понедељак, 27. јануар 2014.

Mnogo buke ni oko čega

 autor: Isidora Đolović

      Još nije ni počelo snimanje, a već su se ponovo podigle uzavrele i duže od pola veka uspavljivane strasti. Počele su diskusije o pompezno i revolucionarno najavljivanom najnovijem serijskom poduhvatu RTS-a. Svako je unapred,"na slepo" imao stav, a od prve epizode do kraja ciklusa, komentari se nisu stišavali. Pratilo se, lovile se (brojne) nelogičnosti, ostrašćeno i vatreno ulazilo u sukobe.....a da nije bilo vredno toga, pokazalo je staro, dobro vreme. Šta se tu treslo, a šta istreslo - iliti: Kako je slonovska na kraju ispala jedino autorska sujeta, a ishod ostao mali miš?!?
izvor: Pravda.rs
       Zapravo, uopšte nije bitno ko je u pravu, ko je za partizane, a ko za četnike. Nešto drugo je problematično...serija je ZAISTA LOŠA, i po scenariju, i po glumi (jeste, ima par vrhunskih glumaca koji prosto ne mogu da dođu do izražaja usled očajnog teksta i dramaturgije, a i u manjini su u poređenju sa čitavom plejadom "Selo gori" likova u potpuno istim ulogama, samo u istorijskom ruhu...Mislim da se ni Bjelogrlić, ni Glogovac, nisu snašli u ulogama Tita i Draže.), dijalozi su na nivou osnovaca, dramske pauze preduge i prenaglašene (pa je iritantnija čak i od "Male neveste" koju moja mama gleda već tri godine bez ikakvog pomaka u priči), neću da pominjem istorijske podatke koji su ne mali broj puta omanuli, te patetiku, trivijalnost i prenaglašenost scena....a nasuprot tome, imate prepotentnog autora, gospodina Sekulu, koji je na sva zvona hvalio svoje delo kao da je snimio u najmanju ruku "Šindlerovu listu", pa najavljivanja da će se "konačno otkriti istina" (dobra navlakuša za publiku), ogroman uložen novac, razbacivanje nekavim rejtingom i rekordnom gledanošću...
Pre svega, moje viđenje sezone sažeto bi izrazila ona narodna: "Tresla se (Ravna) gora, rodio se - miš."
      Niti znam šta sam gledala, a ni zašto. Samo sam gubila vreme i osećala sramotu zbog onako infantilne priče i glume. OK, bar imam pokriće da argumentovano "pljunem i zapjevam".

       Šta drugo, doduše, očekivati od Radoša Bajića, tvorca remek-dela (ironična sam, naravno) poput "Sekule", "Treće sreće" i "Selo gori, a baba se češlja"?
Nemam, u principu, ništa protiv samog Bajića (logično, ne poznajem čoveka), ali, naprosto ne mislim da je ikada bio dobar reditelj ili glumac (osim za tipske uloge seljaka, možda), jer ništa što je snimio, a da sam videla, nije dobro. Hoću reći, gledano je jer se sviđa najširim narodnim masama, fanovima "Granda", sve prikazuje primitivno, ruralno, iskarikirano i preuveličano...ali, to je druga tema. Da su dali nekom ozbiljnom reditelju da uradi ozbiljnu temu, kakva je po prvobitnoj zamisli trebala biti, to bi bilo u redu. Ovako, jasno je da su neki drugi faktori presudili.
    A istorija se lako prekraja i naš narod je dobro poznat po tome da je njime lako manipulisati, pogotovo kada je o ovako škakljivim i još uvek bolnim temama reč.

       Molim argumente "gorobrana", ako može - koje su to umetničke i dramaturške vrednosti ovog serijala? Spasavanje redova štiglica ili operacija "kraljeve papuče"?
Sem toga, nisam još čula pozitivne kritike od stručnjaka, sem Bajićevih ulizica čija mi je stručnost samim tim krajnje sumnjiva. TV i novinske kritike, od "Politike" do "Vremena" i "NIN"-a su izrazito negativne. 
     Nek kritikuje Kesića ko hoće, ali, onaj "trejler" mu je odličan. I realan! Mnogo realniji od najavljene "istine", a pogotovo Radašinovog lamentovanja kako ga "zavidljivci" kritikuju bez razloga....

 

      Naposletku, ovakvim raspravama samo dajemo za pravo Bajiću i ekipi da se hvale kako je njihovo mizerno i smešno ostvarenjCe podiglo prašinu i izazvalo komentare, makar oni bili i negativni. A serija, svojim nedostatkom bilo kakve umetničke vrednosti (istorijsku relevantnost neću da pominjem, nije dokumentarac, mada je Sekula "probijao uši" sa nekim fantomskim otkrićima i podacima do kojih je došao...), ne zaslužuje bilo kakav komentar.
Najjadnije od svega je poltronstvo ljudi sa RTS-a i svih koji su ovo progurali kao nekakav kvalitet, pa čak i nagradili Bajića za "doprinos otkrivanju istine kroz umetničko delo", tako nešto. I o tome izveštava Dnevnik nacionalne televizije. Ma, ne, Oskara mu dajte, a onda i Nobela....
      Da je bilo manje ega, a više mozga i ideja, nešto bi možda i ispalo od svega.
     A da može i drugačije (i bolje) dokaz  su serije "Vuk Karadžić", "Svetozar Marković", "Kraj dinastije Obrenović", kao i mnoštvo TV drama starog RTS-a.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...