serija baš i nisam sigurna. Radi strašne stvari u ime svog boga, često greši, to stoji, ali njene namere u osnovi nisu loše, na strani je (mada se R'Lor često tumači kao demon) pozitivnog cilja, oživela je Džona...zla je, npr, Sersei. A i meni su veštice uvek bile zanimljive, tako da mi je od svih ženskih likova ona nekako najmoćnija, a istovremeno misteriozna i distancirana.
   Volim i Deneris mnogo, iako me u poslednjim sezonama/knjigama opasno smorila, ali ako bih birala drugog omiljenog ženskog lika, to je sigurno Deni, koliko god zvučalo kao kliše.
   Jedva čekam rođendan, pa da kupim "Vatru i krv", javi utiske.:)

   Избриши
  2. Knjaga je fantastična skoro sam stigla do kraja i sve vreme mi je u glavi Džorin glas kad kaže Dragons are dead Kalisi, jer je mnogo zmajeva umrlo u knjizi što je bilo izrazito tužno , al mi je sad nekako jasno zašto je to tako uvereno rekao. I ja volim veštice, al one iz Harija Potera ovu baš i ne, jel tebi promakla ona scena kad se pretvori u onu jezivu babu ili si samo odlučila da to ignorišeš? :D Meni je bio grozno kad je spalila Stanisovu ćerku. To za Dzona joj priznajem da je dobro uradila to stoji. Jeste Sersi zla, al sam je volela sve dok ih nije sad izdala poslednji put kada je saznala za white walkere. Deni je super i ja je baš volim.

   Избриши
  3. Nije mi promakla, to je bio jedan od većih šokova u seriji :) - generalno, malo šta mi je promaklo i u seriji i u knjigama, ali zna se da je Melisandra izuzetno stara i da joj, valjda, onaj crveni privezak održava (izgled) mladosti, to je jedan od delova misterioznosti njene ličnosti.
   Nema razloga da ignorišem, nije sad to kao neki greh (sigurno ne veći od spaljivanja devojčice).
   Ne znam, u "Igri prestola" je pojam zla u pojedinim slučajevima toliko relativizovan, da je veoma teško za pojedine likove dokučiti na kojoj su strani. Varis, recimo. I Melisandra. Uglavnom svi koji nisu "obična" ljudska bića ili služe nekom verskom odredu (High Sparrow spada u tu grupu, npr.) Kakvi su njihovi motivi? Čime se rukovode?
   Sersei isto volim kao lik, posebno iz knjige, jer je dobro osmišljena uprkos tome što je glupa, zla, sujetna i tvrdoglava. :)

   Избриши
  4. Ma ne mislim bukvalno da ti je promaklo nego sam to rekla u smislu kako možeš da veruješ da išta radi zbog svog boga ili u njena proročanstva ako laže i nosi magičnu masku da sakrije da je vrlo strašno stvorenje ( meni to nije ličilo na staricu). Ja njoj nekako baš i ne verujem i kad smo kod Melisandre baš čudno da je nigde nema u novoj sezoni.

   Избриши
  5. Mada jeste starica ne znam previše je strašna.

   Избриши
  6. E, jesam ponekad bukvalista, ne zameri.:)

   Realno, nema šta tu da se veruje ili ne veruje, još manje ima razloga da ona "laže". Melisandra je nedvosmisleno tzv. "crvena sveštenica", sledbenik boga vatre i to jedna od najstarijih pripadnica tog reda. Naravno da sve radi u njegovo ime, dakle i ta žrtvovanja i pogrešne procene o identitetu reinkarnacije Ratnika svetlosti i ponovna oživljavanja (Berik, Džon)...uostalom, sama je nagovestila da joj je sudbina da se vrati u Vesteros i umre, misija joj je (kao i ostalim crvenim sveštenicima) borba protiv Kralja Noći i White Walkera, tako da pretpostavljam da će se veoma brzo pojaviti u "deus ex machina" fazonu. Neću da ti spojlujem ako nisi još odgledala novu epizodu, ali onoliko paralela sa "Gospodarom prstenova" ne ostavlja mnogo dvoumljenja da bi Mel mogla odigrati ulogu njihovog Gandalfa u toj bici za Zimovrel. :)
   Plus, u petoj knjizi njen lik dobija svoja poglavlja (tj. iz njene perspektive su), a ni ona scena starice u knjigama ne postoji, tako da je moj doživljaj lika zbog svih, pomešanih faktora takav kakav jeste. Naprosto mi je gotivna.:) Sve druge "jake žene" iz knjiga u seriji su mi razočarenje. Ne računam Deni, koja je ipak glavni lik.
   Doduše, volim Brijenu, ona mi je baš draga. I Mardžeri iz serija je super, Olena...znala sam da ću nešto zaboraviti, tako bude sa upitnicima.:)

   Избриши
  7. E, da, još jedna velika zasluga Melisandre (u seriji): povezala je Džona i Deneris, omogućila da se udruže i probudila svest o značaju borbe protiv White Walkera, a dvosmislenosti proročanstva o Obećanom Princu/Princezi...i kako još sumnjati na kojoj je suštinski strani?:)

   Избриши
  8. Ne znam ja i dalje sumnjam. Hahaha Nekako uvek zaboravim dobre stvari koje uradi. :)

   Избриши
  9. Pa vidi se da je najstarija u tom redu. Inače ja sam negde videla teoriju da sve to što oni vide u vatri im ne šalje crveni bog nego Night King, što bi bilo baš zanimljovo, al mislim da će se sve teorije izjaloviti, jer nema više ni vremena da se bilo šta desi ostalk je još četiti epizode dok su se svi izposdravljali.

   Избриши
  10. Ali kako ispadoh Melisandrin advokat, za nevericu!:) Videćemo još sve, baš me interesuje razrešenje svih tih misterija, iako mi se čini da će preko dosta toga naprosto da "pretrče", ali zato Martin jednostavno mora da sve to lepo razradi i objasni.:) Inače, bila bi fora da od svih ludih i razumnih teorija kao istinita ispadne ona da je Varis sirena, pa lepo kad dođe do opšteg razaranja i pokolja na Vesterosu, on skoči u vodu i otpliva do Esosa ili nekog drugog, udaljenog kontinenta...

   Избриши
  11. Ako se ne varam, poslednje četiri epizode trajaće po sat ipo i duže, tako da se nadam da je sa ovim sentimentalnostima, pozdravljanjem, muvanjima i sličnim gotovo...već sam tužna što je kraj serije blizu :(, a opet, mislim da bi im još sezona-dve bile potaman da lepo razviju i zaokruže priču, ovako je sve na brzinu. Npr, volela bih da su više razvili Džonov i Denerisin odnos, koji je veoma bitan, jer ovako ispada da su se nerealno brzo zaljubili, a zapravo je samo stvar u tome da serija zbog malo preostale minutaže ogromne vremenske i prostorne razdaljine sad prelazi za jednu epizodu. Primer: Džejmi ili Teon stižu u Zimovrel za vreme koje bi im, u prvim sezonama, potrajalo bar tri-četiri epizode. A zapravo je to ista razdaljina i razmak u nedeljama, nego nam se više ne prikazuje svaka pojedinost.

   Избриши
  12. Hahah uvek mi je smešan Varsi sirena bilo bi zanimljivo to videti ako ništa drugo bar da ga neko nacrta kao sirenu. :'D I ja bih volela da su mogli malo da razvuku i da detaljišu kao pre. Meni su simpatična sva ta sretanja dok gledam, al posle kad se epizoda završi uvek shvatim da se zapravo ništa nije desilo do poslednje scene koja se završi na clif hengeru. Inače mi je super bila druga epizoda baš je bila duhovita.

   Избриши
  13. Pravili su neki ljudi fotomontaže, pa evo, malo da se nasmeješ, Sirenko:
   https://i.redd.it/lbpignfb0ph21.jpg
   A ima i:
   https://compote.slate.com/images/4250c331-d7d2-4a68-bd63-4195145dc0a8.jpg
   (Uz naslov:"How Did Varys Get from Dorne to Meereen So Quickly? He’s a Merman, Obviously.")

   Savršeno si objasnila suštinu ove dve epizode, moj utisak je isti. Kao i to da nikad nismo imali više humora i odvala u "GoT"-u, čime možda hoće da nas pripreme za masakr i tonu maramica počev od iduće epizode.
   Evo, još samo jedna stvar u vezi sa pitanjem gde je Melisandra i hoće li se pojaviti, scena kad sreće Arju u trećoj sezoni:
   https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2016-07/7/16/enhanced/buzzfeed-prod-fastlane01/anigif_original-grid-image-23943-1467925157-6.gif

   Избриши
  14. Hahahha trebalo je i kosu da stave. Sećam se te scene . Verovatno će je Arija i ubiti ipak joj je na listi.

   Избриши
  15. Inače, u seriji "Siren", muški primerak (sirenko) je isto ćelav, tako da ima nečeg, haha...

   Nadam se da neće, jer nema više razloga, saznala je da Džendri ipak nije žrtvovan, a i pomogla je njenom voljenom bratu. Ne bih želela da Arju pretvore baš u potpunu "mašinu za ubijanje". Mislim, i Sersei joj je na spisku, ali teško da će joj doći glave.

   Избриши
  16. Hahahha eto možda je to zapravo Varis svratio usput i u drugu seriju. :') Pa ne bih ni ja da ubija sve naokolo samo Melisandru hahh. Slazem se da je postala Arja malo prevjše jeziva. Inače bila mi je jeziva i scena sa njom i Gendrijem tj. jako neprijatna, a mogli su namestiti da se samo poljube to bi mi bilo nekako bolje.

   Избриши
  17. Možda, a usput (dosta) smršao i promenio rasu, haha...znaš kako, bilo bi zanimljivo napraviti neki spin-off "Varisove podvodne pustolovine nakon pada Vesterosa".:)

   Isto! Vidim, neki pozdravljaju tu scenu, meni je bila skroz, skroz van njenog karaktera. I to ne samo jer smo je gledali još kao devojčicu, nego naprosto nije do sad ni bilo nagoveštaja te vrste za nju, a onda odjednom, u prvoj epizodi, neki nategnuti, veštački flert. Da ne spojlujemo drugima, biće u tekstu na kraju sezone priče i o tome.:)
   Recimo, meni je mnogo bolja "hemija" između Džejmija i Brijene. I tu su odradili sve bukvalno samo pogledima, emocija se vidi, kakve god prirode tačno bila, bez ikakvih reči ili "akcije".

   Избриши
 2. Fora je upitnik :-) Rešila sam test koji si ostavila u prethodnom postu, ispalo mi je da sam Mormont tj. Matori medved (potom Rodrik Kasel i Baristan Selmi, sve neki fini ljudi, hehe). A ona teorija o Sedmoro mi (Džon - Otac, Deni - Majka itd.), iskreno, deluje nategnuto. Bile su mi zanimljive teorije fanova još pre nego što se serija pojavila (čitala sam o njima na Tolkin forumu i Westeros sajtu), a sad su se nekako svi uhvatili predviđanja, snimaju klipove za YT i pametuju; meni to, iskreno, deluje kao gubljenje vremena. Saznaćemo sve uskoro, ionako.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Super je test i baš detaljan.:) Dobra rešenja, zaboravila sam na Kasela, jel on beše upravnik kod Starkovih?
   Da, potpuno se slažem za teorije. Tu i tamo mi se poneka svidi (ova jeste nategnuta, ali i maštovita nekako), ali ne pratim ove što snimaju po Youtube kanalima, jer je nastala prava "hiperprodukcija", svi komentarišu, često su to ozbiljna lupetanja i od strane ljudi koji nisu čitali knjige i slabo poznaju materiju, pa onda svašta učitavaju (a to mi i kod tumačenja književnih dela ide na nerve). Šta da se radi, to je prokletstvo opšte popularnosti serijala i nama fanovima-veteranima ne može da ne zasmeta.:)

   Избриши
 3. Sjajan upitnik. :)
  Meni bi trebalo sto godina da na pitanja dam definitivni odgovor. Sama se sebi čudim, Džejmi mi postade jedan od najdražih likova, pored Arje.

  Što se teorija tiče, od njih ne može da se diše.. Sve živo se analizira i tumači na hiljadu načina. :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Sari, kao i obično :), jedva čekam da ga i ti uradiš.:)
   Meni je Džejmi u ovoj sezoni skočio u top 5 favorita. Arja mi se, naprotiv, zgadila...ako si odgledala najnoviju epizodu, znaš i zašto. Taman sam se ponadala da su joj vratili lik na stari kolosek, kad ono, još gore.
   Ponekad mi se čini da autori serije pomalo podilaze fanovima i njihovim teorijama. Iskreno se nadam da barem Martin neće odstupiti od svoje zacrtane vizije.:)

   Избриши
 4. Isidora pre svega Srećan Uskrs! Ne umem da čestitam praznike ali valjda je ovo OK. E sad ja sam i zaboravila koliko je vremena prošlo od kada sam ja radila ovaj tag pa sam se slatko podestila pitanja možda ga odradim kada se serijal zavšri da vidim koliko su se stvari izmenile. Ja mislim da su likovi koje kasnije zavolimo zapravo prava stvar jer tako nekako sazriš sa samim likom (kod tebe Stanis kod mene Džejmi koga sam do trće sezone takoreći mrzela). Ja sam Džona obožavala ali nekako vremenom smo se razišli idalje je u top 5 samo ne više broj jedan što je na početku erije bio. Jako mi se dopada ogovor na ženski lik, mislim da ljudi obično biraju Sersi Deneris ili Arju ovo je tako ne kliše i originalno a opet slažem se najinspirativniji ženski lik ubedljivo.
  Hm ja mislim da ja u seriji nemam omiljeni lik iz kuće stark Bren možda ja u pricipu sam oduvek bila najfasciniranijea Brendon "divlji vuk"
  Lanisteri ja ih volim sve to je verovatno jedina fmailija gde Martin nije štetedo na opisivanju i davanju kompleksnih ličnosti od Tajvina do Tiiona svi su zanimljivi.
  Moja sestra je na pitanje koji bi lik bila odgovorila ovako Pituljica-njega niko neće da dira a i da hoće gde sme čuva ga Arja.
  Ja mislim da bih morala po sezonama da izvdvajam momente ali kad sad sagledam krunisanje dva kralja na severu- prvo roba a onda retake iste scene sa Džonom par sezona kasnije su verovatno moji omiljeni momenti.
  Da da da! Ne smatra se za džabe najboljom epizodom ikada napisanom!
  Ono što su u seriji prikazali kao Regara je ruglo za onakav lik iz knjige. Bukvalno. Meni su Rob, Džejmi i Oberin uvek bili simpatije. U knjizi volim Brendona i kad god se pominjao fascinirao me.
  Ne volimo iste likove.
  Sve u vezi Šrien je tužno ali verovatno mi je najgore kada majka shvata šta je uradila. Nisam je volela ali mi muka pripane kad se setim.
  Vidiš ja sam dugo lomila da li sam tim Deneris/Džon ili Deneris/Džora i definitivno barem u seriji pripadam Džorinom timu. To je veza koja mi je prelepa u svakom smilsu te reči.
  Apsolutno se slažem mada i ako je volim mislim da je Arja malo precenjena mislim da fanovi je vide kao neuništivu zaborave da je devojčica inače nisam videla epizodu ali videh njenu scenus a Gendrijem (tviter spoilovao) ...da to nije valjao.
  Najpotcenjiji je Sersina desnica i Juron. To su pasni likovi ljudi ih uzimaju zdravo za gotovo.
  Deneris od čestvtre sezone nije iteresantna čak i kad su interesnante situacije oko nje sam lik je dosadan. Tiron nam isto stoji u mestu tek se makne malčice. Neko je postavio meme na tviteru da mu vrate akohol i žene iz javne kuće jer je tad bio intesantniji umrla sam od smeha.
  Moj glas za najboljeg igrača ide belom štaču čovek nabavio sebi zmaja i armiju u samo par epizoda, svi likovi su šale naspram njega.
  Msilim da trona biti neće ja ima čudnu teoriju da će se ovaj sistem koji trneutno imaju raspasti..
  Smorila sam sa komentarom. Odličan post uživala sam čitajući i drago mi je što si odgovorila na tag.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Srećan Uskrs i ovom prilikom!:)
   Nisi smorila uopšte, zapravo si me podsetila na još neke odlične momene i jedva čekam kraj sezone, pa da rekapituliramo sve.:) Sestra ti je carica, haha, Pituljica jeste najbolje prošao. Isto smatram da je Džorin lik u seriji zanimljiviji i bolji, jer u knjigama deluje blago pedofiličarski :(, dok je tandem Sersei-Juron definitivno potcenjen i mada se sad sprdaju na njihov račun (sigurno si videla montaže na Sersei i Dambo temu), mislim da ih nipošto ne smemo brzo otpisati. Meni je Night King i dalje premalo objašnjen da bih u potpunosti razumela opasnost koja od njega preti, ali sve više mi se čini da će Martin (sudeći prema obilju referenci na Tolkina iz poslednje emitovane epizode) ipak izvući taj "LotR" fazon završetka. Videćemo uskoro!
   Hvala ti, pre svega na ideji i inspiraciji, a onda i čitanju, sa uvek sjajnim komentarima.:)

   Избриши