субота, 01. октобар 2016.

Subota sa knjigom: Čovek i grad

piše: Isidora Đolović

Čovek Dušana Vasiljeva "peva posle rata" - čovek se ovde seća pred licem smrti i rasteretivši srce tolikih uspomena (vedrih, bolnih, intenzivnih) pronalazi snagu da nastavi dalje, "slaveći život". Posle pretrpljenog srčanog udara i graničnog iskustva ozbiljne životne ugroženosti, jedan od najprepoznatljivijih i verovatno najduhovitijih jugoslovenskih muzičara suočava se sa prošlošću, koja je neraskidivo isprepletena sa sudbinom danas nepostojeće SFRJ. Pod naslovom sa snažnim simboličkim potencijalom (mada, po priznanju samog autora, ne i njegovog prvobitnog izbora) - "Fajront u Sarajevu" (Laguna, 2014), ova knjiga je brzo pobrala simpatije ne samo nostalgičara, već svih koji vole da u današnjim smutnim vremenima čuju (pročitaju) poneku zgodnu, iskrenu i osećajnu reč. O samoj promociji izdanja, pisala sam OVDE
izvor: klix.ba
Nenad Janković alias dr Nele Karajlić, pre svega, nije književnik i sa tom svešću je neophodno pristupiti ovoj autobiografiji. Ona je zabavna, osećajna, potresna i iskrena, sročena u samo njemu svojstvenom maniru, znanom iz tekstova "Zabranjenog pušenja" i replika legendarnih "Nadrealista". Baš kao što joj i naslov govori, obuhvata period između autorovog detinjstva u okolini stadiona "Koševo" i napuštanja rodnog grada, u predvečerje rata. Predstavlja svojevrsno razračunavanje sa minulim vremenom, sa emocijama koje je teško obuzdati, usled čega tekst više puta "sklizne" u nepotrebno razvijene, ali nikako neobične ili problematične digresije. 

Dok svakako ima svojih manjkavosti (npr, Karajlić tri puta na samo jednoj strani pomene kako ga je "dida Sima zvao Neno"; tu su besmislene opservacije poput one o mogućim razmišljanjima lika koji je zakasnio na randevu, pa izvisio; ili nemogućnosti da se odvoji od današnjeg, iskustvom i distancom obojenog, zagorčanog pogleda na nekadašnjeg kolegu iz benda, Davora Sučića "Seja Seksona"), Neletova ispovest sa druge strane pruža neverovatne delove, koji su me oduševili lepotom, pismenošću i poetičnošću. Donosi nam preciznu i toplu panoramu Sarajeva, kao možda najneobičnijeg centra jedne od jugoslovenskih republika; opisuje dobro znane ulice, karakteristična mesta odrastanja, mirise i zvukove, u pokretu uhvaćenu raju i njihove tipične dane; fasciniranost fudbalom, Titom i muzikom. 

Uspomene kojima defiluju sve sama poznata lica iz, sada već istorije ovdašnje pop/rock-kulture, prvenstveno jedinstvenog "New Primitives" pokreta, presecaju digresije iz današnje vizure, kao pravi kontrast i sumorna procena našeg doba. Mladalačkoj solidarnosti, entuzijazmu i svesti o uvrnutoj, ali podsticajnoj fantaziji koju je SFRJ predstavljala, grubo je suprotstavljeno današnje robovlasničko-kapitalističko vreme, koje gazi svako ljudsko dostojanstvo i unapred saseca krila.

U svakom slučaju, Nele Karajlić je čovek koji i te kako IMA i UME šta da kaže. Njegova (is)povest je ujedno značajan i zanimljiv izvor građe za kulturnu istoriju SFRJ, kojoj je sa svojim kolegama dao znatan doprinos. Vredna je pažnje i čitanja, posebno ukoliko ste zainteresovani za "bolju prošlost" i koliko-toliko objektivni osvrt na vesele osamdesete u mešavini bede i sjaja, ali i neisrcpnoj kreativnoj energiji i vrcavosti mladalačkog duha. 

U nju je, očigledno, uneto "pola gorčine i pola sjete", a celo srce!

5 коментара:

 1. I to baš danas na dan kad nam je Zijo otišo. To je upravo ta knjiga. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Knjiga je odlična, baš me i rastužila i nasmejala i, što je najbitnije, potpuno prenela u njihovo vreme i dočarala sve epizode. :)
   Da, danas je tužan jubilej i Zijo će sutra dobiti maleni omaž ovde na blogu, a namerno sam za "Subotu sa knjigom" birala ovu Neletovu, jer je Dražen tu važan akter. Epizoda kada su skupa pešačili na more i tražili kornjaču za Zijovu devojku - neprocenjivo!:))))

   Избриши
 2. Baš mi je drago da sam naišla na ovu tvoju recenziju, inače odlično napisanu, jer je moj muž veliki obožavalac Zabranjenog pušenja, tako da si mi taman dala ideju za naredni poklon. Drago mi je da si se vratila blogovanju. :)))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, od srca preporučujem knjigu, mislim da će mu se sigurno svideti, a i tebi. :)))) Zabavna je, pismeno i lepo sklopljena, setna...

   I meni je drago, ideje su se nagomilale, sad još da se opet naviknem na pisanje!:))))

   Избриши