субота, 23. април 2016.

Odbrojavanje: Predviđanja i još ponešto

komentariše: Isidora Đolović

Narode, ostalo je nešto više od 24 časa do dugo očekivane televizijske premijere početka šeste sezone "Igre prestola". U međuvremenu, stižemo da odamo poštu iznenada preminulom muzičkom geniju Prinsu (kao i David Bowie, dobiće poseban veliki tekst od mene, u toku godine), vidimo leđa izbornom cirkusu i obeležimo međunarodni Dan knjige (23. april). A kad smo već kod literature, nešto najbolje što gledaocu-čitaocu može da se desi jeste  psihičko odvajanje knjiga i serije. Sada sam pronašla u oba slučaja vrednost i uzbudljivost, nema više sitničarenja i kritikovanja, gledam bez opterećenja i zato mi neizvesnost na kraju pete sezone uopšte nije pala teško (u poređenju sa višegodišnjim čekanjem na Martinovu inspiraciju da proradi), čak mi je još uzbudljivije jer ne znam ništa (onako, džonsnouovski!).  

Poslednju poznatu epizodu ispratili smo kroz ovaj prizor:
Mašta nam je dovoljno zagolicana, a odsustvo Kita Haringtona sa premijere šeste sezone samo je deo medijske i marketinške igre, vešto održavanog nivoa napetosti i znatiželje.


Džonova sudbina je zaista goruće pitanje, koje stoji otvoreno već godinama, od objavljivanja "Plesa sa zmajevima" - i naravno da će  "k'o zmija noge" skrivati krajnji ishod. Kit niti može, niti sme da otkrije išta, ali, sedam dana po završetku emitovanja pete,  potvrđeno je da je produžio ugovor za šestu sezonu. Drugo, Džon je lik od krucijalne važnosti za priču, protagonista sa kojim su uvezane, logički ako ništa drugo, tolike sudbine i zbivanja, da bi njegova definitivna likvidacija bila ubistvo same serije/knjige. Kako objasniti Melisandrin povratak? Kome prepustiti borbu protiv White Walkera? Ko, osim Deneris, ima takav razvojni potencijal i značaj za radnju, u čiji je "character development" toliko uloženo, ko bi bio nosilac priče ako Džona nema? To su samo neka pitanja koja mi u ovom trenutku padaju na pamet. Dakle, bez brige, još nije kraj njegovog puta. Svakako, tvorci serijala moraju opravdati efekat neizvesnosti, najavljivani "završetak koji će zapaliti Internet", Martin tek treba da objavi knjigu, spojleri su se već duže vreme znali i među nečitačima....Bićemo u neizvesnosti još par dana (sedmica?), ali, ništa nije tako jednostavno sa "GoT"-om, navikli smo već. No sikiriki. 

Mada je predviđena osma sezona još uvek daleko, imaćemo "bittersweet ending", šta god to značilo. I  neće biti baš TOLIKO crno. Istina, Martinov svet nije takav da možemo očekivati hepiend, a s druge strane je mnogo neočekivanih obrta - nije fer, kao ni sam život, ali, mislim da će za Starkove biti završne pravde, barem na samom kraju. Meni je, kao i većini, previše što ih toliko maltretira - ali, u širem kontekstu, na taj način može poslati neku od sledeće dve poruke: 
1. na svetu nema baš mnogo pravde, pošteni su naivčine i uvek nagrabuse (što i nije daleko od istine), 
2. na svetu ima pravde, ali je spora, teško se dostiže, međutim epski trijumfuje onda kad se najmanje nadaš i onako kako najmanje očekuješ. 
I zapravo mi se dopada taj stepen realističnosti, neizvesnosti, ironije! Jer, površinski gledano, predstavljen nam  je viteški svet, ali, u kome nije dovoljno imati atribute iz priča za malu decu, nego biti i lukav, pokvaren, proračunat, gde nikome ne možeš verovati i moraš da se mnogo dovijaš da bi opstao.
Džon i Deneris su od početka najistureniji likovi. Glavni su, zaista. Tu negde im "diše za vratom" Tirion. Ali, njih dvoje su Led i Vatra iz naslova, jasno kao dan - često sam pisala o simbolici i načinu na koji se njihove priče vode od samog starta. Ostali iz galerije junaka i anti-junaka samo doprinose šarenilu, slojevitosti, dubini priče.  I meni je skoro svako od njih, glavnih i epizodnih, pozitivnih ili negativnih (ako ova kategorija u pravom smislu postoji kod Martina), drag na svoj način. Zapravo, više ih je koje simpatišem nego onih koji me nerviraju.  

Jasno je, obožavam Starkove od samog početka. Oni su najveći stradalnici u priči, prosto je neverovatno do kog stepena ide maštovitost autora u njihovom zatiranju, ali, istovremeno, imajući u vidu da je Martin prvobitno planirao da mu se roman zove "Time of the Wolves", mislim da će završetak označiti koliko-toliko pravedan kraj za tu porodicu/kuću, makar i samo kroz Džona. Sa njima je počelo, sa njima se mora i zatvoriti krug. Naravno, odlično je kako se priča raširila, kako su ubačene i ostale plemićke kuće, pa povezane međusobno, ali, koliko god delovalo da se fokus sa Starkovih pomerio, oni su i dalje stožer zbivanja. The North Remembers. 

Ali, uz severnjački, čeka nas još jedan kontraudar u najavi. Gnev Lanistera, ujedinjenih u bolu zbog gubitka i nikad neposrednije ugroženosti, po svoj prilici će imati pravu erupciju.

Razumem kako funkcioniše adaptacija/ekranizacija  književnog dela, posebno ovako komplikovanog i punog detalja, teško je i mislim da su autori, s obzirom na intermedijalna ograničenja, svakako uspeli. I nemam zamerki na promene, niti na izbačene delove priče -  ono što mi smeta jeste labava motivacija pri završetku pete sezone, zbrzanost i odsustvo logike. Ostajem pri stavu da je u pitanju  propust reditelja, da su mogli bolje i da nisu iskoristili potencijal priče koji su imali, pre svega odlukom da rotiraju likove (Sansa-Džejn), mada su postigli i uzbudljivost, i efekat i atmosferu i dinamiku...ali, ima "rupa". Kao sa Brienne i Stanisom, da ne pominjem Dornu - koja je bez dvoumljenja promašaj, verovatno najveći od početka emitovanja. Da li je problem bio kratak rok za osmišljavanje, nedovoljna upućenost u napisani materijal, nevičnost samostalnom nastavljanju priče, ne znam, a nije ni naročito važno. 

Sada mogu da se igraju, pa da u nedostatku novog materijala sve u nastavku bude njihov fan -fiction (inače, pojava koja mi neopisivo ide na živce, zapravo krajnje bolesna). U seriji je, što je uopšte tendencija moderne televizije (HBO posebno), do sada bilo previše seksualizacije, eksplicitne golotinje (u petoj sezoni ne, što je iznenađujuće), neretko se preteruje u, za priču nebitnoj, brutalnosti, bespotrebnom iživljavanju, potrošenim minutima punim besmislenog ljubakanja, golih grudi i ispraznih dijaloga. Koga briga za neke tamo zombije ili zmajčeke...kada narod ište perverziju! Žene su (na šta se uglavnom prvo ukazuje) veoma često degradirane, ali, opet, ni muški likovi nisu u boljoj poziciji. Mračan je to svet, surov, bez ikakvih pravila. Kao da se svaki trijumf ili privid trijumfa plaća desetostruko. Niko nije bezbedan.
Da još prokomentarišem dilemu svih nas fanova oko teškog razgraničenja dve herojske, mesijanske figure i njihove uloge. Obećani princ je svakako iz dinastije Targarjena, proročanstvo jasno naglašava da će se "roditi iz Erisove i Raeline loze", što je uostalom i bio razlog da se venčaju. Mislim da je to Deni. Azor Ahai je ratnik, tako da Džon više odgovara merilima, s tim što i Deni u knjizi ima snove/vizije o Zidu, Tuđinima, pa onda proročanstvo u znaku broja tri... Ono što je sigurno -  baš njih dvoje su neophodni za "pesmu Leda i Vatre". U kom svojstvu i na kojim stranama, ostaje da se vidi.
O, kalesi, 'de si?!?

Naravno, očekuje nas i Družina Denerisinog izgubljenog prstena!  Cilj: iza Zida udati Sansu za Night King-a. Jer "lojalnost se ne postiže tako što ćeš odrati ljudima kožu, nego brakom."(Kao da se iz pozadine oglašava Đorđe Čvarkov:"Ako ima zmajeva, i ja dolazim!")


Dakle, JESTE LI SPREMNI?


14 коментара:

 1. Genijalno.
  Mene u celom džumbusu najviše interesuju ta dva proročanstva.
  Takođe, kada je GRRM upoznao Dena i Dejvida prvo pitanje koje im je postavio je: "Ko je Džonova majka?"
  Što će reći da nije i to tek tako.
  Ima značenje i poentu..

  Uživala sam u tekstu.
  Hvala ti 💋

  P.S. Ova slika na tronu je genijalna!
  Slažem se za Dornu..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala.:*
   Još malo, još malo!:)
   I mene. Posebno sam u dilemi, mada sve ukazuje da nisu ista osoba, koji je onda odnos AA i Obećanog Princa. Jer, sigurna sam da Deneris i Džon moraju da dođu u nekakav kontakt, bez njih dvoje nema ni celine ni sklapanja "slagalice".
   Martin je izgleda hteo da proveri koliko poznaju tekst i šta su zaključili na osnovu ono malo tragova.:) Jer, primetila sam da mnogo glumaca i članova ekipe NIJE ČITALO romane. A u slučaju Džonovog lika, misterija oko porekla je suštinska, bez nje je teško uopšte naći pravac u kome se gradi priča.

   Meni je slika na tronu najdraža. :)
   Postoji i ona gde se više likova smenjuje u "gvozdenoj stolici", iz prve je sezone, promo, ali kako su u međuvremenu mnogi otpali sa spiska, izabrala sam ovu. Da se vidi kako Džonu lepo stoji, prirodno.:)

   Dorna je u četvrtoj knjizi mnogo zanimljivija. Vidim da će ih ponovo biti i ove sezone, pa da vidimo da li Doran misli da kazni Elariju. Što manje budemo viđali Zmijice, to bolje.

   Избриши
 2. ovako draga pre svega odličan post i izvinjavam se ako preteram amlo sa dužinom komentara ali imam baš svašta da ti napišem 💖
  Pre svega apsolutno se slažem sa svakom napisanom rečju, pogodila si suštinu i dobnela većiu predviđanja fanova koje mada nekada umeju da budu izuzetno realna, umeju da budu i izuzetno bolesna i van svake pamewti (tipa Ragar je WW i vladaće on )
  Na premijeri nije bio ni Davos, ni Mel, ni Mardžori ni Džora tako da to što nisu doveli Kita ne znači ništa, pre par godina ni Emilija nije bila ne dođu uvek svi glumci a Kit nije bio tu sa namerom jer oni drže do stava :)
  Već rekoh na mom blogu Džona mi je preko glave nadam se da je živ i je bitan za priču (posebno jer ve on 99% zna se čiji sin) ali stvarno mi je previše o njemu oko ljudi :)
  Starkovi zaslužuju svoju pravdu, koliko toliko ali upravu si Martin pokušava da nam prenese neku realistiku, pominjala sam u svon tekstu kada sersi kaže Oberinu da male devojčice povređuju svuda i simboliku toga da i nedužni stradaju tako i za Starkove ja se nadam barem Bren da će da preživi (omiljeno legalno Stark dete šta da radim :) )
  Ja mislim da će iz svake glavne kuće (Stark-Tajgerian-Lanister) ostati bar po jedan živi :)
  Zanimljivo je kada posmatraš simbole kuća koliko je krucijalno da svaki iz jedne od ovih kuća ostane: Vuk-ćuva čopor i šume ne dozvoljava drugima da priđu, Zmaj-rapslalmsava vatru oko sebe štitivši svoju vrstu, i Lav-koji je večiti borac i kralj životinja ubija za porodicu
  Lanisteri ujedinjeni će biti jako zanimljiv deo, Džejmi dleuje borbenije no ikad pre a Sersi pokazuje da je staza srama nije slomila : )
  Odličan post bravo 💖

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja se tu zalažem za teoriju opstanka sledećih:
   Džon-Tirion-Deneris.

   Iz svake loze po jedno.

   Po samoj priči su sve troje padali u drugi plan.
   Za Džona su to bili svi Starkovi, za Tiriona Sersei i Džejmi, a za Deni Viseris.

   Uzdigli se svo troje van porodičnog kalupa..

   Избриши
  2. oni su usko povezani
   1.Deneris i Tirion su najmlađa deca u porodici (Tirion ima brata i sestru, Deneris dva starija brata)
   2.Svo troje su "ubili" majke na porođaju (Lijena, Rahela i Džoana)
   3.Svo troje su bili mrženi od strane nekog bez posebnog razloga (Kejtlin, Sersi, Viseris, sa tim da Viseris se još i ok ophodio prema Deneris jer je mogao da je ostavi i nastavi sam, lakše bi mu biolo ali nije)
   4.Svo troje poseduju jedan element dobrog vladara-intaligenciju (Tirion), unutrašnju snagu (Deneris) i fizičku snagu i čast (Džon)
   E sad slažem se da su svo troje sazreli sa tim da je Tirion (da se niko ne naljuti) ipak malo pametniji od ovo dvoje (sa druge strane jedini je odgajan kao kraljević pravi) pa je uvek umeo da stoji gotovo jednak kao njegova porodica. Inače Džejmi je uvek voleo Tiriona (baš se opisuje da ima čudnu naklonost ka njemu) i nikada ga nije video kao ubicu svoje majke kod njega su Sersi i Tajvin pravili problem :)

   Избриши
  3. Posebno je u knjigama ta linija njihovog uporednog razvoja i praćenja očigledna.:)
   Postoji mnogo zajedničkih crta, Sara ih je lepo nabrojala. :)
   Mislim da Džejmi i dalje voli Tiriona, barem je u knjigama očigledno da počinje da shvata koliko je on bio jedini iskren i dobronameran prema njemu.

   Избриши
 3. Hvala!:))))
  Trudila sam se da bude što sažetije, jer mi je preko glave ovih tumačenja svake scene iz trejlera - zaboga, ljudi, sve ćemo to uskoro gledati, zar ne žele da se iznenade, kakva je poenta znati unapred?:)
  Posebno su predviđanja nekad previše maštovita, pa skrenu u fantaziranje koje prevazilazi samog Martina.
  Euforija oko Džona me smara i iz razloga što se do te famozne epizode mnogo njih žalilo da im je on dosadan kao lik, da je bezveze, te ne zna da glumi, te uvek isti izraz lica, a sad odjednom glavni problem da li će preživeti. Ne volim nedoslednost. Sem toga, sećam se kad je izašao "Ples sa zmajevima", kada smo pročitali to poglavlje zaista je bio ogroman šok, ali, od tada ima nekoliko godina i znalo se da će u seriji takođe biti takav obrt, pa ne vidim neki razlog za toliko drame.
  Isto za Starkove, mislim da će Bren i Sansa verovatno ostati iz te porodice, ne računam Džona jer nije "ceo" Stark. Iz svake kuće ostaje bar jedan član, da ne bude baš totalna apokalipsa.:)

  Odlično zapažanje za simbole kuća!:) Jako su im interesantni grbovi i gesla, idu uz karakter svake od ove tri porodice. Takođe, pokazuje kako teškoće nastaju kada im oduzmeš ono važno: Starkovi su bez čopora oslabljeni, Targovima je neophodna "vatra" tj. borbenost i odlučnost usmerena na pravu stranu, a Lanisterima ne treba dirati u ponos, jer se nećete dobro provesti.
  Vrlo mi je zanimljivo najavljeno udruživanje Sersei i Džejmija, pošto će sada biti pred većim izazovom nego ikada pre, a bez Tajvina i Tiriona da ih posavetuju. Praktično, "mozak" porodice (stariji i mlađi) je odsutan, tu su strast i borbenost. Kevan bi mogao da bude vrlo važan i zanimljiv lik sada.:)

  Hvala još jednom!:)))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Koliko teorija ma ljudi preteruju :)
   Ja sam znala par godina šta će da se desi ali čim sa pročitala Martinovu izjavu "Da li stvarno veujete da je mrtav", znala sam i da je teško mrtav.
   I slažem se ljudi kojima je on bio dosadan lik pričaju o njemu jer je popularno :)
   Bren i Sansa verovatno, sa Sansom ima slimbolike jer je ona na početku najlabiji Stark i obrt u kraljivu severa i lorda kuće Stark je nešto što bi svakako dalo značaj priči, Arju će ubiti osveta, jer se zna da u životu osveta nikome dobro nije donela :)
   Ja grbove i zvenične reči obožavam da izučavam imaju veliku simboliku. I slažem se da slabosti ljudi iz kuće dolaze odatle. Samo kada se npr Sersi pogleda-lavica je za svoje male lavove spremna da ubije a ona sama može da pretrpi i stazu srama samo da joj decu ne diraju
   Kevan je velika ličnost i volela bih da ubace Džinu jer je ona isti Tajvin izuzetno veliki mozak (razgovr sa Džejmijem o tome kako je Tirion pravi Tajvinov sin brilijntno).
   Džejmi je snaga a Seris je moć lako moguće da neće imati kontrolu ali svakako njih dvoje mogu da se snađu i bez Tiriona i Tajvina kada je barem ubijanje u pitanju
   Samo Lansela neka sklone ide mi na živce :)

   Избриши
  2. Da, Arja je definitivno skrenula na tamnu stranu i potpuno se predala osveti, tako da je njoj smrt nešto logično i neminovno, "otkup" za skidanje neprijatelja sa spiska. Sem toga, ne vidim kako bi nakon svega mogla da nastavi sa "normalnim" životom.
   Sansa je rođena za plemkinju i neko ko zapravo najviše simbolizuje prolazak kroz sve moguće teškoće i, nadam se, učenje na greškama.
   I meni je Džena super!:))) Volela bih da je ubace. Jel' ona beše Lanselova majka? Ili od one dvojice dečaka koji su ubijeni dok su bili taoci u Brzorečju?
   Meni se Lansel sada više dopada nego u početku. Bio je kao žensko, sad je malo podnošljiviji.:)

   Избриши
  3. Ne Lansel je Kevanov najstariji sin, a Džeini sinovi su Klios i Tion i ja pomešam sve što nisu Tajvinova deca ali na kraju knjige stoje sve kuće i porodična stabla pa uvek tu proverim
   Lansel, blizanci Vilem i Martin i devojčica Dženei su Kevanovi Džina ima ova dva sina i Tajvinova deca su već poznata :)

   Избриши
  4. E, da, hvala.:)))
   Da nije tog rodoslova na kraju, potpuno bih se pogubila.:)

   Избриши
  5. Ja se zahvaljujem što turiše rodoslov.
   Majke mi, bila bih ko magarac u magli bez njega :)

   Sama loza Targerijena je ogromna, a gde su tek ostali..
   Gledala sam ovo:
   https://youtu.be/nqMvBDdxF4Q

   Svaka mu čast, toliko sličnih i istih imena treba to sve skockati..
   Stvarno čovek ne može bez sveske da čita knjigu :D

   Избриши
 4. Baš sam uživala u tekstu.
  Ja isto, po prvi put, od prve sezone, čekam sa uzbuđenjem novu epizodu.
  Prosto više ne moram da se nerviram, jer gledam kao običan gledalac.
  Baš sam htela da te pitam da li ćeš pisati o Princu i jako mi je drago da ide o njemu teskt. <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala.:))))
   Da, sada je i na nas "veterane" došao red da posmatramo očima gledalaca i ništa više od toga. Nadam se da će biti dobar start.

   Mada, nakon odgledane završnice polusezone "Vikinga", nisam u stanju da razmišljam o bilo čemu drugom trenutno, utisci su me preplavili. Oduševljena sam!:)
   A juče odgledala (zbog prikaza) devetu epku "Bordžija" i unapred znam da ću da otplačem finale druge sezone. Drama na sve strane!

   Biće, biće, čim završim sa obavezama oko majsko-junskog roka, spremam lep, veliki tekst o njemu, stvaralaštvu, želim da se natenane pripremim. :) Biće i o Bouviju, to je na odmah listi, zaslužili su. :)))

   Избриши