среда, 15. мај 2013.

Cirkus se nastavlja

Isidora Đolović

I sam odabir finalista "Prvog Glasa Srbije", pa ulazak navrat-nanos sklepane kompozicije u uži izbor i naposletku pobeda na "Beosong"-u bili su očigledna nameštaljka. E, pa, ako je kratak vremenski rok bio izgovor za onako očajnu pesmu, od domaćeg izbora do polufinalne večeri u Malmeu imali su bezmalo DVA MESECA fore da doteraju sve ono što im se zameralo: pesmu, kostime, nastup....

Pošto su moji ukućani sinoć zaseli pred televizor da isprate ovaj godišnji karavan dražesnog kiča, iz znatiželje odlučih da i ja bacim pogled na epilog. I nisam videla da je išta menjano na bolje. Pesma sama po sebi može da prođe u kontekstu takmičenja ovog tipa. Nevena i Mirna su je vokalno iznele na najbolji način, a ne znam da li se samo meni učinilo ili je Sarin udeo (u refrenima) smanjen? Imam utisak da je ona najmanje pevala, što je opet dobro i racionalno odlučeno, a svoje strofe je pristojnije nego ranije izvukla. Sa te strane, kažem, pesma bi mogla da prođe, pogotovo jer niko ne razume nebulozu od teksta. 


Ali, ako je već tako, bar bi scenski nastup trebalo da sugeriše o čemu pesma govori i koji je uopšte koncept zamišljen sa te tri devojke. Ja sam sinoć imala utisak da je u pitanju neki nedefinisani-lezbo kontekst. Nevenino i Mirnino maženje, Sara se okolo plazi, one jarke boje kostima....haos. A mislila sam da od onoga sa "Beosonga" ne može gore! Drugo, danas se SVAKO naziva modnim kreatorom. KLOVNOVSKE kombinacije Ane Ljubinković bile su vizuelna katastrofa, samo su ih naružile i izgledale su smešno, nezgrapno, kao da je neko baš imao nameru da ih ismeje, da se dobro našali na račun sopstvenih predstavnika. Procenite:
Što se ostatka polufinalista tiče, a bilo je očekivanog "smeća za izvoz", prokomentarisaću samo da su dalje ipak otišle neke mnogo gore pesme nego što je naša (Irska, Belgija, Litvanija, Belorusija...); nemačka pesma je, bar po onom kratkom predstavljanju sudeći, bled pokušaj da se iskopira prošlogodišnja pobednička; Nina Žižić iz Crne Gore fenomenalno peva i pravo je otkriće; ipak, Danska je bila najubedljivija i jedina mi se dopala. Čula sam neka poređenja sa Željkom, ali, ja ne vidim sličnost ( Šta, frula?!? Smejurija. Više podseća na neku irsku melodiju). Samoprecenjeni "Gospodine Lane", grešite!
I mada se, u našim medijima, očigledno očekivalo da kao od šale prođu dalje, ni Mirnino i Nevenino sjajno pevanje, ni mladost i lepota naše tri takmičarke (za koje su se valjda još nadale da će ih izvući) nisu pomogli jednoj lošoj pesmi, potpuno neosmišljenom nastupu (ovo ih je, čini mi se, dotuklo) i nedovoljno ozbiljnom pristupu onih koji su ih pripremali. Potencijal su imali, nisu ga iskoristili kako treba. Očekivalo se da svi "padnu na nos" što barem šaljemo tri atraktivne devojke- kad već pesma nije nešto. A sinoć je bilo bar još 70% mladih i lep(š)ih učesnica, pa još i nekih sa boljim pesmama. Mrka kapa.
Od pornića....
....do vrtića....
...i kući, na krilima švedskih leptirića

6 коментара:

 1. Ja na ovu mogu samo potpis da stavim..nema potrebe da dodajem bilo sta :))

  ОдговориИзбриши
 2. Hahaha, od pornića do vrtića :D Kao da čitam komentare moje majke od jutros. Ja to ne mogu da gledam. A što se tiče kreacije... To može da iznese samo neka ultramršava manekenka ili neko kao što je Lady Gaga, a ne ove devojke. Kao pile + sike su.

  ОдговориИзбриши
 3. Hhahah baš su od porniča do vrtića :D
  Hvala Bogu što nisu prošle, ono je sramno!

  Meni su Hrvati bili simpatični, jeste da su aluzije na Il Divo očigledne ali su mi bili ok.

  ОдговориИзбриши
 4. Ni meni se nije svidela pesma, a tek odeća...Bogu plakati. Inače nemam ništa protiv devojaka, odlično pevaju (to jest, dve od njih tri :-D)
  Ove godine nisam ni gledala Evroviziju, čula sam samo ovu našu i grčku pesmu.

  ОдговориИзбриши