петак, 13. јул 2012.

Vesti iz Kradije

    autor: Isidora Đolović

   Osim muzike, uskoro će rehabilitovanju devedesetih potpuno doprineti i novoustoličena vlast. Vraćaju se na velika vrata. Na lokalnom nivou, nezvanični vladar grada na Zapadnoj Moravi, magistar poznat po "kraduckanju", nastavlja sa tradicijom prepuštanja prestola imenjacima i prezimenjacima. Dok cela familija ne nažulja funkcionersku stolicu i pride pokupi koju visokoškolsku diplomu sumnjivog porekla, grad zamire li zamire...
  Za to vreme, objavljeno je da se voljeni čačansko-beogradski bivši roker, a sada sopstvena karikatura (počev od sramotnog i vulgarnog uplitanja politike i nacionalizma u nekada beskompromisno oštre i satirične stihove, preko pojavljivanja u nedeljno-popodnevnim "red krkanluka, red blamaže" emisijama Lee Kiš),  razvodi od mladjane ženskinje koja je inspirisala album "Minut sa njom". Sad pravac kod Sanje Marinković sa sve tefterčetom, pa posle deklamovanja novih stihova- playback srozavanje još uvek kultnog benda. Što je mnogo, mnogo je. Bar još uvek imamo Točka za gradski ponos.
    Nedaleko odavde, dok teku pripreme za onu manifestaciju koju ističu kao antipod Exit-u, euforično dočekujemo vest o nastupu "srpske majke", trijumfalnom i ko zna kojem po redu šamaru srpskom društvu- posle novog  izgreda, po principu "red robije-red pesme", okupiće rulju koja će hipnotisano urlikati hitove drogirane "tekstopisateljice" (poput "da Bog da umro na njoj") , namenski stvarane za dotičnu "divu" kojoj ni rešetke ne mogu ništa.


    Njena koleginica, gladna medijske pažnje do koje vrlo taktično dolazi, ovih dana je ponovo postigla svoj večiti cilj- o njoj se sa zgražavanjem ili pak oduševljenjem priča, budući da je turbo-folk njoj zahvaljujući konačno dospeo i na testove za prijemni ispit- i to ne bilo kog fakulteta, već Filozofskog (doduše, u Nišu), a još crnje je što se radi o testovima opšte kulture. Kao i obično, polemiše se kada je već kasno- a onda se pitamo o tome kakve to generacije studenata izlaze iz šinjela ovakvog obrazovnog sistema.
     U "Ateljeu 212" se prepucavaju poput piljarica i ozbiljno prete da zasene skupštinarski nadaleko čuven  harmonični odnos zaposlenih.
    I, naravno, najviše poražava to što ne mali broj stavlja u istu rečenicu i poredi Exit sa Gučom, nastup "Duran Duran"-a sa udovičinim, pominjanje "Bitlsa" i "Stones"-a na testovima opšte kulture sa Karleušinim opusom i podacima o "Farmi", u pokušaju da prve omalovaži a druge uzdigne i pruži im potvrdu. Smetala im je "buka" sa Belgrade calling festivala, smetaju "bučni drogeri" sa Petrovaradina, smeta što je najavljeno snimanje nastavka kultnih "Otvorenih vrata", a ne smetaju sve očigledniji simptomi povratka zamalo fatalne bolesti zvane "sindrom devedesetih".
    Diplome se kupuju, kič i šund postaju legitimni sastojak kulture, svi izgovori su tu da konačno utonemo u živo blato besramnosti, bezobrazluka i besmisla. Dalje foliranje nema svrhe, očigledno je da sve ono najgore i nažalost suštinsko u našoj Stradiji, konačno isplivava na površinu.

     Pratite i sledeće izdanje "Kradijskog dnevnika", jer kod nas vesti nikad ne manjka.

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...