недеља, 27. јануар 2013.

Prvi Glas Srbije- Pro Et Contra

   autor: Isidora Đolović


   Moje sajber-sokoćalo je nekoliko dana bilo van funkcije, tako da se sa opravdanim zakašnjenjem oglašavam povodom nedavno konačno gotove druge sezone popularnog šou-programa "Prvi Glas Srbije". Istovremeno, polako u završnicu ulazi "Ja imam talenat" na RTS-u, a ostala takmičenja sličnog tipa i nešto prilagođenije širokim narodnim masama i da ne pominjemo. Malo-malo pa iskrsnu na nekoj od lokalnih stanica, prate se sa manje ili više pažnje, interesovanja i euforije. Kada se uzme u obzir postojanje još nebrojeno mnogo riality-formi kojima se traže druge vrste "sposobnosti", nekad prilično nedefinisane- a uz to prilika za brzu zaradu i "izlazak na televizoru, majke mi"- jasno je da zanimanje publike produkciji uvek pruža pogodno tržište i uslove za zaradu. A ta činjenica, videli smo po ko zna koji put, itekako utiče na celokupnu sliku.
  Ova sezona je bez ikakve sumnje bila gledanija, uspešnija, zanimljivija i intrigantnija od prethodne. Da li zbog toga što "PGS" ovoga puta nije bio samo pionirski poduhvat, ili zbog veće raznovrsnosti takmičarskih profila, a možda i većih polemika nego lani, tek- forumi su "eksplodirali" u raspravama vatrenih navijača i osporitelja, svaki segment emisija je praćen sa velikom pažnjom, još jednom dokazujući da je u Srbiji baš sve moguće pretvoriti u pitanje od državne važnosti i razlog za žestoke polemike. Mnogi od nas su ovaj, na kraju krajeva samo zabavni šou-program, doživljavali ponekad tako lično. Recimo da je razlog u tome što se pokazalo da je ovaj, naizgled benigni sadržaj, još jedan odraz društva u kome živimo. Gde rodbinske veze i neki oblici korupcije znače više od talenta, gde se seks najbolje prodaje ("sex sells", što bi rekli Ameri, ovde najbolje potvrđeno od strane člana žirija, Vlada Georgijeva), a manipulisanje vidi iz aviona, samo što svi prećutno pristaju na jeftinu laž. Ovoga puta je, ipak, glas javnosti dopirao do savesti "izborne komisije", pa je na samom kraju pravda ipak pobedila i sprečena kulminacija besa osvešćenijeg dela nacije. 
   

Nekoliko uzbudljivih meseci donelo je "Prvoj" rejting-trijumf nad Popovićevim pulenima sa ružičastog kanala. Publika je bila željna nečeg drugog. Počev od audicija, kao što već biva, najpre se pažnja usmeravala ka "biserima", onim tragi-komičnim pojavama zbog kojih se uvek zapitamo da li su kastinzi za ovakve emisije mamac za nepopravljive egzibicioniste ili ljude u žalosnoj zabludi? Da li je moguće da niko iz okruženja ne može da im ukaže na to da ispadaju smešni i daju povoda za približavanje emisije auditorijumu preko kursadžijskog humora i najnižih "udaraca"? Ili se, naprotiv, žele malo narugati onima koji preozbiljno shvataju ovu šansu za, najčešće bukvalnih, "pet minuta slave"? Kako su epizode odmicale, iz mase šarlatana počelo se izdvajati ne malo zaista interesantnih i talentovanih osoba, a interesovanje raslo. Bilo je tu znatiželje i kako će se novi član žirija, Aleksandra Radović, koja je zamenila Lenu Kovačević, pokazati u novoj ulozi. Iako ovo nije prvo takmičenje tog tipa kod nas, gledanosti je doprinela i neuništiva nada da će OVOGA PUTA možda nešto biti drugačije i bolje. Nismo narod koji uči na lošim iskustvima, a "Idol" i "Operacija Trijumf", uz svu zanimljjivost koncepta, ipak nisu dali očekivano i pobednika su više odredili palanačko-folkerski ukus publike, lokalpatriotska i nacionalistička podilaženja, nego neki ispravniji kriterijumi. Ipak, takvi smo mi Srbi- uvek se nadamo da će nešto ipak biti pravedno naredni put, pa ne odustajemo od gledanja...
    Bilo je i do sad sličnih takmičenja, ali, ukoliko izuzmemo prvi i za sada najkvalitetniji program ovog tipa- "3K dur", ostali se i nisu baš proslavili. Dok je "3K dur" otkrio mnoge sjajne i kasnije uspešne muzičare, poput pobednice Jelene Tomašević, Jane iz "Nevernih beba", Dragana Panjka iz "Generacije 5", plus forsiranje rock i pop zvuka uprkos dominantnoj turbo-struji, "Idol" je potonuo u moru kiča, a "Operacija Trijumf" i prva sezona "Glasa"  bili u senci priča o nameštaljkama, bliženju riality-formi, svađama i zaljubljivanjima finalista....Primetan je i sličan scenario: u kokurenciji su jedan markantni tenor (Igor Cukrov-Ivan Petrović), poneki energični roker (Vukašin, Đorđe, Nikola Paunović- Zoki Stanić), skandal dama (Milica Majstorović- Sara Jovanović)...a pobednik bude neočekivani, ruralni,"narodski" tip, kasnije potpuni anonimus (Adnan Babajić-Davor Jovanović). Sada je sve to podignuto na "viši nivo"...
    Na stranu očajni voditelji, često iritantna publika, ne baš logična produkcija, jako loš odabir pesama  za učesnike, iz ko zna kojih razloga. Na večeri filmske muzike, recimo, pored toliko lepih pesama dobili su većinom promašene numere, sa traljavim matricama, što je dovelo do ispod prosečnih izvedbi, sa izuzetkom Zorana i Ivana koji su iste večeri- gle ironije -završili "na rupi". Kompletan sistem glasanja je od početka bio loš, pa nije bilo mesta kritikovanju publike, nakon što su joj dali pravo odlučivanja. Možda je to učinjeno sa svešću da masa gotovo nikada nije objektivna ni merodavna, ali, ta svest je bila zasenjena željom za što većim profitom. Koketiralo se sa tom istom publikom više nego ikada pre, pa se tako u svakoj emisiji mogao čuti bar jedan žestoki narodnjak, a o izvođenju Cecinih pesama i da ne govorimo. Tračevi o kosovskom lobiju jedne, ambasadorskom druge, a karićkim rodbinskim vezama treće takmičarke trebalo je da podgreju atmosferu, a Nevena kao patrijarhalno vaspitano dete iz Kosovske Mitrovice i urbana prestonička riba iz Rima, Sara, podelile su Srbiju na dva glasačka fronta, dok je čitav šou dobio težinu republičkih izbora.
      Što se takmičara tiče, još od audicija izdvojila se Nevena- stidljiva, na sceni dosta kruta, ali zato sa predivnim glasom. Deluje poput vile, nežno i krhko, ne treba od nje tražiti da bude nova Natasa Bekvalac. Ne interesuju me "teorije zavere" i gluposti kojih se bespotrebno dotiču oni kojima se ne dopada, a u vezi sa Kosovom, licemerjem, manipulacijom, mamom i sl. Deluje mi kao povučena, normalna, umetnička duša u nekom svom svetu, potpuno svoja i pozitivno nesvakidašnja pojava. Mirna je vanserijski pevač i pokazala je da se u svakom žanru snalazi, jer je nisu štedeli, "prošetali" su je kroz sve pravce i svuda se snašla i dokazala. Saška je zreo tip vokala, na momente podseti na Ivanu iz "Negativa", deluje otkačeno i pozitivno. Što se momaka tice,  Zoran ima prelepu boju glasa i pamtim ga još iz takmičenja  "Rat bendova". Za svoje godine vrlo zreo vokal i tehnika. "Smotan"-kritikovali su neki, ali, on to nosi nekako simpatično i baš drago deluje. Onu glupost sa majkom nije on organizovao niti to treba da bude ikakav kriterijum po kome ga moramo procenjivati. Naposletku, moj sugradjanin Ivan- iz sasvim druge  priče, školovan i ozbiljan. Od početka je bilo nerealno videti ga kao pobednika, jer je za klasu iznad ostalih, ali mislim da to i nisu njegove glavne ambicije, on je i samim plasiranjem u prvih 10 skrenuo pažnju na sebe i to će mu valjda pomoći kod daljeg angažmana u nekom njegovom fahu. Za privlačenje gledalaca bili su zaduženi Boris, momak sa pumpe, najpre predstavljen kao sirovi talenat, a onda spušten na zemlju, kada je žiri shvatio da je jedno kupiti poene preko cirkuzantske figure, a drugo biti realan u izboru najboljeg vokala, i Sara, koja je izazvala i najviše kontroverzi i polemika (više čak i od "sevanja" grudi Jelene Tomašević). O njoj malo više reči  i ovde:
atraktivna pojava, ali, slab vokal- Sara
   Moram da priznam da ovako bezočno "guranje" i favorizovanje pojedinih kandidata od strane žirija dugo nigde nisam videla. OK, Sara Jovanović bez sumnje ima smisla za nastup, rodjeni je šoumen i dobro se snalazi na sceni, uz to je jako lepa i zgodna devojka, deluje moderno i svetski. Ali, njene glasovne mogućnosti su najblaže rečeno diskutabilne. Možda je to korektno u intonativnom smislu, ne znam, ali njena boja glasa je iritantna do neslušljivosti. Najviše me podseća na Jelenu Karleušu (koja ju je naposletku očekivano i podržala)- privuci pažnju po svaku cenu, a za glas ko te pita. Vadjenje na "specifičnu boju" ne pali. Nakon kasapljenja "Like a prayer" i mučnog skrnavljenja Šerfovićkine pesme, niko me ne može ubediti da nije bilo namešteno. Videlo se da malu "drama queen" prosto nisu smeli da eliminišu. Opet, setih se Saške i Ivana. Zoran je, realno, najprijatnije iznenađenje ove sezone i bolji rokerski vokal se dugo, dugo nije čuo na ovim prostorima. Sara ima jedino "scenski nastup", a to što je lože da će biti svetska zvezda- budimo iskreni, preko bare takvih imaju "za lagerovanje". Glas joj je iritantan i slab, ne može da izvede nijednu iole zahtevniju, pa ni normalnu numeru, ali, poseduje neke druge faktore koji su je vukli dalje. 
      Rekla bih da Vlada još od Ivana opasno "radi" sujeta prema muškim takmičarima boljim od sebe. Pumpadžiju Borisa tu ne računam, on im je od početka bio nešto poput klovna i u pretposlednjoj epizodi su ga bezrazložno hvalili da se, valjda, "operu" jer je već bio viđen za ispadanje. Neveni su davali najteže (Vitni, Maraju, Tomaševićku) i pri tom bili neopravdano oštri, Mirnu šetali kroz sve žanrove, dok je Sara dobijala jedino tra-la-la hitiće. Čim bi joj u zadatak palo nešto što ne može da otpeva, odglumi suze ili se duri na žiri. Drugo, njeno pevanje jedino nikada nisu stručno prokomentarisali, mada- istini za volju-tu nema šta ni da se kaže. Ocene tipa "sjajno izgledaš i plešeš, scena te voli, dobar performans" nemaju veze sa glasom. Ono je ružno slušati, boja glasa smeta, ne zna da diše dok peva, pravi ružne face- a oni, kao, oduševljeni. I prenemaganje kod Kilibarde, u stilu "može li jadna princezica da stane na rupu? Pretrpi konstruktivnu kritiku, ne daj Bože poraz?" Čisto vređanje inteligencije svakom bar malo realnom gledaocu i slušaocu, a biće da je i žiriju to postalo jasno pa su rešili da u završnici spašavaju što se spasti da.
Mirna, Sara, Nevena- finalistkinje
     I tako dođe dugo očekivano finale. Pošto je u prvom krugu publika odlučivala ko ispada, žiri nije imao šansi da sačuva svoju "Saritu", mada su joj i dalje upućivali kao oduševljene poglede, izricali hvalospeve, a u prvoj pesmi su toliko jako pojačani Bijonsini vokali na matrici, relativno uspešno prigušivši njeno pištanje. Sva tri finalna nastupa svodila su se na isto bacakanje po sceni, sa eksplozivnim efektima (pirotehnika, lajt-šou, atraktivne plesačice...), u pokušaju da se skrene pažnja sa nesnosnog kreštanja. Čak i Karleuša to radi bolje. Naravno, važno je bilo da su "nastup i devojke super" i da je Aleksandra "impresionirana"...Aha. Prethodnog dana emitovana je emisija-rekapitulacija sezone i mogu reći da ni taj čuveni, prenaduvani "S&M" nije bio ništa posebno, ni neviđeno, ni svetski izvedeno. Skakutanje i trešenje grudima u uskom kožnjaku. Ne vidim šta je to toliko impresioniralo (nenaviknutu?) srpsku javnost.
      Elem, kada je bilo važno, publika je iznenađujuće realno odabrala! U konačni izbor ušle su Nevena i Mirna, pa je od tog trenutka bilo svejedno ko će poneti titulu. Obe su bile sjajne i bilo je pravo uživanje slušati svaki od ukupno četiri "bloka" numera, svojevrsni mini-koncert. Naravno, ponovo su to bile sve same teške pesme, sa kojima su se one dostojanstveno izborile.
pobednica
 

     Najboljji momenti ovogodišnjeg "Prvog glasa":   

Ivan Petrović- "Caruso" i "Beautiful Maria".

http://www.youtube.com/watch?v=nX4zQBsvGyg
http://www.youtube.com/watch?v=eY1Fe6g2wFA 

Saška Janković- "Daire", "Đelem, đelem" i duel sa Mirnom ("One night only",  izmamila pohvale od Dženifer Hadson).

http://www.youtube.com/watch?v=zhe30slXFSA 

http://www.youtube.com/watch?v=0nS6K5HV_ZY 

http://www.youtube.com/watch?v=on00ifNYmBw 


Mirna Radulović- skoro svako, besprekorno izvođenje, a naročito to što je pesmu Zorice Brunclik učinila slušljivom!

http://www.youtube.com/watch?v=1ncu54K-QcQ

http://www.youtube.com/watch?v=wyOOdk_O40I

http://www.youtube.com/watch?v=aAFnHegf1rw


Nevena Božović- isto tako, gotovo svaki nastup bio je čaroban, plus uvek ubedljivo najveći izazovi po pitanju dodeljenih pesama. Dodajmo tu i njenu nesvakidašnju pojavu i nešto novo što je donela, kao krajnje pristojna, umetnosti posvećena, lepo vaspitana devojka- u svom svetu, van svih estradnih fora i fazona.
http://www.youtube.com/watch?v=Zyc948bReWI

http://www.youtube.com/watch?v=lhtF6cxkfQI 

http://www.youtube.com/watch?v=i42d1qI_m60 

http://www.youtube.com/watch?v=nILFtqRKo_E 

Zoran Stanić- počev od duela sa Plankom i "Osvajača", konstantno je napredovao i izašao iz relativne neprimetnosti u početku. Ne znam ni sama šta bih izdvojila, sve je bilo sjajno-"Wicked game", "After dark", "Tišina"...

http://www.youtube.com/watch?v=lNrDDpWrXS4 

http://www.youtube.com/watch?v=srQn1P0wT2s

http://www.youtube.com/watch?v=t_8T47RjYvY

http://www.youtube.com/watch?v=6v-frJMJlQE

    Najveće nepravde ovogodišnjeg "Prvog glasa":

Pre svega, eliminisanje mnogih sjajnih vokala sa audicije i radionica, a da bi u prvih 13 ušlo bar polovina zalutalih. Greške koje su neke od tih ljudi koštale daljeg učešća, kasnije su (ponajviše Sari) tolerisane. Prvenstveno mislim na ispadanje Katarine Gardijan i Saše Dimitrijević na početku, pa nemogućih duela Mirna-Saška, Ivan-Zoran, do poslednjeg Sara-Zoran. Tu više Vlado, "Aleksis" i Mare nisu mogli svaljivati krivicu na (ne)glasanje publike- Zorana su oni mogli (i morali) da sačuvaju. Ipak, pravda je pobedila na samom kraju.

http://www.youtube.com/watch?v=3BgUYuGkyvY 
http://www.youtube.com/watch?v=3d8FI17bggQ 
http://www.youtube.com/watch?v=yIZzE10lpRs 
http://www.youtube.com/watch?v=DMbVrUJKhtE 

    Najveće razočarenje sezone: 

Žiri! Konkretno, Aleksandra i Vlado. I kao ljudi, i kao nekakvi stručnjaci/kompetentna lica. Bilo je momenata pravičnosti i neočekivane iskrenosti, ali, još više iznenadjujuće "džiberskih", žargonski rečeno.

   Najveći promašaji sezone:

  Voditelji. Andrija Milošević i Marija Kilibarda po iritantnosti, neukosti i "lupanju k`o Maksim po diviziji" mogu da pariraju još odvratnijim Maci, Ani Mihajlovskoj i Marijani Mićić iz "Operacije Trijumf". Ne znam samo jel` to koncept emisije zahteva ovakve voditelje, ali, još nisam čula da nekome nisu išli "na ganglije".
   Pomenimo i potpuno neopravdano bitisanje Mede, Planke, Crnogorke Jovane i pumpadžije Borisa u "top 13". Ovde "Zvezde Granda", onde "Ja imam talenat", svakom svoje.

   Hit sezone: 

Intervjuisanje Sarinog dede za "Blic", i to dva puta! Ma, nije namešteno, ma uopšte....

   Iako je moj favorit tokom čitavog takmičenja bila Nevena, Mirna je na kraju zasluženo odnela pobedu. Prosto, u finalu je imala nešto energičnije pesme i prosto je "oduvala" svojim izvođenjem. Bilo kako bilo, ovaj šou-program nam je otkrio pet sjajnih vokala, pozitivnih mladih ljudi: Nevenu, Zorana, Mirnu, Ivana i Sašku, čijim se budućim uspesima i nastupima najiskrenije nadam, jer su pravo osveženje (i otkrovenje) za našu scenu.


"Prvi glas" je gotov- živeo glas!

    "Viva Vox" u Ujedinjenim nacijama- odgledah prenos famoznog njujorškog koncerta. Meni se mnogo, mnogo svidelo. Osetih se ponosnom što sam iz Srbije i smatram da je ovo jedan od pozitivnih načina predstavljanja naše zemlje. Tu bih dodala i čitav poduhvat "(Na putu za) Montevideo", jer su i film i serija vrlo kvalitetno i svetski osmišljeni. Ne treba se osvrtati na inaćenje Bošnjaka, Srbljanovićke, Gorčina Stojanovića...nismo mi najbolji, "nebeski narod", al` nismo ni "najgori od svu decu". Treba da budemo svesni svojih vrednosti i da promovišemo vrline. Ko je protiv toga, verovatno je mnogo iskompleksiran ili pobornik "politike kontriranja po svaku cenu". Što mu dođe na isto.

1 коментар:

  1. sad idem pogledati tko su ti ljudi :) nekako sam se zakačila za reality formu u zadnje vrijeme...

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...