субота, 27. јануар 2018.

Subota sa knjigom: “Game of Thrones” knjiški upitnik

piše: Isidora Đolović
Zima je stigla, ali, sada je već potvrđeno da ove godine ipak nećemo pratiti nastavak – ujedno i toliko iščekivani epilog – serije „Igra prestola“. Pauza duža od onih na koje smo navikli, daje im vremena da (naravno, budu li za to voljni) isprave propuste iz sedme sezone; nama da ih se uželimo i zaboravimo spomenute slabosti još, u sećanju, svežeg nastavka omiljene epske sage sa malih ekrana; a Džordžu Martinu da završi i već jednom objavi šestu knjigu – ako se iko još, uopšte, nada kako mu vetrovi zime nisu zameli početno nadahnuće za istoimeno delo. Srećom, do leta 2019. imamo vremena na pretek za reprize, ponovno iščitavanje (superiornijeg) pisanog uzora, raznorazne igrice, kvizove i tematske zanimacije u znaku snega, vatre, zidina tvrđava, zmajeva i vukova, tek da nam Vesteros ne padne u zaborav. Jedan od takvih načina zabave je sledeći upitnik iz tri dela, za koji se zahvaljujem Ivani, a preporučujem da pročitate i Sarine odgovore. Mada je TV fenomen „Igra prestola“ zasnovan na KNJIGAMA, ovoga puta temat nosi ime po seriji (i prvom tomu), jer se njegov drugi i treći deo pretežno bave veštinama učešća u famoznoj igri – i njenog preživljavanja. Prvi deo upitnika veoma simpatično i originalno koristi parole najmoćnijih plemićkih kuća, kao oblik različitih pitanja o tvorevinama pisane reči. Nije baš „Džumandži“, ali, nadam se da će vam biti interesantno. U fiktivnom kraljevstvu iz reči i slika Martina, Beniofa i Vajsa ionako smo se odavno izgubili!

Među našim omiljenim junacima, ne zaboravimo, ima umetničkih duša i posvećenih čitalaca (naravno, prema mogućnostima vremena, staleža i dostupnosti drevnih spisa!). Ne računajući meštre i putujuće bardove, Tirion Lanister je na divan način objasnio preimućstva knjige:
A tu je i revnosni Stanis, borac za krunu, jezik i pravopis! 

I

1. “MI NE SEJEMO” (kuća Grejdžoj) - KNJIGA KOJU NIKADA NE BI KUPILA?
Svakako ono što ne bih ni čitala, što ne cenim i, prema tome, smatram potencijalnom sramotom na svojoj polici. Mislim da je to logično. U mom slučaju, na spisku za izbegavanje su naslovi poput „Pedeset nijansi sive“ i svih varijacija na temu, zatim „ljubići“ Danijele Stil, Nore Roberts, Sandre Braun, Alimpićke, Dedićke, Musoa i sličnih, priručnici za samopomoć, itd. Nije tek stvar predrasuda - naprosto ne vidim razlog trošenja novca, vremena i prostora na ovakvo štivo, iz koga ne mogu ništa da naučim, niti da se bar pametno razonodim i bez negodovanja (zbog ispraznosti) opustim. Bez preterivanja, možda bih čak pre „udomila“ Hitlerovu ili knjige Alistera Kroulija, nego ove, beznadežno trivijalne. I ne želim da time uvredim mnogobrojne ljubitelje klišeizirane žanrovske literaturice, jer pretpostavljam da ni oni ne bi kupili nešto što se meni dopada.

2. “VATRA I KRV” (kuća Targerijen) -KNJIGA KOJA JE U TEBI PROBUDILA SNAŽNE EMOCIJE?
Svaka dobra knjiga me na izvestan način dotakne i prilično intenzivno proživim njenu radnju. Nedavno sam pročitala, ko zna koji po redu u tom stilu, članak o dobrim stranama druženja sa knjigom, gde je, između ostalog, istaknuto razvijanje empatije i sposobnosti boljeg razumevanja drugih ljudi. Ne mora to biti baš uvek pravilo, ali na ličnom primeru mi se čini da je istina – zahvaljujući načitanosti, nekako sam navikla da se i u svakodnevnom životu stavim u tuđu poziciju, razmotrim situaciju iz više uglova i pokušam da u većoj meri „gledam tuđim očima“. Šteta što se čini da mnogi uglavnom nisu tome vični, ni raspoloženi da pokušaju! Dok čitam, „p(r)otrese” me mnogo emocija – često oprečnih – od potištenosti, preko ozarenog divljenja, od besa do prkosa. Nekad su podstaknute samom ličnošću junaka, nekad opisanim doživljajima, a ima i udela u opštem načinu prikazivanja svega toga. Najupečatljivije mi je u sećanju ostala, od pre par godina, tuga izazvana Kroninovim romanom „Šeširdžijin zamak“.

3. “ZIMA DOLAZI” (kuća Stark) - OMILJENO ZIMSKO ŠTIVO?
Nema dileme, ušuškanosti dok napolju caruju mraz, produžena tama, magle i njegovo veličanstvo sneg (baš se ovih dana koleba, udostojivši se da nas poseti, ali ne i predugo ostane u gostima), najviše odgovaraju dela koja svojom atmosferom oživljavaju iste takve pejzaže, uz sumorna osećanja. U nekom od ranijih upitnika, spomenula sam ruske romane, naročito iz epohe realizma, kao prvu i najsavršeniju asocijaciju na belo godišnje doba. Reče li neko Tolstoj, Turgenjev, Puškin, Gogolj? Mislim da je pravo vreme da se prihvatite „Ane Karenjine“ ili „Rata i mira“, večeri su srazmerno duge i tihe. Zima i praznici, naravno, ne idu bez Dikensa – ne samo zbog „Božićne pesme“, tako da je bilo koji od njegovih romana takođe odličan izbor. Bajke i svi vidovi folklorne/epske fantastike se podrazumevaju, nezavisno od podneblja porekla.

4. “PORODICA, DUŽNOST, ČAST” (kuća Tuli) - KNJIGA SA SNAŽNIM PORODIČNIM VEZAMA?
Budimo iskreni, od knjiga koje volimo – a da nisu dečje (gde se povezanost ukućana najčešće podrazumeva, iz jasnih moralno-vaspitnih razloga!), pitanje porodične vezanosti je obično više nego problematično. Poput svih realnih međuljudskih odnosa, književne familije skrivaju brojne nesuglasice, zavisti, lukavstva i dugogodišnje pritajene „otrovne strelice“. Zato su, valjda, te nesrećne porodice, kao što je lepo primetio Tolstoj (u uvodnom citatu koji znaju čak i oni što nikad nisu otvorili knjigu iz koje potiče!), brojnije, raznovrsnije, inspirativnije od srećnih. Kao odgovor biram „Sagu o Forsajtima“ Džona Golsvordija. Ova velika i razgranata porodica daleko je od primera savršene međusobne ljubavi, ali, činjenica da pripadaju istom stablu – i to kakvog ugleda! – sudbinski utiče na nekoliko njenih naraštaja. Uopšte, porodični romani suvereno vladaju sve do sredine XX veka: pisali su ih Tolstoj, Dostojevski, Zola, Balzak, Man, naši Crnjanski, Ćosić, Rastko Petrović, Pekić...

5. “NAŠ JE GNEV” (kuća Barateon) - KNJIGA KOJA TE RAZBESNELA?
Može da me iznervira tok radnje, rasplet, rešenje sudbine junaka; često me izluđuju pojedini likovi, postepeno razilaženje sa logikom, iznevereno očekivanje; ali, ništa me neće razbesneti više od loše napisane knjige. Posebno ako je bila dobro zamišljena, pompezno najavljena, interesantno izreklamirana. Odavno me nešto pročitano nije u tolikoj meri izbacilo iz takta kao „roman“ Nenada Gajića, „Bajka nad bajkama“, tačnije, njegov nastavak, sa podnaslovom „Dva cara“. Da ne dužim sad, jer bi potrajalo (recenziju oba dela ćete imati prilike da pročitate u toku ove godine), reći ću samo da je u pitanju potpuno nakaradna papazjanija epske fantastike (Tolkin po srpski, u žalosnom pokušaju), slovenske mitologije, epike kosovskog ciklusa, folklora...Zvuči zanimljivo, zar ne? Ali, prepričane narodne pesme, zbunjujuće ispretumbana imena dobro poznatih junaka, uz katastrofalni pokušaj prenošenja deseteračkog stiha u prozni izraz, razgnevili bi, verujem, mnogo tolerantnije i blagonaklonije osobe nego što je moja malenkost.

6. “NESAGNUTI, NEPOKORENI, NESLOMLJENI” (kuća Martel) - KNJIGA KOJOJ SE UVEK VRAĆAŠ?
Nažalost, još uvek ne nalazim dovoljno vremena da se vratim mnogim važnim i dragim knjigama koje sam odavno pročitala, iako mi je to u planu. Smatram da pojedina dela zahtevaju neizostavno ponovljeno čitanje, u više navrata tokom života – ne samo radi boljeg razumevanja, nego i čistog čitalačkog uživanja. Za sada primećujem da se najlakše vraćam romanima „Slika Dorijana Greja“ (Oskar Vajld) i „Evgenije Onjegin“ A.S.Puškina. Pored toga što ih obožavam, mislim da je presudna i njihova kratkoća, tako da sam ih, od svih klasika, ubedljivo najviše puta pročitala.

7. “ČUJ MOJU RIKU” (kuća Lanister) - KNJIGA ZA KOJU MISLIŠ  DA ZASLUŽUJE VIŠE PAŽNJE?
Koliko god puta se slično pitanje ponavljalo, moj će odgovor uvek biti isti: „Druga knjiga Seoba“ Miloša Crnjanskog. Ne znam zašto je ovaj roman tako malo poznat i voljen kod nas, kada je u svakom pogledu fascinantan i poseduje sve osobine koje čine jedan veliki klasik, istorijsku prozu u svom najblistavijem ruhu. To me rastužuje i zato ću ga hvaliti u svakoj zgodnoj prilici. Mnogo mudrije glave su ga već nazvale našim pandanom „Ratu i miru“; potpuno se razlikuje (pre svega stilski) od ozloglašenih „Seoba“; uzbudljiv je, likovi neverovatni, opseg prostora i vremena zbivanja dovoljno širok da sve to lagodno obuhvati, pa ne znam je li potreban još neki argument? I kad se zaljubite u (devojke) Pavla Isakoviča ili (momci) tajanstvenu, zelenooku Crnogorku pepeljastih trepavica, pređite na „Roman o Londonu“. Nikada više nećete isto gledati Crnjanskog, obećavam.

II

1. KOM  LIKU ŽELIŠ DA POBEDI U IGRI PRESTOLA?
Nisam sigurna odnosi li se ovo na seriju ili knjige, s obzirom da je odnos snaga aktivnih „na terenu“, u ovom trenutku, poprilično različit kod ova dva medija obrade priče (sve u Martinovu korist). Ipak, odgovor mi je u oba slučaja istovetan – naravno, svom ljubimcu (od prve strane/scene) Džonu. Kao njegovu „desnicu“, priželjkivala sam Stanisa, drugog mi omiljenog muškog lika, čija trenutna pozicija u knjigama daje nadu. Znam da je većini Tirion u mislima već ustoličen na istoj funkciji, ali, ja ga pre vidim kao Denerisinog najbližeg savetnika, za šta serija konačno daje nedvosmislenu potvrdu. Na stranu lične simpatije, pa i prosta logika priče, onako zdravorazumski sam sve vreme tipovala na Maloprstića kao osobu kadru da ih sve „prevesla“ i dočepa se trona – ali, sada znamo kako se to završilo.

2. KOJI LIK ĆE, PO TVOM MIŠLJENJU, UMRETI, A KOJI PREŽIVETI DO KRAJA?

Znajući dosadašnju praksu, bilo ko od igrača može umreti u bilo kom trenutku. Valar Morgulis! Sigurno će, od isturenijih figura, to biti Arja (koja nosi obeležje autodestrukcije još od trećeg dela i, napokon zaveštavši identitet božanstvu osvete i smrti, nema izgleda za preživljavanje na duže staze), zatim Sersei (proročanstvo o „valonkaru“) i vrlo verovatno Džejmi. Malo je teže predvideti ko ostaje do kraja, ali mislim da su prilično bezbedni Tirion, Sansa, Bren i Džon. Upravo potonjem, snežnom zmaju, dajem mnogo veće šanse nego Deneris – ako ništa, zbog toliko anticipiranog „gorko-slatkog“ kraja i poštovanja tragičkog obrasca.

III

1. DA LI BI TI POBEDILA  ILI UMRLA  U IGRI PRESTOLA?

Za ideale ginu budale, a ja sam oduvek u tom taboru. Malo ko je, od mojih fiktivnih i životnih heroja, dočekao spokojnu starost, ili barem da se (za života) „ovajdi“ od sopstvenih poduhvata i načela. Kako nemam dovoljno podlosti, ni lukavstva za igru – ponajmanje tako specifičnu kao što je Martinova, jasno je da bi me likvidirali pre ili kasnije, ovako ishitrenu i impulsivnu.

2. KOJA JE TVOJA KUĆA?
Od početka (uz neznatno dvoumljenje između vukova i zmajeva), a u svetlu prethodnog odgovora naročito razumljivo, kuća Stark.

10 коментара:

 1. Današnji dan mi je sav naopak, ali kad sam se napokon sabrala i shvatila da je subota rekoh JUPI i brže bolje dotrčah da vidim šta me kod tebe čeka. Uživala sam u čitanju, znaj da ćeš biti jedina zaslužna ako mi Crnjanski padne šaka, slobodno ga hvali 24/7 možda ćeš nadjačati moju trenutnu tvrdoglavost. Verujem da bi i mene u GOT-u ubili, na stranu ideali, verovatno bi me neko skratio za glavu samo da se reši mog neprekidnog torokanja.

  Hvala na tekstu i podsećanju na naslove koji me strpljivo čekaju na listi za čitanje. :*

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mrzela sam Crnjanskog, zaista mrzela u srednjoj školi, a bila i ubeđena da zbog "Sumatre" padam prijemni na fakultetu. Mislim da sam tu priču i ovde sto puta ponovila, ali tek negde na četvrtoj godini sam, velikim delom i zahvaljujući stručnijem pristupu i predavačima, stvarno ukapirala i zavolela njegovo stvaralaštvo. Na kraju sam diplomirala sa temom o Crnjanskom. Da mi je neko to pominjao, ne bih verovala.
   Zaključak? Treba čitati.:)
   Hvala, drago mi je što ti se svidelo.:))))*

   Избриши
 2. E uradila si i ti tag uvek se radujem da čitam tvoje odgovore, opširni su i uvek uživam čitajući odgovore. Ja na žalost imam 50 nijansi i to dve proklete knjige. Nisam ih dala nikom prvo jer nisu u najboljem stanju drugo jer mi je žao da bacim pare a bile su skupe tada kada sam ih kupovvala, ruku na srce dobro su sakrivemene iza dosta knjiga tako da ih ne viđam :)
  Moram da se dočepam te Slike Dorijana Greja i da je konačno pročitam :)
  Jao koliko su Harington i Ros Lesli u javnosti ima da mi smuči TV Džona mada je realno da on nekako završi kao pobednik Igre Prestola mada ja negde imam ideju da će kraj doneti kraj 7 kraljevstva možda dmeokratiju ili nešto slično imamo godinu dana da nagađamo :)

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala, Saro!:)
  E, preporučujem ti da nekom pokloniš "50 nijansi", tako je moja mama uradila sa onom groznom knjigom "Grabljivica", komšinice su samo stajale u redu da je pozajme (dobismo je slučajno preko nekih novina) i ona se drage volje otarasila gluposti.:)
  Da, smučiše se i meni, plus su mi nikakav par, al dobro, ako je on srećan...:)
  Uh, nikako nisam za "demokratiju" i ta kvazi savremena dodvoravanja modernoj publici, ipak je u pitanju svet skrojen po uzoru na srednjovekovni, pa bi bilo dobro da ostanu dosledni barem tome.
  Drago mi je što ti se svidelo!:)

  ОдговориИзбриши
 4. Citam vec neko vreme tvoj blog, nisam nikada komentarisala, ali sada prosto moram. Zaista uzivam u tvom stilu pisanja i recenzijama, ali tvoj stav po pitanju knjiga koje vredi citati i imati u svojoj kucnoj biblioteci me je potpuno odusevio. Istog sam misljenja (mada usamljenog u mojoj okolini) pa si mi bas ulepsala dan ovim blogom. :) Takodje, Kroninov "Sesirdzijin zamak" me je doveo do glasnog ridanja pre nekoliko godina. A mnogo mi je drago da vidim da ima jos osoba koje sagledavaju situacije tudjim ocima, posto sam i u tom smislu prilicno usamljena. Tako da me je ovaj blog bas odusevio i nekako me enrgetski osnazio! :D Hvala!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Draga Zvezdana, pre svega da ti poželim dobrodošlicu na blog i mnogo, mnogo zahvalim na divnim rečima!:)))) Milo mi je što ti se dopadaju moji tekstovi i preporuke, zaista se nadam da ćeš i dalje u njima uživati, a ja ću se potruditi da to i dalje budu zanimljive i korisne teme, preporuke, priče...:)
   Primetila sam da obe komentarišemo Aleksandrine tekstove (blog Books and Lilies), pa mi je drago što se ovim putem povezuju ljudi istih interesovanja i mišljenja. Nismo usamljene!:) I slobodno komentariši kada god poželiš, piši predloge, utiske, jedva čekam da čujem. Mnogo HVALA još jednom, ovo mi zaista neizmerno znači!:)))))

   Избриши
 5. Omg kako kul upitnik moram da ga radim. Baš si jako lepo uklopila njihove banere tj ove slike sa pitanjima baš ima Got atmosferu upitnik. I ja mislim da bi mene ubili ko Neda odma u prvoj sezoni hahahha. Inače skroz si me ubedila da čitam drugu knjigu Seoba sad i još sam kod kuće prehlađena, pa mi je odma tu pri ruci. Ja sam Crnjanskog zavolela odmah na prvo čitanje Seoba. Moja mama isto ne voli tu prvu knjigu , al sam je ja ubedila da je Crnjanski bog otac, pa ga je sad skoro opet čitala i mislim da joj se sad sviđa. Inače sećam se da je i profesorka rekla da je on malo mračan za naš uzrast kad smo diskutovali o tome na času, al meni baš nije bila ni malo mračna i baš sam bila puna entuzijazma. Volim i njegovu poeziju, a Dnevniko o Čarnojeviću sam čitala, ali sam i zaboravila malo o čemu je sad aga se ne sećam.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jedva čekam tvoju verziju upitnika!:)
   A za Crnjanskog, MNOGO MI JE DRAGO i, eto, baš se iskreno nadam da će se i tebi svideti. On jeste u gimnazijskom uzrastu, barem za mene, bio prilično mračan i nisam ga shvatila, pa ni volela. Zato sam se na fakultetu naprosto ZALJUBILA u njegove knjige i to još traje, traje..."Druga knjiga Seoba", "Roman o Londonu", drama "Maska", "Lament nad Beogradom", "Dnevnik o Čarnojeviću"...pa, ne znam šta bih ti pre preporučila, ne možeš da pogrešiš. "Seobe" su mi još najmanje drage.

   http://alittlerunaway.blogspot.com/2013/04/crnjanski-i-ja.html

   Eto, u tom "bajatom" tekstu obrazložih.

   Oporavi se brzo.:*

   Избриши
 6. Hvala , nadam se da hoću. :) Ja sam skroz zaboravila kako je čudan taj jezik koji koriste 1700neke nikako da se priviknem. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. U "Drugoj knjizi Seoba" je još čudniji. Budi spremna i nemoj da ustukneš od čitanja zbog toga, brzo se privikne!
   P.S. Videh sad da si odradila ovaj upitnik, pa odoh da čitam.:)

   Избриши