субота, 02. октобар 2010.

Vremeplov: Heavy iz Dalmacije – “Osmi putnik”


autor: Isidora Đolović


       Ukratko: sjajan hard'n'heavy bend, dolaze iz Splita, osnovani su '85. i snimili tri izvanredna albuma: "Ulična molitva", "Glasno ,glasnije" i "Drage sestre moje...nije isto bubanj i harmonika". Pevač im je bio Zlatan Stipišić, danas poznatiji kao Gibonni. 2002. godine su se ponovo okupili, imaju novog (odličnog) pevača Deana, albume "Ziv i ponosan" i “Tajna”, svirali su u BG-u u  više navrata....
nekadašnji "Putnici"
         Dalmaciju i jadransko primorje obično povezujemo sa šlagerima, toplim mediteranskim zvucima koji sjedinjuju muzičko nasledje starosedelaca sa melodijama pristiglim sa “San Rema”. Split je, ipak, iznedrio i jednog od najboljih predstavnika “teškog zvuka” bivse Juge, bend čija je zvezda bljesnula, munjevito gorela i ugasila se posle nepune četiri godine, da bi početkom ovog veka doživela svoju novu slavu. Prva karijera hard-rock/heavy-metal benda “Osmi putnik” bila je kratka, ali, nasledje je ostavilo traga i uticaja do današnjeg dana. Obnovljena postava je tu misiju produžila uz puno elana.
         Jugoslovenska muzička scena je, s neznatnim zakašnjenjem, pratila svetske tokove, pa su se tako i kod nas smenjivali klasicni rock, punk, new wave, new romanticism, funk, heavy metal, uz karakteristične primese ovog podneblja. New wave of british heavy metal (NWOBHM) se “rodio” krajem `70-ih, kod nas gotovo istovremeno nastaju  prvi bendovi tog tipa, a kasnije se pokret širi. Izdvajaju se bendovi poput sledećih: “Gordi”, “Vatreni poljubac”, “Kerber”, “Faust”, “Pomoranča”,  panonska varijanta zvana “Griva”, iznenadjujuće dobri “Crna udovica” i “Osvajači”, te apsolutni predvodnici i velikani žanra – bosanske “Divlje jagode”.


        “Osmi putnik” je 7. maja 1985. formirala grupa splitskih tinejdžera, sa Zlatanom Stipišicem-Džibom ( tada 17-godišnjakom, a danas jednom od najblistavijih balkanskih pop-rock zvezda), danas poznatim kao Gibonni (Džiboni), na čelu. Harizmatični Džibo je, čini se, bio rodjenjem predodredjen da postane veliki umetnik, jer potiče iz takve porodice (otac  mu je čuveni Ljubo Stipišić, svestrani umetnik - kompozitor, pesnik, slikar i voditelj klapa). “Putnike” je osnovao i predvodio kao adolescent, do objavljivanja trećeg albuma benda tek je navršio 20 leta (ova činjenica posebno šokira kada se poslušaju pesme sa tih ploča, koje odišu zrelošću i intenzivnim, dubokim emocijama, a pisao ih je gotovo dečak!), da bi postepeno stasao u autora i izvodjača ispeglanog, prefinjenog i hvale vrednog muzičkog opusa. Kalio se na ranim radovima “Osmog putnika’!
"Jer tad, tad sam bio mlad..." Gibonni
            Bend je dobio ime po  srpsko-hrvatskom prevodu naziva tada vrlo popularnog serijala Ridlija Skota – “Alien”. Ovi mladići su čvrstim heavy-metal osnovama pridodali duh splićanske rivijere i prašnjavih ulica, imidž urbanih gusara (sa sve mindjušama, maramama i ostalim buntovničkim detaljima), kao i veliku dozu talenta, rada i truda. Energične rifove u brzim pesmama spojili su sa upečatljivim, srceparajućim baladama, a krajnji rezultat je bio – URAGAN. Upravo tako se može opisati njihova muzika, koja  pošteno “protrese” čoveka, uzdrma “do temelja”, odiše svežinom i životnošću.  Vatreno krštenje su doživeli u dvorani   Gripe, u avgustu iste godine, nastupivši kao predgrupa “Zabranjenom pušenju”. Bend se ubrzo ustalio u postavi: pevač Zlatan Stipišić, gitarista Nenad Mitrović, basista Davor Gradinski, gitarista Igor Makić i bubnjar Dražen Krolo. Na dalmatinskim omladinskim rock susretima osvajaju prvo mesto.
          Istinski debi dogodio se krajem godine, pobedom u zagrebačkoj TV emisiji "Stereovizija", kada je pesma “Lutko moja, takav sam ti ja” pobrala lovorike i preko noći postala omiljeni hit dugokosih, natapiranih tinejdžera od Vardara do Triglava. A kako i ne bi? Jednostavna je, dinamična, pevljiva i upečatljiva. Na prvo slušanje šaljivo-glupav tekst (“Budi dobra - ženicu te, ne varaj me- prebiću te; Lutko moja, takav sam ti ja!” ) predstavlja kratak i jasan ultimatum ljubomornog frajera ("Ulovim se kako sumnjam u tebe, crne slutnje  su me morile..."). Ali, tekst ionako nije presudan, jer pesmu “nosi” melodija. Sjajna uvertira u obećavajuću karijeru.
http://www.youtube.com/watch?v=XMl3Aec7d4U
           Usledilo je potpisivanje ugovora sa “Jugotonom” i snimanje albuma prvenca  idealnog naziva –“ Ulična molitva”, početkom 1986. godine. Džibo se predstavio kao kompletan autor, ploča ih brzo izbacuje u vrh popularnosti hard`n`heavy izvodjača, što se videlo već na brojnim nastupima u sklopu promocije. Njihov uspeh otvara vrata mnogim sličnim  bendovima. Album odiše energijom gradske omladine, koja živi punim plućima i vidi sve dobre i loše strane svakodnevnice na asfaltu. Naslovna numera ("Glas slobode osjećam, zov divljine vuče me na prljave gradske ulice.."), vapaj generacije i univerzalna himna vrele mlade krvi, baš tako i zvuči – sa sve horskim refrenom. Jake gitare, sigurna interpretacija, odlučni stav – sve to krasi njihov debi. Otvara ga pomenuta “Lutko moja”, možda i najbolja brza stvar koju su ikada snimili. Slede, u istom tempu: “Sjaj”, “Otmi me od sna”, “Bolja vremena”, “Labude, reci mi”. “Kasno je za sve” je umerene brzine, a balada “Ne mogu sam” i vrlo interesantna obrada tradicionalne “Jovane” su jedini lagani momenti na ovoj dinamitnoj ploči. Spomenula bih i interesantni eksperiment “Maleficium taciturnitatis”, takodje žestok. Sve u svemu, ovo je vrlo, vrlo energično ostvarenje.

“Ulična molitva”, 19861. Lutko moja,takav sam ti ja
2. Ulična molitva
3. Sjaj
4. Otmi me od sna
5. Ne mogu sam
6. Bolja vremena
7. Labude, reci mi
8. Kasno je za sve
9. Jovana
10.Maleficium Taciturnitatus


        Već naredne, 1987. godine, bend ponovo ulazi u studio. Komercijalno najuspešnija ploča, “Glasno, glasnije”, objavljena je za “PGP RTB”. Ponovo se naslovna numera izdvojila kao najveći hit. Zamišljena je kao navijačka  pesma njihovog voljenog kluba “Hajduk”, a u pesmi (kao prateći vokali) gostuje nekoliko tadašnjih prvotimaca. Ali, vremenom se od navijačke pretvorila u bajkersko-rokersku himnu, nezaobilaznu na moto-skupovima i svirkama. Sjajno je prošla i obrada pesme stare grupe “Metak”, “Da mi je biti morski pas”, neuporedivo bolja u izvodjenju “Putnika”. Zanimljivo je to da je upravo basista “Metka”, Mirko Krstičević, producent ovog LP-ja. Počinju i saradnju sa Snežanom Mišković – Viktorijom, koja će na ovom i narednom albumu biti prateći vokal, a zauzvrat cće Džibo  za njen album napisati legendarnu baladu “Daj, ne pitaj”. Osim toga, čitaoci časopisa “Rock” izglasali su ih za bend godine, a “Glasno, glasnije” je u istoj trci drugoplasiran, iza ostvarenja “Kao kakao” benda “Leb i sol”. Muzički gledano, ova ploča je vrhunac njihovog rada, jer su na njoj formirali svoj stil i izraz, kroz prepoznatljive rokačine, poput: “Kriva”, “Šta je tebi”, “Srce od kamena”, šarmantnu “Žigolo” i stadionske balade “Krive staze sam gazio” i “Čopor ide u raj”(sa ključnim stihom parafraziranim od Antuna Branka Šimića, "Ne idi mal(en) pod zvijezdama"). “Ne ljubi me” ponovo izražava "nasilničke" tendencije prema osobi ženskog pola (“Ne, ne, ja te ne volim, mogu da te prevarim i ostavim, ma hoću, majke mi, da te zadavim…”).
http://www.youtube.com/watch?v=VS-Bm00fBaw
         Njihove brze pesme govore o uživanju, provodu, onoj hedonističkoj strani rokenrola koja je vesela, koja propagira radost življenja i podiže adrenalin. Ljubavne pesme obeležava nesrecćna zaljubljenost junaka. Nekad je uzrok patnje nezahvalna riba (češće), a nekad on sam, pa je tekst izraz kajanja. Pojedini su pomalo nezreli i smešni, ali, nikad patetični. Većinom su, ipak, u pitanju veoma uspeli i poetski zadovoljavajući stihovi. Remek dela su svakako “Čopor ide u raj” ( Moćna, buntovna balada sa margine života i manifest o gaženju kroz isti; "Ne oprosti nikome, slijedi svoje zakone...") i "Krive staze sam gazio” ( Gde bole ne samo reči, već i svaka nota! Svojevrsna ispovest -"Sebe dugo sam tražio, prečicom znanom zalutao...").

“Glasno, glasnije”, 1987


1. Glasno,glasnije
2. Ne ljubi me
3. Čopor ide u raj
4. Kriva
5. Krive staze sam gazio
6. Da mi je biti morski pas
7. Žigolo
8. I polako bolujem
9. Šta je tebi
10.Srce od kamena

         Početkom 1988. izlazi treći album “Drage sestre moje…nije isto bubanj i harmonika”, koji obeležavaju osetni pad, jednoličnost i monotonija, ali i nekoliko numera koje se kvalitetom izdvajaju, poput “Proći ce sve” , “Riječ za kraj”, “Samo za tvoju ljubav” i grandiozne “Šta je meni, pjesmo moja, ostalo”. Tekst ove poslednje vam, sa dečjom ushicenoscu, predstavljam:

"Stihovi moji,
noćas nije mi do smjeha,
nije meni do veselja,
nije meni ni do čega...

Ref.
Dugo sam te, pjesmo, čekao,
tajnu sam ti svoju rekao,
pa ja i dalje nosim svoje križeve-
k'o da ništa nije bilo.
Bogu božije, caru carevo,
srce njeno sad je njegovo,
šta je meni, pjesmo moja, ostalo?

Stihovi moji, podjite noćas
što dalje, što dalje od mene,
jer duša je moja korito suho,
žedno ljubavi njene


Ref...."


          Živahna je “R`n`R se kući vratio”, naslov kao da najavljuje masovnu seljanijadu koja će zavladati za koju godinu i kao da se slabašno buni protiv neminovnog, dok ostatak albuma, posebno prvi singl “Mi smo majstori” pokazuje izlizanost ideja, kako tekstualnih, tako i instrumentalnih. Džibo nedugo potom napušta bend, ali, nalazi sebi  zamenu. Kratko vreme se zadržao u "Divljim jagodama". No, uprkos svemu, “Putnici” se nisu održali, a situacija u zemlji se u medjuvremenu opasno zahuktala i sve je stavljeno na poduži “stand-by”….


“Drage sestre moje… “,1988


1. Mi smo majstori
2. Proći će sve
3. Rock’n'roll se kući vratio
4. Samo za tvoju ljubav
5. Šta bi radila da nema radija
6. Usne slane kao Jadran plav
7. Šta je meni, pjesmo moja, ostalo
8. Riječ za kraj
9. Mješano meso

            2002. godine dolazi do ponovnog okupljanja benda, u sastavu: Bojan Božo Antolić, Davor Dado Gradinski , Miran Jovanović Tošo, Kristijan Kristo Barišić i podmladjeni novim vokalom (nekada u bendu “Pandora”) kreću dalje. Dean “Clea” Brkic ( rodjen u Splitu, 1977.)  kao ranije Džibo, postao je “motorna snaga benda”, unevši novi duh, stilski i zvukom osveživši, pripremivši “Putnike” za novu rock odiseju. On peva kristalno čisto i jasno, glasa raskošnog i u maniru heavy/power/prog standarda. Potpuno različit od Džibovog hrapavog (tada) pubertetskog vokala, Clea je ipak uspeo da da svoj pečat obradama starih hitova, koji u njegovoj interpretaciji ne zvuče nimalo loše, pogotovo “Srce od kamena”. Jednostavno, drugačije je i neuporedivo. “Putnici” su dobilii novo ruho i savremeno lice, što ih automatski vraća u sam vrh domaće rock scene. Kao muzičar, Clea je vrlo svestran i pun ideja ( veoma dobra saradnja sa Emirom Hot-om na albumu iz 2008. “The Quarterworlds Of Fantasia”). Kao pojava, vrlo je šarmantan, opušten, srdacan i uvek otvoren za kontakt sa fanovima. Osveženje za bend u svakom pogledu!
današnji "Putnici"

                 Album “Živ iz ponosan” iz 2005. godine pravi je come-back na velika vrata. U startu se izdvojila naslovna pesma, svojom himničnošću i postala njihov novi zaštitni znak.  Lični favoriti su mi “Dajem što tražiš”, “Zid od suza” i “Kraj”, jako je lepa "Vatra i led". Nova verzija “Glasno, glasnije” je možda bila suvišna (kao i “Motori 2003” na albumu “Divljih jagoda” sa Perom Galićem, npr.) i svakako da ne može prevazići original, ali, verovatno je to deo predstavljanja novog pevača publici. U celini posmatrano, album je dobar. Ako ste  zagriženi fan zvuka originalnih “Putnika”, pristupite mu što otvorenije i ne očekujte novu “Uličnu molitvu”,  jer ćete se, vrlo je moguće, razočarati. Bend je u skladu sa novim vremenom i njegovim standardima stvorio solidnu i ne suviše komercijalnu plocu, koja zavredjuje da se nadje  na policama istinskih ljubitelja dobre muzike.

Živ i ponosan”, 2005


1. Živ i ponosan
2. Dajem što tražiš
3. Ti i ja ( Durko )
4. Znak
5. Glasno, glasnije
6. Nije to ljubav
7. Vatra i led
8. Riječi
9. Kraj
10. Zid od suza
11. Srce od kamena
              Ovoga meseca izašao je novi album pod nazivom “Tajna”. Kuriozitet je obrada matorog hita Zdravka Čolića, “Glavo luda”. Naslovna pesma je vrlo zanimljiva, kao i spot i pokazuje da, koliko god bila kliše, tema dobra & zla (u ljubavi) uvek može da se umetnički obradi iz nekog novog ugla i na novi naćin. Gostujuci vokal je talentovana Iva Ivković, mlada pevačica koja ocigledno mnogo obećava. Video:
              Za kraj ovog skromnog predstavljanja jednog od mojih omiljenih bendova, nadajmo se da sledeća pauza nece biti ovako duga i, naravno, nekoj novoj, dobroj svirci u Beogradu – kakvu samo oni znaju da prirede!


4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...