недеља, 15. мај 2016.

Rewatching "The Borgias": Sezona 3, epizoda 2

komentariše: Isidora Đolović


The Purge


Da se odmah razumemo, ovo nije (klasična) igra dobra i zla. Nema čistih ruku, niti apsolutnih pozitivaca i negativaca. Reč je o spletu ambicije i interesa, stoga i metafora paukove mreže - koju Rodrigo više puta koristi da opiše Italiju i niti intrige u čijem je središtu „zmijsko leglo“, Vatikan. Pročišćenje iz naslova, dvostruko je i višeznačno. Probivši se upravo otrovom do vlasti, rodonačelnik je u čudu što mu se sada to  vraća, kroz siktanje „zmijica“ sa kardinalskim šeširima. Iznova ugrožena, porodica mora da tešnje nego ikad „zbije redove“. Raspodela dužnosti ostaje standardna - Čezare deluje spolja, otac se brine za unutrašnje poslove.

Papina vera je uzdrmana na svakom planu. Čak ni porodično jezgro, sada okrnjeno, nije više izvor apsolutne sigurnosti. Pa, ipak, šansa koja se sinu nudi da iznova zasluži ono što Čezare zove oprost, a papa ljubav, jeste u kidanju mreže „tarantule iz Forlija“. Za sveštenstvo će se Rodrigo već sam pobrinuti.

Čez kao brica (Svini Tod?!)…
No more Mr. Nice Guy: Da li je još nekoga uvodna scena podsetila na Teonovo brijanje Remzija, u četvrtoj sezoni „Game of Thrones“? I to baš u trenutku kada pape, po ko zna koji put, sumnjiči Čezara za nelojalnost, nedovoljnu upućenost, neobaveštenost. Nesrećnik je zbog očeve naklonosti ubio, a i dalje je čeka k'o ozebao sunce - što Rodrigo, kako izgleda, uveliko koristi. Savetuje ga da prati tragove do jezgra zavere, matice - „Great Arachne“ Katerine, a sve po „listi za odstrel“. 
…i papina kolica!

Gušteri su izmileli među kamenim zidinama. Jedno anonimno lančano pisamce ih okuplja, oko samouverenog Rufija. Svi jedni druge zovu „zmijama“ i deklamuju ona imena, zavrtelo mi se u glavi!
Black heart of the Borgia nightmare
Junior se raspojasao i vidno odbacio svaki stari obzir. U ovom slučaju, slobodno možemo reći da je „učenik prevazišao učitelja“, jer njegov gnev i žeđ za krvlju više niko i ništa ne može zauzdati. Dok Rufio, koga smo upoznali u prošloj epizodi, uspostavlja pomenuti, tajni savez plemićkih naslednika (tradicionalno zakrvljenih, ali privremeno - takoreći ad hoc! - ujedinjenih protiv Bordžija), Čezare sa Mikeletom tamani jednog po jednog, brže nego što se dogovor stigao učvrstiti. Prisetivši se kondotjera iz druge sezone (odbačena mlađa braća pomenutih), možda smo na tragu tome kako je brzo raskrinkan tajni pakt. Ili su Čezu usled osvetničkog žara i želje da zaštiti porodicu proradile natprirodne moći? Tek, dok je Remziju Boltonu potrebno „20 dobrih ljudi“, Čezaru je i jedan (Miki) sasvim dovoljan da naglavačke prevrne Rim.

Scena u krčmi, gde ubojiti tandem zavodi red (nenadmašna uvertira: „Čuli bi iglu kako pada“ - „Da imam iglu!“) pokazuje kako dobro zvuči  novo oslovljavanje (lorde Bordžija), a zatim i odlično poznavanje internih prilika u svakoj od plemićkih kuća. Čez je samouveren, ne oprašta i ništa ne krije u svom nastupu. Moram da priznam kako je i pored prelepih dijaloga, dikcije i glume, od treće sezone primetan i izvestan manir koji mi se baš ne dopada. To je PRENAGLAŠAVANJE, kao da gledaoci pate od kratkoročne amnezije. Samo u ovoj epizodi, pokušajte da reckate koliko ste samo puta čuli „razbrajalicu“ imena Bordžijinih rivala. Kao što Deneris smara sa onim: „Ja sam Deneris Targerijen Olujrođena, Kraljica Andala, Rojnara i Prvih ljudi, Sedam kraljevstava, razbijačica okova, osloboditelj robova, kalisi Dotkraka, neizgorela i majka zmajeva“ bla-bla-bla, sličan efekat (na mene) proizvodi Čezarovo: „Kolona, Orsini, DeLuka, Viteli, Balioni…“ To da je Paolo bio nepismeni konjušar već smo apsolvirali, što neće sprečiti da nas nešto kasnije, u istoj epizodi, iznova ne podsete. I, da, jeste li znali da su Bordžije poreklom Španci?!? Očigledno ne, čim se i dalje na tome insistira...
Okršaj sa kardinalom Orsinijem (namenski u civilu, dok se kocka) i njegova dva rođaka, završen je kiselim osmesima - nakon što dotični „natrlja papinom sinu nos“ činjenicom da je Huanov ubica još uvek neuhapšen, a po Rimu vazda kruže čudne glasine….

Rodrigovo klupko i detektor laži: Papa se brzo „vratio u sedlo“ (dakle, ne beše bezazlena prošlonedeljna opaska Askanija Sforce, kako ne treba da čudi ako se otrovani već pridigao i uzeo but u jednu, a sobaricu u drugu ruku!), ali, avaj - afrička šljiva usled dejstva kantarele više ne deluje tako dobro. Vilinska Đulija ga teši, uz dvosmisleno „I ovo će proći“, sluteći nešto nepovoljno za njihovu vezu…
Pored toga, muči ga košmar u kome mu dečak Huan isklizne i upada u provaliju. Iz borbe sa podmuklim osećanjem izneverene podrške, budi ga Čezare, napominjući (i opominjući!): „Your loving son“. Rodrigov bunovni odgovor je:“My only son“ i izaziva ozbiljne nedoumice. 
Zar je zaboravljeno na postojanje Žofrea? Da li je mislio na Huana, svog jedinog pravog (po srcu) sina?  Je li to Čezare, kao njemu najviše sličan? Ili, naprosto, propust u scenariju? Kako loše snove možda donosi sunčanica, uz informacije o zaveri stiže zanimljivo šeširče. Tako zaštićen, Rodrigo formuliše svoj plan elegantne osvete - okrenuti kardinale jedne protiv drugih, a onda ubirati plodove gneva i zavisti. U pogon se iznova stavljaju sprave za mučenje u Kastel Sent-Anđelu, a papa uživa u samoj zamisli torture, izopštenja i lišavanja ponosa.
Verbalni duel počinje od - Askanija, uz pretpostavku da dotični „želi biti Bordžija više nego Sforca“. Mada je unapređen u inkvizitora, ne suspreže kritičku misao, pa će na papinu opasku da planira „doći glave svima koji ga smatraju nepodobnim“, odgovoriti pitanjem: „Dakle, mišljenje je zločin?“ Ipak, revnosno će obavljati poverenu dužnost. Prvi je na udaru kardinal DeLuka. U poverenju, Sforca ga nagovara na lažno svedočenje o nameri Dela Roverea i Katerine da potamane Bordžije, počev od Huana. Time će iznutra zavaditi pripadnike Kurije, ali i preusmeriti bes sa Vatikana, bespovratno promenjenog. Njihova budućnost su strahovlada i nasilje, sa čime se moraju pomiriti.
You must learn how outrage becomes normality.
DeLuka će prvi isprobati sve to na delu - uz pritajenog Mikija, naravno. Hodajući priručnik za zatvorenike, Mikeleto ga podvrgava seansi u toj, simbolično nazvanoj, „kući laži“. Niko pod mukama ne govori istinu. Poenta je posmatrati sprave za mučenje kao „prijatelje“, naučiti reći ono što se očekuje. Izbeći. Stoga već prilikom druge Sforcine posete, hapšenik primenjuje plaćenikov savet. U „budnom snu“ mu se javila istina.

Girl gone wild: Mora se priznati, Alfonso je idealan verenik. Uspavljuje i nosi Đovanija, ne smeta mu što je Lukrecija već bila udata i neverna, što ima vanbračnog sina i, po njenim rečima, „ceo svet to zna“. Ali, nažalost, lukavija u pogrešnom trenutku, ona bukvalno napada Aragonskog, tražeći potpunu iskrenost. On se oseća nelagodno, priznajući joj da se čuva za brak, da je potpuno neiskusan. Lukreciji, iako se koliko juče „zasitila“ sa Rafaelo-kuglicama, odjednom SMETA što mora da sačeka prvu bračnu noć?!? (Moram priznati da me hronologija u seriji inače zbunjuje, ali o tom-potom.)
Usled toga, provocira budućeg dragog da je devac koji je čekanjem namerno muči. Ali, nije to jedini način na koji će joj, ponovo nenamerno zadati jed. Stric Ferdinand ima nešto protiv Đovanija, odnosno, činjenice da prisustvo kopileta na dvoru može narušiti ugled porodice. Alfonso se ne slaže i za Lukreciju bi skinuo zvezde s neba, ali, dužan je da joj prenese upozorenje. Sada je jedina nada Čezare, vođa pregovaračkog tima. U međuvremenu, kako izmanipulisati verenika koji dosledno odbija svako zavođenje?
Dok su jedni zagoreli, drugi su - pregoreli! Žaleći se bivšoj na impotenciju, Rodrigo se pita da li je to blagoslov ili kazna? Hoće li mu apstinencija omogućiti preusmeravanje otrova na izvršenje osvete? Kako voleti u vreme rizika i nepoverenja? Strpljiva i beskrajno tolerantna, Vanoca je tu da ga sasluša. Papa iznova zamišlja svoj život bez titule, zajedničke penzionerske dane u vinogradu, uz unučiće, pčelarstvo, mir i prirodu (vratimo se na prvu sezonu i predizborno zatišje, kada su, još na okupu, igrali karte u majčinom vrtu). Po ko zna koji put, papinstvo mu je ugrozilo dom i pokolebalo ga iz osnova.

A šta je uradilo njegovoj deci, već se na mnogo pogubnih načina počelo pokazivati….Dok Čezare isprobava oklop, sestrica besno ulazi u prostoriju, sa pitanjem da li jedna ljubav obavezno isljučuje drugu i može li se tu išta učiniti? Ona, naravno, misli na Đovanija i Alfonsa, ali Čezare odmah svrstava sebe u tu podelu, što Lukrecija ne negira i prvi put radi prihvata sugerisani flert. Vidno drugačija, smatra da je njegova dužnost da joj omogući zadržavanje sina i pored druge burme. Kada je već „skandal Italije“, deo „unholly family“, idemo sa provokacijama, svima u inat! Osvetnički raspoložen Čez, sada bez stega i odlučniji, svoju zakletvu zapečatiće jednim neočekivano strastvenim, nipošto bratskim poljupcem.
Nešto kasnije, verovatno isprovociran nekontrolisanim odvijanjem onog susreta, dolazi joj u posetu - i zatiče je u Evinoj „venčanici“. Rušenje drugog tabua, nakon bratoubistva, došlo bi mu kao mačji kašalj. Njoj bi bilo logična posledica ogorčenosti i razočaranosti večitim uslovljavanjima. Isprva zabezeknut, Čez skreće pogled. Seja podstiče, inicira, mami - napokon odgovara njegovim višegodišnjim signalima. Ono što oduvek potajno želiš - UZMI (čika Frojde, imamo slučaj!), sve pod maskom „probe“ i provere razloga što se Alfonso usteže, potencirajući ono „ništa pre braka“.
I’m a Borgia and I feel unloved.
 Da, pogrešno je i bolesno, ali priznajmo neosporno - hemija je u ovoj sceni na nivou. Sluškinjino kucanje na vrata prekida ih, na samoj ivici da skliznu u opasan ponor. Izbezumljen od siline iskušenja, kao da mu se zavrtelo u glavi, Čezare se povlači. Dok deluje kao da se uplašio samoga sebe, Lukrecija je iznenađujuće pribrana.

We were on a break?! Lažno svedočenje DeLuke unosi pravu pometnju u glave kurijske Hidre. Umetnost obmane, podilaženja papi, velika farsa odvija se u oba smera. Stavivši sebe i imenovanu sabraću na žrtvenik, pokreće pravo „čerupanje“ u kardinalskom zboru. To pogoduje papi da se, koristeći neslogu, lako reši najprominentnijih rivala i očisti veće (a i Rim) od konkurencije.

Vanoca je i dalje dežurna „draga Saveta“, ovoga puta ponovo Đuliji. Nakon pomoći u prvoj epizodi druge sezone, sa Vitorijom, između njih vlada prinudno primirje. Naslednica oseća promenu i polako se priprema da pregovara o „otpremnini“, ako joj se već „krčka“ sudbina izgustirane ljubavnice. Jedan od uslova je - kardinalska titula za brata.
Papa sa svoje strane razmatra stavljanje La Belle na „pauzu“(ko se sada setio Rosa i Rejčel iz „Prijatelja“?!?), predosećajući kako joj to neće teško pasti, usled naizgled obostranog zasićenja. Na stepeništu PREDIVNE palate oduzete jednom od izdajnika, kao da se u međuvremenu budi stara ljubav iz, nikad ugašene, odanosti dvoje veterana. Vanoca je kategorična u stavu da im je razdvojenost mnogo pomogla, dok su „zajedno - prokleti“. Njen ponos sprečava da se vrati tamo odakle je jednom odgurnuta. Odgovara joj status quo.
Pa, ipak, nisu Čezare i Lukrecija jedini privučeni neodoljivim zovom raskošnog kreveta. U ovoj sceni ih prvi put vidimo kao bivše-možda buduće ljubavnike sa puno prisnosti i duhovitosti, vrlo simpatične. Ona se ne da, on navaljuje, a „afrička šljiva“ postaje bespotrebna. Najbolji afrodizijak je - UKUS POZNATOG; i za decu, i za njih.
Opasne igre se nastavljaju na svim poljima. Saterani u ćošak, kardinali se odriču svojih funkcija i imanja u korist crkve (čitajte - pape). Više nema ni dvoumljenja, ni opravdanja za mračne Bordžije. Orsini moli za brzu ispovest od Svetog oca, pred odlazak, u drugoj prostoriji. 

Pikolomini žučno protestuje pred v.d.islednikom Sforcom, gazeći crvenu kapu, dok Orsini pokušava atentat u Obilić-stilu. Papi se, uz muškost, očigledno vratila i snaga - pa u nekoliko rvačkih zahvata i koškanja, uspeva da savlada duplo mlađeg napadača.
Pustio bi' ja njega, al neće on mene!

Zanimljivije nije bilo ni kad su se „potukli“ Sremčevi popovi Ćira i Spira. Čezare već nestrpljivo cupka, predosećajući nevolju. Ali, zateći će Rodriga ogrezlog u, ovoga puta, tuđoj krvi. Kocka je bačena, na pomolu je borba do istrebljenja. Počinje rat.


2 коментара:

 1. Sjajno!
  Čitaš mi misli i ja sam kao preslikane na poziciji u Svini stilu videla Remzija i Teona..
  Takođe potenciranja, papagajska ponavljanja jednih te istih imena, u GOT-u titula, zaista udavi.

  Ta familiju koja šokira samim pomenom imena trenutno me više od Čezare/Lukrecija situacije, oko koje se obigrava od starta, više intrigira i šokira odnos Vanoca/Rodrigo/Đulija..
  Za neverovati je da je jedna žena, a druga švalerka kada čuješ njihove teme razgovora..
  A Rodrigova žalba i savetovanje s Vanocom po pitanju života pod plahtama sa la bellom.

  Para mi uši forsirana parola "mi smo španci", a i to zaboravljanje najmlađeg zabrinjava..

  Miki bi da je u GOT-u izašao sam u boj protiv WW i pritom pobedio. Doneo spokoj Vesterosu, nebitno koji mu je kralj..
  Toliko nam je Miki sposoban, maestro smrti..
  Remzi bi verovatno bio davna prošlost, rešio bi sve probleme naš razbojnički vitez :D

  Svima maske padaju..
  Nema privida i ulepšavanja.
  Treba zasukati rukave i uprljati ruke.
  Izučiti umetnost ratovanja.
  Borba za opstanak je na snazi.
  Rat je na pomolu..

  Sjajan tekst!
  Hvala ti💋

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala tebi na čitanju i sjajnim komentarima.:))))
   Baš to, treća sezona će doneti mnogo kontroverzi i intriga, ali oduzela je na logičnosti i dramaturškoj besprekornosti, ili je to bar moj utisak. Sve je to super, Lukrecija, Čezare i Rodrigo su onakvi kakvi su u predanju, ali nekako prenaglo...pa, ipak, videćemo na kraju, ima vremena, kako će mi se učiniti iz ove perspektive celina.
   Jedno je sigurno, svaka sezona ima svoje osobenosti i sve su vrhunske.

   Da, mene trougao Vanoca-Rodrigo-Đulija posebno iznenadi. Papa kao sultan.:)))

   Mikeleto je "devojka za sve", doktor, psihoterapeut, instruktor mačevanja, plaćenik, dadilja. Bez njega, ništa. :)))

   A tek se zahuktava....:)

   P.S. Šešir je, ipak pobedio! Tačno sam mogla da zamislim Rodriga kako gaji pčele i zaliva plastenik negde u okolini Rima, kao Brando/don Korleone na kraju "Kuma".:)))

   Избриши