четвртак, 07. март 2013.

Kome treba Osmi mart?

*Šta (vam) danas znači ovaj praznik?
*Shvatate li ga ozbiljno? 
*I koliko je postignuto za promenu statusa žene...ali, stvarno?  autor: Isidora Đolović

   Pri pokretanju ovakvih tema, uvek mi prvo pada na pamet scena iz Ćopićevog romana "Osma ofanziva". Pepo Bandić sramežljivo i sve krijući nosi supruzi cveće, jer tako mu nalažu uprava preduzeća i novi društveni poredak, pa u gospodu preobraćeni drugovi moraju da usvoje (da ne kažemo papučarske) obrasce ponašanja koji im do tada, na selu, nisu bili baš svojstveni.
  Onda se setim svog odrastanja, neveštom detinjom rukom išaranih čestitki, koje su uz pesmice o mami "najlepšoj i najvrednijoj na svetu" obeležile ovaj dan u predškolskom. Pa onda kupovine kičerastih saksija, bombonjera i cveća za nastavnice u školi, čak i one koje nismo voleli, kod kojih smo imali dvojke i kojima ni rođeni muževi verovatno nisu rado poklanjali bilo šta. Ali, takav je bio red. I setim se da bi moja majka toga dana dolazila sa posla ruku punih buketa i sitnih znakova pažnje, jer, firma bi redovno organizovala svečani ručak i uz to priložila zaposlenim damama koverat sa novčanim bonusom za njihov praznik. Priznajte, danas ovo zvuči smešno i tužno je što je tako.
    Menjaju se vremena, menjaju i praznici. Bledi svest o njihovom  značenju i značaju. Ako već nisu potpuno zaboravljeni, opstaju tek forme radi i predstavljaju paradoksalnu pojavu u godinama apsolutnog kršenja prava koja su slavili i za koja su se zalagali.


   Šta danas Osmi mart simbolizuje, osim što je artefakt iz doba samoupravljanja- kao 1.maj 29.novembar? Praznik potisnut novopečenim Danom zaljubljenih miriše na jeftine karanfile sa stolova u kancelarijama socijalističkih preduzeća, ruž i čestitke od kartona. Postoji ucrtan masnim slovima u kalendaru čak i u vremenima besposlice i besparice, kada firme propadaju, majke su nam odavno na zavodu za zapošljavanje, a mukotrpno izvojevana ženska prava pokazuju svoje naličje. Nameće se pitanje ČEMU onda ovaj praznik? Nije li i on tek neostvarljiva utopija, poput socijalizma iz koga je ponikao? I šta je ženama doneo XXI vek, šta se i da li se išta suštinski promenilo kroz civilizacijski progres?

Od njujorškog marša do "sigurne kuće" 

 

  U proteklih sto pedeset godina, ubrzani tehnološki i industrijski razvoj obrnuli su svet naopačke, potpuno izmenivši lik svakodnevnice, uzdigavši čoveka do neslućenih visina. Međutim, dok je materijalno stremio nebu, duhovno se survavao u bezdan. Ta klackalica bez prekida škripi do naših dana i pitanje je kada će se suva daska prelomiti po sredini. Protivrečni odnos modernih dostignuća i nazadovanja ljuske jedinke možda najviše dolazi do izražaja na primeru statusa žena i praznika koji im je posvećen. Dok bujaju feminizam, emancipacija, liderstvo i dokazivanje žena na donedavno gotovo isključivo "muškim" poljima, istovremeno opstaje potcenjivački odnos homo balkanicusa-mužjaka prema svojoj lepšoj polovini. Koliko puta ste čuli komentare tipa: "idi kući, kuvaj ručak", "varjaču u ruke, šta se mešaš u muški posao", "to je to-kad žensko vozi/piše/otkriva..." i slične, prilikom pojave neke ženske osobe stručnjaka, merodavnog lica za oblast o kojoj javno govori. Stereotip žene kao "majke-domaćice-robinje", naspram samostalne i "blesave-baksuza (čim je "niko nije hteo")-jalovice-frustrirane usedelice", održao se i kod samih žena! Otuda toliko slučajeva zlostavljanja, porodičnog i vršnjačkog nasilja, mobinga na radnom mestu, svesnog pristajanja na sudbinu žrtvenog jarca i potčinjenost po svaku cenu. Kao da ono najgore iz patrijarhalnog sveta ne uzmiče ni pred plimom modernosti. Napustio junoša selo, al selo iz njega izaći nije htelo, otprilike. Nažalost, iako je ženama odavno omogućeno sticanje visokog obrazovanja i aktivno učešće u oblikovanju društva u kome živimo, menjanju sveta oko nas i doprinos njegovom ulepšavanju, još uvek se osuđuje ili sažaljivo posmatra svako odstupanje od uobičajenog. I dalje se smislom života i glavnom funkcijom žene  smatra reproduktivna, a od nje se očekuje da bude partnerka iz senke, tiha, poslušna i vezana za kuću. S druge strane, posmatraju se i kao seksualne igračke, a mlade devojke uglavnom pristaju na takvu sliku, čak im i imponuje. Imamo pućenje usana na facebook  fotkama, starlete i serijske udavače kao uzor, filmsku i muzičku industriju sa tretiranjem žene kao krpe, jednom rečju- pravo prostituisanje ličnog ponosa i identiteta. I naravno, imamo čuvena obrazloženja "on me bije jer me voli","ja sam kriva, lajala sam" i slične primere samopotcenjivanja radi uklapanja u nametnuti kalup. Sve to da bi se izbegao najveći strah i izazov: ostati sam(ostalan), ne zaviseći ni od koga do sebe samog. 

Od snova o emancipaciji do svojevoljnog potčinjavanja sili

 

    Problem nepismenosti devojaka u Africi, pa i evropskim provincijama, ugovoreni brakovi i silovanja studentkinja u Indiji, napadi na muslimanske devojke koje se zalažu za ostvarenje prava na školovanje, trgovina ženama...sve ovo čini  jezivu suprotnost traženom i, činilo se, postignutom. Možda je žena stvorena od rebra muškarca, ali, ne zaboravimo da ta ista rebra čuvaju srce.
    Zaboravlja se da je još u antici postojala i žena-ideal, muza, pokroviteljka progresa, otelotvorenje božanskog principa pameti, lepote i nadahnuća. I da su baš te, samostalne i samosvesne žene menjale istoriju i urezale u nju svoja imena, uprkos nepravdi koju su najčešće trpele od zajednice.  Naša proslavljena umetnica Slađana Milošević, autor nedavno objavljene, obimne studije pod nazivom "Civilizacija i žena- Muška žena" sumirala je ova svedočanstva i iskustva, došavši do interesantnih zaključaka.

"I have the heart of a man, not a woman, and I am not afraid of anything."
"The more I know of the world, the more I am convinced that I shall never see a man whom I can really love."
"The most courageous act is still to think for yourself. Aloud."
"I took a deep breath and listened to the old bray of my heart. I am. I am. I am. "
"You were once wild here. Don't let them tame you."
“Volela sam da volim vise nego sto je uobicajeno.
Zato moji snovi nisu imali kuda da odu.
Pa sam se do zemlje savila.
Ostavite nocu prozore otvorene.
Ostavite ih da snovi mogu slobodno da odu
da se pretvore u vetar, pero, oblak, prah...
Da vas nikada ne zabole..”
"U ovo jutro aprilsko, puno suza i tužna sunca,
Bojažljivo sam pohodila zemlju svoga proleća,
I videla sam gde cvetaju zore neizrečne
Što osvetljavaju moju mladost, videla drhtave beskraje snova
Zapaljene kao suncima cvetnim krunama sa srcem živim…"
"Za onoga koji misli, svet je komedija, za onoga koji oseća, svet je tragedija."
"Kultura čini fizionomiju lica jednog naroda. Da bi Srbija mogla da bude prihvaćena kao ravnopravna među zemljama članicama Evropske unije, ona bi morala da što pre, i na najbolji način, počne da predstavlja dela svoje kulture, i to pre svega visoke kulture evropskoj javnosti."

"Procenila sam da je za mene značajnije da napišem i snimim 150 pesama, da me ispunjava to što stvaram harmoniju zvuka i teksta tako što pišem ili režiram i pokušavam da popravim svet oko sebe. Takvo životno određenje za mene je bilo veće i značajnije od materijalnog i fizičkog prokreiranja, što mogu da učine i drugi. Moji potomci ne moraju da budu biološki, jednako važno je imati i ideološke"
U filmu "Mona Lisa Smile", Džulija Roberts igra profesorku istorije umetnosti Katherine Ann Watson, koja pedesetih godina prošlog veka pokušava da svojim studentkinjama pokaže da nije jedini uspeh dobro (bogato) se udati i biti savršena američka domaćica iz predgrađa, već iskoristiti svoje potencijale i tražiti od života nešto više...
"I thought I was headed to a place that would turn out tomorrow's leaders, not their wives."
    Jedna od takvih hrabrih žena bila je Klara Cetkin, nemačka feministkinja i inicijator proslave Osmog marta. Znamo li za istorijsku pozadinu ovog datuma? Za demonstracije radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš kojim je oko 15000 žena uspelo da se izbori za pravo glasa, kraće radno vreme i veću platu? I da je ovaj dan prvi put obeležen 1911. godine, a od 1977. rezolucijom UN postaje Dan ženskih prava i međunarodnog mira? I koliko se, više od veka kasnije, tih ideala izgubilo? 

   Razmislimo o tome svaki put kada vidimo i čujemo kako se dugo postizano jednim jedinim primerom obezvređuje. 
    

7 коментара:

 1. Slažem se sa svim napisanim. A za nas nema nade dok se "srpskom majkom" naziva silikonirana žena ratnog zločinca, čije stihove sve generacije žena(čak i sitna deca) zdušno pevaju: "Ja bih opet bila tepih po kome ti gaziš..."
  Jako lep tekst, pokušala sam na svom blogu nešto o tome malo da napišem 8og marta(čisto da provučem jer je moj blog vezan za površnije stvari :D).
  I umesto da raspredam ovde, bolje da ti se zahvalim na lepom tektu :)
  Pozdrav!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala tebi na lepom komentaru. Dobrodošla na blog i uzvraćam pohvale!:)

   Избриши
  2. nemojte tako...pa ima cecika i feministickih tekstova... ;)
   (npr: usnule lepotice, batali....plan b...i td i tsl.)

   Избриши
 2. Ne obraćam mnogo pažnje na ovaj praznik, mada uvek mami poklonim nešto (jer znam da njoj znači). Ispade da smo mi žene dobile taj jedan dan godišnje, a muškarci sve ostale. Svakako da je položaj žene mnogo uznapredovao vremenom, ali i dalje nije izjednačen s položajem muškarca, i ne znam da li će ikada biti. Čak i naša crkva pravi razliku.
  Sjajan ti je blog, koleginice s fakulteta :-)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pre svega, hvala na čitanju i podršci. :) Uzvraćam komplimente za blog!:)
   Da, baš taj paradoksalni položaj žena u društvu me i podstakao da napišem ovaj post- naprosto, toliko su u raskoraku "moderno doba" i stereotipi koji još uvek vladaju, uprkos tome što izgleda da su nam sad otvorena sva vrata i funkcije u društvu izjednačene sa onim "muškim"....

   Избриши
  2. nemojte tako...pa ima cecika i feministickih tekstova... ;)
   (npr: usnule lepotice, batali....plan b...i td i tsl.)

   Избриши
 3. Анониман09. мај 2013. 12:20

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the website is very good.


  Also visit my web site; click here

  ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...